PDA

Zobacz pełną wersję : Sigma 10-20mm i Cokin P?

Boguslaw
22-06-2008, 19:10
Witam,

Czy nie ma żadnego kłopotu podczas robienie zdjęć przy 10mm z filtrem w systemie P?

jarek76
22-06-2008, 20:07
Nie ma pod warunkiem że zastosujesz holder szerokokątny albo spiłujesz dwa sloty ze standardowego tak jak ja to zrobiłem
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=57833

Boguslaw
22-06-2008, 23:55
dzieki za linka, wyczytałem, tam, że można po prostu kupić cokin P wide i będzie dobrze, ale czy do tego pasują te same filtry?

Piotr_
23-06-2008, 00:05
Filtry używa się takie same.

swider
23-06-2008, 00:33
dzieki za linka, wyczytałem, tam, że można po prostu kupić cokin P wide i będzie dobrze, ale czy do tego pasują te same filtry?
Tylko pamietaj, ze w tym holderze szerokokatnym masz ino jeden slot!

pete777
23-06-2008, 00:42
czyli filtr do holdera, holder do pierścienia, a pierścień wkręcić w obiektyw? tak? czyli już polarka ani uv się nie dołoży ani wkręcanego ani nijak?

Boguslaw
23-06-2008, 00:52
czyli filtr do holdera, holder do pierścienia, a pierścień wkręcić w obiektyw? tak? czyli już polarka ani uv się nie dołoży ani wkręcanego ani nijak?

nie jestem pewny, ale UV i nakręcany polar mają jeszcze gwinty (UV ma na pewno) więc nakręcasz UV, później pierścień i holder + filtr. Byś może się da, lens+UV+polar+ring+holder+filtr1+filtr2+filtr3, to chyba taki maks:P Może się da jeszcze 5x UV + 3xpolar?:P i następnie ring, holder i 3x filtr, totalny lol:-) ciekawe czy ktoś tak eksperymentował:D

jarek76
23-06-2008, 09:49

Jak się uprzesz to dołożysz polara. Ja tak robię z filtrem nakręcanym ND
Najpierw polar na to adapter, holder i połówka
Niestety będzie ma 10mm mocno winietować

pete777
23-06-2008, 15:28
ale to i tak chyba lepiej niż nakręcany polar + nakręcany połówkowy szary nie-cokinowy? czy mylę się? kurcze.. tyle tych filtrów, firm, super-sprzedawców... :P

maciek zolkiewski
23-06-2008, 18:58
Najpierw polar na to adapter, holder i połówka
Niestety będzie ma 10mm mocno winietować

A jeśli mogę zapytać, co dokładnie "włazi" w pole obrazu przy polarze + cokin? Czy są to ramiona holdera, czy już sam holder zaczyna być widać?

Chodzi mi, czy jeśli holder będzie szerszy (np. cokin z-pro), wtedy można by uniknąć widocznych ramion holdera, a jeśli to juz sam adapter z holderem zaczynają wynietować, to pewnie i z-pro nie pomoże.

z góry dzięki za odpowiedzi
maciek

jarek76
23-06-2008, 21:31
A jeśli mogę zapytać, co dokładnie "włazi" w pole obrazu przy polarze + cokin? Czy są to ramiona holdera, czy już sam holder zaczyna być widać?

Chodzi mi, czy jeśli holder będzie szerszy (np. cokin z-pro), wtedy można by uniknąć widocznych ramion holdera, a jeśli to juz sam adapter z holderem zaczynają wynietować, to pewnie i z-pro nie pomoże.

z góry dzięki za odpowiedzi
maciek

Mam holder szerokokątny i on nie włazi
Po założeniu filtra + adapter i holder na 10 mm widać coś takiego

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img154.imageshack.us/img154/4180/5aoa1.jpg)

jarek76
23-06-2008, 21:49
ale to i tak chyba lepiej niż nakręcany polar + nakręcany połówkowy szary nie-cokinowy? czy mylę się? kurcze.. tyle tych filtrów, firm, super-sprzedawców... :P

U mnie przy cienkich oprawkach wygląda to bardzo podobnie do pokazanego zdjęcia
Zestaw filtrów np. nakręcany ND + IR

maciek zolkiewski
23-06-2008, 22:13
Dziękuję bardzo za odpowiedź (i przykład :)), nie wygląda to tak źle jak myślałem.

pozdrawiam

RBT
24-06-2008, 18:39
Cokin P (wide adapter) z Sigmą 10-20 wyraźnie winietuje przy ustawieniu diagonalnym. W pole obrazowe wchodzą ramiona Holdera.

