PDA

Zobacz pełną wersję : Alternatywa dla lowepro reporter

Zuzus
21-06-2008, 18:25
Hej.
Przymierzam sie do torby na swoj sprzet..
Potrzebuje torby z latwym i szybkim dostepem do aparatu, ale dobrze by bylo, jakby byla przy tym solidna i bezpiecznie chronila sprzecior. Mam plecak lowepro rover, ale spory jest i potrzebuje bardziej poreczna torbe.
Zastanawiam sie nad reporterem d200/300, i teraz pytanie do Was o rade, opinie na temat tych toreb. Jakie torby innych firm podobnej klasy i wielkosci mozecie polecic?

saygon
21-06-2008, 19:40
polecam crumplera - o wiele wygodniejsze od lowe pro(nie mecza ta ramienia) i z tego co używałem pod kazdym względem dla mnie lepsze.

mini21
22-06-2008, 00:24
Ja mogę polecić ze swojej strony torby firmy Mekko.
Nie jest to zbyt popularna marka, ale robi naprawdę solidne produkty.

Ja mam torbę Mekko P206.
Jest to wierna kopia Lowepro Reporter D550.
Jest znacznie (bo prawie o 50 %) tańsza od Lowepro, a wykonanie jest bardzo dobre.

Zuzus
22-06-2008, 08:31
Dzieki mini21. Widzialam kiedys twoj watek o tej torbie :) wielka jest, jak dla mnie za wielka, ale przejrze oferte Mekko, dzieki.
Ktos cos jeszcze?

mini21
22-06-2008, 08:44
Są jeszcze torby Fomei:
http://www.allegro.pl/item385999390_fomei_winer_winner_962_czeski_lowepr o_reporter.html

Moja to faktycznie wielki kloc, ale są mniejsze wersje np: P204.

Zuzus
22-06-2008, 08:55
Przejrze wszystko, dzieki! ;)

The Structorr
22-06-2008, 09:05
To ja mogę polecić torbę Tamrac pro8. Jest trochę większa od Reportera D300, bardzo solidnie wykonana i o połowę tańsza. Twój sprzęt zmieści się z powodzeniem i jeszcze miejsce na graty zostanie.
Jeśli jest za duża to Tamrac System 6, trochę krótsza i głębsza niż powyższa (troszkę większa niż Reporter D200). Cena też znacząco niższa.

autograf
28-09-2008, 12:27
http://www.nikon.org.pl/showthread.php?t=66872

kichu
28-09-2008, 14:27
Crumpler 7 Million Dollar Home Bag

Trzeba sciagnac zza wielkiej wody bo na Europe crumpler tego oficjalnie nie sprzedaje.

Czarna wyglada bardzo dyskretnie, jak zwykly messenger bag, logo crumplera jak ktos chce
mozna odpruc, zakleic i bedzie calkowity no-name. Wchodzi mi do niej.

70-200 VR, posrodku D700+MB-D10 z przypietym 24-70 i oslona w pozycji praca, po drugiej stronie wejdzie
drugi zoom wielkosci 24-70 i jeszcze miejsca na nieduza stalke zostanie.

Przednia kieszen zamykana na rzepa miesci SB-600 rozlozona na dlugosc i miejsca na drobiazgi zostanie.

rupi
29-09-2008, 20:54
a co powiecie o Tamrac pro 12 ?? ktoś używa, widział, przymierzał ??

totmes
29-09-2008, 21:26
a torby firmy hama - wyszła teraz seria Defender i powiem że cenowo fajnie się to przedstawia. Czy ma ktoś z Was taką torbę?

fotone
29-09-2008, 23:11
Ja miałem pro 12, dokładnie 5612 (http://www.sklepfotograficzny.pl/torby,futeraly/Tamrac/PRO-12-5612/), jest meeeeeeeeeeeeeeega przepastna, w pełni załadowana (2 lustra + szkła+karty, baterie, czytniki ładowarki) znacznie przewyższała moje możliwości udźwiogowe(a do cherlaków nie należe). Wykonana bardzo solidnie - porównywalnie z lowepro, ze zmyślnymi schowkami, lecz przez swoje rozmiary tak samo praktyczna jak i absurdalana. Torba genialna, ale TYLKO do przenoszenia sprzętu z samochodu do studia, ew miejsca fotografowania oddalonego od samochodu nie dalej niż 1000m, w żadnym wypadku nie jest to torba w plener, a na pewno nie reporterska, na wernisażu w małej galerii obracając się o 180 czu 270 stopni, przerwracasz wszystkich dokoła :)

Reasumując - jeśli musisz przenieść bezpiecznie i tanio (50% albo mniej - ceny lowepro), dużo sprzętu na relatywnie niewielką odległość - torba jest super - w każdym innym przypadku, jest 'ciężko'.

