PDA

Zobacz pełną wersję : d80 - ile badów na matrycy...

Gimmickz
22-06-2008, 03:39
hey... wiem, że badpixel na matrycy to nie jest żadna nowość... ale mam pytanko ile się "zdarza" max badpixeli i jaka ilość max to jest normalka??

chodzi mi dokladnie, że nie wiem czy powinienem sie niepokoić czy przyjąć to jako normę, że matryca zakupionego przeze mnie d80 nie jest idealna... i czy warunki reklamacji jakos to regulują?:)

proszę o odpowiedź:)
dziękuję.

Fenek
22-06-2008, 13:41
Reklamacja *chyba* nie obejmuje w ogóle hotpikseli na matrycy. Niektórzy mają szczęście i im hoty wyłażą dopiero po jakimś czasie, niektórzy mają nawet i kilkanaście na dzień dobry (no tutaj to już zarąbisty pech). No i one się pojawiają i tak z czasem. Niedawno robiłem mapowanie matrycy i muszę znów chyba zrobić bo mi wyszedł taki jeden cham na samym środku. :) Mapowanie jest za free i w większości przypadków robią to na poczekaniu (jeśli się osobiście pofatygujesz do nich).

Gimmickz
25-06-2008, 00:52
a moze mi ktos dokladnie napisac ile badow jest "normalka"... jak to dokladnie sprawdzic (jakie parametry - iso itd) i czy ewentualne bady (w jakiej ilosci) kwalifikuja aparat na wymiane / naprawe gwarancyjna...

jak z kwestia mapowania... jak to dziala w praktyce? zamiast bialych/zielony plam bede miał czarne?:-? czy jak??

remnaj
25-06-2008, 01:27
Mi po okolo 1500 klatkach wyszly dwa ale widac je na wyzszych iso

Gimmickz
25-06-2008, 07:30
no ja po 9000 klatkach (kupiłem używkę) na ISO 400 naliczyłem ok 7
(tryb manualny migawka otwarta bez zdejmowania dekielka)...

jak to traktowac? Jak to dokladnie sprawdzic? czy mozna cos z tym zrobic? (reklamacja w nikonie? mapowanie - co to daje [tzn jakie rezultaty])

pebees
25-06-2008, 07:36
(..) naliczyłem ok 7
(tryb manualny migawka otwarta bez zdejmowania dekielka)...

jak to traktowac?

Zdjąć dekielek i robić zdjęcia.

Gimmickz
25-06-2008, 08:14
Zdjąć dekielek i robić zdjęcia.

to żeś mi pomógł...:-?

Pytam się jak człowiek człowieka... bo w sprzęcie tego typu jestem nowy... w zasadzie od dwoch tygodni mam lustro w domu i staram sie sprzet skompletowac... a Ty mi z takimi tekstami...

Chce wiedziec czy bubla nie kupilem... Czy to normalne.. czy jak? wkurzaja mnie biale/zielone punkty na zdjeciach widoczne juz w podgladzie w aparacie (a na komputerze to juz calkiem bije po oczach)...

Wiec jak nei chcesz mi pomoc to prosze - nie wypowiadaj sie;/....

Na codzien działam aktywnie na forum komputerowym (jestem informatykiem)i mam podobna liczbe wypowiedzi jak Ty na tym forum.... i nowicjuszy w mojej branzy tak nie traktuje:neutral:

Tak czy siak dzieki za gleboka rade....

Schlag
25-06-2008, 09:08
...

Odpowiedź już uzyskałeś.
Ilość jest różna i nie ma tu reguły.

MAPOWANIE MATRYCY. Tylko w serwisie.
(hot-bad-itd - piksel uzyska kolor najbliższego otoczenia, czyli przestanie być widoczny)

Do czasu mapowania, pozostaje ręczne -programy graficzne - usuwanie z fotek, niechcianych punktów.

pebees
25-06-2008, 09:19
to żeś mi pomógł...:-?

Cieszę się :)

Wiec jak nei chcesz mi pomoc to prosze - nie wypowiadaj sie;/....

Ależ właśnie chciałem pomóc.

