PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon Coolscan V ED - problem z pozycjonowaniem kliszy przez podajnik SA-21

sinolog
22-06-2008, 15:45
Witam wszystkich,

Od paru dni siedzę nad moim skanerem Nikona. Skaner jest nowy. Korzystam z oprogramowania Nikon Scan 4.0.2. Zauważyłem jeden problem - gdy korzystam z podajnika SA-21 do filmów 35mm i probuje zrobić "preview", gdy opcje skanu mam ustawione jako pozytyw, wtedy skaner głupieje i pozycjonuje mi zdjęcia gdzieś po środku klatki, czyli pół jednej i pół drugiej klatki.

W momencie, gdy ustawiam jako "neg (color)" albo "neg (mono)" i robię preview wszystkich sześciu klatek, nie ma żadnego problemu i skaner pozycjonuje idealnie. Przy ustawieniu skanu na "pozytyw" podajnik wciąga klisze, niby wszystko jest OK, a potem po prostu nie trafia w klatki. Jak przestawiam mu na "negatyw" (obojętnie czy cz-b czy kolor) i daje jeszcze raz "preview" to jest idealnie.

Mam też ramkę FH-3 więc mogę skanować pojedynczo, ale wolałbym włożyć pasek
negatywu, zapuścić skan i iść na kawę.

Czy jest to zachowanie normalne, czy też skaner powinien iść do serwisu? Czym moze byc to spowodowane? Oprogramowaniem? Awaria czujnika w podajniku? Ale przeciez jakby byl walniety czujnik to przy skanowaniu jako negatyw wystepowal by ten sam problem, a jest OK.

Będę wdzięczny za wszelką pomoc i podpowiedzi,

Pozdrawiam

Pawel

RedBoris
12-09-2008, 06:09
Witam wszystkich,
Zauważyłem jeden problem - gdy korzystam z podajnika SA-21 do filmów 35mm i probuje zrobić "preview", gdy opcje skanu mam ustawione jako pozytyw, wtedy skaner głupieje i pozycjonuje mi zdjęcia gdzieś po środku klatki, czyli pół jednej i pół drugiej klatki.
(...)
W momencie, gdy ustawiam jako "neg (color)" albo "neg (mono)" i robię preview wszystkich sześciu klatek, nie ma żadnego problemu i skaner pozycjonuje idealnie.
(...)
Mam też ramkę FH-3 więc mogę skanować pojedynczo, ale wolałbym włożyć pasek
negatywu, zapuścić skan i iść na kawę.
Pawel

Dopiero zamierzam kupic Coolscana, wiec nie jestem ekspertem w temacie. Trafilem na Twoje pytanie przypadkowo szukajac informacji o tym skanerze i zastanawiam sie czy dobrze rozumiem to co napisales:
Korzystasz z podajnika SA-21 do skanowania negatywow, wkladasz pasek negatywu i probujesz ustawic opcje skanu na "pozytyw"? To chyba nie trzyma sie kupy. Tak jak mowilem, nie mam jeszcze tego skanera i nie wiem o nim duzo, ale mam wrazenie, ze negatywy skanuje sie w nim w paskach uzywajac podajnika do paskow i opcji "negatyw", a pozytywy (slajdy) skanuje sie w ramkach uzywajac podajnika do ramek i opcji "pozytyw".
Jesli, tak jak napisales, przy probie skanowania negatywu, po ustawieniu opcji na "negatyw" wszystko jest w porzadku to chyba nie ma o czym mowic. Zastanawiam po co probujesz w ogole ustawic opcje "pozytyw" przy skanowaniu negatywow. Poza oczywistym nonsensem wyboru niewlasciwej opcji skanowania istnieja roznice pomiedzy grubosciami podajnikow do pozytywu/negatywu oraz pomiedzy odleglosciami od krawedzi paska/ramki do srodka skanowanej klatki - stad niewlasciwe pozycjonowanie przy niewlasciwej opcji. Niech ktos, kto ma pojecie o temacie mnie poprawi, jesli sie myle, bo ja tylko gdybam (nigdy nie mialem w reku tego skanera).
Pozdrawiam
B.

zakwas
12-09-2008, 10:21
Czasem się zdarza, że skaner robi fochy przy pozycjonowaniu klatek na pasku filmu. Co można wtedy zrobić:
1. dopilnuj aby rodzaj filmu w Nikon Scan był dopasowany do rodzaju filmu, który skanujesz (jeśli domyślnie masz ustawiony negatyw, przestawisz na slajdy, potem skanujesz slajdy, wyjmiesz film, to program wróci do wartości domyślnej czyli do negatywu)
2. włóż film "przodem do tyłu" ale nie "do góry nogami"
3. czasem przeszkadza zbyt szeroki skrajny skrawek paska filmu na początku lub na końcu
4. spróbuj ręcznej korekcji przesunięcia klatki w Nikon Scan.

bradley
12-09-2008, 10:36
Czasem przytrafia się to w moim, kiedy np na którymś końcu jest ucięta klatka i wtedy skaner głupieje. Obracam wtedy film "tyłem do przodu".

eRJot
27-10-2009, 14:46
Obracam wtedy film "tyłem do przodu".
Właśnie miałem podobny problem. Skanowałem jako slajd i widać było dwie klatki. Takie obrócenie filmu pomogło.