PDA

Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Brama kościoła gotyckiego

pretorianie
23-06-2008, 08:12
Brama kościoła zbudowanego w stylu gotyckim. Bolesławiec

1.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img211.imageshack.us/img211/548/dsc0668os7.jpg)

2.

źródło (http://img118.imageshack.us/img118/445/dsc0675db7.jpg)

Erie
23-06-2008, 08:26
hmmm zdjęcie nie pokazuje "majestatu", czy też piękna tej bramy - raczej prezentuje ulicę z ramką w postacoi tej bramy

pretorianie
23-06-2008, 08:32
Uważam, że na pierwszym zdjęciu pokazuje jak najbardziej bramę w całości jej "majestatu". Z drugiej strony zlewa się z kościołem więc tam już w ogóle nic nie widać. A to że na pierwszym zdjęciu tłem jest miasto, uważam że nie przeszkadza to.

elix
23-06-2008, 08:33
Gdyby 2 była skadrowana pionowo i brama stanowiła tylko ramę dla widoku ulicy mogło by być bardzo fajnie - tak jak jest teraz wygląda to jakbyś nie mógł się zdecydować czy chcesz pokazać bramę czy ulicę. Jeśli masz możliwość proponuję wrócić w to miejsce i pokombinować z ciekawszymi kadrami bo obiekt moim zdaniem jest ciekawy.

pretorianie
23-06-2008, 08:44
Gdyby 2 była skadrowana pionowo i brama stanowiła tylko ramę dla widoku ulicy mogło by być bardzo fajnie - tak jak jest teraz wygląda to jakbyś nie mógł się zdecydować czy chcesz pokazać bramę czy ulicę. Jeśli masz możliwość proponuję wrócić w to miejsce i pokombinować z ciekawszymi kadrami bo obiekt moim zdaniem jest ciekawy.

Mam jeszcze takie ujęcie. Czy to mniej więcej jest to o czym mówiłeś?

3.

źródło (http://img524.imageshack.us/img524/5381/bramaramka1le3.jpg)

JacekM
23-06-2008, 08:49
Trojeczka jest najlepsza.

lechupe
23-06-2008, 09:05
Powiedzmy sobie szczerze - na razie jest bardzo słabo.

Mieszkasz tam, prawda ? Zatem nie jest problemem dla ciebie wybranie sie w to miejsce jeszcze raz, dwa ...a moze i 100.
Wybierz sie tam o jakiejs lepszej porze przede wszystkim. Pooglądaj te bramę uważniej. Pomyśl, dlaczego wydaje ci sie taka majestatyczna. Z czego to wynika, a nastepnie jak to sfotografować.

Byc moze są juz jakies albumy o twoim miescie. Byc moze nawet sa tam zdjecia tej bramy. Zobacz jak inni ja sfotografowali. Sprobuj to powtórzyć, a nastepnie zrobic lepsze.

Rownolegle cwicz warsztat. Nawet najbardziej kreatywny pomysł polegnie w odbiorze, gdy zdjecie bez kolorów, bez obróbki , z przypadkowymi elementami (rozmazane koty...)

pretorianie
23-06-2008, 09:35
Powiedzmy sobie szczerze - na razie jest bardzo słabo.
No proszę przestań! Wcale nie uważam, że jest słabiutko!
I to nie jest brak przyjmowania krytyki z mojej strony, tylko ta krytyka musi być mądra. A nie powiedzenie, że słabiutko. Nie jest może fantastycznie, ale napewno nie jest słabiutko.
Porę, którą wybrałem to godz. 5.30 rano. Uważam, że to dobra pora. Jeśli chodzi o oglądanie już zrobionych zdjęć tego obiektu, to oczywiście, że oglądałem i dlatego wybrałem taką wersję a nie inną. Nie poszedłem "na żywca" i nie pstryknąłem "z kolanka" tego zdjęcia.
Z innej strony tak jak już pisałem brama ta nie jest atrakcyjna, ponieważ zlewa się z murem kościoła w tym samym kolorze. Co do kota to oczywiście przyznaję się do błędu, nie powinienem go przeoczyć.
Mimo wszystko dziękuję za komentarz.

lechupe
23-06-2008, 09:45
Coż, widocznie mamy inaczej skalibrowane pojęcie zdjęcia dobregi i słabego. Ale chetnie usłyszę obronę tych fotografii. Oczywiście mądrą.

