PDA

Zobacz pełną wersję : Pytanie lamerskie z gatunku "na szybko"

hedgehog
24-06-2008, 11:15
Wpadła mi w łapy SB-600, podłączyłem ją sobie do Fuji S5. W biegu w instrukcji do aparatu wyczytałem, że korekta lampy może być wprowadzana z korpusu - (str. 85 angielskiej wersji):

"Flash exposure compensation is also available when a Nikon SB-800 or SB-600 Speedlight is attached."

Kiedy jednak zmieniam wartość kompensacji (małym cyckiem po lewej stronie i kółkiem), nie zmienia ona wartości w lampie. Tak ma być, czy ja mam przed-kawowe zaćmienie? Wygląda na to, że w lampie mogę zmienić tą wartość i to bez problemu, ale osobno, niezależnie od korpusu.

Pewnie mógłbym to wygrzebać gdzieś w google, ale wolałbym, żebyście mnie naprostowali tutaj (nie cierpię lamp mocowanych na korpusie z założenia, a tu przyszło użyć i mnie denerwuje, że muszę sięgać do lampy, żeby powciskać jakieś plusy i minusy, zamiast zrobić to wygodnie z body...)

Dzięki i sorry za smęty.

Czornyj
24-06-2008, 11:48
Korekta na korpusie ma wpływ na błysk lampy, ale sama korekta wprowadzona na lampie to co innego.
- kompensacja +/- na korpusie działa na światło błyskowe i zastane jednocześnie
- światło samego błysku kompensujesz korektą +/- na lampie
- samo światło zastane kompensujesz przechodząc w tryb S lub M i po prostu zmieniając czas ekspozycji,

hedgehog
24-06-2008, 11:54
Korekta na korpusie ma wpływ na błysk lampy, ale sama korekta wprowadzona na lampie to co innego.[...]

Dobra :D Dzięki. Przyswojone i przetrawione. :)

żółto-czarny
24-06-2008, 13:28
Dla ścisłości - na innej stronie tej samej instrukcji napisali, że korekta ustawiona w lampie i ta ustawiona w aparacie, nakładają się. Jeśli ja ustawię +1 w lampie i -1 w body, to błysk wyjdzie mi na zero :) Nie wiem jaki jest praktyczny tego efekt w przypadku Fuji.

Czornyj
24-06-2008, 13:30
Dla ścisłości - na innej stronie tej samej instrukcji napisali, że korekta ustawiona w lampie i ta ustawiona w aparacie, nakładają się. Jeśli ja ustawię +1 w lampie i -1 w body, to błysk wyjdzie mi na zero :) Nie wiem jaki jest praktyczny tego efekt w przypadku Fuji.

To jest logiczna konsekwencja tego, co co napisałem powyżej. Jeśli ustawisz +1 na lampie i -1 w body, to dostaniesz błysk na 0 i światło zastane na -1.
Fuji S5 = Nikon D200, więc to akurat nie ma to znaczenia.