Zobacz pełną wersję : D 40 ustawienia jpg.
Mam pytanie do posiadaczy D40-ki.Jak macie ustawiony aparat w opcji optymalizacja zdjecia chodzi mi o ust. kontrast,nasycenie i ostrosc w jpg-ach. Wiem ze to indywidualna sprawa kazdego bo kazdy ma inny gust. I jeszcze jedno pytanie jak ustawiacie balans bieli to wybieracie np. sloneczko czy jeszcze robicie korekte na + lub - bo taka mozliwosc jest?
piotr_74
22-06-2008, 14:03
Ja mam wszystkie ustawienia na 0, oprócz wyostrzania +1.
Hmm balans bieli :) auto, ISO też auto max 400 i czas 1/60 s. Jedynie w skrajnych warunkach przełączam ręcznie na 800 lub 1600. Przysłona i czas M.
Zbigniew
22-06-2008, 21:21
Balans bieli najłatwiej chyba zostawić na auto, przy czym przy oświetleniu żarowym warto mu pomóc i przestawić manualnie. Oczywiście można zawsze dobierać, ale wg mnie to zbytek roboty - zdecydowanie łatwiej jest później to ustawić precyzyjnie przy wołaniu NEFów. Oczywiście nie dotyczy to JPG, o które pytasz, ale właściwie wszystkie pytania o ustawienia odpadną jak zaczniesz z NEFami kombinować. To naprawdę nietrudne, a można naprawdę o wiele, wiele więcej wyciągnąć ze zdjęć.
stachmuszel
23-06-2008, 14:47
Podłączam się do pytania ustawień *.jpg ale w D70s. Próbuję wszystkiego i jakoś tak sobie to wygląda. Wiem, że napiszecie żeby robić w NEF, ale nieraz jest potrzeba w *.jpg. Podobno ktoś opublikował taki zestaw ustawień, jeśli się nie mylę to Czornyj.
Dzięki i pozdr!
Albert44
23-06-2008, 14:59
Podłączam się do pytania ustawień *.jpg ale w D70s. Próbuję wszystkiego i jakoś tak sobie to wygląda. Wiem, że napiszecie żeby robić w NEF, ale nieraz jest potrzeba w *.jpg.
I owszem nef :) Ale ustaw np. tak:
Optimize image,
custom
+1 sharpenig
+1 tone composition
Ia color mode
+ saturation
0 hue
Done...
Pozdrawiam
piotr_74
23-06-2008, 15:18
Podłączam się do pytania ustawień *.jpg ale w D70s. Próbuję wszystkiego i jakoś tak sobie to wygląda. Wiem, że napiszecie żeby robić w NEF, ale nieraz jest potrzeba w *.jpg. Podobno ktoś opublikował taki zestaw ustawień, jeśli się nie mylę to Czornyj.
Dzięki i pozdr!
Bo posiadacze D70/s i D50 robią w Rawach i dlatego to wygląda tak sobie, a tylko amatorzy z D40/x robią w jpg :)
Bo posiadacze D70/s i D50 robią w Rawach i dlatego to wygląda tak sobie, a tylko amatorzy z D40/x robią w jpg
Nie, no pewnie....
nonnatus
23-06-2008, 17:24
Bo posiadacze D70/s i D50 robią w Rawach i dlatego to wygląda tak sobie, a tylko amatorzy z D40/x robią w jpg :)
jakieś pokręcone sylogizmy tu kolego uskuteczniasz. nie bardzo wiem o co kaman,
że niby posiadacze D70/s i D50 to profi? haaa
wiesz ilu ludzi bez pojęcia o fotografii robi zdjęcia D300?
z D40 też mozna zrobić ładne zdjęcia.
nie panimaju...
nonnatus
23-06-2008, 17:29
Dzięki i pozdr!
najładniejsze zdjęcia wychodziły mi w D70s przy przestrzeni Adobe i ustawieniach kolorów Portrait. taki chłód.