Calme
24-06-2008, 18:51
Cokin P (wide adapter) z Sigmą 10-20 wyraźnie winietuje przy ustawieniu diagonalnym. W pole obrazowe wchodzą ramiona Holdera.
Dokładnie.

jakuza
24-06-2008, 19:08
Ja wprawdzie mam tokine 12-24mm, ale przy 12 mm i szerokokątnym holderze występuje wineta.
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=755505#post755505

maciek zolkiewski
24-06-2008, 19:11

To teraz mamy sprzeczne informacje. Na przykładzie u Jarka nie widać w polu obrazu ramion holdera.

jarek76
24-06-2008, 20:49

Mówisz o holderze szerokokątnym?
U mnie nic nie winietuje przy założonym tylko systemie cokina

Calme
24-06-2008, 21:16
Zaraz zaraz - a co jest w rogach zdjecia :) Jak by nie zwac tego jednak nie jest to tak jak byc powinno - czy tez tak jak by to bylo w Cokin Z

jarek76
24-06-2008, 21:28
Zaraz zaraz - a co jest w rogach zdjecia :) Jak by nie zwac tego jednak nie jest to tak jak byc powinno - czy tez tak jak by to bylo w Cokin Z

Na rogach zdjęcia jest winieta ale dlatego że na obiektyw założyłem filtr nakręcany ND a dopiero na to adapter i holder cokin P.
Jak nie ma filtra to winiety też nie ma

RBT
24-06-2008, 21:52
U mnie przy 10 mm wyraźnie winietuje. Na zdjęciu Jarka winieta jest widoczna we wszystkich narożach, co oznacza, że oprawa filtra nie była znacząco skręcona. Przy skręceniu o 45 stopni występuje wyraźne winietowanie w dwóch przeciwległych narożach.

Boguslaw
24-06-2008, 22:32
hmmmm, czytam i się załamuje. A jak zobaczyłem fotki z Tokiny to mało zawału nie dostałem.... cokin P ma 3 sloty, czy jak wypiłuje jeden i zostanie dwa (powiedzmy że mi się uda:P) to będzie pasować czy nada dupa?

swider
24-06-2008, 22:53
Musisz upilowac 2, zeby Ci zostal tylko jeden (niestety :().

RBT
24-06-2008, 23:05
Cokin P ma również holder szerokokątny z jednym slotem. Nie winietuje na Sigmie przy 10 mm w położeniu poziomym lub pionowym, ale skręcony już tak.

Jacek S
27-06-2008, 09:57
Faktycznie, wszystko co napisano powyżej się zgadza. Zrobiłem sobie taki holder jak pokazał Jarek (z chińskiej podróbki ociąłem 2 sloty, został 1 + filtry okrągłe). Winietuje tylko w położeniu na skos, a i to nieznacznie. Poza tym 10mm to skrajna ogniskowa, przykręcenie do 11-12mm załatwia sprawę winiety, a nie zmniejsza jakoś znacząco pola obrazowego. Druga sprawa, że najczęściej i tak kadruję zdjęcia do formatu 4:3, więc rogi są obcinane.
Generalnie problem jest marginalny i nie wiedzę powodu, żeby zbytnio się nim przejmować.
Polecam Sigmę 10-20 w połączeniu z Cokinem!!!

noraczej
18-07-2008, 12:27
a jak będzie wyglądała sprawa winiety przy nakręconym tylko filtrze uv z cienką oprawą i cokinem (szerokokątnym) ?

jarek76
18-07-2008, 14:09
a jak będzie wyglądała sprawa winiety przy nakręconym tylko filtrze uv z cienką oprawą i cokinem (szerokokątnym) ?

Niestety winieta przy UV i cokinie jest widoczna, ale bez UV jest ok

noraczej
18-07-2008, 14:36
a co myślicie o rozwiązaniu problemu winiety poprzez trzymanie samego filtra w ręce przed obiektywem ? mam na myśli filtr połówkowy szary ; )

jarek76
18-07-2008, 14:44
Kiepski pomysł. Po to ktoś wymyślił holder żeby nie trzeba był tego trzymać
Nie lepiej odkręcić UV?

jerezano
18-07-2008, 14:45
Czasami tak robię i się sprawdza (wtedy, gdy nie chce mi się nakręcać adaptera). Trzeba tyko trzymać filterek równolegle do powierzchni przedniej obiektywu:-D, najlepiej go o obiektyw oprzeć. Oczywiście najlepiej ze statywem.

