Zobacz pełną wersję : Zamiennik MB-D10 z Phottixa?
Witam!
Trafiłem na coś takiego:
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=170230443227&ssPageName=ADME:B:FSEL:US:1123#ebayphotohosting
Czy ktoś miał to może w rękach? Cena wygląda nawet ciekawie. Prezentuje się to też o wiele lepiej niż to coś co już jakiś czas jest sprzedawane na Allegro.
wygląda ciekawie...
ciekawie z jakiego materiału zrobione...
fishes79
25-06-2008, 00:25
no magnezwoy to chyba nie jest... stawiam na plastik... cos ale delta... pewnie
Jak będzie tak dobry, jak Delta do D200, to powinien znaleźć wielu chętnych! Sam się skuszę, jeżeli opinie będą pochlebne, bo cena jest wiele niższa od oryginału. A może MB-D10 potanieje w końcu, bo w tej chwili to ponad 20% wartości body, chyba za dużo!
tu w przeliczeniu wychodzi koło 250 zł z wysyłką... nie powiem żeby była to 'zła' cena. zaczynam sie zastanawiac :>
Ciekawe, kto pierwszy odważy się zamówić??!!
mnie wstrzymują inne wydatki i lot w listopadzie w kierunki miejsca produkcji :P oraz nie mam tak duzego zapotrzebowania na to ;) moze ktos inny zainwestuje i zda relacje szybciej :>
z jedna bateria 280zl
hmmm mialem dokupic baterie sama bo cos szybko wyczerpuje sie ;)
w porownaniu do tego z allegro jest estetyczniejszy, ma kolka, spusty i multiselektor, no i ladowarka w samochodzie laduje przez grip oba aku
zastawiam sie czy 2 niesprowadzic - zeby sie za wysylke zwrocilo ;)
z tego co wyczytałem na aukcji to ładowarka ładuje wyłacznie akku w gripie! Nie rusza baterii w body bo to technicznie nie możliwe tak na marginesie.
z jedna bateria 280zl
hmmm mialem dokupic baterie sama bo cos szybko wyczerpuje sie ;)
w porownaniu do tego z allegro jest estetyczniejszy, ma kolka, spusty i multiselektor, no i ladowarka w samochodzie laduje przez grip oba aku
zastawiam sie czy 2 niesprowadzic - zeby sie za wysylke zwrocilo ;)
Sprowadź, bo cos czuję, że też się skuszę...
tu w przeliczeniu wychodzi koło 250 zł z wysyłką... nie powiem żeby była to 'zła' cena. zaczynam sie zastanawiac :>
254,51 pln, przynajmniej tyle mi z rozliczenia karty wychodzi ;-)
254,51 pln, przynajmniej tyle mi z rozliczenia karty wychodzi ;-)
O ho ho!!! Widzę, że ktoś się z nami wkrótce podzieli uwagami z badań organoleptycznych!:mrgreen:
O ho ho!!! Widzę, że ktoś się z nami wkrótce podzieli uwagami z badań organoleptycznych!:mrgreen:
Jak przyjdzie i będziecie grzeczni, to być może ;-)
to jak ktoś będzie zamawiał następny chętnie się podczepię do zamówienia :)
legionize
26-06-2008, 11:05
ja rowniez sie podczepie. moge? prosze:)
zamowilem na razie jeden - do testow - np czy mi clo przywala hehe :(
moze byc ze zamowie wiecej - ale za miesiac jak mi zbilansuja karte
z en-el3e nie
ale z pakietem 8xAA - powinien dac rade (skoro na 7,4v jest 6fps a na 9,6 osiaga 8 to po zapieciu gripa do aku z samochodu powinien trzaskac ponad 10FPS hehehe
czy mi clo przywala hehe :(
Cło to małe piwo. VAT dopiero daje po kieszeni - 22%
Czekamy i to z niecierpliwością!!!
samego vatu nie daja - to taki gratis do cla tfu tfu - to tak zeby burzujski obywatel nie mial za dobrze
A więc "nadesla niepokomna chwyła" i ów wynalazek dziś dotarł w me ręce, co zaskoczyło mnie nieco, bo transakcji dokonałem 22 i w porównaniu z poprzednia przesyłką, ta doszła w iście ekspresowym tempie.
Ale od początku.
Po kilkunastu godzinach od dokonania transakcji dostałem potwierdzenie o wysłaniu towaru. Nr przesyłki i adres do strony gdzie mogę sprawdzić co się z ową przesyłką dzieje. Aby nie było zbyt różowo, to naszej wspaniałej krainy nie ma na liście (a taki np. Bangladesz jest), więc mogłem się tylko przekonać że przesyłka opuściła teren HK. Sprzedawca doskonale zdaje sobie sprawę o co w tym wszystkim chodzi i mimo iż o to nie prosiłem, przesyłka została nadana z oznaczeniem "gift" wartość 10USD, całkowita wartość przesyłki 20USD. Nie wiem na ile to zadziałało, ale UC się do niej nie dobrał.
Grip jak grip. Qń jaki jest każdy widzi. Fot nie będzie (przynajmniej na razie), bo te są na stronie sprzedającego. Szpej ten oczywiście jest plastikowy. Materiał sprawia wrażenie solidnego, dodatkowo komora baterii wzmocniona jest metalowymi wstawkami. Całość sprawia dość pozytywne wrażenie, jak na produkt kitajców. Jedynie można by się ewentualnie przyczepić do jakości klejenia gumy w spodniej części gripa, ale to chyba tradycja wschodu ;-)
Po pierwszym podłączeniu do body mały zoonk. Za bardzo to z sobą nie pasi :-( chwila konsternacji, ponowna przymiarka i diagnoza. Kołek ustalający gripa jest nieco za długi, do otworu w body. Mała praca obróbką skrawaniem, powinna załatwić sprawę. Jeszcze tego nie zrobiłem, bo brak czasu. Mimo to aparat rozpoznał ten chiński szpej, bateria się zameldowała, wybierak, kółka sterownicze i spust działają. Do gripa jest ładowarka samochodowa, ale można ją wykorzystać, tylko do ładowania baterii en-el. Akumulatorów AA, tym nie naładujemy.
I to by było na razie na tyle. Pakuje się na kanikuły i nie było czasu na bardziej poważne testy.
Dzięki, za pierwsze wrażenia!
Wojt@s!o
04-07-2008, 23:32
Ne wiem jak z podróbką , ale oryginal np nie rozpoznaje akku Ni-Mh :/. Nie podoba mi się również rozwiązanie z bateriami.Jedna jest w body a druga w gripie.Trzeba go odkręcać.Lekka paranoja biorąc pod uwagę np grip D80-tki
Ne wiem jak z podróbką , ale oryginal np nie rozpoznaje akku Ni-Mh :/. Nie podoba mi się również rozwiązanie z bateriami.Jedna jest w body a druga w gripie.Trzeba go odkręcać.Lekka paranoja biorąc pod uwagę np grip D80-tki
wiekszosc osob uwaza to za plusa - nie trzeba przekładać gdy potrzeba szybko sciagnac gripa ;)
Wojt@s!o
06-07-2008, 13:32
Taką zasadność rozumiem tylko w jednym przypadku - mając jeszcze D700
legionize
06-07-2008, 21:47
to co zamawia ktos jeszcze?
