Zobacz pełną wersję : 200mm w dwoch roznych obiektywach
piotereks
22-06-2008, 15:41
Kochani, tak mnie meczy jedna srawa. stalem sie szczesliwym "jak dla mnie" posiadaczem obiektywu 18-200. No i........ zaczely sie porownania. Posiadam 70-300 G . Tak sobie porownalkem odlegloscc 200mm w jednum i drugim i za ..... mi sie nie zgadza, jak to wytlumaczyc ze na 200mm czyli maxie w 18-200dx obiekt jest na zdjeci dalej/ czytaj mniejsze zblizenie/ niz na 200 mm w obiekltywie 70-300 G??? Jka to wytlumaczyc. moze ktos pomoze
a nie chodzi tu o to że 18-200 jest pod dx i nie kryjąc pełnej klatki nie "podlega" cropowaniu????ale łba nie daje
piotereks
22-06-2008, 15:50
a nie chodzi tu o to że 18-200 jest pod dx i nie kryjąc pełnej klatki nie "podlega" cropowaniu????ale łba nie daje
kompletnie nie wiem. myslalem ze 200mm w oby dwu bedzie podobne, a to okazalo sie zludne. teraz to mam zgryz czy zostawic nadal sobie 70-300 jednak roznice w zblizeniach jest duzo wiksza niz mnie zapewniano.
Oczywiscie ze jest "cropowany" jak kazdy obiektyw! 18-200 to 27-350
A co do samego pytania, niedawno byl watek o tym ze ogniskowe obiektywow nie sa sobie rowne. 200mm na 18-200 moze byc przeciez np 192 a 200mm na 70-300 moze byc 211 i juz mamy prawie 20mm roznicy :)
kompletnie nie wiem. myslalem ze 200mm w oby dwu bedzie podobne, a to okazalo sie zludne. teraz to mam zgryz czy zostawic nadal sobie 70-300 jednak roznice w zblizeniach jest duzo wiksza niz mnie zapewniano.
Wyprzediles moja odpowiedz o kilka minut.
200mm w obydwoch jest poodbne, ale zalozmy ze w 18-200 te 200 to tak napawde 191 czyli 286.5mm po przeliczeniu na DX a w 70-300 to bedzie 209mm czyli 313.5mm daje nam to 27mm roznicy dla DX.
Poza tym te 200mm na 70-300 jest tylko "wydrukowane" i nikt nie powiedzial ze to jest dokladnie 200mm.
A co do samego zblizania to nie do konca rozumiem. Zapewniano Cie ze zblizania beda mniejsze?
piotereks
22-06-2008, 16:07
Poza tym te 200mm na 70-300 jest tylko "wydrukowane" i nikt nie powiedzial ze to jest dokladnie 200mm.
No ale mozna sprawdzic na histogramie w oby dwoch przypadkach histogram pokazuje odleglosc 200mm, a jednak w obiektywie 70-300G po ustawieniu na 200mm obiekt jest blizej niz w obiektywie 18-200 DX
A co do samego zblizania to nie do konca rozumiem. Zapewniano Cie ze zblizania beda mniejsze?
Mniejsze w 18-200?
No ale mozna sprawdzic na histogramie w oby dwoch przypadkach pokazuje odleglosc 200mm, a jednak w obiektywie 70-300G po ustawieniu na 200mm obiekt jest blizej niz w obiektywie 18-200 DX
Mniejsz w 18-200?
Co do sprawdzania to na pewno mozna to obliczy, sfotografowac obiekt o danych romiarach sprawdzic odleglosc z jakiej zostal sfotografowany mozna obliczyc jaki bylk kat (ogniskowa) obiektywu. Ale tutaj to juz ktos bardziej obeznany w temacie musial by sie wypowiedziec.
A wciaz nie rozumiem tych zblizen. 70-300 da wieksze zblizenie niz 18-200. Ale krotnosc zooma jest wieksza dla 18-200.
piotereks
22-06-2008, 16:22
A wciaz nie rozumiem tych zblizen. 70-300 da wieksze zblizenie niz 18-200. Ale krotnosc zooma jest wieksza dla 18-200.
Dobra jescze raz z tymi zblizeniami chodzilo mi o to dlaczego przy zalozeniu obiektywu 70-300G i ustawieniu na 200mm, mam wieksze zblizenie obiektu, niz po zalozeniu obiektywu 18-200 i ustawieniu rowniez na 200. Wydawalo sie ze powinny byc podobne zblizenia.
