PDA

Zobacz pełną wersję : D80 -> złe wskazania stanu baterii

Mrozu
22-06-2008, 18:49
Witam

mam półrocznego d80, bateria oryginalna, ładowarka również.
w przeciągu ostatniego tygodnia 3 razy pojawiła się taka przypadłość-bateria naładowana na maks, dopiero można powiedzieć wyciągnięta z łądowarki, aparat się włącza jest idealnie, wyłączam, za pół godziny power i LCD wskazuje pustą baterie. sytuacja wraca do normy po ponownym(czasem kilkukrotnym) wył/wł aparatu. nie dzieje się tak tylko na pełnej baterii, jak jest do połowy rozładowana to też się zdarzyło.

spotkał się ktoś z czymś takim? wydaje się niby kosmetyczny problem, ale jednak poziom naładowania baterii to jest ważna rzecz w aparacie i powinno działać tak jak trzeba

Pozdrawiam
Mrou

swider
22-06-2008, 19:10
Przeczysc styki. Jak to nie pomoze, ja bym stawial na szczelony akumulator.

Fenek
22-06-2008, 21:23
Jak wyżej. Przeczyśc wszystkie styki, zarówno te przy bagnecie (czasem aparat świruje jak nie ma kontaktu z obiektywem dobrego), jak i styki aku.

Rafal_RAG
23-06-2008, 17:12
Bateria będąc w aparacie rozładowuje się sama nawet wtedy gdy aparat nie jest używany. Akumulatory to takie wstrętne przedmioty które przeba rozładować do końca i naładować do końca. Jeżeli tą czynneść się zaniedba to będzie się działo coś takiego jak opisałeś.

dżef
25-06-2008, 02:21
Przepraszam, iż może zbytnio tym postem nie nawiązuję do tematu wątku, jednakże mam pewną sprawę odnośnie akumulatora.

Przez ostatni miesiąc byłem posiadaczem jedynie popularnej stałki 50mm f/1.8. Zrobiłem kilka tysięcy zdjęć przy pomocy tego obiektywu - w tym czasie kilka razy ładowałem akumulator, który o ile się nie mylę, zdążył się już "uformować". Na pierwszym ładowaniu zrobiłem, jeżeli dobrze pamiętam, około 600 zdjęć. Po czwartym bodajże udało mi sie zrobić ponad 1800 zdjęć...

W zeszłym tygodniu przybył do mnie standardowy Nikkor 18-70mm f/3.5-4.5. Zdziwiłem się trochę, kiedy po całym tygodniu na pełnym akumulatorze zrobiłem zaledwie 850 zdjęć, co oznacza spadek o niemalże 1000 klatek. Czy to możliwe, aby wbudowany napęd SWM miał aż taki pobór mocy?

Schlag
25-06-2008, 09:14
Możliwe - patrz Twój przypadek. ;-)

Kup drógi akumulatorek i przestań się tym martwić.

Dokładnie nie sprawdzam, ale z T 28-75, też coś koło 1000 robię, na jednym aku.

siwiutki
25-06-2008, 10:30
Właśnie przeczyść styki.
Jeden z forumowiczów chyba miał na myśli strzelony akumulator.
Kiedyś gdy przeglądałem jakieś forum przeczytałem wypowiedź "Uczonego w piśmie"
Miało być: STRZAŁ W DZIESIĄTKĘ
Było: SZCZAŁ W DZIESIĄTKĘ.
Wiecie co się wydarzyło?
W ustach miałem łyk kawy i:
- monitor pół dnia czyściłem,
- klawiatura była do wyrzucenia.
Więc proszę bardzo, dbajcie o sprzęt innych forumowiczów.

wasilewk
25-06-2008, 10:31
A co na to Menu w aparacie ? Jaki stan baterii pokazuje ?

Osobiście używam głównie zamiennika 3200mAh, który pełną swą pojemność pokazał dopiero po ok. czwartym ładowaniu. Ale także, przeważnie odpoczywający, oryginalny Nikon nawet nie drgnie po jednej sesji ok. 600 zdjęć - choć Menu pokazuje, że tyle już nanim zrobiono. Moim zdaniem, naiprostszym rozwiązaniem byłoby porównanie tych trzech elementów z innego, dobrego zestawu (np. od kolegi): aparat, ładowarka, akumulator. Pewnie aparat okaże się ok., padnie na akumulator i okaże się, że ładowarka go nie doładowuje - takie moje gdybanie.