Rozumiem, że ów szczęśliwiec posiadający tego gripa, czyli szymony, jest teraz na wywczasie i nam nie napisze żadnych pikantnych szczególików z jego użytkowania... może ktoś inny miał okazję trochę nim postrzelać?
ja będę zamawiał tak czy inaczej, bo allegrowy wydaje się bardziej badziewiasty, a do tego droższy..
w opisie aukcji stoi tak:
Battery Holder for One EN-EL3e battery or one EN-EL4/EN-EL4a battery combined with the optional BL-3 Battery Chamber Cover
Battery Holder for 8x AA batteries
User's guide in English
czy to znaczy że można normalnie do tego wsadzić EN-EL4a po kupieniu BL-3? robił tak ktoś? działa toto?
pozdr
sz
wlasnie trzymacz baterii musisz sobie skombinowac opcjonalnie - w sumie to zrozumiale - fabryczny jest ciezko dostepny - wiec chinczyki nie mialy z czego skopiowac - a fabryczny hmmm moze troszke niepasowac - zreszta cene bedzie miec jak caly grip phototixa :)
lepiej miec en-el3e i set akumulatorkow - zwlaszcza ze na aku odpali te 8fps :)
moj wczoraj wyfrunal z HK
no świetnie... skoro jest już większe grono przyszłych użytkowników tego cuda, to w razie gdyby to był mega bubel, to będzie z kim sobie wspólnie ponarzekać. a z drugiej strony, to jeszcze nie jest tych użytkowników tylu, żeby bubla na allegro nie opchnąć w razie czego ;>
to klikam i reszta w rękach kitajców...
to ładuje także akku en-el4? To pewna kolejna oszczędność, bo inna ładowarka do tego akku jest dość droga.
A tymczasem na naszym, polskim allegro:
http://www.allegro.pl/item398660843_nikon_d300_d700_battery_pack_delta_m b_d10_mbd10.html
:)
fishes79
11-07-2008, 22:06
...tak patrze... ogldam... i jednak brakuje mi chyba tej gumy na uchwycie...
z drugiej strony ladowanie z zapalniczki tez fajne, choc nigdy nie czulem takiej potrzeby mimo ze mam bez gripa
Jednak wydaje mi sie ze MB-D10 zrobi sie tanszy...no chyba ze ten z Phottixa bedzie dobra alternatywa... ktos juz go macał ??
Pozdrawiam
ta delta to phototix
tylko ze w tej cenie z jebaja mam tez drugi aku EN-EL3
ja dzis moj dreptam odebrac
Bo ja wiem czy oplaca sie za taka cene ryzykowac doliczenie cla, vatu do przesylki. No i brak polskiej gwarancji.
Kupiłem Delte, zobaczymy co będzie :)
jak przyjdzie to napiszę co i jak.
a co tam chcesz zepsuc ? :)
odeslac mozna - choc troszke ta wysylka kosztuje
generalnie to jest tak jak z zakupem body w usa - liczysz na to ze jednak sie nie zepsuje
czy oryginalny grip jest uszczelniany ?
wlasnie macam mojego - od orginalu rozni go sam grip (hehe) chodzi o ta czesc co koncami palcow sie lapie - tu jest gladka obla czesc - z sladami 3 odcisnietych paluchow - w oryginale grip jest obleczony guma i ma wyprofilowany rowek na palce (IMO genialne - lpeiej mi sie trzymalo d300/d700 niz d3 (dla mnie w d3 za malo jest chwytu dla palców)
jak zapne do body to powiem cus wiecej
nuuu ... dziala - co ma nie dialac - w zasadzie to co szymony napisal
phototixowa bateria wyjeta z blistera ma 76% naladowania - grip rozpoznawany, w info o aku sa 2 baterie
w zasadzie jedyne czego mozna sie czepic to brak gumowania gripa - choc na pierwszy i drugi rzut oka nie odcina sie to od body jakos szczegolnie i chwyt jest dobry - to milo by bylo jakby to byla dokladna kopia a nie prawie ;)
nie wiem jescze co bedzie jak sie reka spoci
w sumie - zakup udany - nie wystawiam mojego na sprzedaz :)
czy głębokość wciśnięcia spustu w gripie i w body (by wyzwolic migawkę) jest podobna?
W firmowym nikonowskim jest inna "czułość" spustu w gripie i niektórzy ludzie narzekają.
W firmowym nikonowskim jest inna "czułość" spustu w gripie i niektórzy ludzie narzekają.
Ale po tygodniu przyzwyczajania nie odczuwam już różnicy.
Ne wiem jak z podróbką , ale oryginal np nie rozpoznaje akku Ni-Mh :/.
A ustawiłeś sobie w menu aparatu rodzaj baterii w gripie odpowiednio? Mi wszystko rozpoznaje.
nikonowiec
16-07-2008, 16:51
Witam. Tak sie Panowie zastanawiam nad tym co piszecie i śmiech mnie ogarnia - pusty: jeśli mnie stać na drogiego konia (D200 czy też D300) to mam sobie skąpić na przyzwoitą uzdę do tego konia? Już wolałbym nie mieć tego gripa niż takie g...o kupować i wspierać tyrana co gnębi naród a ludzie pracują na miseczkę ryżu na dobę. Pomyślcie. Nie lepiej trochę wyrzeczeń (mniej piwska i fajek a może i innych uciech) i kupić oryginał?? Nie trzeba nić piłować, doginać itp. Tylko nie byłoby o czym pisać na forum? Pozdrawiam (lubię tylko oryginały - lepiej "smakują")
Witam. Tak sie Panowie zastanawiam nad tym co piszecie i śmiech mnie ogarnia - pusty: jeśli mnie stać na drogiego konia (D200 czy też D300) to mam sobie skąpić na przyzwoitą uzdę do tego konia? Już wolałbym nie mieć tego gripa niż takie g...o kupować i wspierać tyrana co gnębi naród a ludzie pracują na miseczkę ryżu na dobę. Pomyślcie. Nie lepiej trochę wyrzeczeń (mniej piwska i fajek a może i innych uciech) i kupić oryginał?? Nie trzeba nić piłować, doginać itp. Tylko nie byłoby o czym pisać na forum? Pozdrawiam (lubię tylko oryginały - lepiej "smakują")
no tak jak sie jest "metkowcem" to może i tak ... dla mnie grip to tylko uchwyt pionowy, fajnie że ten Nikona jest magnezowy ale nie będę płacił 950 zeta za to żeby czasmi lepiej trzymać w pionie!! za te 950 zeta wole kupić sobie 50/1,4 mnie plastik-fantastik w pełni zadowoli miałem MB-D80, MB-D200, które też były plastikowe i jakoś mi to nie przeszkadzało wtedy to czemu ma teraz?? no ale fakt nie będzie metki!!
