Zobacz pełną wersję : Jaka max pojemność karty do d70s
Witam!
Tak jak w temacie, chciałbym sobie kupić kartę pqi 4gb, ale mam obawy, że mój nikoś sobie z nią nie poradzi a nie chciałbym tego. Więc wole zapytać osób lepiej zorientowanych.
Z góry serdecznie dziękuje za pomoc!
ps. szukałem i niestety nie znalazłem, żadnego konkretu. A z tego co zauważyłem wszyscy mają max 2gb
grudzinsky
21-06-2008, 11:43
sprawdzalem mojego starego D70 z karta 8GB i dzialal :)
Ja mam PQI 4 GB x120 czy x150 i działa bez najmniejszego problemu :)
Tylko sformatuj ją najpierw w aparacie ;)
Mi z kartą 16GB bez problemu działa :)
nonnatus
23-06-2008, 17:34
a po co Ci taka wielka karta?
8, czy 16 giga. matko.
wydaje mi się że lepiej mieć kilka mniejszych kart niż jedną dużą.
co zrobisz jak Ci karta padnie? a to się zdarza. skoro robisz tyle zdjęć, że jednorazowo zapełniasz 16 giga, to może lepiej pomysleć o banku 30-40 gigowym. bezpieczny. poręczny.
nie ryzykowałbym robienia fotek z jakiejś imprezki na jednej karcie, tak jak nie ryzykowałbym robienia jakiejś imprezy nie mając drugiego body w zapasie.
ot. tyle.
Valdek_Tychy
23-06-2008, 18:47
nie ryzykowałbym robienia fotek z jakiejś imprezki na jednej karcie, tak jak nie ryzykowałbym robienia jakiejś imprezy nie mając drugiego body w zapasie.
ot. tyle.
A na imprę jedziesz dwoma samochodami - bo jakby tak jeden nawalił to.... ;)
Popieram nonnatus, już parę kart CF mi padło. Kiedyś była wymiana co 36 zdjęć, jeśli wymienię co 100, a mam spokój, to wybrałem już 2 GB.
nonnatus
23-06-2008, 20:13
A na imprę jedziesz dwoma samochodami - bo jakby tak jeden nawalił to.... ;)
jak nawali Ci auto, to zawsze ktoś Cię podrzuci,
jak nawali Ci karta lub body to wielka kupa.
...hey, ma ktoś może kartę do aparatu pożyczyć najlepiej z aparatem...
a poza tym, jak mam przeczucie, że z autem coś może być nieteges, to załatwiam jakiś awaryjnie awaryjny transport...
a tak na poważnie, to jak masz robić ślub, albo inną komunię i padnie Ci karta to amen.
jak robisz na kilku to przynajmniej część zdjęć uratujesz, bo to że padną obie w jednym czasie jest malo prawdopodobne, a że padnie jedna, to a i owszem...
Valdek_Tychy
23-06-2008, 20:24
Kart używam m-ki Sandisk i nigdy nie miałem z nimi problemów,sprzęt mam sprawny i nie obawiam się,że padnie mi w nieodpowiednim momencie.Oczywiście zawsze pewne ryzyko istnieje ale z drugiej strony co? wszystko brać w 2 egz.??
nonnatus
23-06-2008, 20:29
Kart używam m-ki Sandisk i nigdy nie miałem z nimi problemów,sprzęt mam sprawny i nie obawiam się,że padnie mi w nieodpowiednim momencie.Oczywiście zawsze pewne ryzyko istnieje ale z drugiej strony co? wszystko brać w 2 egz.??
no to się nie dogadamy.
waść zdaje się nie jest skłonny uznać prostej prawidłowości, że
jak jest zlecenie to przewidujemy najgorszy scenariusz, czyli taki, że np. padnie karta lub body.
co niby mam potem powiedzieć młodym, że fajnie było, tylko...
nie ma sensu teoretyczna gadka, czy wszystko biorę w dwóch egzemlarzach.
oczywiście nie wszystko. bo nie wszystko zmieszczę w binarnym świata widzeniu jakim zapewne kolega lekko grzeszy...:)
pzdr.
Ja do D 70s mam kartę 4G PQI i działa super. Swojego czasu Kolega Damianus ogłaszał sprzedaż takich kart - no i kupiłem. Może jeszcze takie ma. Gorąco polecam (kartę i Kolegę Damianusa).
grudzinsky
23-06-2008, 21:53
a co z sercem? tez bierzesz drugie...tak na wszelki wypadek? ;) no przeciez tez moze odmowic posluszenstwa...
nonnatus
23-06-2008, 22:07
a co z sercem? tez bierzesz drugie...tak na wszelki wypadek? ;) no przeciez tez moze odmowic posluszenstwa...
wczytaj się w lekturkę tekstu i proponuję włączyć opcję : ze zrozumieniem.
pzdr.
