Zobacz pełną wersję : Czy warto przesiadać się z D50 na D80
Jestem nowy na forum więc na początku chciałbym sie powitać!
Pytanie swoje kieruję do użytkowników D80 którzy mieli odczynienia z D50, sam nie wiem czy jest sens na przesiadkę. D80 można kupić za (w Krakowie) 1950 zł. więc cena jest atrakcyjna. D50 wystawiłem na allegro i nie wiem czy sie nie wycofać. Z góry dziękuję za odpowiedź.
Lege Artis
23-06-2008, 14:07
Popieram, ja robię D50 juz kilka lat i zmienię ją co najmniej na D300 (jak stanieje). Owszem boli, że dużo funkcji jest w menu a nie na wierzchu ale ja nie robię reporterki więc mam czas żeby pogrzebać. Pucha naprawdę fajna.
Lepiej poczekać i zobaczyć co przyniesie następca D80.
PS jak masz kasę na zbyciu inwestuj w szkła
stachmuszel
23-06-2008, 14:07
Za kolegami, lepiej kup nowe, lepsze szkiełko. D50 to dobra puszka.
Pozdr!
sam posiadam D50 i jeżeli miałbym się przesiadać to na D200 (używkę w idealnym stanie można mieć za te pieniądze lub trochę dołożyc )
Bartek - NinoVeron
23-06-2008, 17:24
temat byl juz poruszany :)
ja zastanawialem sie nad tym tematem dlugo ... i jednak zostalem przy D50 bo roznice miedzy D50 a D80 nie byly az tak znaczace.
Ale ... wlasnie nadchodzi moment zmiany bo juz za tydzien bedzie premiera nastepcy D80 (najprawdopodobniej D90)
takze poczekajmy jeszcze do 1 lipca :)
z tego co wiem roznice beda duze i warto bedzie wreszcie zamienic D50 :)
A czy brakuje ci czegoś w D50?? Moim zdaniem nie warto, zwłaszcza że z tego co piszesz nie potrzebujesz aparatu do reportażu. Może warto poczekać na jakieś rozsądne cenowo FF.. :)
A właśnie ze brakuje xD
nie mam d50 ale ostatnio na plenerku świeciliśmy dwiema lampkami z Trybu Command ;) i d50 nie ma trybu command xD
nie mam d50 ale ostatnio na plenerku świeciliśmy dwiema lampkami z Trybu Command ;) i d50 nie ma trybu command
Nie ma. Ale jeśli umiesz sobie radzić, to wyzwolisz zdalnie z lampy, przysłoniętej :) Zdziwiłem się ostatnio, jak jakieś 7 metrów ode mnie odstawiona lampa wyzwalana w ten właśnie sposób działała bez problemu.. a myślałem, że w ostrym słońcu to nie zadziała.
Ale ... wlasnie nadchodzi moment zmiany bo juz za tydzien bedzie premiera nastepcy D80 (najprawdopodobniej D90)
:twisted:
Tez mam ten dylemat, bo wystarczy dolożyć 1 kPLN (po sprzedazy D50) i juz ma sie nowe body.
Co prawda nie porownywalem osobiscie jakosci zdjęc z jednego i drugoiego body, ale skoro D80 ma nowszą matryce to i fotki powinny byc teoretycznie lepsze , wieksza rozdzielczosc to i jest z czego kadrować. Wlasnie nabylem SB800 i zdalne odpalanie via CLS tez by się zdało. Brakuje kilku guziorów pod palcami (chociazby spota) a i lcd niepodświetlone. Sam juz nie wiem...
Miałem jakieś pół roku temu dokładnie ten sam dylemat - powiem krótko - warto !
Dziękuje za radę!! Pozostaje przy D50. Lepiej jednak poczekać na nowy model lub na spadek ceny D300. A teraz to zainwestuje w obiektyw/y.
Mam Sigme 18-50 2.8, ale poluje na Sigmę 70-200. Ale też mam dylematy jakie tele kupić. jest wymieniona sigma, tamron 70-200 oraz nikkor 80-200. Oraz jakąś dobrą stałkę (w miarę nie drogą) aby troszkę pobawić się makro fotografią i aby w miarę dobrze można ją w innych celach wykorzystać.
Dzięki Bogu mam już od jakiegoś czasu ten problem za sobą i 80-kę w łapie. A wybawił mnie od niego chętny na 50-kę od ręki. Nawet nie miałem czasu się zastanawiać więc wypadało tylko dołożyć parę groszy i już.