Poza tym co napisał LIFE, dodam jeszcze, że o ile się nie mylę to ten droższy z metką "Nikon", też robi ten sam gnębiony przez tyrana naród, podobnie jak np. Nikkora 50/1.8 i wiele innych produktów Nikona.
pan nikonowiec to pewnie coolpixem foci ? stad ten jad?
stac mnie na fabryczny grip - ale niesamowicie nie lubie przeplacac - no ale jak ktos ma takie hobby to prosze bardzo
Jacku - sprawdzilem - glebokosc do wcisniecia od AF-lock do wyzwolenia jest na gripie phototixa praktycznie identyczna jak na body - jedynie sam spust na gripie nieco wystaje - o ile na body do zlapania AF trzeba wcisnac jakies 1mm to na gripie prawie 2 (wyglada to na luzny guzik )
nei zauwazylem zeby to przeszkadzalo - balem sie czego innego ze blokada AF ma niewyczuwalny klik - a raczej mlasniecie - wyzwolenie migawki trzeba juz z klikiem
w praktyce nie zwraca sie na to uwagi (no przynajmniej ja - bo inni to jeszcze patrza czy metka z cena wisi tak zeby wszyscy widzieli ;)
nikonowiec
16-07-2008, 20:13
Poza tym co napisał LIFE, dodam jeszcze, że o ile się nie mylę to ten droższy z metką "Nikon", też robi ten sam gnębiony przez tyrana naród, podobnie jak np. Nikkora 50/1.8 i wiele innych produktów Nikona.
Nikon D200 i D300 jak i gripy do nich nie są montowane w Chinach a na Tajlandii. A to różnica. A jak wiadomo różnica .....
pan nikonowiec to pewnie coolpixem foci ? stad ten jad?
stac mnie na fabryczny grip - ale niesamowicie nie lubie przeplacac - no ale jak ktos ma takie hobby to prosze bardzo
Jacku - sprawdzilem - glebokosc do wcisniecia od AF-lock do wyzwolenia jest na gripie phototixa praktycznie identyczna jak na body - jedynie sam spust na gripie nieco wystaje - o ile na body do zlapania AF trzeba wcisnac jakies 1mm to na gripie prawie 2 (wyglada to na luzny guzik )
nei zauwazylem zeby to przeszkadzalo - balem sie czego innego ze blokada AF ma niewyczuwalny klik - a raczej mlasniecie - wyzwolenie migawki trzeba juz z klikiem
w praktyce nie zwraca sie na to uwagi (no przynajmniej ja - bo inni to jeszcze patrza czy metka z cena wisi tak zeby wszyscy widzieli ;)
Podejrzewam, że ja zrobię lepsze zdjęcie coolpixem niż Ty kolego lustrzanką. bo to człowiek robi zdjęcia a nie aparat. A tak nawiasem: zdziwiłbyś się trochę zestawem moich aparatów. Nikon oczywiście. Jad to ma żmija a ja zębów jadowych nie mam. Bo ja wogóle nie mam zębów.
Nikon D200 i D300 jak i gripy do nich nie są montowane w Chinach a na Tajlandii. A to różnica. A jak wiadomo różnica .....
Jeżeli już to "w Tajlandii" a nie "na Tajlandii", bo to nie jest wyspa, a poza tym nie sądzę, żeby różnica w zarobkach miedzy Chinami,a Tajlandią była znacząca.
W każdym razie nie w tym rzecz. Różnica miedzy zamiennikiem, a oryginałem nie jest na tyle duża by uzasadniała wydanie prawie 4 krotnie większej sumy.
nikonowiec
16-07-2008, 20:59
Jeżeli już to "w Tajlandii" a nie "na Tajlandii", bo to nie jest wyspa, a poza tym nie sądzę, żeby różnica w zarobkach miedzy Chinami,a Tajlandią była znacząca.
W każdym razie nie w tym rzecz. Różnica miedzy zamiennikiem, a oryginałem nie jest na tyle duża by uzasadniała wydanie prawie 4 krotnie większej sumy.
W Tajlandii a na Tajlandii to nie jest wielka różnica. Przejęzyczenie. Może w zarobkach nie ma różnicy, ale tu chodzi o coś więcej. Wogóle to nie ma "różnicy" w zamieniku a oryginale. Prawda?? Jak nie ma różnicy, to proponuję Ci kupić Chiński samochód. W razie wypadku strefa zgniotu jest na części dla pasażerów. Ale nie ma różnicy. One są przecież ładne.
nikonowiec, po co ta krucjata. Ktoś chce zaoszczędzić - jego sprawa. Używanie takiego gripa niczym nie szkodzi. Gdyby padł - można odkręcić i robić fotki. Jeśli wg ciebie każdy powinien pracowac na oryginałach, to dopłacaj każdemu zainteresowanemu phottixem kilkaset zł róznicy, wtedy sobie kupią nikonowskie. Tu są dorośli ludzie i kalkulują sobie zakupy. Zapewne biorą pod uwagę ewentualne gorsze wykonanie czy możliwą większą awaryjność.
Mam nadzieję, że nikon widząc konkurencję obniży cenę gripów. I tyle.
taaa wszyscy na forum sie czepiaja biednego nikonowca - oczywiscie zaraz po tym jak wlezie jak trol w topic i rzuci kasliwe uwagi - pozatym na forum to sami malkontenci , a polacy to narod krytykantow co wszystko wiedza najlepiej
nie musze pokazywac ci zadnych zdjec - sam nie pokazales niczego - wiec zyj sobie w blogim przeswiadczeniu jakie to super foty robisz pudelkiem po butach (koniecznie adidasa i z metkami)
przejrzalem same naglowki towich postow - nic rzeczowego - przewijaja sie tylko przytyki o palkontentach, krytykantach, narzekaczach , przeplatane jakimis mdlymi unikami jak to przepraszasz ze zyjesz ale nie chciales nikogo obrazic tylko prawde piszesz .... w zasadzie trolowanie d asie leczyc
albo ignorowac
EOT
nikonowiec
16-07-2008, 21:21
nikonowiec, po co ta krucjata. Ktoś chce zaoszczędzić - jego sprawa. Używanie takiego gripa niczym nie szkodzi. Gdyby padł - można odkręcić i robić fotki. Jeśli wg ciebie każdy powinien pracowac na oryginałach, to dopłacaj każdemu zainteresowanemu phottixem kilkaset zł róznicy, wtedy sobie kupią nikonowskie. Tu są dorośli ludzie i kalkulują sobie zakupy. Zapewne biorą pod uwagę ewentualne gorsze wykonanie czy możliwą większą awaryjność.
Mam nadzieję, że nikon widząc konkurencję obniży cenę gripów. I tyle.