A tak na marginesie, dwa pytania: Dlaczego 5:30 to dobra pora ? A nie np 5:36... A drugie pytanie - to w koncu jaka jest ta brama: majestatyczna, czy nieatrakcyjna. Bo jezeli to drugie, to po cholerę focic cos nieatrakcyjnego.

A poza kotem aberrację na 3-ce tez przeoczyłeś...

elix
23-06-2008, 09:52
Ta trójka to mniej więcej to o co mi chodzi (może się mylę ale wygląda, że wyciąłeś to ze zdjęcia numer2) - takie ujęcie wymaga MZ staranniejszego kadrowania, zadbania o symetrię, dobrania odpowiedniej perspektywy...

Co do uwag lechupe - nie irytuj się tak bardzo bo jego uwagi są dość konkretne i jeśli podejdziesz do nich na spokojnie i wyciągniesz wnioski to możesz tylko na tym zyskać - taka już uroda naszego Forum, że nikt tu raczej nie owija w bawełnę :-) ale uwierz mi - to wychodzi nam tylko na dobre.

pretorianie
23-06-2008, 09:54
Coż, widocznie mamy inaczej skalibrowane pojęcie zdjęcia dobregi i słabego.

Żebyśmy się dobrze zrozumieli. Nie jestem typem zarozumialca. Jestem za stary na to. I nie boję się krytyki, ale nie uważam żeby ta fotka była do d.... .
Druga sprawa: nie było celem napisanie "majestatyczna brama". W opisie zdjęcia nie umieściłem niczego takiego więc nie wiem czemu po raz kolejny przewija się ten wątek. U mnie w mieście nie ma "majestatycznych bram". Jest to małe miasteczko, gdzie są pozostałości po murach obronnych i źle zachowane bramy, ponieważ miasto nie opiekuje się tymi zabytkami. Chciałem sfotografować po prostu tą bramę. I jeżeli chodzi o zdjęcie nr 1 i 3 uważam, że nie wyszło tak źle. Zdjęcie nr 2 uważałem również za ok, ale po waszych uwagach zauważyłem te wszystkie niedociągnięcia i przyznam, że już to zdjęcie wywaliłem do kosza.
Dlaczego 5.30? Nie wiem, miało być rano żeby ewentualne silne słońce mi nie przeszkadzało. Dlaczego? Bo mam jeszcze dość duże problemy z fotkami, gdzie na niebie świeci nasze kochane słoneczko i muszę się jeszcze przyłożyć (oczywiście nie tylko do tego).
Tak więc możesz mi wierzyć lub nie ale te dwa zdjęcia to jedne z najlepszych w porównaniu z książką, która przedstawia tą bramę, a którą wcześniej przestudiowałem.

pretorianie
23-06-2008, 09:58
Ta trójka to mniej więcej to o co mi chodzi (może się mylę ale wygląda, że wyciąłeś to ze zdjęcia numer2) - takie ujęcie wymaga MZ staranniejszego kadrowania, zadbania o symetrię, dobrania odpowiedniej perspektywy...

Co do uwag lechupe - nie irytuj się tak bardzo bo jego uwagi są dość konkretne i jeśli podejdziesz do nich na spokojnie i wyciągniesz wnioski to możesz tylko na tym zyskać - taka już uroda naszego Forum, że nikt tu raczej nie owija w bawełnę :-) ale uwierz mi - to wychodzi nam tylko na dobre.
Nie irytuję się tylko uważam, że nie jest tak źle. Rozumiem rolę tego forum i ją szanuję, ale nienawidzę jak początkujący neguje jakiejś krytyce a wystawiający mówi: " to po co wystawiasz jak sam wiesz lepiej".
lechupe się tak nie zachował z czego jestem bardzo zadowolony i cieszę się, że trafiłem na to forum.
A taka rozmowa (nie raz na pograniczu kłótni) może przynieść niezmiernie dużo korzyści. Przede wszystkim dla mnie. Dziękuję za radę i komentarz.

bombel
23-06-2008, 11:18
Nie poszedłem "na żywca" i nie pstryknąłem "z kolanka" tego zdjęcia.