fotone
29-09-2008, 23:12
Ja miałem pro 12, dokładnie 5612 (http://www.sklepfotograficzny.pl/torby,futeraly/Tamrac/PRO-12-5612/), jest meeeeeeeeeeeeeeega przepastna, w pełni załadowana (2 lustra + szkła+karty, baterie, czytniki ładowarki) znacznie przewyższała moje możliwości udźwiogowe(a do cherlaków nie należe). Wykonana bardzo solidnie - porównywalnie z lowepro, ze zmyślnymi schowkami, lecz przez swoje rozmiary tak samo praktyczna jak i absurdalana. Torba genialna, ale TYLKO do przenoszenia sprzętu z samochodu do studia, ew miejsca fotografowania oddalonego od samochodu nie dalej niż 1000m, w żadnym wypadku nie jest to torba w plener, a na pewno nie reporterska, na wernisażu w małej galerii obracając się o 180 czy 270 stopni, przerwracasz wszystkich dokoła :)

Reasumując - jeśli musisz przenieść bezpiecznie i tanio (50% albo mniej - ceny lowepro), dużo sprzętu na relatywnie niewielką odległość - torba jest super - w każdym innym przypadku, jest 'ciężko'.

Rafal28
30-09-2008, 00:00
SlingShot 200 AW Co można zmieścić do LOWEPRO

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (www.fotosik.pl)

źródło (www.fotosik.pl)

źródło (www.fotosik.pl)

Zazwyczaj kiedy to zabieram jest spakowane w trzech metalowych walizkach torba do lamp i plecak ale tak wyglądało by to gdyby się naprawdę mocno uprzeć i ograniczyć do najciekawszych elementów. Można to wszystko zabrać pakując do tego plecaka i wcale nie siłować się z jego dopinaniem. Wszystko ma swoje miejsce.

1. Body Canon EOS 5D
- obiektyw 28-70mm f.2,8 L o średnicy 77 mm, filtr UV, tulipan
- karta CF
- bateria
- pasek
- lampa błyskowa Canon 580 EX II
2. Body analogowe Canon Eos 5
- grip VG 10
- pasek
- lampa błyskowa Soligor MZ 340 AF
- 3 filmy B&W AGFA APX 100
3. Body Nikon D70s
- 2x bateria
- karta CF
- pilot zdalnego ster.
- pasek
- osłona LCD
- obiektyw sigma 70-300mm f. 3,5-5,6 o średnicy 58mm, filtr UV
- obiektyw niikkor 28-80mm f. 3,5-5,6 o średnicy 58mm, filtr UV
- filtr polaryzacyjny 58 mm w opakowaniu
- filtr polaryzacyjny 77mm w opakowaniu
- holder systemu cookin z pierścieniem mocującym 58 mm
- płytka/filtr cookin szara połówka
- fotocela do lamp błyskowych
- blenda złoto-srebrna o średnicy 50 cm
- zestaw do czyszczenia szkieł : mały spray i szmatka
- statyw SLIK PRO 700 DX - zawieszony przy biodrze na szelce plecaka
- statyw SOLIGOR VT-466 (lekki i poręczny) w uchwycie na statyw
przy odrobinie determinacji w prawą rękę możemy wziąć torbę z zestawem trzeh Lamp studyjnych firmy Hedler o mocy 1250 W każda. w skład zestawu wchodzi 3 lampy, trzy statywy do lamp, wrota do każdej z lamp, zapasowe żarówki i jeszcze zostaje trochę miejsca.
W ten sposób jesteśmy przygotowani profesjonalnie do sfotografowania każdej imprezy lub wydażenia kulturalnego a mamy w najgorszym wypatku zajetą tylko jedną rękę podczas transportowania sprzętu.
Oto możliwości plecaka LOWEPRO
I niech jeszce raz przeczytam że to taki mały plecaczek :-)

rupi
30-09-2008, 06:21
hmm...to moze wystarczy mi Tamrac Pro 8,albo jednak Lowepro Reporter 400? Sprzet jak w stopce+ drobiazgi+ lampa i w przyszlosci jakies tele...

rupi
30-09-2008, 16:57
chyba jednak będzie Lowepro Reporter D400....

marekm
30-09-2008, 17:02
chyba jednak będzie Lowepro Reporter D400....

Po włożeniu tego co masz w stopce, będzie jeszcze dość miejsca na 14" TV. ;-)

rupi
30-09-2008, 18:40
Po włożeniu tego co masz w stopce, będzie jeszcze dość miejsca na 14" TV. ;-)

torba ma być przyszłościowa, więc planuje ją jeszcze na lampę i jakieś tele... no i może zacznę znów F80 nosić ;P

więc co.. d300 będzie odpowiedniejsza ?? różnica w cenie niewielka...