No ale mozna sprawdzic na histogramie w oby dwoch przypadkach histogram pokazuje odleglosc 200mm
Oświećcie mnie, w którym miejscu histogram pokazuje odległość?
A poza tym obydwa obiektywy są DX, więc jak to przeliczacie?
piotereks
22-06-2008, 16:29
nieeeeee jeden jest 18-200dx, a drugi 70-300g.
Focal lenght - to mialem na mysli mowic o odleglosci, chodzi o ogniskowa
piotereks
22-06-2008, 16:37
potrafisz odpowiedziec na pkt 8 watku?
Hehe :)
Chodzilo mu o dane z exifa, nie chcialem niepotrzebie robic zamieszania.
Przeliczam wszystko 1.5 bo oczywisicie znaczenia nie ma czy obiektyw jest DX czy FX jako ze to matryca "ma mnoznik" a nie sam obiektyw.
Ogolnie probowalem pokazac ze tak naprawde 200mm "wydrukowane" na obiektywie do niczego nie zobowiazuje i wcale nie zapewnia ze jesli ustawimy obiektyw na 200mm to bedzie to odpowiadalo rzeczywistemu katowi widzenia obiektywu dla 200mm.
A co do zblizenia dla 200mm, to ze Exif czy tez obudowa pokazuje 200mm wcale nie stanowi ze to tak naprawde jest te 200mm (czy tez ze odpowiada katowi dla 200mm), sa to powiedzmy wartosci umowne, ktore kazdy producent jakos tam sobie nagina :) masz jeszcze 18-70 wiec ustaw wszystkie trzy obiektyw (18-70, 18-200 i 70-300) na 70mm, postaw aparat na statyw i zobaczysz ze dostaniesz z kazdego odrobine rozne zdjecia (szersze czy tez wezsze).
potrafisz odpowiedziec na pkt 8 watku?
Obiektywy te mogą mieć różny kąt widzenia.
nieeeeee jeden jest 18-200dx, a drugi 70-300g.
Focal lenght - to mialem na mysli mowic o odleglosci, chodzi o ogniskowa
No proszę Cię - oznacznik "G" wskazuje tylko, że to jest obiektyw bez pierścienia przysłon. Zaś obiektyw jest DX. A dokładnie pisze się "length" (nie "lenght").
Faktem jest, że uzyskany obraz powinien być podobny. Pytanie - jak bardzo obrazki się różnią?
piotereks
22-06-2008, 17:09
postaram sie wstawic te zdjecia. chociaz juz wiele mi pomogliscie. nie denerwujcie sie ze wszystkiego nie wiem.
Nikt sie nie denerwuje, co najwyzej ekonet_pth sie zaintrygowal nowym histogramem :)
18-200 jest obiektywem o budowie IF (Internal Focus), i z zasady skraca ogniskową maksymalną przy małych odległościach
Chyba mylicie dwa pojęcia... ogniskowa i kąt widzenia obiektywu to nie są przypadkiem dwie rózne rzeczy?
fotojacek
22-06-2008, 17:51
Kwestia różnicy faktycznej ogniskowej od podanej przez producenta polega na tym, że zależy jak to producent mierzył. (można ustawić obiektyw na 200mm i mierzyć na minimalnej odległości lub na nieskończoności) Dokładniejsza ogniskowa jest podawana przy obiektywach o mniejszej krotności ze względu na min odległośc ostrzenia - najdokładniej jest w stałkach. Przy przeostrzeniu z minimum na nieskonczonośc ogniskowa potrafi się delikatnie zmienić i tu powstaje ta rożnica. A producent naciąga dane zeby wychodziło więcej. Ot i cała filozofia
piotereks
22-06-2008, 20:34
Hehe :)
ustaw wszystkie trzy obiektyw (18-70, 18-200 i 70-300) na 70mm, postaw aparat na statyw i zobaczysz ze dostaniesz z kazdego odrobine rozne zdjecia (szersze czy tez wezsze).
tez tak zrobilem . rzeczywiscie. o ile 18-70 i 18-200, przy ogniskowej 70 maja podobne zblizenia, to w 70-300G przy 70 obraz jest znacznie blizej.
