Zobacz pełną wersję : palnik sb-400 a sb-600
witam
mam nastepujace pytanie. Otoz uszkodzil mi sie palnik w sb-600, wszystko inne jest w porzadku. Naprawienie lub wymiana tego palnika w serwisie nikona podejrzewam ze bedzie mnie kosztowalo cene lampy:) Czy ktos sie orientuje czy palnik z sb-400 bedzie jest taki sam jak w sb-600? chodzi mi o jego fizyczny rozmiar i zgodnosc sprzetowa?
Popatrz na GN obydwuch lamp. raczej niemozliwe by palniki były te same;)
Ale co konkretnie uszkodziło się w tym palniku?
żółto-czarny
21-06-2008, 23:10
Wymiana palnika w Sabinie 600 kosztuje w W-wie chyba nie więcej niż 300. Bardziej wartościowa jest elektronika.
Popatrz na GN obydwuch lamp. raczej niemozliwe by palniki były te same;)
Sb-600 i Sb-800 różnią się GN. Lampy wyładowcze palników są tych samych rozmiarów. A jedynie maja kondensatory o różnej pojemności.
Rozkręcałem kiedyś, bo spaliły mi się transformatorki impulsowe.
Bo jeśli szlag trafił w lampie tylko lampę wyładowczą, to szkoda demontowć Sb-400.
Na warszawskim wolumenie palniczki lamp wyładowczych (niemieckie)rozmiarowo pasujące do SB-600 i 800 można kupić po 5 PLN u gości którzy handlują stroboskopami.
Sb-600 i Sb-800 różnią się GN. Lampy wyładowcze palników są tych samych rozmiarów. A jedynie maja kondensatory o różnej pojemności.
Rozkręcałem kiedyś, bo spaliły mi się transformatorki impulsowe.
Bo jeśli szlag trafił w lampie tylko lampę wyładowczą, to szkoda demontowć Sb-400.
Na warszawskim wolumenie palniczki lamp wyładowczych (niemieckie)rozmiarowo pasujące do SB-600 i 800 można kupić po 5 PLN u gości którzy handlują stroboskopami.
Jesteś Pewny? Tak dla Twojej informacji to palniki mają różne napięcia wyzwalania itd, a przy tak precyzyjnym ''dawkowaniu'' pojemności raczej nie obejdzie się bez oryginału. Choc kupując palniczek za 5 złotych nie zbankrutujesz a może akurat się uda;) PS> rozmiar palnika nie swiadczy o reszcie jego parametrów.
Ale co konkretnie uszkodziło się w tym palniku?
konkretnie to sie chyba nazywa żarnik? ta szklana rurka:) pękła na pół
konkretnie to sie chyba nazywa żarnik? ta szklana rurka:) pękła na pół
LINIOWY PALNIK KSENONOWY. Sam pękł czy uderzyłeś gdzieś sabinką?
LINIOWY PALNIK KSENONOWY. Sam pękł czy uderzyłeś gdzieś sabinką?
jakis :twisted::evil::evil: wytrącił mi na weselu i miała kontakt z posadzką:)
edit: czy ktos wie moze, gdzie tak palnik kupic?
Najlepiej zapytaj w serwisie. A jeśli nie to poszukaj po sklepach z częściami elektronicznymi np. tme.pl Jeśli uda Ci się, że tani palniczek będzie działał poprawnie to Twoje szczęscie:) Daj znac jak rozwiązałeś sprawę.
Pozdrawiam;MicSzu.
Przemek Paśnik
22-06-2008, 17:16
jakis :twisted::evil::evil: wytrącił mi na weselu i miała kontakt z posadzką:)
To trzeba było gościa dojechać!
mateuszeczek
21-09-2008, 18:50
Witam,
Mam ten sam problem. Również pękł żarnik w mojej SB-600 :( Czy udało się jakoś rozwiązać tę sprawę? Proszę o szybką odpowiedź, gdyż potrzebuję lampę jak najszybciej...
Michał Jędrak
21-09-2008, 21:16
Też jestem ciekaw. Co prawda u mnie działa, ale lubię takie techniczne tematy. Aha, jakby co to w bell&howell SB-600 kosztuje $175, więc pewnie z pzesyłką zamknie się to w $200. To tak na marginesie dla oszczędnych...
Gdzieś na forum było - ktoś wymieniał palnik w sabince. Zamieszczał również fotki przed i po wymianie. Praktycznie były identyczne. Z tego co pamiętam wymienił na ten niemiecki. Kumpel elektronik wziął symbolicznie za usługę, czy też było to w jakimś punkcie. Chociaż sądzę, iż nie jest to skomplikowana operacja i przy samozaparciu można wykonać to samodzielnie.
Jak ktoś znajdzie - niech da tutaj link.
Mam taką samą historię - upadła lampa SB600 i widać, że rurka palnika jest w dwóch częściach. Elektronika najprawdopodobniej działa, ale lampa oczywiście nie błyska. Opłaca się to reperować - szukać zamiennika i wymienić, czy może puścić na części na allegro bo efekt wymiany jest nieprzewidywalny?
Ewentualnie gdzie najlepiej wysłać do naprawy taką lampę?
puchbeary
06-10-2008, 08:02
Gdzieś na forum było - ktoś wymieniał palnik w sabince. Zamieszczał również fotki przed i po wymianie. Praktycznie były identyczne. Z tego co pamiętam wymienił na ten niemiecki. Kumpel elektronik wziął symbolicznie za usługę, czy też było to w jakimś punkcie. Chociaż sądzę, iż nie jest to skomplikowana operacja i przy samozaparciu można wykonać to samodzielnie.
Jak ktoś znajdzie - niech da tutaj link.
jacek.gold to robił.
Jako że to mój pierwszy post to na wstępie witam wszystkich serdecznie.
Natomiast co do tematu to swojego czasu troszkę się bawiłem elektroniką i jestem pewien, że palniki nie są identyczne w SB-400 i SB-600 Nie proponuje montować zamienników za 5 czy 10 zł bo parametry pracy na pewno będą inne (dzisiejsze lampy nie zawsze dają błysk z pełną mocą) i nawet jak będzie działać to i tak to już nie to samo co oryginał. Co do naprawy uszkodzonej SB-600 to na aukcjach znalazłem coś takiego: http://cgi.ebay.pl/NIKON-SB-600-REPLACEMENT-FLASH-XENON-TUBE-REPAIR-PART_W0QQitemZ370041130488QQcmdZViewItem?hash=item 370041130488&_trkparms=72%3A1399|39%3A1|66%3A2|65%3A12|240%3A13 18&_trksid=p3286.c0.m14 Cena ok. 80 zł chyba do przyjęcia choć z uwagi na koszt przesyłki (prawie drugie tyle) proponuję żeby zainteresowani się dogadali i zamówili wspólnie.