Zobacz pełną wersję : Makro z D80
nolanberg
22-06-2008, 22:17
Witam.Jaki system najlepiej sprawdza się w D80 do robienia zdjęć makro.
Obiektyw-soczewki-pierścienie pośredniczące - co Wam sprawdza się najlepiej.
Pozdrawiam.
Wszystko zależy od tego co chcesz fotografować i jakie odwzorowanie chcesz osiągnąć.
Chcesz obiektyw makro + pierścienie pośrednie czy zwykły obiektyw + te pierścienie? Jeśli to drugie to 50/1.8 + pierścienie Kenko (zestaw).
Najlepiej to sie sprawdza w makro posiadanie trzech obiektywów, lamp do makro itp. Ale przejdźmy do rzeczy:
rozwiązanie A: obiektyw makro
-mam tamrona 90/2.8 i bardzo sobię chwalę. Jak kupowałem to szkło, to AF Nikkor 105/2.8D kosztował 4,5 tys. zł, co wpłynęło na wybór tamrona. Szkło, które można z czystym sercem polecić.
-jak masz większy budżet, to zdecydowanie AF-S VR Nikkor 105/2.8G
-nikkory 60/2.8 (D lub G) są wg mnie mniej uniwersalne - robaczka ciężko będzie tym zaatakować
-bardzo dobry Tamron 180/3.5 jest świetny optycznie (polecam), ale mi wydał sie nieco mniej wygodny do makro (jak dla mnie zbyt długa ogniskowa). Twoje wymagania mogą byc inne.
-jest jeszcze soligor/cosina 105/3.5 - bardzo dobra relacja jakości do ceny, odzworowanie 1:1 z dedykowaną soczewką,
-jest jeszcze tokina, sigma 105/2.8 oraz sigma 150/2.8 - nie miałem z nimi kontaktu.
Generalnie zakup obiektywu makro o ogniskowej rzędu 100 mm jest rozwiązaniem wg mnie najlepszym. Uniwersalne makro i dobre szkło portretowe.
rozwiązanie B: pierścienie pośrednie
-mam pierścienie kenko. Przenosza pomiar (i AF - ale wg mnie to akurat nie jest potrzebne). Polecam - zresztą można korzystać jednoocześnie z pierścieni i obiektywu makto.
-oryginalne pierścienie nikona nie przenoszą pomiaru - jeżeli masz D40/D60/D70/D80, to masz problem
Ważna kwestia - wg mnie połączenie kitowego zoomu z pierścieniami da marne rezulltaty. Lepiej kupić nikkora 50/1.8 albo nawet heliosa 50/2(męczysz sie wtedy z pomiarem światła). Jak masz kupić heliosa, to możesz na wstępie kupic tanie pierścienie nie przenoszące pomiaru
rozwiąznie C: soczewka makro
-nie polecam - tanie w połączeniu z kitowym zoomem dadzą bardzo słabe rezultaty
-drogie są nieopłacalne - lepiej kupic pierścienie i heliosa.
Pamiętaj, że makro to także kwestia oświetlenia. Ale to osobny temat.