Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Jeszcze jedno - Marysia
Madziulek
23-06-2008, 11:06
http://img208.imageshack.us/img208/1541/marysiambb1.jpg
Stylizacja fajna(chociaż nie przepadam za papierosami ogólnie ;) ), może odrobinę za płasko świecone. Niestety nie pasują mi zbyt mocno przymrużone oczy modelki.
Nawet nie pytam, czy to specjalnie taka mina czy zlapane "na wykroku" bo i tak pewnie nie powiesz :) Nie lezy mi to niestety, szczegolnie dlatego, ze lewe oko jest w cieniu i takie kaprawe sie zrobilo, na dodatek przeciecie go ta niteczka to mz. zabieg nieakceptowalny. Fajna stylizacja. Zdjecie za malo kontrastowe. Jestemy przyzwyczajeni ze fotki w tym stylu sa kontrastowe, swiatlo jest ostre itp. Moze dlatego nie lezy mi swiatlo. No i papieros tez jais taki bledziuchy.
Pozdrawiam
Madziulek
23-06-2008, 11:30
Nawet nie pytam, czy to specjalnie taka mina czy zlapane "na wykroku" bo i tak pewnie nie powiesz :) Nie lezy mi to niestety, szczegolnie dlatego, ze lewe oko jest w cieniu i takie kaprawe sie zrobilo, na dodatek przeciecie go ta niteczka to mz. zabieg nieakceptowalny. Fajna stylizacja. Zdjecie za malo kontrastowe. Jestemy przyzwyczajeni ze fotki w tym stylu sa kontrastowe, swiatlo jest ostre itp. Moze dlatego nie lezy mi swiatlo. No i papieros tez jais taki bledziuchy.
Pozdrawiam
mi akurat przymrużone oczy się podobają w tym zdjęciu, nie wiem co się czepiliście ale ok kwestia gustu niech będzie..
oko w cieniu, bo nie wiem czy zauważyłeś ale woalka je zasłania. Nie wiem o jakiej niteczce piszesz.
specjalnie dla Ciebie zrobię papierosa w wersji czerwonej .np :D
mi akurat przymrużone oczy się podobają w tym zdjęciu, nie wiem co się czepiliście ale ok kwestia gustu niech będzie..
oko w cieniu, bo nie wiem czy zauważyłeś ale woalka je zasłania. Nie wiem o jakiej niteczce piszesz.
To nie to, że się czepiliśmy, bo rozumiem zamysł, ale jak dla mnie odrobinkę za mocno są przymrużone i modelka wygląda po prostu na lekko przymuloną.
Dla mnie ona wyglada na pijana - tak generalnie wychodzi sie na zdjeciach gdzie zlapiesz kogos z przypruzonymi oczami.
Co do oka w cieniu pisze majac na mysli teczowke ktora zniknela po powieka a nie pod woalka. Nie widac zrenicy co w porownanu z drugim okiem czyni je kaprawym. Niteczka od woalki - to takie plasajace czarne na brzegu.
Robiac papierosa w wersji czerwonej nie zadowolisz mnie. Ja nie czepialem sie koloru :) Ale milo mi bardzo :)
Madziulek
23-06-2008, 12:09
Co do oka w cieniu pisze majac na mysli teczowke ktora zniknela po powieka a nie pod woalka. Nie widac zrenicy co w porownanu z drugim okiem czyni je kaprawym. Niteczka od woalki - to takie plasajace czarne na brzegu.
bez urazy ale mz kompletne bzdury piszesz, a co powiesz tu na temat zrenicy http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=62651
obserwuje Ciebie na forum od dłuższego czasu i mam wrażenie że wszystkie rozumy pozjadałeś i nie wiem czym to ma być poparte..tak na marginesie
Robiac papierosa w wersji czerwonej nie zadowolisz mnie. Ja nie czepialem sie koloru :) Ale milo mi bardzo :)
masz rację właśnie - czepiasz się
I jeszcze jedno Twoje przyzwyczajenie do kontrastu ma się nic z moimi przyzwyczajeniami, u mnie wygląda jak za lekką mgiełką i po raz pierwszy chyba pod swoim zdjęciem napiszę "tak miało być " , widać kwestia gustu
Ja tez czytuje opinie MikeP i mam wrecz przeciwne wrazenie. Z reguly udziela cennych i rzeczowych uwag, dodatkowo w fajnej ironicznej formie. Nie zgodze sie tylko z tym swiatlem, miekkie daje tu rade. Co do miny to... Cos jej dosypalas do picia przed sesja?