Widzisz, nikt nie chce przeczyć, że wykonałeś jakieś starania - ale są one niewidoczne. Te obrazki wyglądają dokładnie tak, jak napisałeś że nie wyglądają: na pójście na żywioł i pstryk z kolanka. Sorry, ale jako niezaangażowany, mogę to powiedzieć w miarę obiektywnie. A ten kot nie utwierdza nas w przekonaniu, że celowo wyczekałeś na ten jeden jedyny moment...

To ładnie, że chcesz polemizować, ale nie bardzo masz argumenty. Piszesz, że masz już parę lat, ale używasz wymówek jak w szkole podstawowej - 'ale ja się starałem'... Posunąłeś się nawet do tego, żeby zwlec się bardzo rano - ale to nie zmienia postaci rzeczy, że światło jest kiepskie. Tak rano, to raczej przy innych obrazkach.

Powiedz, co Cię urzeka? Kolory? Bo dla mnie mizerne. Kadr? Widzę, że klasyczny, jak wszystkich cioć fotografujących w Krakowie dla pamiątki. Kompozycja? No proszę Cię... Trzecie jest z tej stawki rzeczywiście najlepsze (choć wcale nie dobre), a to dlatego, że samaj bramy jest tam najmniej. Pomyśl o tym.

Technicznie mógłbym pokazać parę miejsc, w których też nie za dobrze, ale nie ma co kopać tych zdjęć. W skali od zera do dzisiesięciu dałbym im mocne +2 (czyli nie denne ani tragiczne) - bo widać, co przedstawiają. Ale to w sumie ich cała zaleta.

I naprawdę nie ma się co obrażać. Jeśli wystawia się zdjęcia, a zwłaszcza nie odglądając innych i nie porównując ich ze swoimi - musisz liczyć się z tym, że ktoś powie Ci prawdę.

pretorianie
23-06-2008, 11:47
Technicznie mógłbym pokazać parę miejsc, w których też nie za dobrze, ale nie ma co kopać tych zdjęć. W skali od zera do dzisiesięciu dałbym im mocne +2 (czyli nie denne ani tragiczne) - bo widać, co przedstawiają. Ale to w sumie ich cała zaleta.

I naprawdę nie ma się co obrażać. Jeśli wystawia się zdjęcia, a zwłaszcza nie odglądając innych i nie porównując ich ze swoimi - musisz liczyć się z tym, że ktoś powie Ci prawdę.

To pokaż tych parę miejsc. O to przecież chodzi a nie o to, żeby powiedzieć, że są i na tym koniec. Kota nie ma się co czepiać, bo już przyznałem się do tego.
Obrażać?! Ale ja się wcale nie obrażam, czy tak powiedziałem? Nie, wręcz przeciwnie.
Napisałem również (i tu pokazujesz, że nie czytałeś poprzednich postów, więc twój obiektywizm jest co najmniej średni) że porównywałem je z innymi z albumu o tym zdjęciu.
A że ktoś prawdę powie to chwała za to bo po to tutaj przyszedłem.
Dzięki za komentarz.

bombel
23-06-2008, 12:14
Wszystkie są nieostre. Nie pytaj, czemu ani gdzie. Są nieostre wszędzie. Czemu? Nie wiem. Jak chcesz, pokażę Ci ostre zdjęcie. Są źle naświetlone, np. czarna kępa zieleni na jedynce, murek po lewej ręce w bramie i trawka pod nim. Jak ten murek jest: taki jak na jedynce, taki jak na dwójce, czy jak na trójce? Bo za każdym razem jest inny. Zdjęcia są kompletnie bez widocznej ingerencji w poziomy (histogram). Jak na moje oko WB jest źle dobrane (niebieskie kostki bruku).

Napisałem również (i tu pokazujesz, że nie czytałeś poprzednich postów, więc twój obiektywizm jest co najmniej średni) że porównywałem je z innymi z albumu o tym zdjęciu.