Jacek, ja napisałem wcześniej swoją opinię. Mam do niej prawo czy nie? Czy nie po to jest to forum?? No chyba, że to kółko wzajemnej adoracji i piania peanów na cześć drugiego. A do mnie zaraz, że mam jad. Przepraszam, czy ja kogoś obraziłem?? Nie. To do mnie się rzuca. Wiesz, jest takie przysłowie angielskie: "jesteś biedny, kupuj drogie rzeczy". Z prostej przyczyny - kupię raz i mam a kupując zamiennik (który nie jest do końca kompatybilny) i który najczęściej się psuje lub nie działa tak jak byśmy chcieli, wydajemy nie 845 zł a 845 + 349 zł = 1194 zł. I tu masz tą swoją kalkulację. Pozdrawiam.
nikonowiec
16-07-2008, 21:35
taaa wszyscy na forum sie czepiaja biednego nikonowca - oczywiscie zaraz po tym jak wlezie jak trol w topic i rzuci kasliwe uwagi - pozatym na forum to sami malkontenci , a polacy to narod krytykantow co wszystko wiedza najlepiej
nie musze pokazywac ci zadnych zdjec - sam nie pokazales niczego - wiec zyj sobie w blogim przeswiadczeniu jakie to super foty robisz pudelkiem po butach (koniecznie adidasa i z metkami)
przejrzalem same naglowki towich postow - nic rzeczowego - przewijaja sie tylko przytyki o palkontentach, krytykantach, narzekaczach , przeplatane jakimis mdlymi unikami jak to przepraszasz ze zyjesz ale nie chciales nikogo obrazic tylko prawde piszesz .... w zasadzie trolowanie d asie leczyc
albo ignorowac
EOT
Ale jesteś pajac z tym co piszesz. Widzę, że nie masz co robić tylko przeglądasz czyjeś posty. No proszę jaki śledczy. Mnie Twoje posty nie interesują jak i Twoja postać, ale swoje opinie mam prawo napisać. A was szlak trafia, że kogoś stać na MB-D10. Żałosne i małomiasteczkowe. Ha, ha, kupuję aparat za 4800 złociszy a żałuję paru stówek na grip. Albo: jężdżę bryka za 120 tyś. a nie mam zestawu głośnomówiącego za 99 zł tylko przekładam telefon z ręki do ręki a "nogą" zmieniam biegi. To jest trolowanie i pajacowanie. A tak nawiasem, nie muszę się przed Tobą chwalić moimi zdjęciami, gdyż ani Ty nie jesteś moim recenzentem ani też potencjalnym zleceniodawcą. Wyobraź sobie, że na brak zleceń nie narzekam i nie takich za 300 zł a za 3-4 tyś. Póki co, to mam co robić i na nadmiar czasu nie narzekam. A Ty rób sobie fotki na tych rusofilskich szkiełkach. Bo chyba tak masz w aviatorze, zgadza się??
ludzie umieją liczyć. I np ryzykują kilka stów by ściągnąć body z USA bez gwarancji, oszczędzają kupując zamienniki gripów, kupując coś na ebayu w HK. To jest wolność i rynek. Jesteś zwolennikiem oryginałów - OK. Tu sobie ludzie wymieniają uwagi (po to jest forum) czy ma sens kupno zamiennika, czy jest on w marę OK itd.
Każdy ma jakieś priorytety. Ja wolę nikkory. Ale w szerokim kącie, którego nie używam, wolałem kupic sigme 10-20 niz nikkora 12-24 za 3x tyle. Mimo, że pewnie nikkor jest lepszy (a już w ogóle ni emyślę o nikkorze 14-24). Kalkuluje sobie - wydatki - potrzeby. Większośc osób nie ma drukarni pieniędzy by sobie kupowac tylko najlepsze rzeczy. Zobacz dla ilu ludzi problemem jest zamiana D40 na D80, albo jak się motają w zakupach teleobiektywów 70-300 sigmy za kilka stów, czy jest ona lepsza od nikkora G, czy od jakiegoś tamrona. Ja chętnie tez bym radził - zapomnijcie o tych szkłach, minimum to nikkor 70-300VR. Ale nie każdy chce wydawać tyle kasy.
EDIT - nikonowiec, bez epitetów. I nie zauważyłem tu zawiści wobec posiadaczy MB-D10. Jak kto chce oryginał to sobie go kupuje. To chyba nie jest problem.
nikonowiec
16-07-2008, 21:50
ludzie umieją liczyć. I np ryzykują kilka stów by ściągnąć body z USA bez gwarancji, oszczędzają kupując zamienniki gripów, kupując coś na ebayu w HK. To jest wolność i rynek. Jesteś zwolennikiem oryginałów - OK. Tu sobie ludzie wymieniają uwagi (po to jest forum) czy ma sens kupno zamiennika, czy jest on w marę OK itd.
Każdy ma jakieś priorytety. Ja wolę nikkory. Ale w szerokim kącie, którego nie używam, wolałem kupic sigme 10-20 niz nikkora 12-24 za 3x tyle. Mimo, że pewnie nikkor jest lepszy (a już w ogóle ni emyślę o nikkorze 14-24). Kalkuluje sobie - wydatki - potrzeby. Większośc osób nie ma drukarni pieniędzy by sobie kupowac tylko najlepsze rzeczy. Zobacz dla ilu ludzi problemem jest zamiana D40 na D80, albo jak się motają w zakupach teleobiektywów 70-300 sigmy za kilka stów, czy jest ona lepsza od nikkora G, czy od jakiegoś tamrona. Ja chętnie tez bym radził - zapomnijcie o tych szkłach, minimum to nikkor 70-300VR. Ale nie każdy chce wydawać tyle kasy.
EDIT - nikonowiec, bez epitetów. I nie zauważyłem tu zawiści wobec posiadaczy MB-D10. Jak kto chce oryginał to sobie go kupuje. To chyba nie jest problem.
Pajac to nie epitet. Ale trol to epitet. Chyba że tego nie widzisz. Ale to Twój problem. Ja wiem o tym, że większość ludzi robi Nikonami D40X i mam do nich szacunek. I wiem, że robią nimi wspaniałe foty, tak jak moja koleżanka. Ale ona mi nie zazdrości tego co mam. A niejednokrotnie mówi, że wiele jej pomogłem (w przeciwieństwie do moich kolegów, którzy ją znają - to taka dygresja). Wiem, że motają się aby coś kupić. Ja też nie jestem milionerem i nie mam mennicy. Moja opinia była i jest taka: wolałbym oszczędzać i kupić oryginał, niż kupić chinszczyznę. Ja do nikogo nie piszę, że jest trolem. Na atak odpowiadam tak, jak piszący do mnie traktuje mnie. Pozdrawiam i miłego wieczoru życzę.