Yanluk daj już spokój z teoriami spiskowymi:), to, że ogniskowa 200mm w jednym obiektywie nie jest taka sama jak 200mm w innym wcale nie wynika z tego, że zamiast 200mm producent okradł nas z mm i mamy np 195mm. Przy tak precyzyjnej rzeczy, jaką jest optyka takie niedokładności były by nie dopomyślenia. "Winowajcą" jest ustawianie ostrości obiektywu, które odbywa się przy pomocy przesuwających się wewnętrznych soczewek. Weźcie zresztą aparat, spójrzcie przez wizjer i pokręćcie pierścieniem manualnego ustawiania ostrości. Obraz w wizjerze oddala sie i przybliża, w zależności od położenia pierścienia. "Problem" ten maleje, wraz ze wzrostem odległości od fotografowanego przedmiotu.
Yanluk daj już spokój z teoriami spiskowymi:), to, że ogniskowa 200mm w jednym obiektywie nie jest taka sama jak 200mm w innym wcale nie wynika z tego, że zamiast 200mm producent okradł nas z mm i mamy np 195mm. Przy tak precyzyjnej rzeczy, jaką jest optyka takie niedokładności były by nie dopomyślenia. "Winowajcą" jest ustawianie ostrości obiektywu, które odbywa się przy pomocy przesuwających się wewnętrznych soczewek. Weźcie zresztą aparat, spójrzcie przez wizjer i pokręćcie pierścieniem manualnego ustawiania ostrości. Obraz w wizjerze oddala sie i przybliża, w zależności od położenia pierścienia. "Problem" ten maleje, wraz ze wzrostem odległości od fotografowanego przedmiotu.
Wzialem:
S24-70
N50 1.8
N75-300
Podpialem do D80 i F90x i chyba Twoja teoria upadla.
POwaznie sprawdzilem bo nie chcialem wierzyc ze focus ma jakiekolwiek znaczenie na kat widzenia obiektywu, no i przy moich obiektywach nie ma.
tym bardziej nie upadła, żaden z Twoich obiektywów nie jest konstrukcją z wewnętrznym ogniskowaniem, a 18-200 jest ;)
jesli w obu ustawisz na 200 mm i wyostrzysz na nieskonczonosc to kard bedzie podobny (idalenie to samo nigdy nie bedzie). im blizej obiekt tym bardziej bedzie sie rozjezdzac kard, to wynika z budowy 18-200 (krotnosc + literki IF w nazwie).
co wiecej: 18-200 ostrzy od 50 cm, przy kazdej ogniskowej, jednak przy ostarzeniu na minimalna odleglosc, ustawienie 200mm bedzie odpoaiwdalo z grubsza 135 mm na drugim obiektywie. im dalej obiekt tym "normalniej bedzie". praktycznie 200mm nie bedziesz uzywal ponizej kilku metrow, a jesli faktycznie to dzieki minimalnemu ostzreniu na 50 cm mozesz poprostu podejsc. kolejnym (niezamierzonym) plusem jest to ze masz dzieki temu calkiem niezle makro :)
tym bardziej nie upadła, żaden z Twoich obiektywów nie jest konstrukcją z wewnętrznym ogniskowaniem, a 18-200 jest ;)
jesli w obu ustawisz na 200 mm i wyostrzysz na nieskonczonosc to kard bedzie podobny (idalenie to samo nigdy nie bedzie). im blizej obiekt tym bardziej bedzie sie rozjezdzac kard, to wynika z budowy 18-200 (krotnosc + literki IF w nazwie).
co wiecej: 18-200 ostrzy od 50 cm, przy kazdej ogniskowej, jednak przy ostarzeniu na minimalna odleglosc, ustawienie 200mm bedzie odpoaiwdalo z grubsza 135 mm na drugim obiektywie. im dalej obiekt tym "normalniej bedzie". praktycznie 200mm nie bedziesz uzywal ponizej kilku metrow, a jesli faktycznie to dzieki minimalnemu ostzreniu na 50 cm mozesz poprostu podejsc. kolejnym (niezamierzonym) plusem jest to ze masz dzieki temu calkiem niezle makro :)
A to IF wiele wyjasnia :) Przepraszam nie wiedzialem, wiecej sie wtracal nie bede :-D
heathclif
14-07-2008, 02:12
choć przerwa w tym temacie duza to mi sie nasuwa wniosek troszke inny, jak kolega jest zniesmaczony tym ze jego 200 min. jest mniejsze niz 200 w 300 to moze pozyczyc inne 200 od kogos i porownac, czy jego 200 jest takie samo jak kolegi 200, jezeli bedzie roznica to proponuje wziać mausera i jechac do sprzedawcy