A co mnie obchodzi do czego je porównywałeś? Porównaj je do zdjęć z komórki, to wyjdą na rewelację! Ja je porównuję choćby do dobrych zdjęć z tego forum (nie do mistrzowskich, bo to w ogóle przepaść, nie do bardzo dobrych, to nie ta liga) tylko do dobrych. I w takim porównaniu wypadają bardzo blado.

Porównywałeś je dla własnego samopoczucia, czy dla rzeczowej oceny? Prawdęmówiąc to, czy je porównywałeś, do czego i jak to robiłeś jest mi gruntownie obojętne... Oceniam zdjęcia, nie efekty porownań i to, do jakiego badziewia jest porownywane. Porównaj je do każdego dobrego zdjęcia w tym dziale, to się sam przekonasz...

Ciągle opowiadasz co to nie narobiłeś, do czego nei porównałeś - ale zdjęcia cały czas są kiepskie. Ot i wszystko.

pretorianie
23-06-2008, 12:46
No to się nagadałeś. Ale dziękuję. Uważam temat za wyczerpany.
A jeśli chodzi o murek to tak jest różny w różnych miejscach. Raz jest ciemny prawie czarny, a obok jest innego koloru. Renowacji nie robiłem więc przykro mi, że nie wyszedł wszędzie tak samo.
Co do niebieskiej kostki to proponuję kupić nowy monitor. W jednym miejscu owszem jest niebieski, ponieważ w rzeczywistości jest taki, ale nie cały.

Piotr_ek
23-06-2008, 12:49
a ja powiem tak:

nigdy, przenigdy nie zdecydował bym się na pokazanie tego w kolorze. Może i kamieniczki mają ładne barwy ale nic tu po nich - fotografia musi mieć klimat a w tym przypadku kolor jest na niekorzyść. Tak myślę...może się mylę.
Godnie bronisz swoich racji - ale uwierz w to, że są tu osoby, które mają większe doświadczenie i myślę, że w tym konkretnym przypadku udzielają CI bardzo słusznych rad...

Od strony technicznej to wydaje mi się, że zdjęcia są nieostre, kadry proste bez większej inwencji twórczej, powiedział bym nawet że wykonane niestarannie - kot, grafitti na murach też bym wywalił, cięcie kamienia na fotce nr 2 na niekorzyść... itd...

pzdr,
P.

pretorianie
23-06-2008, 12:52
a ja powiem tak:

nigdy, przenigdy nie zdecydował bym się na pokazanie tego w kolorze. Może i kamieniczki mają ładne barwy ale nic tu po nich - fotografia musi mieć klimat a w tym przypadku kolor jest na niekorzyść. Tak myślę...może się mylę.
Godnie bronisz swoich racji - ale uwierz w to, że są tu osoby, które mają większe doświadczenie i myślę, że w tym konkretnym przypadku udzielają CI bardzo słusznych rad...

Od strony technicznej to wydaje mi się, że zdjęcia są nieostre, kadry proste bez większej inwencji twórczej, powiedział bym nawet że wykonane niestarannie - kot, grafitti na murach też bym wywalił, cięcie kamienia na fotce nr 2 na niekorzyść... itd...

pzdr,
P.
Mówisz, że czarno-biało???
Dziękuję za rady.

Piotr_ek
23-06-2008, 12:58
Mówisz, że czarno-biało???

Tak.
Takie moje zboczenie w pokazywaniu architektury. Uwierz dobrze przeprowadzona konwersja do b/w daje niesamowite efekty...

pretorianie
23-06-2008, 13:02
Ok. spróbuję, a ostrość rzeczywiście kurcze kiepska, teraz się przyjrzałem.

Erie
23-06-2008, 13:03
wiesz co Pretorianinie mam wrażenie że nie przentujesz tu tych zdjęć aby się czegoś dowiedzieć, tylko szukasz poklasku, więc proszę - te zdjęcia są cudowne, bajeczne, a ten poruszony kot jest alegorią przemijania, przez co jego umieszczenie w kadrze jest w pełni uzasadnione

bombel
23-06-2008, 13:13
Widzisz, to właśnie to, o czym mowię. Masz wymówki przedszkolaka: 'to nie ja robiłem renowację'... Ale zdjęcia ty robiłeś, czy ktoś inny? Kto ma za nie brać odpowiedzialność? Może renowator? Co do ekspozycji: w takim razie renowacje musiały być ukończone pomiędzy poszczególnymi psrtynięciami, skoro są tak różne na kolejnych zdjęciach.