Edit: wiele postów czytam bo są rzeczowe.
tzn co ? pajace nie maja prawa wyrazac swojej opini ? przepraszam wasza wysokosc
nie zazdroszcze i nie zawiszcze - raczej tobie zylka peka ze przeplaciles 4x tyle co inni za trzymadlo do aparatu z pojemnikiem na baterie ? to moze kupujacy podroby powinni placic jakas skladke na poszkodowanych podrobkami ? :P
bo to nie chodzi o to czy malo zarabiamy czy akurat - tylko o to ze nikon przesadzil z cena - 1/4 ceny body ?
mnie sie nie podoba taka relacja - wolabym oszczedzac na jakies szklo - przynajmniej zdjecia jakies sie tym robi - grip nie ma wplywu na zadne zdjecie - jedynie na wygode uzytkowania
edit - masz krotka pamiec - piszesz - smiech mnie ogarnia jak was czytam, nie stac was a mnie stac, i takie tam - to jest atak - i ty tak caly czas - ale niee potem to inni za zli glupi malkontenci i pajace szpiegujace
a chcialem te super fotki zobaczyc - ale ani postow z fotkami ani linka w profilu do galerii jakiejs
ech czlowieku - wez sobie cos na wstryzmanie
Koledzy, "troll", "pajac" czy coś jeszcze innego - żadne epitety pod czyimś adresem nie będą tolerowane. Bardzo proszę o trzymanie poziomu dyskusji.
nikonowiec
16-07-2008, 22:33
tzn co ? pajace nie maja prawa wyrazac swojej opini ? przepraszam wasza wysokosc
nie zazdroszcze i nie zawiszcze - raczej tobie zylka peka ze przeplaciles 4x tyle co inni za trzymadlo do aparatu z pojemnikiem na baterie ? to moze kupujacy podroby powinni placic jakas skladke na poszkodowanych podrobkami ? :P
bo to nie chodzi o to czy malo zarabiamy czy akurat - tylko o to ze nikon przesadzil z cena - 1/4 ceny body ?
mnie sie nie podoba taka relacja - wolabym oszczedzac na jakies szklo - przynajmniej zdjecia jakies sie tym robi - grip nie ma wplywu na zadne zdjecie - jedynie na wygode uzytkowania
edit - masz krotka pamiec - piszesz - smiech mnie ogarnia jak was czytam, nie stac was a mnie stac, i takie tam - to jest atak - i ty tak caly czas - ale niee potem to inni za zli glupi malkontenci i pajace szpiegujace
a chcialem te super fotki zobaczyc - ale ani postow z fotkami ani linka w profilu do galerii jakiejs
ech czlowieku - wez sobie cos na wstryzmanie
Podejrzewam, że nawet gdybyś znał adres do mojej strony i tak byś te zdjęcia krytykował i pisał jak Ty byś to zrobił lepiej. Wyluzuj stary, wyluzuj.
Koledzy, "troll", "pajac" czy coś jeszcze innego - żadne epitety pod czyimś adresem nie będą tolerowane. Bardzo proszę o trzymanie poziomu dyskusji.
No ja nie pisałem do nikogo, że jest trolem. Ale odpowiedziałem pajacem. Jak komuś wolno to mnie też.
No ja nie pisałem do nikogo, że jest trolem. Ale odpowiedziałem pajacem. Jak komuś wolno to mnie też.
Mówiłem do Was obu. I do innych czytających. Ładnie prosiłem...
grzegorzant
16-07-2008, 22:47
a wracając do sedna, to może da się jakoś okleic ten plastik czymś przyjemnym. Może jest na forum jakiś chemik technolog ? ;)
Obawiam się, że jak sie łapka spoci to będzie ślisko.
jak oklejać to tylko firmową taśmą 3M... żadną inną... :twisted:
... może da się jakoś okleic ten plastik czymś przyjemnym. Może jest na forum jakiś chemik technolog ?
przypadkiem ja kończyłem chemię, specjalizacja - polimery, a więc plastik :mrgreen:
ale nie mam lepszych pomysłów niż chemicy nikona, mimo, że w tym fragmencie dają oni ciała :-D
grzegorzant
17-07-2008, 08:34
przypadkiem ja kończyłem chemię, specjalizacja - polimery, a więc plastik :mrgreen:
ale nie mam lepszych pomysłów niż chemicy nikona, mimo, że w tym fragmencie dają oni ciała :-D
No więc pomysłów lepszych nie trzeba, wystarczy zrobic jak w N tylko lepiej ... znaczy klej lepszy :)
nikonowiec
17-07-2008, 14:03
a wracając do sedna, to może da się jakoś okleic ten plastik czymś przyjemnym. Może jest na forum jakiś chemik technolog ? ;)
Obawiam się, że jak sie łapka spoci to będzie ślisko.
Kolego, w sklepach z zaopatrzeniem plastyków (no wiesz - ramy, farby, wernikse), można na metry kupić czarną folię matową samoprzylepną. Robisz sobie najpierw z gazety jakąś formę, na te miejsca które chcesz okleić i dopasowujesz obrysowując ołówkiem a następnie, z tyłu folii samoprzylepnej na tym papierze odrysowujesz tą formę (tylko pamiętaj abyś formę dobrze odrysował tak, aby pasowała później na przedmiocie). Jak już obrysowałeś to nożyczki, wycinasz, odrywasz papier i oklejasz. Mogę Cię zapewnić, że nic, ale to nic nie widać. Ja okleiłem swojego D300 tak właśnie w niektórych miejscach, aby się nie wycierał. Do dzieła.
grzegorzant
17-07-2008, 17:20
Kolego, w sklepach z zaopatrzeniem plastyków (no wiesz - ramy, farby, wernikse), można na metry kupić czarną folię matową samoprzylepną. Robisz sobie najpierw z gazety jakąś formę, na te miejsca które chcesz okleić i dopasowujesz obrysowując ołówkiem a następnie, z tyłu folii samoprzylepnej na tym papierze odrysowujesz tą formę (tylko pamiętaj abyś formę dobrze odrysował tak, aby pasowała później na przedmiocie). Jak już obrysowałeś to nożyczki, wycinasz, odrywasz papier i oklejasz. Mogę Cię zapewnić, że nic, ale to nic nie widać. Ja okleiłem swojego D300 tak właśnie w niektórych miejscach, aby się nie wycierał. Do dzieła.
kolega widze świeżo po kursach na kierownika terapii zajęciowej :)
nikonowiec
17-07-2008, 18:19
kolega widze świeżo po kursach na kierownika terapii zajęciowej :)
Widzę, że nawet porządnie komuś wytłumaczyć to tu, na tym forum jest przyjmowane z lekkim śmiechem i kąśliwością:mrgreen:. No cóż, myślę że już pora nie pisywac do tego kółka.
Widzę, że nawet porządnie komuś wytłumaczyć to tu, na tym forum jest przyjmowane z lekkim śmiechem i kąśliwością:mrgreen:. No cóż, myślę że już pora nie pisywac do tego kółka.
A ja myślę, że Kolega powinien nieco wyluzować, nabrać dystansu i nieco uśmiechu. Naprawdę pomaga :)
Pozdrawiam serdecznie.
nikonowiec
17-07-2008, 18:56
Właśnie nabieram - dystansu.
O kryste panie. Człowiek raz na ćwierć wieku wybywa na urlop, a tu farbowany "ziuteczny" już fochy stroi że "polska bida" nie kce se sprawić łorginała. Dwie strony bicia piany. Dobra właśnie wróciłem, troszkę odsapnę, posprzątam i napiszę co nieco z rozpoznania bojem.
i...? Jakie wrażenia? :-D
i...? Jakie wrażenia? :-D
Jeszcze chwila. Muszę jeszcze reanimować jednego laptoka. Dziś w nocy powinienem cuś nabazgrać.
