PDA

Zobacz pełną wersję : Głowica BENRO KS-0

Bartello
21-06-2008, 01:01
Chciałem się zapytać czy ktoś miał kontakt, lub nadal ma z taką głowicą ? link na alledrogo :
http://www.allegro.pl/item384978582_fotoforma_glowica_kulowa_benro_ks_0_ wa_wa.html
Tak więc czy warto kupić ją i jak wygląda w porównaniu do Manfrotto 488RC2 ?
z góry dzięki za odpowiedz.

markB
23-06-2008, 16:29
To jest chińska podróbka Arca Swiss. Zobacz dyskusję tutaj: http://www.nikonians.org/forums/dcboard.php?az=show_topic&forum=159&topic_id=12259

Endriu1
23-06-2008, 16:33
Te głowice Benro wyglądają całkiem nieżle. Planuję zakup statywu ,myślałem o Manfrotto 190 lub 055 i głowicy z serii 488 ,ale chyba zastanowię się nad tą głowicą Benro lub serią KJ + nogi Velbon CF 630 lub 635 z włókna węglowego tylko nie wiem czy ta głowica będzie pasowała do Velbona. Może ktoś próbował takiego zestawienia?

markB
23-06-2008, 21:53
To nie głowicę powinieneś pasować, ale rodzaj mocowania. W tym linku do allegro pisze, że otwór mocujący w głowicy to 1/4 cala. Jeśli Velbon ma taką śrubę to głowica będzie się nakręcała bez problemów.

shaolin
24-06-2008, 19:47
Nie bedzie problemu z przykreceniem tego podrabiacza do Velbona ;)

cypherdid
26-06-2008, 21:49
mam styczność z benro..są lepsze niż manfrotto..za manfroto godny benro trzeba bulić 2x więcej kasy

Endriu1
27-06-2008, 13:56
cypherdid . Masz styczność z głowicami Benro czy statywami. Napisz z jakimi modelami i w ogóle coś więcej na temat wyglądu i wykonania. Gdzie można je zobaczyć i ewentualnie ,o ile warto, kupić .

adamouse
27-06-2008, 14:52
Tutaj (http://www.tomwebsterphoto.com/Essays/Benro/benroks2.htm) pewnie pan nie pochwalił produktów Benro...

markB
27-06-2008, 15:47
Po przeczytaniu artykułu tego pana powstają duże wątpliwości co do jakości i trwałości produktu Benro, nawet amatorska głowica Giotto wygląda na lepiej zbudowaną.

shaolin
27-06-2008, 16:22
Benro niby jest podrobka Gitzo - jak pytacie w HK o Gitzo to mowia, ze wszyscy ludzie kupuja Benro bo to to samo i nie oplaca sie placic za znaczek... nie wiem jak Wy ale ja wole zaplacic za ten znaczek i miec pewnosc ze sprzet jest pierwsza klasa, a nie robiony gdzies przez pana Wanga u mnie w piwnicy, ktorej zreszta nie mam :D Sprawa pewnie wyglada podobnie jak z GoldPhoto i MF - niby nogi te same, ale GP ma gorsze materialy i juz na tym sporo traci...

Glowice ogladalem w sklepie - wygladaja dobrze, na pewno sa lepsze niz tanie MF, ale nie wiem jak i jak szybko sie zuzywaja...

adamouse
27-06-2008, 18:56
Rozumiem, że kiedy mowa o Gitzo, to raczej chodzi o nogi?

Markins ani RSS to nie jest... Ale też kosztuje inaczej. Ciekawe, czy działa z szybkozłączkami L od Kirk albo RSS, gdzieś tam niby piszą, że jest zgodna z arca-swiss, więc kto wie?
Jak mi kolega pokazał swoje RSS z L-plate, to ja chcę tylko L-ki :) RSS kosztuje 140$, kirk 130$. Btw, tutaj niewiele więcej kosztuje głowica z wątku razem z uniwersalną szybkozłączką.

shaolin
27-06-2008, 19:10
Rozumiem, że kiedy mowa o Gitzo, to raczej chodzi o nogi?

Tak - chodzilo o nogi.

Co do glowicy Benro - na pewno dziala bo te Lplejty sa arcaswissowe, a glowka ma przeciez szybkozlaczke a-s.

adamouse
27-06-2008, 21:02
Ofkors chodziło mi o RRS, nie RSS :)

Doczu
18-02-2014, 13:27
Wiem że należy mi się "Złoty szpadel", ale nie ma za bardzo powodu by zakładać nowy wątek.
Już piszę w czym rzecz.
Otóż posiadam uchwyt Peak Design Capture Pro z płytką szybkiego montażu w systemie arca-swiss, ( http://www.cyfrowe.pl/aparaty/peakdesign-capturepro-mocowanie-aparatu-do-paska-plytka-arca.html ) niestety nie pasuje ona do mojego statywu (Benro A-300EX z głowicą Benro HD-18). Wprawdzie nie używam statywu jakoś szczególnie często, ale miło by było gdybym mógł, bez zmiany szybkozłączki wpinać aparat w statyw. W tym celu wymyśliłem sobie że jako budżetowe rozwiązanie zakupię sobie odpowiednik głowicy Benro KS-0 http://dx.com/p/benro-ks-0-magaluma-ball-head-w-quick-release-plate-black-186862#.UwL_AmJ5Nx1
Jednak przed zakupem chciałbym wiedzieć, czy przypadkiem nie jest tak, że system arca jest definiowany w kilku rozmiarach. Chciałbym jednak uniknąć niepotrzebnego zakupu w przypadku gdyby miało się okazać, że podlinkowana głowica jednak nie podejdzie pod płytkę arca z Peak Design.
Niestety przez googla nie znalazłem odpowiedzi na swoje pytanie.
A może znacie jakieś adaptery, które pozwolą połączyć funkcjonalność mocowania arca z głowicą Benro HD-18 (nie wiem jaki to system)

adolfik9501
19-02-2014, 16:12
Arca-Swiss ma jeden rozmiar w sensie standardu. Głowice i płytki różnią się długością, a nie szerokością. Problem jednak może czasem powstać przy mieszaniu płytek i głowic od różnych producentów, którzy stosują różne sposoby blokowania płytek przed ich wysunięciem, wystąpić może brak odpowiedniego miejsca na bolec/śrubę blokującą. Trza patrzeć na zdjęcia płytek i głowic.

Doczu
19-02-2014, 16:45
Ok. Dzięki za info.
Statyw będzie używany incydentalnie więc jakoś szczególnie nie martwię się o to że bolec się wyrobi, a podlinkowane płytka i głowica widzę, że chyba będą pasować jeśli chodzi o element blokujący, więc chyba się skuszę.