Pzdr.

swider
25-06-2008, 18:05
Właśnie przeczyść styki.
Wspaniala porada! Szkoda, ze 2 osoby wczesniej juz o tym pisaly. Jak nie masz innego pomyslu, to prosze Cie nie powtarzaj po innych, tym bardziej, ze to byl tylko pretekst, zeby zablysnac genialna znajomoscia polskiej ortografii.

Jeden z forumowiczów chyba miał na myśli strzelony akumulator.
Kiedyś gdy przeglądałem jakieś forum przeczytałem wypowiedź "Uczonego w piśmie"
Miało być: STRZAŁ W DZIESIĄTKĘ
Było: SZCZAŁ W DZIESIĄTKĘ.
Wiecie co się wydarzyło?
W ustach miałem łyk kawy i:
- monitor pół dnia czyściłem,
- klawiatura była do wyrzucenia.
Więc proszę bardzo, dbajcie o sprzęt innych forumowiczów.
Rozumiem, ze pijesz do mnie. Ciesze sie, ze jestes tak fantastycznym i elokwentnym polonista. Niestety musze Cie zmartwic, ale blad byl zamierzony. Bardzo czesto celowo uzywam slow typu: "ino", "se" itp. itd. Nie zamierzam sie tlumaczyc wiecej, bo po pierwsze juz wyjasnilem dlaczego, a po drugie to jest forum fotograficzne, a nie milosnikow polskiej gramatyki i jak juz zabierasz glos w dyskusji to na temat, a nie pisz ******* o zalanej klawiaturze (ktore swiadcza m.in. o tym, ze jestes troche dziwnym czlowiekiem skoro sobie sam plujesz kawa po klawiszach). Z mojej strony to tyle.

P.S.
Przepraszam autora watku za OT.

Mrozu
25-06-2008, 18:35
wow widzę że rozpętała się nie mała burza.

akumulator staram się ładować zawsze od zera, nie doładowywać. choć czasami się zdarza niestety, że jest 30% i wrzucam na chwile do ładowarki, żeby mieć głowę spokojną. wczoraj wystąpił ten sam błąd choć niestety nie sprawdziłem jak wygląda informacja o baterii w menu. górne LCD zaczęło mrugać, spust został zablokowany, battery empty że tak powiem

czyszczenie styków, przejechałem je czystą szmatką, można wspomóc czyszczenie jakimś środkiem? spirytus? bo raczej woda nie bardzo

Pozdrawiam
Mrozu

Dx2
25-06-2008, 18:48
czyszczenie styków, przejechałem je czystą szmatką, można wspomóc czyszczenie jakimś środkiem? spirytus? bo raczej woda nie bardzo

Benzyna ekstrakcyjna lub spirytus ale czysty !!!
Pzdr.

swider
25-06-2008, 20:16
Tak jest. Izopropanol tez jest bardzo dobry do tego typu problemow.

asit
21-07-2008, 16:26
a co jesli do tego problemu z bateriami dochodzi kolejny psikus a mianowiscie wskazanie ze obiektyw jest niepodpiety chociaz w rzeczywistosci siedzi na swoim miejscu :> mial ktos taki problem?

wasilewk
21-07-2008, 16:31
a co jesli do tego problemu z bateriami dochodzi kolejny psikus a mianowiscie wskazanie ze obiektyw jest niepodpiety chociaz w rzeczywistosci siedzi na swoim miejscu :> mial ktos taki problem?

To zależy...
Ja tak miałem, gdy podpiąłem manualny obiektyw a aparatu nie przełączyłem na "M". Ale po przełączeniu: ok.
Tak samo było, gdy na stałce Nikkora 50/1.8 D nie ustawiłem przysłony na "22".