Ale zamiast przyjąć po męsku, że są inaczej nmaświetlone, bronisz się, że nie ty robiłeś renowację. Gratuluję dorosło0ści.

Pokazuję ci to, o co pytasz (że są techniczne braki), ale jedyne co mi mowisz, to żebym kupił sobie monitor. Gratuluję argumentów. Mogę pokazać masę wątków, gdzie też mi takm mówili. Sam sobie kup, skoro tego nie dostrzegasz.

http://img75.imageshack.us/img75/4725/niebieskiya2.jpg

Własnie z powodu takiego podejścia czesm mam dość. Broń się teraz, że 'tam tak naporawdę było'. Żebyś nei pomyślał - kpię siobie teraz z tym powiedzeniem.

Piotr_ek
23-06-2008, 13:18
Własnie z powodu takiego podejścia czesm mam dość.

stary nie odbieraj tego w ten sposób !!! wiesz nie każdy potrafi czytać krytykę ! nie każdy potrafi ją zrozumieć lub nie chce jej zrozumieć... znasz się na foto, robisz dobre zdjęcia i udzielasz dobrych rad, które ja osobiście staram się czytać z wielkim wyczuciem i zrozumieniem.

i do tego masz tysiąc innych ciekawszych fot na forum do pooglądania... :)

bombel
23-06-2008, 13:28
i do tego masz tysiąc innych ciekawszych fot na forum do pooglądania... :)

Poważnie? Jeszcze lepszych?

Piotr_ek
23-06-2008, 13:37
Poważnie? Jeszcze lepszych?

no nie lepszych niż te tu w tym temacie ale równie dobrych :)

załamałem się :)

pretorianie
23-06-2008, 13:43
Dobra koniec tych pogaduszek. Ja czytam posty, a wy mi wpieracie, że ja krytyki nie mogę przyjąć?! Z tym monitorem chyba przesadziłem, więc przepraszam. Bombel tą próbką zdjęć mnie bardzo przekonałeś i naprawdę bardzo ci dziękuję za taką radę. O takie mi chodzi, a nie linczowanie nowych.
Ale dosyć. Ostatni raz. Byłem jeszcze raz, i zrobiłem jeszcze raz zdjęcie. Nie zmieniałem kadru, lecz starałem się zrobić je troszkę chociaż lepsze pod względem ostrości itp. (bez osławione już kota i grafiti). Proszę powiedzcie czy jest choć trochę lepsze? Obiecuję, że nie będę niemiły.
Zastosowałem się do danej mi rady i zrobiłem czarno-białe.

źródło (http://img410.imageshack.us/img410/2127/koci064rq5.jpg)

bombel
23-06-2008, 13:57
pretorianie - nie piszę tego do ciebie, więc nie musisz odpowiadać.

Piszę to raczej do pozostałych czytających: nie chcę być, ale będę upierdliwy. Oto kolejny, który na opis jego błędów każe mi kupować nowy monitor i mówi, że bredzę. A jak się takiemu pokaże, że nie - dopiero wtedy przyznaje, bo nie ma szans twierdzić inaczej.

Ludzie, jak boga kocham, dlaczego nie wystarczy powiedzieć? Kolejny wątek według schematu: mówię, że cośtam cośtam, na co pada przeurocza riposta - to kup se monitor... A jak się pokaże palcem, to spuszczają z tonu.

Nie miałbyś dość Piot_ek?

Kasandra
23-06-2008, 14:02
ale z boku to jest bardzo śmieszne;-)
zwłaszcza, że ja tu teraz nie chcę nikogo obrażać, ale chyba lepszej osoby z tych obróbek komp. czy jak to zwał na tym forum to nie ma jak bombel. To jakbym ja mówiła Pavarottiemu, że się nie zna na śpiewie i ja nie fałszuję więc niech sobie pójdzie do lekarza i uszy przeczyści;-)

pretorianie
23-06-2008, 14:03
pretorianie - nie piszę tego do ciebie, więc nie musisz odpowiadać.

