PDA

Zobacz pełną wersję : D70S - lampa i autoiso?

darzur
22-06-2008, 15:06
Witam,

Zakupiłem D70S kilka tygodni temu i bardzo jestem z tej puszki zadowolony. Niestety z jednym nie mogę sobie poradzić. Na codzień korzystam z autoiso i bardzo mi ta funkcja pasuje. Niestety po włączeniu wbudowanej lampy ISO wraca do ustawionej ręcznie wartości. Czy jest opcja, żeby i przy błysku funkcjonowało autoiso??

sokrates
22-06-2008, 15:38
a na jakim programie pracujesz? P,S, A M?
nie wiem jak to jest w D70 ale w D80 w trybie M i przy włączonej Lampie (używam tylko zewnętrznej - ale to jaka lampa nie ma znaczenia) Auto ISO nie działa. Więc może w D70 jest tak samo - ale podkreślam że jest tak tylko w trybie Manualnym.

Yanluk
22-06-2008, 15:47
Dziwne zeby nie dzialalo, nie mam jak w tym momencie sprawdzic, ale wydaje mi sie ze w momencie jak zrobi sie zbyt ciemno jak na moc lampy to iso powinno sie podniesc. Sproboj w trybie S ustawic najwyzszy mozliwy czas i wylacz wszystkie swiatla np w pokoju zeby lampa nie mogla sobie poradzic, wtedy powinien podniesc ISO.

darzur
22-06-2008, 15:52
Dziwne zeby nie dzialalo, nie mam jak w tym momencie sprawdzic, ale wydaje mi sie ze w momencie jak zrobi sie zbyt ciemno jak na moc lampy to iso powinno sie podniesc. Sproboj w trybie S ustawic najwyzszy mozliwy czas i wylacz wszystkie swiatla np w pokoju zeby lampa nie mogla sobie poradzic, wtedy powinien podniesc ISO.

Hmm... być może faktycznie gdy jest ciemno dla lampy to podniesie. Mi zależałoby żeby podnosił tak jak dla światła zastanego (mam ustawiona granicę 1/60s) a lampą jeszcze dodatkowo doświetlał. Może za bardzo kombinuję i chyba będę musiał to robić ręcznie.

Yanluk
22-06-2008, 16:18
Hmm...
Tryb S, czas 1/60, lampa na druga lamelke i wtedy powinien zaczac podnosic ISO, tak samo dla trybu M. A jeszcze tryb pomiaru matrycowy zeby lampa dzialala tylko jako dopelniacz a nie jako glowne oswietlenie.

darzur
22-06-2008, 16:38
Hmm...
Tryb S, czas 1/60, lampa na druga lamelke i wtedy powinien zaczac podnosic ISO, tak samo dla trybu M. A jeszcze tryb pomiaru matrycowy zeby lampa dzialala tylko jako dopelniacz a nie jako glowne oswietlenie.

Dzięki spróbuję. W zasadzie zawsze pstrykam w A i może to dlatego przejdę na M ew. S.

P.S. Właśnie sprawdziłem. Niestety w żadnym trybie z podniesioną lampą autoiso nie działa (a przynajmniej nie sygnalizuje tego w wizjerze)...

sokrates
23-06-2008, 10:42
Dziwne zeby nie dzialalo, nie mam jak w tym momencie sprawdzic, ale wydaje mi sie ze w momencie jak zrobi sie zbyt ciemno jak na moc lampy to iso powinno sie podniesc. Sproboj w trybie S ....

Ale ja napisałem że nie działa w trybie M. no i Nikon D80 :-)

mister
23-06-2008, 17:54
Witam,

Zakupiłem D70S kilka tygodni temu i bardzo jestem z tej puszki zadowolony. Niestety z jednym nie mogę sobie poradzić. Na codzień korzystam z autoiso i bardzo mi ta funkcja pasuje. Niestety po włączeniu wbudowanej lampy ISO wraca do ustawionej ręcznie wartości. Czy jest opcja, żeby i przy błysku funkcjonowało autoiso??

Sprawdziłem u siebie i u mnie AutoIso działa również przy zdjęciach z lampą (niezależnie od trybu), ale nie pokazuje tego przed zrobieniem zdjęcia (widać dopiero w Exifie)
Zrobiłem takie doświadczenie - spust do połowy, zakryłem ręką obiektyw i zrobiłem fotkę z flashem - pomomo, że miałem ustawione ISO100, aparat podniósł je sobie do 200 wcześniej tego nie sygnalizując.
Myśle, że przy zdjęciach z lampą AutoISO czeka na sygnał z przedbłysku pomiarowego i dopiero wtedy kiedy moc flasha jest niewystarczająca podnosi ISO - ja mam wprawdzie D80, ale u Ciebie powinno być podobnie.

MISTER

darzur
23-06-2008, 18:02
Wielkie dzięki za wszelkie odpowiedzi. Powalczę z tym sobie trochę. Na ten moment próbuję go połączyć ze swoim starym Metzem 40MZ-3i. Błyska, ale niestety nie przenosi żadnych informacji do lampy więc wszystko muszę ustawiać ręcznie i lampa działa w trybie A. Tak czy inaczej 2 palniki Metza a *******nik wbudowany w D70S to niebo a ziemia.. No i dopiero teraz zauważyłem czym tak naprawdę różni się lampa jednopalnikowa od dwupalnikowej.. :) Gdyby tylko body przekazywało info do lampy to byłbym całkiem szczęśliwy. Wydawanie 1200 na 58 AF-1 trochę mi nie pasuje...

MYSZ
25-06-2008, 00:30
pewnie się nie znam, ale Autoiso to raczej porażka, jak ustawi 1600 na waznym zdjęciu? to co? szumek, ISO 400 i w wiekszości przypadków wbudowana lampa da radę :)

mister
25-06-2008, 08:31
pewnie się nie znam, ale Autoiso to raczej porażka, jak ustawi 1600 na waznym zdjęciu? to co? szumek, ISO 400 i w wiekszości przypadków wbudowana lampa da radę :)

Owszem, ale możesz ustawić górną granicę AutoIso i wtedy nigdy nie dojdzie np do wartości np 1600.
Ja osobiście przy zdjęciach z lampą ustawiam ISO na sztywno w granicach 100-400 i to w zupełności wystarcza.

darzur
25-06-2008, 15:54

Może ja się nie znam, ale na 1600 tego szumiku aż tak wiele nie ma. Warunkiem jest tylko żeby nie dopuścić do niedoświetlenia. W większości przypadków przy ISO 400 wbudowana jednak rady nie da. No może da, ale wtedy widać, ze to zdjęcie z lampą, więc tak jakby nie dała..

sokrates
25-06-2008, 19:02

autoISO trzeba z głową używać i nie traktować jako remedium na wsio :-)

Zawsze można ustawić górną granicę iso. Zresztą tak jak powyżej napisano iso 1600 pod warunkiem dobrej ekspozycji, oddane na papier - wcale szumu nie widać.
Ja na codzień (w 90%) używam AutoISO w zakresie 100 - 400. i trybu A z wartością 5,6. Sprawdza się wyśmienicie z lampą i bez lampy. Oczywiście mowa o typowo domowo-spacerowo amatorskich zdjęciach.
Tam gdzie potrzebuję pełnej kontroli tylko tryb M z ręcznym ISO - jedynie TTL w lampie ma swobodę działania :-)