Zobacz pełną wersję : Co Kupić D200 Czy D80 ????
Robię Fotki Ale Nie W Rawach , Kiedyś Fociłem Zawodowo , Proszę O Rady. Dzięki
nonnatus
21-06-2008, 21:48
Robię Fotki Ale Nie W Rawach , Kiedyś Fociłem Zawodowo , Proszę O Rady. Dzięki
zapewne zaraz pojawi się ze sto postów gdzie cześć osób napisze, że D200, a inni, że D80 + jakieś szkło.
ja zaliczę siebie do tych pierwszych, więc na prologu napiszę, że wybrałbym D200, bo:
bardziej zaawansowana,wszystko masz na wierzchu...
lepsza ergonomia
lepsze uszczelnione body, D200 to typowa reportażówka.
masz zdaje się możliwość wgrania profili kolorów z D2...
...
cholera kolejna ciekawa akcja meczu... vięc mykam.
koledzy coś pewnie dopiszą...
pozdr.
dzięki , też jestem za d200. Pozdrawiam
robiles zawodowo i nie umioesz sobie aparatu wybrac ? :|
Sztolcman
21-06-2008, 22:16
Z ergonomicznego punktu widzenia oczywiście D200. A jeśli chodzi o ładne jpgi to przodują w tym D40/50/60:)
nonnatus
21-06-2008, 22:46
Z ergonomicznego punktu widzenia oczywiście D200. A jeśli chodzi o ładne jpgi to przodują w tym D40/50/60:)
no nie wiem. te algorytmy z tej linii aparatów mi osobiście nie lezą.
wolę te z D2x.
pisząc, ze jpg z D200 nie umywa się do D40/D60 trochę przesadzasz.
pzdr.
d 200 skoro zawodowo
a najlepiej do tego jeszcze d 80 jako zapas:)
pozdr
Miałem D70, mam D80. Zawsze jak oglądałem zdjęcia z D200, wydawały mi się lepsze pod względem wiernej kolorystyki i przejść tonalnych (szczególnie kolory skóry). Trochę ciężko to określić słowami, ale jakby bardziej naturalne. Chyba też bardziej szczegółowe. Podobnie z D2X, z którego obrazek podoba mi się jeszcze bardziej. Nie wiem czego to zasługa, ale takie zawsze miałem wrażenie. D80 czy D200? D200 to puszka, którą mimo D300 wiele osób wybrało i przy niej pozostało. Do studia jest ponoć świetna, do reporterki stworzona, przy wysokich czułościach słaba, trochę inna niż D80 - ale obie puszki wypadają tu słabo. Dwa znane problemy z D200 to banding oraz nieostre zdjęcia JPEG prosto z puszki. Pierwszy problem występuje rzadko i był niby poprawiany, ale nie wiem wiele na temat tego jak skutecznie. Drugi łatwo korygowalny przez przepuszczenie wszystkich zdjęć przez lekkie wyostrzanie, lub też nieszczęsne wywoływanie ponoć dużo ostrzejszych RAWów, czego chyba nie chcesz robić.
Proponuję określić zadanie stawiane przed korpusem - czy ma on być do nauki cyfrowej fotografii (bo to chwilę na pewno zajmie) - D80 - i potem zastąpiony przez coś lepszego już dokładniej określonego (D3, wchodzący D700, D300), czy też ma to być aparat, do robienia dobrych zdjęć, być może sprzedawanych, przez następne lata (D200). Czy ma to być aparat lekki, z długo żyjącą baterią (D80), czy też cięższy, ale szybkostrzelny, pewniejszy i uszczelniany D200.
D80 to fajny aparat dla fotoamatora (ma wszystkiego po trochu, ale nic super), D200 raczej dla profesjonalisty, który wie czego chce (5fps i większy bufor, wierna kolorystyka). Zdjęcia i możliwości z obu korpusów będą podobne, ergonomia - jak wyżej - zależnie od upodobań. Ja wybrałbym D200 gdyby pieniądze nie grały ogromnej roli. Nigdy nie lubię gdybać i narzekać, że mi czegoś brakuje, a mogłem jednak kupić model wyżej i bym to miał.
Oba korpusy to nie nowości. Zatem ewentualna odsprzedaż nie zrodzi ogromnych strat. To też można wziąć pod uwagę.
to dwa różne aparaty i który jest lepszy DLA CIEBIE - ZALEŻY OD TWOICH POTRZEB, wg. mnie D80 ma przewagę tylko w WB Auto i polskim menu