Piszę to raczej do pozostałych czytających: nie chcę być, ale będę upierdliwy. Oto kolejny, który na opis jego błędów każe mi kupować nowy monitor i mówi, że bredzę. A jak się takiemu pokaże, że nie - dopiero wtedy przyznaje, bo nie ma szans twierdzić inaczej.

Ludzie, jak boga kocham, dlaczego nie wystarczy powiedzieć? Kolejny wątek według schematu: mówię, że cośtam cośtam, na co pada przeurocza riposta - to kup se monitor... A jak się pokaże palcem, to spuszczają z tonu.

To co mam nie przyznawać racji?!?! Dziwny człowiek z ciebie.
A co do zdjęcia? Powiesz mi coś, czy raczej nie zaszczycisz mnie swoją odpowiedzią?

Piotr_ek
23-06-2008, 14:17

bombel...
muszę się powtórzyć... robisz dobre foty, jesteś obcykany w temacie, z wielką przyjemnością czytam Twoje wypowiedzi, są rzeczowe i zawsze można w nich wyczytać jakieś mądre wskazówki... skoro już piszesz posta to zawsze jest on "na temat" i zawiera jakaś wyżej uzasadnioną treść. Myślę, że powinieneś wyznaczyć sobie jakieś kryterium oceniania prac bo widać nie każdy zasługuje na nazwijmy to profesjonalną ocenę zdjęcia. Nie wiem... kolega pretorianie jest chyba nowym użytkownikiem naszej wspaniełej galerii - może najpierw powinien dokładnie zapoznać się z umiejętnościami i portfolio poszczególnych osób a dopiero potem wchodzić w dyskusję w np. z Tobą. Mam nadzieję bombel, że, mnie dobrze rozumiesz. Myślę, że nie ma sensu dalej wałkować tematu...

tymczasem czekam na Twoje następne prace...

pretorianie
23-06-2008, 14:36
Mniam, zapachniało wazeliną. Dobra chłopaki zostawiam was samych, trzymajcie się i miło było was poznać.

bombel
23-06-2008, 14:40
Myślę, że powinieneś wyznaczyć sobie jakieś kryterium oceniania prac bo widać nie każdy zasługuje na nazwijmy to profesjonalną ocenę zdjęcia.

Wisz, tylko tego, jak się krytykę przyjmie nie można ocenić z góry... Weź sąsiedni wątek o połoninach - zupełnie inne podejście, a powiedziałem to samo - ani lepiej, ani gorzej.

A w sumie bronię się przed tym, żeby odpowiadać tylko tym, którzy wykażą się jakimś tam poziomem. Przeciwnie, ci, którzy robią już niezłe obrazki sami widzą co i jak - oni sobie poradzą o własnych siłach. A pomóc trzeba temu, co robi szkolne błedy i zdaje się tego nie widzieć - takiemu warto pomóc, żeby mu zaoszczędzić wyważania otwartych drzwi.

A że potem wychodzi co wychodzi? Gdybym to wiedział z góry, nawet bym nie pisnął słowa, niech sobie gość siedzi w grajdołku własnej twórczości dożywotnio, przecież to nie mój problem. I tylk9o żal, że wykazałem jakąś inicjatywę, coś chaielm powiedzieć, a teraz sam czuję, że mi się tak nie chce, że strach...

Jak mi się już nie chce...

PS
może faktycznie przestańmy. Niech się inni wypowiadają.

DXT
23-06-2008, 14:41
Moze i kosciol w stylu gotyckim(nie wiem - nie widac) ale brama z gotykiem ma niewiele wspolnego - jest duzo pozniejsza.