Ja mam Delte raczej to samo co Phottix
wtkonanie plastik, bez ogumienia, jedynie na spodzie przy mocowaniu statywowym jest guma, przyciski działają, spust podobny jak w MB-D200
oryginalny MB-D10 miałem tylko na chwilę w ręce więc trudno mi porównać szczegółowo, aczkolwiek z całą pewnością trzyma się go lepiej :)
MB-D200 jest znacznie lepiej wykonany niż delta, pewniej się też go trzymało :)
Snobom powiedzmy głębokie NIE!!! :-)
Tak jak np. tutaj: http://manufactura.home.pl/p-pl/viewtopic.php?t=3079
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikon.org.pl/images/icons/icon6.gif)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img187.imageshack.us/img187/5201/dsc00708uf3.jpg)
osz fest... wygląda jak kopyto :D
adam1277
29-08-2008, 21:53
zbiera się na wymioty!
Byłem na tym linku do Pentaxa... kurna dawno się tak nie uśmiałem:) Ale koleś naprawdę poczucia estetyki 0, już nie mówię o ergonomii... SZOK:):)
minimalguy
09-09-2008, 00:00
Znalazłem jeszcze coś takiego na ebay-u
http://cgi.ebay.co.uk/Battery-Grip-MB-D10-for-Nikon-D300-D700-EN-EL3E-B8F_W0QQitemZ200251827687QQcmdZViewItem?hash=item2 00251827687&_trkparms=72%3A12%7C39%3A1%7C66%3A2%7C65%3A12%7C24 0%3A1318&_trksid=p3286.c0.m14
Ten wygląda prawie jak oryginał. Nie ma tylku gumy pod sam kciuk. Czy ktoś z forumowiczów jest może w posiadaniu tego czegoś?
I do mnie doleciało d300! Nie robiłem jeszcze fotek. kompletuję sprzęt! Zakupiłem Gripa i baterie EN-EL4a. Wszystko ok!!! Przed kupnem baterii zapytałem w sklepie czym się to ładuje, w odpowiedzi dostałem, że ładowarką od aparatu, ok! Właśnie rozpakowałem to wszystko i kopara mi opadła, nic do niczego nie pasuje. Zacząłem to składać bez instrukcji obsługi gripa. (Jak kupiłem gripa do D80 skompletowałem i złożyłem to w chwilę, bez oglądania rysunków. działa do dziś.) Po kilku nieudanych próbach oko rzuciłem do instrukcji gripa, okazało się, że brakuje mi jeszcze Bl-3 i ładowarka do baterii EN-EL4a. Poszła krowa, może iść ciele!!! I tu stawiam pytanie gdzie to kupić i za ile???
Poszła krowa, może iść ciele!!! I tu stawiam pytanie gdzie to kupić i za ile???
Należy na stronie głównej tego forum, kliknąć niebieski banerek (ten po lewej) i dalej to już z górki ;-)
Poszła krowa, może iść ciele!!! I tu stawiam pytanie gdzie to kupić i za ile???
Najgorszy jest koszt ładowarki, Bl-3 oryginał, czy zamiennik są w miarę tanie...
Nie jestem pewien, ale ładowarka kosztuje w granicach 400-500zł (przynajmniej w takiej cenie niedawno widziałem)
Coś mnie grypa łamie, będę musiał do Goździkowej! dzięki za podpowiedź!
Najgorszy jest koszt ładowarki, Bl-3 oryginał, czy zamiennik są w miarę tanie...
Nie jestem pewien, ale ładowarka kosztuje w granicach 400-500zł (przynajmniej w takiej cenie niedawno widziałem)
I tu nastąpiła załamka! Nikon specjalnie kombinuje z akcesoriami, bo na tym niezłą kasę biją:(
Ciągnij od Wuja Sama - ładowarka, bateria (EN-EL4a) i zaślepka kosztowały niecałe 600 zł w sumie.
Jest jeszcze cos takiego
http://cgi.ebay.pl/Phottix-Kosmo-for-Nikon-MB-D10-BL-3-EN-EL4a-D300-D700_W0QQitemZ180287586670QQihZ008QQcategoryZ48519 QQtcZphotoQQcmdZViewItem
Niestety nie jest to chyba oddzielna ładowarka, możesz więc ładować tylko te kosmo :(
Szkoda, bo czekałem na nie dłuuuugo ;)
Jednak cena jest bardzo dobra, a Phottix do tej pory mnie nie zawiódł, więc może po zakupie gripa przemyślę i powyższy zakup...
Ciągnij od Wuja Sama - ładowarka, bateria (EN-EL4a) i zaślepka kosztowały niecałe 600 zł w sumie.
\
Od Wuja Sama przyleciał do mnie D300, myślałem,że z resztą będzie jakoś lżej. A ty grip w komplecie z baterią i ładowarką 2tyś!!!
Też to widziałem dziś rano jak jeszcze nie miałem tej kosmicznej baterii. Nawet w u nas w jakimś sklepie internetowym. Była to bateria delty z tą końcówką. W końcówce jest gniazdo do ładowania. Całość kosztowała 199zł, ale to o...łem , bo nie zdawałem sobie sprawy z tego, ze to jest to, czego szukam. Teraz tego nie mogę znaleźć !!!!!!!!!
Niestety nie jest to chyba oddzielna ładowarka, możesz więc ładować tylko te kosmo :(
Szkoda, bo czekałem na nie dłuuuugo ;)
Jednak cena jest bardzo dobra, a Phottix do tej pory mnie nie zawiódł, więc może po zakupie gripa przemyślę i powyższy zakup...
Opisz procedurę kupna tego ustrojstwa! Jutro odsyłam oryginalną baterię i wchodzę w toto!
P.S. Chciałem mieć wszystko w oryginale, tylko dla tego, że właśnie tu na forum poczytałem, że są problemy ze sprzętem w szczególności obiektywami jak nie ma oryginalnego zasilania!
Zakupiłem Gripa i baterie EN-EL4a. Wszystko ok!!! Przed kupnem baterii zapytałem w sklepie
o takie rzeczy trzeba na forum sie pytac.
gdyby EL4a z ładowarka były w dobrej cenie to pewnie wszyscy posiadacze d300 z gripem by je mieli - a tak trzeba sie meczyc z 8AA
Wlasnie i u nas pojawilo sie cos takiego:
http://www.allegro.pl/item435881792_delta_el4_bl_3_lad_do_mb_d10_nikon_d 300_d700.html
Wlasnie i u nas pojawilo sie cos takiego:
http://www.allegro.pl/item435881792_delta_el4_bl_3_lad_do_mb_d10_nikon_d 300_d700.html
O! To już jest super!. Ciekawe czy można ładować oryginalną baterię która ma 2500mAh ? I czy pasuje do oryginalnego gripa ?
