Zobacz pełną wersję : router - potrzebuję porady :)
Witam,
potrzebuję podzielić łącze internetowe LAN 2Mb/s na dwa kompy za pomocą routera. I tu rodzi się pytanie (ponieważ w sprawach sieci jestem kompletnie zielony) czy da radę zrobić tak, aby jeden komp miał możliwość korzystania z max 1/4 łącza ( około 512Mb/s) a drugi z 3/4 ??
dzięki za pomoc i proszę się nie denerwować na mnie jeżeli to forum nie od takich spraw, ponieważ potrzebuję pilnej pomocy :)
Ps. czy dobrze myślę, że potrzebny jest router z Qos ??
Antonina
20-06-2008, 21:25
Witam,
potrzebuję podzielić łącze internetowe LAN 2Mb/s na dwa kompy za pomocą routera. I tu rodzi się pytanie (ponieważ w sprawach sieci jestem kompletnie zielony) czy da radę zrobić tak, aby jeden komp miał możliwość korzystania z max 1/4 łącza ( około 512Mb/s) a drugi z 3/4 ??
dzięki za pomoc i proszę się nie denerwować na mnie jeżeli to forum nie od takich spraw, ponieważ potrzebuję pilnej pomocy :)
Ja mam tak zrobione router to Linksys WRT54G do tego zainstalowany soft Tomato który daje możliwość dowolnego konfigurowania prze pustości. trzeba się liczyć z dodatkowym kosztem kupna dodatkowego modemu RJ45 który ustawiasz w bridge. Mam taki zestaw od prawie 3 lat i do tej pory nie było żadnego problemu nigdy się nie zawieślił i tym podobne. Polecam , pewnie ktoś zaraz napisze Linksys to kiepski wybór i poleci jakiś USA ale naprawdę mogę polecić tylko jeśli się zdecydyjesz musisz dobrać odpowiednią wersję bo nie do każdej możesz wgrać to oprogramowanie (TOMATO) tu znajdziesz odpowiedzi na każde pytanie >> http://openlinksys.info/news.php
Pozdrawiam
pewnie ktoś zaraz napisze Linksys to kiepski wybór
Niestety tak właśnie jest. Jeśli trafiła Pani z sieciówkami, będzie ok. Są jednak sytuacje kiedy po podłączeniu przypadkowej karty, ni z gruszki ni z pietruszki, AP tego routera wariuje strasznie, wieszając i resetując całe urządzenie. Nie pomaga nic, żaden soft alternatywny ani konfiguracja.
PS. To tylko jeden z problemów.
Antonina
20-06-2008, 22:53
Hehe wiedziałam ale nie napisałam że Tom będzie promował 3Comy prawda ? ;).A Linksyst to do rzutu w dal ;). Nie wypowiem się na temat 3Com bo go nie miałam i wierzę że jest dobry. Ale jeszcze raz napiszę używam Linksysa z Tomato Mam do niego podłączone dwa komputery + laptop po WiFi bramka voip Pap2t , DVD i drukarkę dla bramki mam wydzielone pasmo gwarantowane, i jak pisałam wyżej żadnych kłopotów gdyby nie ostatnia aktualizacja tomato do wersji 1,19 to miała bym uptime ponad 160 dni od przedostatniej aktualizacji.
Pozdrawiam
właśnie tego linksysa miałem na oku :) naczytałem się tylko, że będę potrzebował routera, który ma możliwość dowolnego dzielenia pasma aby móc je dowolnie dzielić ( ale zakręcone ). Jednakże widzę, że tem linksys + tomato umożliwia taką operację - tylko pytanie czy sama konfiguracja takiego zestawienia wystarczy czy muszę jeszcze dokupić jakieś urządzenia ?? ( połączenie dwóch kompów + laptop na wi-fi )
Ps. świetna stronka http://openlinksys.info/news.php (http://openlinksys.info/news.php) - właśnie czytam wiki do tomato :)
Hehe wiedziałam ale nie napisałam że Tom będzie promował 3Comy prawda ? ;).
:-)
Mam różne urządzenia w firmie. Też Linksys'y z Tomato, DD-WRT i innymi ciekawostkami. Mam takie hobby, testowałem już chyba z 50 routerów. Możliwości piękne, ale niezawodność, jak napisałem. Dziwię się, że Cisco się pod tym podpisuje. 3Com oczywiście nie jest panaceum, trafiają się gorsze modele, ale średnia jakość jest na duuuuuuużo wyższym poziomie. Najbardziej kiepski Office Connect jaki mi się trafił wieszał się, fakt. Raz na pół roku. Standardem jest, że po instalacji u klientów nie ma reklamacji ani zgłoszenia problemu w zasadzie wcale. A chodzą na tym telefony voipowe w centrali radiotaxi, sklepach sprzedających online, stoją jako bramki serwerów www itd.