Mariusz888
20-12-2009, 17:07
Pozwolę sobie odkopać wątek ;)

Zwyczajowo na S10-20 mam UV ale czasem jest problem bo niebo jest wyjarane ;) dlatego planuję zaopatrzyć się na ten "sezon" w Cokina - było już napisane że S10-20 z samym wide holderem nie winietuje - jeśli jest już UV i na to nakręcamy holder to trzeba dać ogniskową 11-12mm żeby to nie winietowało tak? ;)

A jak sprawa ma się z normalnym na 3 filtry w 2 wariantach:
-z nakręconym UV
-bez UV czyli tylko sam Cokin na szkle

? Pytam bo nawet na 3 nie musiał bym mieć ale tak ze 2 to było by miło ;) :)

EDIT
Nie dopisałem że chodzi o Cokin-P - czy ew muszę kupować sporo droższe Cokin Z-pro lub X-pro?

jarek76
20-12-2009, 17:40
Pozwolę sobie odkopać wątek ;)

Zwyczajowo na S10-20 mam UV ale czasem jest problem bo niebo jest wyjarane ;) dlatego planuję zaopatrzyć się na ten "sezon" w Cokina - było już napisane że S10-20 z samym wide holderem nie winietuje - jeśli jest już UV i na to nakręcamy holder to trzeba dać ogniskową 11-12mm żeby to nie winietowało tak? ;)

A jak sprawa ma się z normalnym na 3 filtry w 2 wariantach:
-z nakręconym UV
-bez UV czyli tylko sam Cokin na szkle

? Pytam bo nawet na 3 nie musiał bym mieć ale tak ze 2 to było by miło ;) :)

EDIT
Nie dopisałem że chodzi o Cokin-P - czy ew muszę kupować sporo droższe Cokin Z-pro lub X-pro?

Sam holder na 3 filtry zasłania całe rogi kadru do 12mm
Z filtrem nie sprawdzę bo nie mam.
Właśnie dlatego że miałem problem z cokinem zrezygnowałem z filtra UV na sigmie.
Co do używania kilku filtrów to po małym piłowaniu można z powodzeniem używać 2 filtrów na holderze szerokokątnym

Mariusz888
20-12-2009, 23:24
No nic... pewnie jak już zacznę kupować filtry to chyba Cokin P bo Z i X są nieporównywalnie droższe :roll: sam holder tam to jest już niezły koszt a filtry 2-3x drożej + części filtrów w ogóle brak ;)

Guciol
09-05-2011, 08:41
Panowie, czy ktoś używa systemu P ma Sigmie 10-20 3.5. Gwint w tym obiektywie ma 82mm.

Zamówiłem Holder slim i chce go używać z polarem, czy na 10mm pojawi się winieta???

Guciol
12-05-2011, 12:37
Dla zainteresowanych napisze że przy polarze slim i holderze slim winieta jest monstrualna, znika dopiero przy 14mm. Papier ścierny i pilnik idzie w ruch, zobaczymy ile da się wycisnąć z chińskiego holdera :)

Mam zamiar tak wypiłować holder żeby można go było zamontować bez adaptera :)

slawson38
12-05-2011, 15:09
Ja spiłowałem dwa zewnętrzne miejsca na filtry i było gites.

Boryszuk
12-05-2011, 21:47
Dla zainteresowanych napisze że przy polarze slim i holderze slim winieta jest monstrualna, znika dopiero przy 14mm. Papier ścierny i pilnik idzie w ruch, zobaczymy ile da się wycisnąć z chińskiego holdera :)

Mam zamiar tak wypiłować holder żeby można go było zamontować bez adaptera :)

Może warto zaimplementować metodę mocowania, jaką ma firma Lee (http://pixelpix.com.au/samples/G10__LeeHolder.jpg). Holder siedzi dużo głębiej.

Ja spiłowałem dwa zewnętrzne miejsca na filtry i było gites.

W holderze slim nie ma dwóch zewnętrznych miejsc na filtry ;)

Guciol
12-05-2011, 22:52
Może warto zaimplementować metodę mocowania, jaką ma firma Lee (http://pixelpix.com.au/samples/G10__LeeHolder.jpg). Holder siedzi dużo głębiej.

Tylko gdzie to kupić? W moim przypadku zakupy na e-bay raczej odpadają :p