Gdzie mozna kupic takie niedymiace fajki?
bez urazy ale mz kompletne bzdury piszesz, a co powiesz tu na temat zrenicy http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=62651
obserwuje Ciebie na forum od dłuższego czasu i mam wrażenie że wszystkie rozumy pozjadałeś i nie wiem czym to ma być poparte..tak na marginesie
masz rację właśnie - czepiasz się
I jeszcze jedno Twoje przyzwyczajenie do kontrastu ma się nic z moimi przyzwyczajeniami, u mnie wygląda jak za lekką mgiełką i po raz pierwszy chyba pod swoim zdjęciem napiszę "tak miało być " , widać kwestia gustu
Wiesz, jesli Twoja odpowiedz na to co napisalem to kompletne bzdury to gratuluje samopoczucia.
Co ja Ci poradze ze moj poziom akceptacji zdjęcia na forum jest wyższy od Twojego poziomu samoakceptacji? To moja wina?
Co do pozjadania rozumow to... wybacz, ale od kiedy nie moge miec wlasnego zdania? Poparte jest to aktem urodzenia, jesli juz pytasz o poparcie. Odkad sie urodzilem pozwalam sobie na wyrazanie wlasnego zdania. Jest mi niezmiernie przykro, ze nie napisalem o Twoim zdjeciu, ze jest fantastycznie, ale ... Nie jest - vide inne komentarze.
Ja zdecydowanie wierze w cos pt. idealne zdjecie, o ktorym kazdy na forum i nie tylko napisze ze jest fantastyczne, ale przykro mi to stiwerdzic - nie tym razem. Moze kiedys...
To, ze napisalas, ze Twoje przyzwyczajenie do kontrastu rozni sie od mojego to chyba jedyna rozsadna czesc Twojej wypowiedzi. Reszta to prywatna wycieczka pod moim adresem - wiesz, wydaje mi sie, ze wypowiadam sie dosc konkretnie, punktuje co moim zdaniem jest nie ok u mnie w glowie przed moim monitorem. Co ja CI poradze, ze mi sie nie podoba? Jesli uwazasz, ze zeby sie nie podobalo musze zjesc wszystkie rozumy, to ok, zjadlem wszystkie nawet 2x.
A co do tamtego zdjecia i zrenicy - juz sie wypowiadalem o ile sobie przypominam :)
Pozdrawiam
Michał
A zeby bylo juz tak jak chcesz:
Swietna fota. Podoba mi sie modelka i jej mina mowi:"zbyt duzo wypilam, ale nie za duzo by zobaczyc jaki z ciebie ogier". Swietnie pokazany papieros. Wyglada jakby pomimo tego ze byl caly mokry palil sie w najlepsze. Uwielbiam ten nowoczesny tyton. Zrobilas to dodajac winiete w PS czy serio go moczylyscie? Widze pelna kontrole nad kadrem - swietnie zakrylas ta nitezka w woalce przycienione oko - majstersztyk w wydaniu pro. Swiatlo zagralo tutaj pierwsze (ups, drugie po modelce) skrzypce stwarzajac atmosfere zadymionego lokalu lat 50. Czad. tzn dym nie czad, bo przeciez wszyscy przezyliscie.
Lepiej?
Niestety moj odbior zdjecia jest zblizony do tego co opisal MikeP...
coz nie myslalem ze do tego dojdzie...
Wyraz twarzy modelki(bardziej o trawe bym ja podejrzewal po minie niz tyton),za maly kontrast i kadr - nie podchodzą mi zupelnie
Niestety moj odbior zdjecia jest zblizony do tego co opisal MikeP...
coz nie myslalem ze do tego dojdzie...
Wyraz twarzy modelki(bardziej o trawe bym ja podejrzewal po minie niz tyton),za maly kontrast i kadr - nie podchodzą mi zupelnie
Hehe. Ale doszlo buuuu...
