Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] idę spać...

Polsar74
22-06-2008, 01:13
...powiedziało słonko

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)

broni się ?

pzdrw
Paweł

ovserwator
22-06-2008, 01:28
...idź dalej ćwiczyć... powiedział ktoś... :)

Polsar74
22-06-2008, 09:46
a możesz coś więcej niż tylko lakoniczne "idź ćwiczyć" ? a może komuś się jednak trochę podoba ?

ovserwator
22-06-2008, 09:59
Bałagan w kadrze...; tytuł zupełnie nie pasuje; i generalnie w zdjęciu nie ma nic co przykuwa... takie jakieś*do archiwum... Poza tym, że niebo ładniutkie, to w zestawieniu z prawie czarnym dołem, bałaganem, kościołem który rozrywa kompozycję - po prostu mnie się nie podoba
Pozdrawiam

Guancho
22-06-2008, 12:28
Ciemny dół to podstawowy błąd... kadrowo: ot miejski zachodzik niestety nic szczególnego jak ovserwator powiedział.
Co tu dużo pisać

autograf
22-06-2008, 17:52
Se pozwole Panie Pawle, bo mi się prawie podoba.
Napisałem prawie bo:
1. Podłoga jest ciemna
2. Blok z lewej strony kadru leci IMO.
3. Tytuł nie pasuję.

Podoba się kompozycja, kolory (choć widzę oczami wyobraźni więcej saturacji).
Tak czy siak, kierując się ostatnimi wskazówkami Bombla, ja bym wyciągnął podłoge np tak:

http://img162.imageshack.us/img162/4716/mojeosiedlewieczorcopy2mq9.jpg (http://imageshack.us)

Co powiesz na moją propozycję?

PS Przychodzisz jutro do pracy?

Polsar74
22-06-2008, 18:59
Bałagan w kadrze...; tytuł zupełnie nie pasuje; i generalnie w zdjęciu nie ma nic co przykuwa... takie jakieś*do archiwum... Poza tym, że niebo ładniutkie, to w zestawieniu z prawie czarnym dołem, bałaganem, kościołem który rozrywa kompozycję - po prostu mnie się nie podoba
Pozdrawiam

tematem miał być zachód słońca i wieża kościoła (który IMHO jest bardzo ładny), dół zdjęcia celowo zaczerniony - bo chciałem uzyskać efekt konturów na tle tego pieknego zachodu :-)

puchbeary
22-06-2008, 19:06
Co powiesz na moją propozycję?
niby nie do mnie pytanie ale odpowiem - powiem że uczyniłeś ten kościół prawdziwie świętym. Masz rozmach :D do tej pory ograniczano się raczej do aureolki dookoła głowy świętego - tyżeś walnął dookoła całego kościoła :mrgreen:
Joke ;)

PS Przychodzisz jutro do pracy?

niestety tak :D

Polsar74
23-06-2008, 22:25
powiem że uczyniłeś ten kościół prawdziwie świętym

to jest komentarz do próby autografa - a teraz poproszę o ocenę mojej pracy :-)

toms73
25-06-2008, 10:42
Trochę leci w prawo. Wg mnie dół powinien być jeszcze ciemniejszy. Jeżeli zależało Ci na niebie, to wpatrywanie się w ciemny dół, aby cokolwiek dojrzeć niepotrzebnie rozprasza uwagę.
Autograf, mogłeś sobie to darować.
A przy okazji nieraz zdjęcia robi się wbrew zasadom. W tym przypadku oglądający (gdyby dół był ciemniejszy) mógłby w wyobraźni dopowiedzieć sobie resztę.

bombel
25-06-2008, 12:11
A przy okazji nieraz zdjęcia robi się wbrew zasadom.

Zdecydowanie to prawda, byle z głową. Łamanie zasad jaknajbardziej tak, usprawiedliwienie tym braków jaknajbardziej nie. Za dużo się obrazków naoglądałem, żeby nie wiedzieć skąd się wzięła czarna podłoga... To nie jest łamanie zasad, tak po prostu wyszło, bo inaczej nie mogło wyjść. Nie ma takiej fizycznej możliwości.

To tak jakby na poważnie twierdzić, że dzisiaj zamiast fruwać za pomocą siły woli, złamię sobie zasady i pójdę normalnie, chodnikiem.

Wszystkim tak wychodzi, bo tak działają aparaty fotograficzne - ale to nie jest powód, żeby uważać to za dobre...

W tym przypadku oglądający (gdyby dół był ciemniejszy) mógłby w wyobraźni dopowiedzieć sobie resztę.

No właśnie nie bardzo. Gdyby ten dół był inaczej skomponowany, gdyby tam była tylko wieża kościoła, albo tylko sylwetka człowieka, albo jego twarz profilem, albo... Ale nie w tym wypadku, kiedy jest ciężka i przysadzista sylweta całergo miasta.

Zobacz sobie ten zachód i tą sylwetę (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=63252). Tam jeszcze mieści się to w konwencji, bo jest coś małego, znanego i w dodatku wisi nad ziemią - tam się sprawdza całkiem czarna sylweta. Tu nie. A to, że na co drugim straganie widzę takie pocztówki nie sprawi, że nagle staną się dobre. To oznacza tylko, ile ludzi kieduje się najtańszym sentymentalizmem w swoich wyborach.

to jest komentarz do próby autografa - a teraz poproszę o ocenę mojej pracy :-)

Wygląda na to, że uważam to zdjęcie za totalnego gniota - ale tak nie jest. Należy tylko zwracać uwagę na istotne rzeczy, nie dorabiać ideologi tam, gdzie jej nie ma i umieć porównać swoje prace do prac innych. Wiem, że masz mile wspomnienia z tamtego momentu i że ten zachód wyglądał spektakularnie, ale zdjęcie pokazuje to słabo.

Ale w końcu ćwiczenie czyni mistrza, czyż nie?

autograf
25-06-2008, 18:27
Masz rozmach :D

Zawsze miałem z tym problemy, od niedawne je hamuje ;)

do tej pory ograniczano się raczej do aureolki dookoła głowy świętego - tyżeś walnął dookoła całego kościoła :mrgreen:

Chciałem tylko pokazać Pawłowi (Polsarowi74), że można popracować na maskach z tym dołem. Poleciałem za szybko i mało dokładnie - zresztą - przyznaję się bez bicia ;)