Piotr_ek
23-06-2008, 14:41
Mniam, zapachniało wazeliną.

dokładnie tak to sobie tłumacz...

piotr matenko
23-06-2008, 14:49
to nie gotyk. tylko pozny barok

elix
23-06-2008, 15:21
to nie gotyk. tylko pozny barok

A może wczesne rokokoko? ;-)

A wracając do tematu:
Autorze - dostałeś naprawdę sporo przydatnych uwag więc nie ma co się unosić honorem tylko spróbować je na chłodno przeanalizować, bo jeśli w taki sposób będziesz reagował to następnym razem ludziom po prostu nie będzie się chciało poświęcać czasu na skomentowanie Twojej kolejnej pracy. I nie chodzi tu o to żeby nie wchodzić w polemikę ale żeby zachować zdrowy dystans do swojej twórczości.

Ktoś podsunął Ci pomysł z BW i ten spróbowałeś wykorzystać, warto też skorzystać z pozostałych i zobaczyć jakie dają efekty.

Erie
23-06-2008, 16:08
Mniam, zapachniało wazeliną. Dobra chłopaki zostawiam was samych, trzymajcie się i miło było was poznać.

mniam zapachnie zaraz warnem... ;)

Kasandra
24-06-2008, 07:20
http://www.obiektywni.pl/galeria/fotografia-313206.php twardy jest;-)zobaczcie na godzinę publikacji fotki;-) 2008-06-23 19:02:32 :mrgreen:

Erie
24-06-2008, 08:29
http://www.obiektywni.pl/galeria/fotografia-313206.php twardy jest;-)zobaczcie na godzinę publikacji fotki;-) 2008-06-23 19:02:32 :mrgreen:

czy Ciebie bawi bycie złośliwą wobec innych użytkowników forum? to że TERAZ robisz lepsze od innych zdjęcia nie usprawiedliwia Cię w żaden sposób

obly
24-06-2008, 08:32
pierwsza uwaga to sama nazwa ;) jak zauważył pan piotr m. zdjęcie nie ma nic w sobie z gotyku. niby jasne ze to wejscie do kościoła gotyckiego ale wtedy fota winna być trzaskana z drugiej strony tak aby w tle ten kosciół był, a tak wystarczy podać nazwę kościoła w Bolesławcu i styka. Bo zabudowa rynku w tle też z gotykiem ma niewiele. i to strasznie zmyla, ale tylko tych wyczulonych.
druga uwaga to kompozycja, na pewno nie fotografował bym z przodu i na pewno niżej oko i szukał fajnego światłocienia na rozrzeźbionym portalu, tutaj akurat pełne chmurki więc naprawde trzeba by sie tam pokręcić z aparatem i wyczekać ;)

pozdrawiam

Kasandra
24-06-2008, 08:32
Erie chodzi o to, że koleś dostał tu bardzo dobre rady i co później tego samego dnia wieczorem zrobił?
Jakaż tu złośliwość?raczej pokazanie jak sobie on bierze rady innych do serca;-)

elix
24-06-2008, 08:38

Ty naprawdę nie masz nic innego do roboty poza wyśmiewaniem początkujących? Uważasz się za tak świetnego fotografa?
To już kolejny wątek z tego typu Twoimi wypowiedziami, przy poprzednim pisałaś że inny autor spamuje forum swoimi zdjęciami - jeśli coś jest spamem to właśnie Twoje tego typu posty które nic konkretnego nie wnoszą do tematu a bije z nich tylko i wyłącznie czysta złośliwość. Proponuję to przemyśleć.

Kasandra
24-06-2008, 08:43
elix-a weź przeczytaj ten wątek może;-)
jeszcze raz to samo napiszę-mówienie bomblowi, żeby sobie kupił lepszy monitor to jakbym ja Pavarottiemu mówiła, żeby poszedł uszy przeczyścić skoro uważa, że ja fałszuję. Widzialeś jak się bombel poczuł?i co?chcesz, żeby przez takich on przestał nam pisać co źle robimy?
BO JA NIE!
A po otrzymaniu tylu dobrych rad on dalej brnie w zaparte, że fota jest dobra i wkleja ją gdzie indziej. To normalne?
Bo albo się czegoś chcemy nauczyć i słuchamy tych rad, albo nie, ale wtedy po co pytać innych o nie?
Więc naprawdę nie rozumiem o jakiej złośliwości teraz mówicie!
Co do Irka zgoda, ale tu?Poprostu pokazuję sens pisania co źle w tym przypadku;-)

