PDA

Zobacz pełną wersję : D80 + N18-200 ostrość tylko do 100mm dalej nie...

tommys
24-06-2008, 10:31
Witam!

Od czasu gdy małżonka pojechała na imprezę firmową (zabierając ww. zestaw) D80 + N18-200VR przestał ostrzyć powyżej ogniskowej 100-105mm.

Dziś aparat z obiektywem jedzie do serwisu Nikona w W-wie, ale mam pytania (może ktoś wie) ...

1. Co może być przyczyną takiego zachowania? Nie miałem okazji sprawdzić korpusu z innym obiektywem 18-200VR, z N12-24 ostrzy bez problemu. Zabrudzenia obiektywu? Zabrudzenia aparatu? Inne uszkodzenia?
2. Od 1 sierpnia wakacje - jak myślicie wyrobią się w serwisie (teoretycznie) do tego czasu - jakie są wasze doświadczenia, bo ja mam zerowe w tym względzie.

Pozdrawiam

mister
24-06-2008, 15:54
Obawiam się, że to jakieś uszkodzenie mechaniczne (może komuś upadł lub został czymś uderzony) - naprawa może sporo kosztować jesli udowodnią, że to uszkodzenie z winy uzytkownika (jesli oczywiście masz gwarancję)

MISTER

Pienia
24-06-2008, 19:15
jak wyżej...stawiam na uszkodzenie mechaniczne obiektywu, musiał być dość ostro stuknięty, bo mój dostał już parę strzałów i działa bez zarzutu...może przeczyść styki i podłącz obiektyw jeszcze raz...

tommys
24-06-2008, 21:52
Witam

Zestaw został w serwisie choć pan przyjmujący do serwisu mój aparat kilka razy nikną za parawanem "u technika" a wracając stwierdzał że już OK. Za każdym razem wychodziłem przed serwis i niestety okazywało się że nie :(
Wreszcie zostawiłem do czyszczenia i kalibracji.

Co ciekawe im bliżej jest obiekt tym przy dłuższej ogniskowej udaje się łapać ostrość. Zdjęcia "makro" ostry do 200mm, obiekty ~10-20m do 150mm a te dalekie do 90mm.

Miał już ktoś podobne objawy?

Pozdrawiam

lysy1_sy
24-06-2008, 22:29
a może był już słaby akumulator i miał problem z kręceniem ?Trzeba było go podładować.

kerry123
24-06-2008, 22:38
a może był już słaby akumulator i miał problem z kręceniem ?Trzeba było go podładować.

nikon to przemyslal i dlatego jak bateria jest na wyczerpaniu to blokuje spust migawki, nie ma opcji zeby srobokret wolniej krecil czy przestawal krecic jak jest slaba bateria

conio
25-06-2008, 00:35
Przyczyn moze być "naście", od zabrudzenia (a może nawet zalania :), po uszkodzenie mechaniczne.
Sprawdzałeś czy łapie ostrość na MF? Łapie ostrość na ostawieniu innego pola AF? Wyłaczenie lub zmiana trybu stabilizacji pomaga?
P.S.
Na imprezy to żona dostaje małpkę :)