Obstawiam alkohol - źrenice prawidlowe lub waskie. Przy trawie sa szerokie i tego czesto przekrwione rogowki :) Ale cos w ten desen :)
Madziulek
23-06-2008, 14:17
wiesz co nie chce mi się komentować szczegółowo Twojej odpowiedzi
a to co przychodzi mi do głowy krótko to ; żałosne
jeśli ktoś ocenia to jako "fajnie ironicznie" to gratuluje komuś "poczucia humoru".
nie oczekuje, że będziesz piał z zachwytu nad moimi zdjęciami dla Twojej wiadomości. Ja nad Twoimi zdjęciami nie pieje bo nie ma nad czym za bardzo, może mój poziom akceptacji jest faktycznie inny...
fajnie by było najpierw robić zdjęcia o takim poziomie jaki piszesz zanim ocenisz w ten sposób czyjeś zdjęcie, prawda ?ale cóż widocznie uważasz że masz ogromną wiedzę....
Obstawiam alkohol - źrenice prawidlowe lub waskie. Przy trawie sa szerokie i tego czesto przekrwione rogowki :) Ale cos w ten desen :)
świetny poziom wypowiedzi reprezentujesz, faktycznie - obrażając modelkę
nie wiem za kogo się uważasz
wyraz twarzy może faktycznie nie jest najlepszy ale takie uwagi są delikatnie mówiąc nie na miejscu
wiesz co nie chce mi się komentować szczegółowo Twojej odpowiedzi
a to co przychodzi mi do głowy krótko to ; żałosne
jeśli ktoś ocenia to jako "fajnie ironicznie" to gratuluje komuś "poczucia humoru".
nie oczekuje, że będziesz piał z zachwytu nad moimi zdjęciami dla Twojej wiadomości. Ja nad Twoimi zdjęciami nie pieje bo nie ma nad czym za bardzo, może mój poziom akceptacji jest faktycznie inny...
fajnie by było najpierw robić zdjęcia o takim poziomie jaki piszesz zanim ocenisz w ten sposób czyjeś zdjęcie, prawda ?ale cóż widocznie uważasz że masz ogromną wiedzę....
świetny poziom wypowiedzi reprezentujesz, faktycznie - obrażając modelkę
nie wiem za kogo się uważasz
HALO czym obrazilem modelke? Wyluzuj. To byla dygresja do posta powyzej w ktorym napisano ze to trawa. czemu tam sie nie przyczepisz co?
A co do robienia zdjec na poziomie i oceniania zdjec na poziomie to nie zgadzam sie. Nikt nie zabroni mi komentowania gry pilkarzy, sposobu zarzadzania firma czy miliona innych rzeczy na ktorych sie nie znam. Moge miec wlasne zdanie wcale nie prezentujac takiego poziomu jaki oczekuje.
Wydaje mi sie ze to forum ma sluzyc poprawie umiejetnosci i rozwojowi warsztatu. Jednak jak czlowiek napisze co jest zle to slyszy ze jest frustrat, czy ze sie czepia i najlepiej niech sam pokaze cos lepszego.
Nie oczekujesz, ze bede pial z zachwylu ale jak psiocze to sie obrazasz... jakbym jeszcze psioczyl ze zrobilas zdjecia takiej, a nie innej dziewczynie to rozumiem. Ale ja mowie o aspektach technicznych. Proste.
Za kogo sie uwazam? Za uzytkowniak tego forum, ktory ma prawo do tego, aby napisac ze zdjecie jest takie siaki czy inne. Nie aspiruje do miana znawcy, specjalisty, artysy ani innego pokrewnego tytulu. Jestem krytycznym uzytkownikiem, ot co.
Jezeli nie chcesz sie narazic na krytyke swoich zdjec to sa dwa rozwiazania. 1. Nie pokazuj ich nikomu 2. Nie rob ich wcale. W przeciwnym razie wez sobie do serca jedna rzecz. Juz nie mowie o tym co napisalem bo mnie to ani grzeje ani ziebi co o tym pomyslisz. Wbrew pozorom oceniajac twoje zdjecie licze, ze ktos przeczytajac uwage ustrzeze sie bledu ktory moim zdaniem popelnilas Ty. Ale wez sobie jedna rzecz do serca - kazdy ma prawo powiedziec Ci ze nie jestes idealna :)
Pozdrawiam
wyraz twarzy może faktycznie nie jest najlepszy ale takie uwagi są delikatnie mówiąc nie na miejscu
Wyraz twarzy jest tragiczny. Samo zdjęcie mi się nie podoba. I nie - nie wiem, czy umiem takie zrobić, czy nie.