Erie
24-06-2008, 09:15
elix-a weź przeczytaj ten wątek może;-)
jeszcze raz to samo napiszę-mówienie bomblowi, żeby sobie kupił lepszy monitor to jakbym ja Pavarottiemu mówiła, żeby poszedł uszy przeczyścić skoro uważa, że ja fałszuję. Widzialeś jak się bombel poczuł?i co?chcesz, żeby przez takich on przestał nam pisać co źle robimy?
BO JA NIE!
A po otrzymaniu tylu dobrych rad on dalej brnie w zaparte, że fota jest dobra i wkleja ją gdzie indziej. To normalne?
Bo albo się czegoś chcemy nauczyć i słuchamy tych rad, albo nie, ale wtedy po co pytać innych o nie?
Więc naprawdę nie rozumiem o jakiej złośliwości teraz mówicie!
Co do Irka zgoda, ale tu?Poprostu pokazuję sens pisania co źle w tym przypadku;-)

Bombel jest dużo bardziej dojrzały niż sądzisz i nie będzie z powodu ewentualnego wzgardzenia swoją radą obrażał się. Natomiast Ty prezentujesz całkowicie nieracjonalną nagonkę na początkujących, wysmiewasz ich i depczesz. Po co? Sprawia Ci to przyjemność? Jesli tak to pora udać się na leczenie.

Kolejny podobny w treści i tonie komentarz z Twojej strony pod adresem początkujących zostanie nagrodzony warnem.

Kasandra
24-06-2008, 09:20
Erie tu jest dużo więcej początkujących niż pretorianie i Irek jeśli nie zauważyłeś, więc nie uogólniaj, że atakuję wszystkich. Tylko tych...no dobra nie napiszę;-))tylko tych 2
Ale Ok, kończę;-)

Erie
24-06-2008, 10:16
Erie tu jest dużo więcej początkujących niż pretorianie i Irek jeśli nie zauważyłeś, więc nie uogólniaj, że atakuję wszystkich. Tylko tych...no dobra nie napiszę;-))tylko tych 2
Ale Ok, kończę;-)

nie napisałem nigdzie, że atakujesz "wszystkich" tylko, że atakujesz przynajmniej jednego (kwantyfikatory się kłaniają)

ekonet
24-06-2008, 10:33
A cóż nas obchodzi, gdzie ktoś jeszcze publikuje? To zrozumiałe, że ktoś szuka odmiennych opinii na innych forach. I nic nam do tego.

Nemeth
24-06-2008, 12:04
Santina - oj, zaczynasz trollować... :evil:

Co do b/w.
Mocne kontrastowe światło nie robi dobrze temu zdjęciu. Sam zdjąłbym przy konwersji więcej z kanału czerwonego. Słowem taka konwersja w pół drogi zatrzymana... Jak na mój gust oczywiście.

harb
24-06-2008, 13:34
pretorianie - w twoim wątku zabrało głos parę osób które naprawdę znaja się na fotografii i cieszą się na tym forum między innymi za swoją wiedzę szacunkiem i renomą - warto nieraz w spokoju wysłuchać tego co maja do powiedzenia inni i akurat Twój wiek nie ma tutaj nic do rzeczy ( mnie wielokrotnie przeskakują młodsi)

warto podchodzić z dystansem również do samego siebie , a szczególnie do swoich prac - gdy patrzę na swoje sprzed dwóch zaledwie lat , to wierz mi ze niektórych najchętniej bym nie pokazywał

niestety Twoim pracom tutaj pokazanym brakuje wiele , przede wszystkim dobrego kadrowania , ciekawszego pokazania innym tego motywu i mimo pory o której piszesz i Twojego zaangażowania w popełnienie tej fotografii
jej końcowy efekt jest niestety mizerny - a chodzi właśnie o to co otrzymamy jako obraz końcowy

nie obrażaj się i nie broń na siłę swoich prac , bo taka uparta obrona podkreśla niestety twój nie do końca opanowany warsztat

pozdrawiam serdecznie :-D