Zestaw jest zintegrowany na stałe. Czy ktoś ma ochotę na nową oryginalna baterię EN-EL4a.
Kontakt na priva.
O! To już jest super!. Ciekawe czy można ładować orginalną baterię która ma 2500mAh ? I czy pasuje do oryginalnego gripa ?.
Przeca to jest, to samo co linkował JacekM, tylko naklejka inna i cena.
A ja sobie kupiłem na ebay'u coś takiego - lekko ponad tydzień tylko czekałem na przesyłkę, więc nie jest źle z tą globalizacją: http://tinyurl.com/3lzv8x
Opiszę pierwsze wrażenia w osobnym wątku.
A co się dzieje kiedy do aparatu są podłączone 3 baterie, tzn. dwie w gripie delty i jedna w korpusie?
waldy - aparat korzysta albo z gripa albo ze swojej, i dziala normalnie jak na jednej baterii.
Mam wrażenie, że z kupnem gripa jest trochę jak z kupnem statywu. Wielu zaczyna od tanich konstrukcji, mimo, iż na sprzęt wydali kupę kasy (a może właśnie dltego), ale w końcu sięga po sprawdzone rozwiązania. W przypadku gripa jest tylko jedno sprawdzone rozwiązanie - oryginał. :)
Właśnie czaję się na gripa do mojego D700 i czuję, że masz rację. Trzeba po prostu przeboleć taki zakup jako konieczny i już. A jeśli nie jest konieczny, to po co w ogóle kupować?
Chcę wykorzystać kolegę jadącego do Kanady do przewiezienia mi gripa. Czy dużo ryzykuję kupując niesprawdzony grip i jeszcze bez gwarancji? Psuje się toto?
Chcę wykorzystać kolegę jadącego do Kanady do przewiezienia mi gripa. Czy dużo ryzykuję kupując nie sprawdzony grip i jeszcze bez gwarancji? Psuje się toto?
Za bardzo nie powinien, aczkolwiek element ryzyk-fizyk zawsze jest. Z drugiej strony masz do wyboru grip za 240$ (550-600 PLN) stamtad lub za 800 w PL w gwarancja. Decyzja nalezy do Ciebie :)
W UK oryginalny grip zamiast tanieć, drożeje.:(
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/09/Nikon_MBD10_Battery_Grip_graph-1.png
źródło (http://www.camerapricebuster.co.uk/graphs/Nikon_MB-D10_Battery_Grip_graph.png)
Pewnie pojawienie się D700 zwiększyło popyt.
Z przekory i ciekawości kupiłem Deltę, oryginał już mam przy drugim aparacie. Moje SUBIEKTYWNE wrażenia: o epokę lepszy od Delty do D70. Prawie jak oryginał do D200, sztywny, pewne zatrzaski, dobrze działające przyciski i manipulator, tylko brak gumy z przodu. Do oryginała MB-D10 daleko jeszcze. I wbrew jakiemuś postowi, z powodu którego zadałem niedawno pytanie, do Delty wchodzi JEDEN EL 3e, a nie dwa.
Pozdrawiam
Jasne, najlepiej byłoby posiadać oryginalne MB-D10 Nikona, ale uważam, że jego cena nie jest adekwatna do tego, czym jest to . Obiektywnie rzecz ujmując - trochę plastiku i trochę elektroniki. Za niższą cenę można kupić dużo bardziej skomplikowane, zaawansowane i większe urządzenia (audio, video, agd itd.). Nikon, jak i inne firmy, muszą po prostu zarabiać na gadżetach, a łosie kupują, bo nie ma ciekawej alternatywy. Z ciekawości kupiłem ową "Alphę" (?) made in China, aby sprawdzić jak działa. Nadmienię, że miałem już oryginalne gripy Nikona, sam byłem tym przysłowiowym łosiem, których kosztu do dziś nie mogę odżałować :-) No fajnie działały ale co z tego, skoro plasticzek kosztuje tak dużo? Grip Alphy wygląda o dziwo dość solidnie, elementy spasowane dość przyzwoicie - sprawdzimy w boju... A, uparcie twierdzę, że nawet ta parę razy niższa cena za chinola i tak jest za duża, jak na tak mało wyrafinowane i proste urządzenie.
Jasne, najlepiej byłoby posiadać oryginalne MB-D10 Nikona, ale uważam, że jego cena nie jest adekwatna do tego, czym jest to . Obiektywnie rzecz ujmując - trochę plastiku i trochę elektroniki....
MB-D10 nie jest z plastiku. Skąd pomysł, że osoba kupująca oryginalne akcesoria to łoś ? :shock:
Nabyłem zamiennik Alphy czy tez ALFY :-) za 275 złociszy i jest miód malina. Wszystko działa jak należy, nawet znajomy co do D300 ma przypięty oryginał stwierdził, że chyba następnym razem jak sprzeda D300 z gripem i kupi D700, to nabęcie tę "moją" podróbkę.
MB-D10 nie jest z plastiku. Skąd pomysł, że osoba kupująca oryginalne akcesoria to łoś ? :shock:
Co nie zmienia faktu, ze cena, jaka Nikon wola za ten dodatek, jest absurdalnie wysoka - przeciez za taka kase mozna cala lustrzanke kupic.
Zreszta, na wezykach i pilotach przycinaja jeszcze bardziej, o czym dobitnie swiadcza produkty chinskich producentow, dostepne za grosze na "jebaju".
Oryginalne akcesoria zawsze były drogie. Dotyczy to nie tylko Nikona i nie tylko sprzętu foto. Stąd na świecie bogata oferta zamienników, ale nadal nie rozumiem dlaczego kupujący oryginał miałby być łosiem.
Lege Artis
03-07-2009, 16:34
Nabyłem zamiennik Alphy czy tez ALFY :-) za 275 złociszy i jest miód malina. Wszystko działa jak należy, nawet znajomy co do D300 ma przypięty oryginał stwierdził, że chyba następnym razem jak sprzeda D300 z gripem i kupi D700, to nabęcie tę "moją" podróbkę.
Czy chodzi o ten grip z FOTO-TIPA? http://www.foto-tip.pl/sklep/nikon_d300_d700_battery_pack_alpha_digital_mb_d10-p-1248.html Właśnie się przymierzam do zakupu.
Czy chodzi o ten grip z FOTO-TIPA? http://www.foto-tip.pl/sklep/nikon_d300_d700_battery_pack_alpha_digital_mb_d10-p-1248.html Właśnie się przymierzam do zakupu.
Dokładnie ten sam tyle, że ja go kupiłem w Czewie na miejscu w UMT. Pierwszy z brzegu działał i leżał przy bodziaku prawidłowo, więc nie grymasiłem i nie testowałem kolejnego.
rsuchorab
13-07-2009, 18:11
to warto wydac te 275zl czy szkoda na to pieniedzy ??
Syf. Plastelina. Ukrecil sie przy drugim zakladaniu. Po miesiacu napisal do mnie kolega na PW. Jemu tez sie ukrecilo. Zdecydowanie odradzam. Ja po tej przygodzie kupilem oryginalnego MB-D10. Inni chwala tez Alphy.