w D300 taki mam dopiero jak ustawię III profil z D2x.
lepiej zdjęcia dziełat w RAWach, łatwo można wydobyć z niego jpg,gdy potrzeba.
a z Rawem to więcej. mocniej. lepiej.
pzdr.
piotr_74
23-06-2008, 17:33
jakieś pokręcone sylogizmy tu kolego uskuteczniasz. nie bardzo wiem o co kaman,
że niby posiadacze D70/s i D50 to profi? haaa
wiesz ilu ludzi bez pojęcia o fotografii robi zdjęcia D300?
z D40 też mozna zrobić ładne zdjęcia.
nie panimaju...
Źle mnie zrozumiałeś... to miał być żart. Wiem o tym doskonale, tylko z tego co zauważyłem tutaj panuje przekonanie że jak jesteś posiadaczem lustrzanki oczywiście modelu wyższego niż d40 to nie wypada robić w jpgach
nonnatus
23-06-2008, 17:50
okij. więc teraz panimaju i pozdrawlaju.
dzieki za odpowiedzi .Wiem ze NEF-y sa lepsze od jpg. Ale jakos nie moge sobie poradzic z kolorami i balansem bieli w nef-ch. Moze powiecie jak wy sobie z tymi ustawieniami radzicie mam PS CS3 mi wychodzi cos takiego ale duzo jeszcze temu zdjeciu brakuje do doskonalosci
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img157.imageshack.us/img157/517/dsc2438qe5.jpg)
stachmuszel
24-06-2008, 07:26
Myślę, że wygląda to poprawnie. Takie były wtedy warunki a nie inne. Cudów nie oczekuj.
Pozdr!
stachmuszel
24-06-2008, 08:53
I owszem nef :) Ale ustaw np. tak:
Optimize image,
custom
+1 sharpenig
+1 tone composition
Ia color mode
+ saturation
0 hue
Done...
Pozdrawiam
Dzięki, w takiej konfiguracji też próbowałem. Tylko, że Ty robisz D50, a tam *.jpg jakby lepsze i ustawienia z D50 nie będą panaceum dla D70/s.
Pozdr!
Albert44
24-06-2008, 09:09
Dzięki, w takiej konfiguracji też próbowałem. Tylko, że Ty robisz D50, a tam *.jpg jakby lepsze i ustawienia z D50 nie będą panaceum dla D70/s.
Pozdr!
To nie jest panaceum :) tylko przykład :). Ja robię w nefach.
Zbigniew
24-06-2008, 15:56
dzieki za odpowiedzi .Wiem ze NEF-y sa lepsze od jpg. Ale jakos nie moge sobie poradzic z kolorami i balansem bieli w nef-ch. Moze powiecie jak wy sobie z tymi ustawieniami radzicie mam PS CS3 mi wychodzi cos takiego ale duzo jeszcze temu zdjeciu brakuje do doskonalosci
Jak dla mnie też to wygląda bardzo poprawnie. może tylko nieco kontrast podciągnąłbym dla dołu zdjęcia, ale tak to jest naprawdę ok.
A odnośnie radzenia sobie - ja korzystam z Capture One i później PSa, przy czym konwersja NEF->JPG następuje w tym pierwszym. Ustawiam balans bieli albo wg uznania, albo na coś szarego w kadrze (jeżeli oświetlenie jest bardziej jednolite). Do tego wykonuję podstawową korektę ekspozycji, kontrastu i kolorów, wyostrzam - i to wszystko ! Resztę w PSie. Wg mnie trzeba popróbować i będzie dobrze.
A jako ciekawostkę podlinkuję to (http://nikon.org.pl/blog.php?b=33).
dzieki za mile slowa ,dlugo nie odpisywalem bo wlasnie wrucilem do kraju .To jednak zostaje przy nef-ach i bede sie szkolil dalej .Fajnie ze podoba sie wammoje zdjecie , ale wtedy naprawde byloburzowoi pochmurnie .Pozdrawiam