grudzinsky
23-06-2008, 23:51
nie no spoko :)
ale wychodzac z zalozenia, ze moze pasc karta, body trzeba tez wyjsc z takiego, ze i szklo moze odmowic posluszenstwa, a niech sie zatna litki przeslony i co wtedy? zazwyczaj kazdy fotograf ma szkla, ktore pokrywaja zakres ogniskowych 14-24, 24-70 i 70-200 (optymalny zestaw na imprezy wszelkiego typu) baterie tez moga odmowic posluszenstwa w lampie, a jak odmowi zapasowy komplet?
reasumujac...technika jest zawodna i nie ma sie co oszukiwac. wszystko moze sie popsuc w najmniej oczekiwanym momencie, ale czy wszystko trzeba miec x2?
jesli chodzi o karty pamieci to najlepiej jest ich miec 30 i wtedy jest spokoj :) spotkalem takiego jednego fotografa, mial przy sobie 20 kart po 4GB kazda, ale mial jedna puche (1Ds Mk III i dwa szkla)
nonnatus
24-06-2008, 00:06
nie no spoko :)
ale wychodzac z zalozenia, ze moze pasc karta, body trzeba tez wyjsc z takiego, ze i szklo moze odmowic posluszenstwa, a niech sie zatna litki przeslony i co wtedy? zazwyczaj kazdy fotograf ma szkla, ktore pokrywaja zakres ogniskowych 14-24, 24-70 i 70-200 (optymalny zestaw na imprezy wszelkiego typu) baterie tez moga odmowic posluszenstwa w lampie, a jak odmowi zapasowy komplet?
reasumujac...technika jest zawodna i nie ma sie co oszukiwac. wszystko moze sie popsuc w najmniej oczekiwanym momencie, ale czy wszystko trzeba miec x2?
jesli chodzi o karty pamieci to najlepiej jest ich miec 30 i wtedy jest spokoj :) spotkalem takiego jednego fotografa, mial przy sobie 20 kart po 4GB kazda, ale mial jedna puche (1Ds Mk III i dwa szkla)
koleś pyta jaka największa karta wchodzi do D70s, czy jasniej: jaką największą kartę ta puszka jest w stanie obsłużyć. domyslam się więc że kopletnie nie dostrzega problemu awaryjności karty.
przecież niemal nie ma dnia, by ktoś tu na forum nie narzekał na to.
z tym kupnem 20 kart to przesada. lepiej kupić bank na dane. taniej i bezpieczniej.
drogi interlokutorze, jak masz zlecenie do zrobienia, na ten przykład ślub, to młodych g. obchodzi czy Ci sprzęt nawalił. fotki mają być. i to dobre fotki.
awaryjność kart jest duża. body?, czasem przy zmianie obiektywów różnie bywa.
zapomnisz wyłączyć aparat i odpinasz obiektyw i ... zawiesza się ustrojstwo.
dobrze wtedy mieć drugie body.
awaryjność obiektywów to rzecz rzadka. chyba że walniesz o stojak od gromnicy:)
ale nawet jak się coś złego zdarzy nadrobisz to innym obiektywem, tylko że zoom masz wtedy w nogach.
tak na marginesie to dziwię się, że taka prosta sprawa jak kupno kilku kart zamiast jednej staje się powodem do takich postów jak Twoje.
nie popadajmy w paranoję.
moja rada wydaje mi się sensowna. jak kogoś to nie przekonuje, to okij.jego rzecz.
ot tyle.
pzdr.
Valdek_Tychy
24-06-2008, 08:13
ot tyle.
pzdr.
Dobra, żeby było na temat - mam karty 8Gb i 2x1Gb i z wszystkimi aparat śmiga,głównie odnosi się to do 8Gb bo, nie wiem czy gdzieś to czytałem czy było to na forum, D70 miał obsługiwać tylko karty do 4Gb.
znaczy też nie mam super dużych pojemności kart mam 2x2gb i jedną bym chciał 4gb..
...zawsze pewne ryzyko istnieje ale z drugiej strony co? wszystko brać w 2 egz.??
Skojarzył mi sie M.Daniec..... "a jak będzie ławica ??:D"
Co do kart to sam w D70s uzywam 4GB + 2GB Extreme III + 4GB Platinum (rezerwa na czarna godzine) wszystkie smigaja... i wiecej naprawde nie potrzeba - na 4GB masz 719 NEFow
Skojarzył mi sie M.Daniec..... "a jak będzie ławica ??:D"
Co do kart to sam w D70s uzywam 4GB + 2GB Extreme III + 4GB Platinum (rezerwa na czarna godzine) wszystkie smigaja... i wiecej naprawde nie potrzeba - na 4GB masz 719 NEFow
A mój na 4 GB PQI pokazuje 701 NEFów , czy to zależy od karty, że jedna pomieszczą 719 a inne 701 NEFów? Ktoś wie jak to jest?