Na codzien działam aktywnie na forum komputerowym (jestem informatykiem)

Wybacz, ale to Cię stawia w jeszcze gorszym świetle... informatyk, a z wyszukiwarek nie umie korzystać :D

i mam podobna liczbe wypowiedzi jak Ty na tym forum

Po raz kolejny wnoszę o ukrywanie liczby wypowiedzi! Później takie teksty ad personam lecą :D

Tak czy siak dzieki za gleboka rade....
Ależ proszę. Tak tylko wspomnę, że zdjęcia dekielka od środka wychodzą zawsze lipnie ;-)

Pozdrówka :)

BES
26-06-2008, 20:41
A u mnie jest dramat... Sprzęt praktycznie nowy.... Przy iso800 z deklem naliczylem kolo 22....

fIlek
26-06-2008, 20:47
Michał, pobierz sobie: http://www.photo-freeware.net/deadpixeltest.php - tam jest instrukcja obsługi. A 2 dead/hot pixele na matrycy to można między bajki włożyć. Gdyby wyłączyć mapowanie, to dopiero byłby Meksyk :)

Tofifik
26-06-2008, 21:10
fakt jest taki ze nowka nie powinna miec zadnego bad/hot bo mapowanie poprodukcyjne powinno sprawe zalatwiac i do klienta powinen trafic sprawny egzemplarz. Ew odrazu wymienic. z czasem to roznie bywa, ja np walilem zdjecia podslonce w ciemnosciach i ogolnie w roznych warunkach oswietleniowych/i iso i po ok 4000 pojawil sie jeden bad. obecnie mam ok 12000 na liczniku a bad widoczny jest moze na 100 zdjeciach.

haki
26-06-2008, 21:29
ściągnąłem program który podał : fIlek / i co sie okazało że mam 41 bad pixelów ?? przy 4733 zdjęciu

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img46.imageshack.us/img46/6279/testqh7.jpg)

horn3t
26-06-2008, 21:44
Coś ten soft jest do bani, pokazuje różne wyniki przy różnych zdjęciach „najlepszy” rezultat miałem 9038 Dead a następne dwa zdjęcia zero :)

Tofifik
27-06-2008, 00:06
ale testowales na zdjeciu dekielka czy normalnym?

Dx2
27-06-2008, 00:07
Coś ten soft jest do bani, pokazuje różne wyniki przy różnych zdjęciach „najlepszy” rezultat miałem 9038 Dead a następne dwa zdjęcia zero :)

a jako źródło podawałeś zdjęcia założonego dekielka czy normalne fotki? ;)

horn3t
27-06-2008, 00:08
ale testowales na zdjeciu dekielka czy normalnym?

na kikunastu normalnych fotach przetesyujcie na roznych fotach, przy ISO 100 nawet z dekielkiem ten soft pokaze zero

Dx2
27-06-2008, 00:09
ma być fota dekielka... to nie sztuczna inteligencja ;)

Tofifik
27-06-2008, 00:13
no wlasnie program ten zlicza biale punkty czerwone niebeiskie i inne ktore mu zaprogramowali i przy normalnym zdjeci wywali miliony błędów :)

Dx2
27-06-2008, 00:15
na kikunastu normalnych fotach przetesyujcie na roznych fotach, przy ISO 100 nawet z dekielkiem ten soft pokaze zero

Jak masz bad pixele to nawet na ISO100 Ci je pokaże bo one zawsze świecą na max, natomiast jasność hotów zależy od ISO i czasu naświetlania.

Musi być fotka czarnego tła, bo na normalnej skąd program ma wiedzieć czy dany piksel jest badem, hotem czy po prostu jest np. w białym obszarze ???

horn3t
27-06-2008, 00:20
Inaczej ludzie czy wy macie sprzęt do robienia zdjęć czy do testowania ? a potem zamartwiania się idt?

Dx2
27-06-2008, 00:24
Inaczej ludzie czy wy macie sprzęt do robienia zdjęć czy do testowania ? a potem zamartwiania się idt?

Ja osobiście nie przeżywam... mam 2 hoty które ujawniają się przy ISO 800 i na normalnych fotkach ich nie widać.
Ale jak już ktoś się zabiera za testy to warto dać szanse losowi i przeczytać instrukcję :D
Pzdr.

fIlek
27-06-2008, 00:28

Mnie to generalnie wali, ale dobrze jest sobie uświadomić, że hoty, bady i inne badziewia były, są i będą. Przy takiej ilości pikseli i obecnej technologii produkcji matryc inaczej być nie może :mrgreen:

Dx2
27-06-2008, 00:30
Mnie to generalnie wali, ale dobrze jest sobie uświadomić, że hoty, bady i inne badziewia były, są i będą. Przy takiej ilości pikseli i obecnej technologii produkcji matryc inaczej być nie może :mrgreen:

Dokładnie, w monitorach LCD też są martwe piksele i jakoś da się na nich pracować ;)

horn3t
27-06-2008, 00:34

... i właśnie o to mi chodzi :)