Jednak niedobrze chyba jest, że wszelkie negatywnie krytyczne uwagi do Twoich zdjęć zawsze są nie na miejscu. Nie chcesz takich? Nie pokazuj zdjęć - proste.
Wyraz twarzy jest tragiczny. Samo zdjęcie mi się nie podoba. I nie - nie wiem, czy umiem takie zrobić, czy nie.
Jednak niedobrze chyba jest, że wszelkie negatywnie krytyczne uwagi do Twoich zdjęć zawsze są nie na miejscu. Nie chcesz takich? Nie pokazuj zdjęć - proste.
Dzieki stary, bo juz tracilem nadzieje... :)
MikeP tu nie chodzi, (czy się) nadzieje czy nie ;-) ale po prostu jeśli się pokaże nawet najlepsze zdjęcie, to zawsze coś w nim komuś się może nie podobać, i nikomu tego nie zabronisz. Każdy ma swoje poczucie estetyki, jednak czasem po nakierowaniu innym spojrzeniem na pewne elementy ma ... prawo zmienić zdanie :)
Madziulek Ty się nie obrażaj, Ty rób zdjęcia. Pokazuj, przyjmuj cięgi, słuchaj peanów, i rób kolejne, lepsze, gorsze, inne... i znowu pokazuj, przyjmuj itd...
Madziulek
23-06-2008, 14:39
MikeP, gdybyś dobrze obserwował moje zdjęcia to dobrze byś wiedział że nie należę do osób które liczą na same pozytywne komentarze, cenie sobie uwagi i nie prowadzę wojen pod zdjęciami zazwyczaj, jak dla mnie w większości przypadków Twoje uwagi są mało pomocne i odbieram często jako czepialstwo - pisałam ogólnie a nie tylko na temat tego zdjęcia, widzę że niektórzy czytają miedzy wierszami.
nie podoba się ok j/w
i nie wiem o czym piszesz jakie wszelakie komentarze ? masz na myśli to zdjęcie czy ogólnie ? bo jeśli ogólnie to chyba się bardzo mylisz...
ja się nie obrażam uznałam że uwaga MikeP na temat oczu nie jest trafna, wolno mi czy nie???
Wiesz pebees, ale jak piszesz komus NORMALNIE co Ci sie nie podoba i w zamian uslyszysz ze Twoje odpowiedzi sa zalosne i pozjadales wszystkie rozumy to mozna stracic nadzieje w idee tego forum. Wiekszosc (niestety) zdjec pokazywanych na forum jest miernego poziomu. Ale jest ono po to, zeby ten poziom podnosic. A zachowania w stylu: nie podoba Ci sie jestes zalosny sa moim skromnym zdaniem takie zadne...
Fotogorafia uczy pokory - czekasz cierpliwie na swiatlo, odpowiednia modelke, odpowiedni kadr, mine miejsce czas wydarzenie. Potem cierpliwie obrabiasz to co zlowiles, szkolisz sie i uczysz, uwrazliwiasz na to co dobre i odrzucasz to co niezdarne. Jesli podejdziesz do fotografii bez odrobiny pokory i odrobiny zdrowego rozsadku to... Twoje zdjecia beda zajebiste a reszta ogladajacych zalosna...Zycie chloszcze :) Dzieki za wsparcie :)
Wiesz pebees, ale jak piszesz komus NORMALNIE co Ci sie nie podoba i w zamian uslyszysz ze Twoje odpowiedzi sa zalosne i pozjadales wszystkie rozumy to mozna stracic nadzieje w idee tego forum.
To idź pooceniaj moje :P
Wiekszosc (niestety) zdjec pokazywanych na forum jest miernego poziomu.