Pzdr.

asit
21-07-2008, 16:40
ale ja na tym obiektywie dzialam juz z rok (nikkor 18-200) i do tej pory bylo wszystko dobrze.. tydzien temu po raz pierwszy wystapil problem z bateria opisany wyzej i dodatkowo raz mi "zniknal" obiektyw. natomiast wczoraj sytuacja sie powtorzyla dlatego zaczynam sie stresowac :) co prawda po wylaczeniu aparatu lub odlaczeniu baterii sytuacja mija ale to jest flustrujace gdy robie zdjecia na baterii ktory wskazuje ze poziom jest w normie (2/3 kreski) a tu nagle bum :)

wasilewk
21-07-2008, 16:52
ale ja na tym obiektywie dzialam juz z rok (nikkor 18-200) i do tej pory bylo wszystko dobrze.. tydzien temu po raz pierwszy wystapil problem z bateria opisany wyzej i dodatkowo raz mi "zniknal" obiektyw. natomiast wczoraj sytuacja sie powtorzyla dlatego zaczynam sie stresowac :) co prawda po wylaczeniu aparatu lub odlaczeniu baterii sytuacja mija ale to jest flustrujace gdy robie zdjecia na baterii ktory wskazuje ze poziom jest w normie (2/3 kreski) a tu nagle bum :)

Powiedziałbym, że typowy objaw padającej baterii. Mogła być już wcześniej eksploatowana sporo ...

Spróbuj z dobrą (ale nie nówką do ładowania) baterią, powinno pomóc.

Pzdr.

asit
21-07-2008, 17:03
wlasnie wlozylem baterie prosto z ladowarki. w informacjach o baterii mam 100% stanu naladowania. zuzycie baterii 0.. i co? 10 zdjec seria bo probowalem jak bardzo mi spowalnia odszumianie i nagle bateria rozladowana.. wylaczylem wlaczylem i dziala od nowa.. zrobilem 50 kojelnych i nic ale nie wiadomo kiedy teraz o sobie przypomni:/ mam dwa akumulatorki i na obu to wystepuje..

wasilewk
21-07-2008, 17:19
... :/ mam dwa akumulatorki i na obu to wystepuje..

Lepiej sprawdź na akumulatorze od kumpla (możesz mieć walniętą ładowarkę). Jeśli nadal źle, to wtedy problem z aparatem. Czasami takie objawy są wtedy, gdy się 'zbyt mocno' (bez wyczucia) podepnie obiektyw - wtedy serwis.

Pzdr.

asit
21-07-2008, 17:26
chyba serwis zostaje. przed chwileczka doslownie odkrecilem obiektyw (a wlasciwie dopiero przekrecilem o pare milimetrow) a bateria pokazalo stan zero. dokrecilem z powrotem i bateria cala ;] co prawda 2 razy sie tak zrobilo a teraz cisza no ale wydaje mi sie ze to styki miedzy puszka a obiektywem sa naruszone i koliduja ze stanem baterii chociaz nie wiem na ile jest to prawdziwe technicznie to co mowie :)
dzieki za pomoc

Mata_Hari
22-07-2008, 23:32
Coś musi być nie tak chyba z aparatem, bo skoro po naładowaniu informuje Cię, że masz 100% pojemności, 0% zużycia i po kilku klatkach już jest rozładowana i tak jest na obydwu aku, a pomaga ruszanie obiektywem, to na mój gust body jest winne. Coś nie tak z komunikacją. Ale mogę się oczywiście mylić. Oddaj do serwisu i zobacz, co powiedzą.

carl00s
23-07-2008, 07:59
ja bym sie wstrzymal z tym serwisem. Przede wszystkim - zakup izopropanol (niewiele kosztuje a przyda się na pozniej) i dokladnie, patyczkiem do ucha nasaczonym w izopropanolu, przeczysc styki zarowno puszki, jak i obiektywu. Dwa - skontroluj, jak wyglada sam bagnet obiektywu - jest tam otwor, w ktory wchodzi pin ustalajacy prawidlowe zapiecie szkla do puchy - zobacz, czy się nie wyrobil przypadkiem, co mogloby powodowac delikatne odkrecenie sie szkla, a w rezultacie blad komunikacji body-szklo. Jezeli to nie pomoze, to wtedy serwis.