Pozdrawiam
jeszcze kilka miesięcy temu miałem D70ske i bez problemu działał mi z PRETEC 16Gb.
A mój na 4 GB PQI pokazuje 701 NEFów , czy to zależy od karty, że jedna pomieszczą 719 a inne 701 NEFów? Ktoś wie jak to jest?
Pozdrawiam
Zalezy od aparatu ;) A tak naprawde to moze ma w pamieci sredia wielkosc NEF'a - bo u mnie NEFy maja od 4,7 do 5,1MB, wiec 719x4,6=3307MB , a 719x5,2=3738MB - jakby nie patrzec 430MB różnicy ;) Takze w rzeczywistosci to i 750 zdjec mozna zrobic :D
pingwin87
24-06-2008, 15:21
Ja mam podobne pytanie tylko o D50, czy bez problemu sobie poradzi z kartą PQI 8GB?
Ale zescie mnie nastraszyli tymi kartami. Raczej nie uzywam aparatu na imprezach ale glownie na wyprawach.Moj aparat z karta byl w ekstremalnych warunkach od -10 do +45 stC. deszcz, slonce, piasek itp i jakos nic nie padlo ale chyba sobie kupie zapasowa.
chris172
26-06-2008, 23:06
w takim razie ja proponuje wrocic do kart 32MB i miec ich ze 100 wtedy jak jedna padnie to nadal mamy 99 :)
pozatym majac jedna karte jest mniej prawdopodobne ze ja gdzies zgubimy, ze ja zostawimy w torbie foto a torbe ktos nam gwizdnie itd itd
kazda opcja ma swoje za i swoje przeciw
i kazdy ma wybor co zrobic, kazda teorie mozna obalic
pozatym mozna miec 4 karty 16GB i nie zapelniac ich ale w razie czego miec miejsce na wiecej zdjec
nonnatus
27-06-2008, 10:32
w takim razie ja proponuje wrocic do kart 32MB i miec ich ze 100 wtedy jak jedna padnie to nadal mamy 99 :)
może wróc do szkoły i naucz się czytać ze zrozumieniem:confused:
żałość.
grudzinsky
27-06-2008, 10:56
Pozdrawiam
moj aparat pokazuje mi 394 NEFy, a spokojnie robie nim ok 550-600 (karta 8GB EX IV). aparat ma zapisana kompresje np 12 bitowa pliku i jak mu wlozysz karte to on sobie przelicza, ze tyle i tyle fot zmiesci. pozniej wszystko rozbija sie o informacje, ktora zczytywana jest z matrycy. w zaleznosci od ilosci kolorow, natezenia swiatla itp itd plik wazy mniej lub wiecej. w moim przypadku jak robilem foty na koncercie RAWy wazyly po 8mb, a jak foce landszafcik to waga plikow wzrasta do 11.5mb...
moz ektos bedzie potrafil lepiej to wyjasnic :P
moj aparat pokazuje mi 394 NEFy, a spokojnie robie nim ok 550-600 (karta 8GB EX IV). aparat ma zapisana kompresje np 12 bitowa pliku i jak mu wlozysz karte to on sobie przelicza, ze tyle i tyle fot zmiesci. pozniej wszystko rozbija sie o informacje, ktora zczytywana jest z matrycy. w zaleznosci od ilosci kolorow, natezenia swiatla itp itd plik wazy mniej lub wiecej. w moim przypadku jak robilem foty na koncercie RAWy wazyly po 8mb, a jak foce landszafcik to waga plikow wzrasta do 11.5mb...
moz ektos bedzie potrafil lepiej to wyjasnic :P
akurat kolory nie graja roli w rawach bo ich tam nie ma :) to soft dopiero ustala jaki piksel ma jaki kolor. do kompresji liczy sie kontrast i jasnosc, przy czym w nefach przewaza jasnosc. im jasniej tym wiekszy plik. w jpegach im wiekszy kontrast tym, wieksze pliki - masakra to jasny piasek na slonecznej plazy, w takiej odleglosci ze widac ziarenka
grudzinsky
27-06-2008, 12:49
no i wszystko jasne :) Valwit wyjasnil roznice :)
Ja też używam karty 16G i sobie całkiem radzi 70s-ka, mam też jedną 2G i dwie 1G. Z tym padaniem kart to i owszem, ale za to jak data bank padnie to dopiero jest masakra. Mam qmpla który zgrywa sobie zdjęcia na płyty DVD ale na dwie jedna + a druga - no i jeszcze ma na swoim serwerku kopie i wtedy może czuć się bezpiecznie, ale czy to nie jest już lekka paranoja jak dla amatora...?
PS Te duże karty to SanDisk a małe Kingstonki.
Oczywiście wszystkie bez wyjątku po kopiowaniu formatuje i sprawdzam bad sektory, na razie jest git :-)))