Właśnie. Ale mam nadzieję wyjść kiedyś z tej większości :D
Dzieki za wsparcie :)
Jakie wsparcie, zdanie swoje wyraziłem tylko, a że podobne... :P
Madziulek
23-06-2008, 14:50
Wiesz pebees, ale jak piszesz komus NORMALNIE co Ci sie nie podoba i w zamian uslyszysz ze Twoje odpowiedzi sa zalosne i pozjadales wszystkie rozumy to mozna stracic nadzieje w idee tego forum. Wiekszosc (niestety) zdjec pokazywanych na forum jest miernego poziomu. Ale jest ono po to, zeby ten poziom podnosic. A zachowania w stylu: nie podoba Ci sie jestes zalosny sa moim skromnym zdaniem takie zadne...
cóż takie wrażenie odnoszę czytając niektóre Twoje komentarze
Ty możesz sypać uwagami i "radami" ale mi już nie wolno podważyć Twojego zdania ? ....hmmm może stąd to wrażenie, że pozjadałeś wszystkie rozumy ?
Mam nadzieję że do tego marnego poziomu o którym piszesz wliczasz też siebie
cóż takie wrażenie odnoszę czytając niektóre Twoje komentarze
Ty możesz sypać uwagami i "radami" ale mi już nie wolno podważyć Twojego zdania ? ....hmmm może stąd to wrażenie, że pozjadałeś wszystkie rozumy ?
Mam nadzieję że do tego marnego poziomu o którym piszesz wliczasz też siebie
Wybacz, ale jesli podwazasz to co mysle o Twoim zdjeciu i nie liczysz sie z tym, to uwazam to za zwykle zarozumialstwo. Wlasnie o tym Ci piszemy - ze nie chodzi o to zeby podwazac uwagi innych. Skoro sa to cos jest nie tak. A nie "tak chcialam, a Ty jestes zalosny z tymi Twoimi pseudouwagami". Skoro ktos na to zwrocil uwage to nie po to, zeby ci zrobic na zlosc. Jakbym chcial zrobic Ci na zlosc napisalbym, ze mi sie zdjecie nie podoba bo zrobilas je Ty. A ja ewidantnie pokazalem Ci dlaczego nie jest moim zdaniem fajne.
A co do marnego poziomu: Zaczalem liczenie od siebie :) Rozni nas jednak to, ze ja sobie zdaje z tego sprawe...
Pozdrawiam
Jak mowił jeden z Francuzow: moge sie z Toba nie zgadzac, ale zawsze bede bronil twojego prawa do wyrazania wlasnych przekonan.
Ty postepujesz zupelnie inaczej :) I kto tu pozjadal wszystkie rozumy odbierajac drugiej osobie prawo do wlasnych pogladow co?
Madziulek
23-06-2008, 15:04
Wybacz, ale jesli podwazasz to co mysle o Twoim zdjeciu i nie liczysz sie z tym, to uwazam to za zwykle zarozumialstwo. Wlasnie o tym Ci piszemy - ze nie chodzi o to zeby podwazac uwagi innych. Skoro sa to cos jest nie tak. A nie "tak chcialam, a Ty jestes zalosny z tymi Twoimi pseudouwagami". Skoro ktos na to zwrocil uwage to nie po to, zeby ci zrobic na zlosc. Jakbym chcial zrobic Ci na zlosc napisalbym, ze mi sie zdjecie nie podoba bo zrobilas je Ty. A ja ewidantnie pokazalem Ci dlaczego nie jest moim zdaniem fajne.
po pierwsze uwaga na temat Twoich komentarzy dt. całokształtu a nie tylko tego zdjęcia i nie tylko pod moimi zdjęciami
po drugie jak już cytujesz to cytuj dokładnie i czytaj ze zrozumieniem gdzie napisałam "tak chcialam, a Ty jestes zalosny z tymi Twoimi pseudouwagami" - radzę czytać ze zrozumieniem, peebes ty również zanim się wtrącisz
A co do marnego poziomu: Zaczalem liczenie od siebie :) Rozni nas jednak to, ze ja sobie zdaje z tego sprawe...
Pozdrawiam
bardzo się mylisz..
Ty postepujesz zupelnie inaczej :) I kto tu pozjadal wszystkie rozumy odbierajac drugiej osobie prawo do wlasnych pogladow co?
ja chyba też mam prawo do własnych poglądów co ?
Konczac te czcza dyskusje ze swojej strony przyznam, ze w tym watku powiedzialas ze moje odpowiedzi sa zalosne, a w poprzednim, ze tak chcialas. Bylo to odpowiedzia na moja uwage dot. oswietlenia.
To tyle. Zycze wszystkiego najlepszego.