Mam phottixa. Drugi miesiąc - jak na razie wszystko gra. Jedynie po wzmiankach na forum uważam ze śrubką, bo mam tendencje do np. łamania łopat, grabi i innych takich rzeczy, więc śrubkę mógłbym złamać tym bardziej :) Ale poza zwiększeniem kontroli siły przy przykręcaniu - nic się złego nie dzieje. Phottix pasuje dobrze, działa świetnie. Przynajmniej póki co.
to warto wydac te 275zl czy szkoda na to pieniedzy ??
Moim zdaniem warto, ale trzeba sprawdzić na miejscu najlepiej czy wszystko wporządku, niektórzy uskarżali się na wieszanie bodziaka itp. U mnie od razu chodziło wszystko jak należy. Moim zdaniem grip wykonany bardzo dobrze, owszem konstrukcja lżejsza od oryginału, ale z bateriami trzyma się to w ręce miodzio. Jak dla mnie to bardzo trafny zakup.
rsuchorab
14-07-2009, 13:15
ja narazie nie mam kasy, ale moze kogos zainteresuje aukcja:
http://allegro.pl/item687582899_nikon_mb_d10_d700_d300_grip_bcm.html
orginalny grip za ok 600zl
ja narazie nie mam kasy, ale moze kogos zainteresuje aukcja:
http://allegro.pl/item687582899_nikon_mb_d10_d700_d300_grip_bcm.html
orginalny grip za ok 600zl
Szczerze wątpie, ze pojdzie za tyle;)
Nie żebym siał reklamę, ale jest promocja na mb-d10 oryginał w FotoIt - 850 zł.
semyazza
02-09-2009, 21:57
Nie żebym siał reklamę, ale jest promocja na mb-d10 oryginał w FotoIt - 850 zł.
ja tam widze za 799 (http://www.allegro.pl/item722781970_fotoit_nikon_mb_d10_battery_pack_0_5 02_110_111.html)
także polecę Alph'ę - naprawde jak za tą cenę to nie widzę alternatyw :)
ja tam widze za 799 (http://www.allegro.pl/item722781970_fotoit_nikon_mb_d10_battery_pack_0_5 02_110_111.html)
A niech to, jeszcze obniżyli a ja wziąłem za 850 :)
No nic... może mam z lepszej serii hahahaha
A niech to, jeszcze obniżyli a ja wziąłem za 850 :)
No nic... może mam z lepszej serii hahahaha
Kupiłem wczoraj za te 8 stówek. Mój pierwszy grip, może coś źle robię ale...
Wkładam naładowane EN-EL3e do aparatu i gripa. Przykręcam MB-D10 do D300 i migawka chodzi, ale w aparacie nie mogę włączyć podglądu, menu. Jakby grip nie łączył się z aparatem. Ktoś wie co może być przyczyną? Może jakiegoś przycisku nie włączyłem?
Zamówiłem dziś Alphę... zobaczymy co to warte...
A ja dziś odebrałem od Jacka z naszego forum i (na razie) robi dobre wrażenie. Jest spasowane jak należy, luzów nie odczuwam. :)
Przyszła dziś Alpha. Pierwsze wrażenia jak najbardziej pozytywne, plastik o fakturze baaardzo zbliżonej do faktury korpusu. Całkiem dobrze spasowany grip z body. Spust działa przyjemnie.. zobaczymy jak się sprawdzi w praniu. Cena 279pln, myślę, że dobra, biorąc pod uwagę cenę oryginału.
Cena 279pln, myślę, że dobra, biorąc pod uwagę cenę oryginału.
oryginal zaczal mocno taniec, na allegrusie jest juz ponizej 800zl...
chociaz z drugiej strony za ta sama kase bede mial alfe, 2x en-el4a (zamiennik delty) i 2x BL-3 :)
jesli cena oryginalu dalej bedzie leciec w dol, to trzeba bedzie sie mocno zastanowic
oryginal zaczal mocno taniec, na allegrusie jest juz ponizej 800zl...
chociaz z drugiej strony za ta sama kase bede mial alfe, 2x en-el4a (zamiennik delty) i 2x BL-3 :)
jesli cena oryginalu dalej bedzie leciec w dol, to trzeba bedzie sie mocno zastanowic
Niby trochę cene oryg. spadła, ale prawie 800 to jednak nie 280. Zobaczymy jak Alpha będzie się spisywała w boju...
Kupiłem wczoraj za te 8 stówek. Mój pierwszy grip, może coś źle robię ale...
Wkładam naładowane EN-EL3e do aparatu i gripa. Przykręcam MB-D10 do D300 i migawka chodzi, ale w aparacie nie mogę włączyć podglądu, menu. Jakby grip nie łączył się z aparatem. Ktoś wie co może być przyczyną? Może jakiegoś przycisku nie włączyłem?
Może zadam głupie pytanie, ale zdjąłeś może gumę, która znajduje się pod body odsłaniając tym samym styki? :)
Może zadam głupie pytanie, ale zdjąłeś może gumę, która znajduje się pod body odsłaniając tym samym styki? :)
heheh :)
Podobno nie ma głupich pytań... Aby na pewno? :???:
Odpowiedź brzmi, TAK.
P.S.1: Plastik z body także... /Aby wyprzedzić kolejne pytania./
P.S.2: Grip wędruje do serwisu, z enloopami też nie działał.
Spodziewałem się raczej odpowiedzi w stylu prz3ma :) przecież nie pisałem tego poważnie, ale widzę że tak to odebrałeś ;)
Diamond*Bitch
20-01-2010, 12:57
Mam pytanie odnośnie tej Alphy. Czy nie ma problemów podczas używania zamiennego akumulatorka Hama?
Taką zasadność rozumiem tylko w jednym przypadku - mając jeszcze D700
Albo statyw...
Ja dziś kupiłem Alphę.
Pierwsze wrażenia są takie, że bardzo przypomina mi ona budową gripa do D200 - MB-D200.
Plastik wydaje się podobnej (czy dobrej?) jakości.
Przykręciłem go do body i żadnych luzów nie widzę.
Wszystko działa bez problemów.
Co zauważyłem, to to, że przycisk migawki jest tak jakby niewyrobiony.
Chodzi dość topornie i porównując go z tym od MB-D200 chodzi naprawdę ciężko.
Liczę, że to kwestia czasu, zanim się wyrobi.
Sam chwyt jest dość wygodny, wyżłobienia na palce w gripie są na tyle głębokie, że trzyma się go dość pewnie.
To na razie tyle z moich pierwszych wrażeń.
Panowie, czy to jest ta Alpha, o ktorej mowa: http://www.allegro.pl/item901834595_grip_alpha_digital_mb_d10_do_nikon_d 700_300_grati.html ?
Tak, ja dokładnie taką zakupiłem.
dzieki za odp,
napisalem do nich maila z zapytaniem ile poza Allegro :) bo ich cena sklepowa jest wyzsza niz na Allegro ;[