Pozdrawiam
Madziulek
23-06-2008, 16:10
Bylo to odpowiedzia na moja uwage dot. oswietlenia.
nie, na temat zrenic
i tak, Twoja odpowiedz była żałosna szczególnie ta dotycząca trawki itd.
również kończę
Czy ja pisalem ze podejrzewam modelke o trawke? Jesli tak to gdzie?
nie, na temat zrenic
i tak, Twoja odpowiedz była żałosna szczególnie ta dotycząca trawki itd.
również kończę
Ja pisalem i podtrzymuje - zostala uchwycona z takim wyrazem twarzy jakby zostala odurzona i tyle.
Mozesz obrocic to jak chcesz - odebrac jako obrazanie ciebie czy modelki - w sumie odbior komentarza jest kwestia natury i inteligencji czytającego.
Zdjecie jest słabe i zamiast sie bulwersowac lepiej przyjac inne niz wlasne spojrzenie.
Sculptoris
24-06-2008, 11:37
Niestety muszę się zgodzić z przedmówcami. Pierwsze na co zwróciłem uwagę to właśnie oczy. Pomimo dobrej stylizacji zdjęcie poszłoby do kosza nawet gdybym sam je zrobił. Moim zdaniem robisz lepsze zdjęcia ode mnie dlatego nie potrafię zrozumieć dlaczego te zamieściłeś. Zrozumiałbym osobę, która z fotografią radzi sobie gorzej niż ja.
cybulski
25-06-2008, 21:03
uu ale dużo komentów, szkoda czasu czytać ...
mi to zdjęcie się podoba, jest ciekawe
wyzwolona kobieta okresu międzywojennego tak odbieram przekaz ;)
Madziulek
25-06-2008, 21:09
Czy ja pisalem ze podejrzewam modelke o trawke? Jesli tak to gdzie?
Twoje fantastyczne poczucie humoru :
ja o komentarzach MikeP które wg. mnie w większości przypadków są zwykłym czepialstwem ( w tym wątku chociażby uwaga na temat zrenic wg. mnie a np. w wątku Sailora na temat kciuka ) a Wy o tym że oburzam się bo zdjęcie się nie podoba - nie podoba się ok ale zanim sie odpisze może warto przeczytać wątek dokładnie i ze zrozumieniem.
Ile razy czytam ten fragment o trawie, to wydaje mi się, że MikeP właśnie wyklucza trawę, ale jak ktoś wcześniej zauważył - "odbiór komentarza jest kwestią natury i inteligencji czytającego". Być może po prostu komentarz jest poza granicami pojmowania przeze mnie abstrakcji i stąd mam mylne wrażenie co do jego wymowy. :)
Żeby jeszcze na temat zdjęcia rzec - podoba mi się to, że modelka nie jest "plastikowa", że widać fakturę skóry. Podoba mi się stylizacja i kolorystyka zdjęcia.
Nie podoba mi się przymknięte i zasłonięte woalką oko. ;)
oczy ma wlasnie swietne! tak samo ulozenie ust :) poprostu mniam , tylko sie porozkoszowac :)
jedynie moze inaczej zrobilbym ta winietke i dodal kontrastu (bo wydaje sie mdłe, no ale ja lubie kontrastowe)i porownal jak by to wygladalo w BW.
pozatym to mi sie podoba :)
Kraftsman
25-06-2008, 23:52
Kadr zagrał. Klimat zagrał. Nie zagrała mina modelki (!) i... niestety światło: cień ręki na prawym policzku, cień włosów na lewym i cień nosa.
WYKLUCZAM TRAWE. Na podstawie klincznej analizy zrenic wykluczam naduzycia uzywek z zawartoscia THC. No wykluczam i juz. Pozwoliem sobie porowna to do etnolu, bo mi sie skojarzylo, a rozmiar zrenic tego nie wykluczyl.
A co do czepialstwa. Na milosc boska. Chyba juz dwucyfrowa liczba osob powiedziala w sposob rozny ze mina jest do dupy. A Ty ciagle do mnie. Bo co, bo powiedzialem to jako jeden z pierwszych?
Moim zdaniem powinien zostać dopisany nowy punkt w regulaminie forum. Wystawiający zdjęcia nie może odpowiadać na krytykę.