Antonina
20-06-2008, 23:11
:-)
Mam różne urządzenia w firmie. Też Linksys'y z Tomato, DD-WRT i innymi ciekawostkami. Mam takie hobby, testowałem już chyba z 50 routerów. Możliwości piękne, ale niezawodność, jak napisałem. Dziwię się, że Cisco się pod tym podpisuje. 3Com oczywiście nie jest panaceum, trafiają się gorsze modele, ale średnia jakość jest na duuuuuuużo wyższym poziomie. Najbardziej kiepski Office Connect jaki mi się trafił wieszał się, fakt. Raz na pół roku. Standardem jest, że po instalacji u klientów nie ma reklamacji ani zgłoszenia problemu w zasadzie wcale. A chodzą na tym telefony voipowe w centrali radiotaxi, sklepach sprzedających online, stoją jako bramki serwerów www itd.
Ale możesz mi przyznać rację jeśli ktoś miał by wybrać Dlink-a to to 100x lepszy będzie Linksys oczywiści w odpowiedniej wersji
Antonina
20-06-2008, 23:16
właśnie tego linksysa miałem na oku :) naczytałem się tylko, że będę potrzebował routera, który ma możliwość dowolnego dzielenia pasma aby móc je dowolnie dzielić ( ale zakręcone ). Jednakże widzę, że tem linksys + tomato umożliwia taką operację - tylko pytanie czy sama konfiguracja takiego zestawienia wystarczy czy muszę jeszcze dokupić jakieś urządzenia ?? ( połączenie dwóch kompów + laptop na wi-fi )
Ps. świetna stronka http://openlinksys.info/news.php (http://openlinksys.info/news.php) - właśnie czytam wiki do tomato :)
nic nie musisz dokupować oprócz modemu RJ45 zainstalujesz Tomato i wkleisz skrypt zrobiony generatorem Robsona >>
http://openlinksys.info/downloads.php?cat_id=12
na początku potrzebowałam pomocy z konfiguracją tego wszystkiego ale po kilku eksperymentach radzę sobie sama a ja jestem starej daty
Pozdrawiam
Ale możesz mi przyznać rację jeśli ktoś miał by wybrać Dlink-a to to 100x lepszy będzie Linksys oczywiści w odpowiedniej wersji
D-Link nadaje się do rzutu w dal. :-)
dzięki wielkie za pomoc :) jutro idę na zakupy.
a cisco są trochę za drogie - chciałbym zmieścić się w 200zł z routerem
Fachowcem to ja nie jestem...
Ale mam D-linka ( modem/router+wifijka ) i nie narzekam chodzi sprytnie. Cenowo akceptowalnie ( okolo 150 plnow mnie kosztowal ) moze i sie nadaje do 'zapodawania nim w dal' ale do pracy sieciowej jak dla mnie rowniez. Poki co bez zadnych problemow.
pozdrawiam
Antonina
20-06-2008, 23:47
dzięki wielkie za pomoc :) jutro idę na zakupy.
a cisco są trochę za drogie - chciałbym zmieścić się w 200zł z routerem
Jak będziesz kupował Linksys-a WRT zorientuj się najpierw jaka wersję kupujesz bo nie do każdej można zainstalować alternatywny soft!
Pozdrawiam
@ TOM01 - testowałeś może jaki transfer wyciąga taki 3Com pomiędzy LAN-WIFI i WIFI-WIFI z WPA2 ? Szczególnie chodzi mi o takie modele z wbudowanym modemem ADSL+
Antonina
21-06-2008, 01:34
@ TOM01 - testowałeś może jaki transfer wyciąga taki 3Com pomiędzy LAN-WIFI i WIFI-WIFI z WPA2 ? Szczególnie chodzi mi o takie modele z wbudowanym modemem ADSL+
To jeszcze ja dołączę do pytania czy testowałeś noweg0o Linksysa WRT600n wiem że na razie nie ma do niego alternatywnego oprogramowania ale ma sieć 1Gb to by było dobre dla mnie do robienia kopi zapasowej dysku. Jak wygląda sprawa z rzeczywistymi transferami
pozdrawiam
Sorry... Wybaczcie, ale denerwuja mnie nieraz te wywody w stylu "D-link nadaje się do rzutu w dal", niby czemu ? Mam doczynienia na codzień z 3 "rutkami" wlasnie d-linka i nigdy nie miałem najmniejszego problemu, a że tanie to tylko się cieszyć. Do 4-5 komputerów wystarczy w zupełności.
Antonina
21-06-2008, 02:00
Sorry... Wybaczcie, ale denerwuja mnie nieraz te wywody w stylu "D-link nadaje się do rzutu w dal", niby czemu ? Mam doczynienia na codzień z 3 "rutkami" wlasnie d-linka i nigdy nie miałem najmniejszego problemu, a że tanie to tylko się cieszyć. Do 4-5 komputerów wystarczy w zupełności.
Ja zanim dostałam swojego Linksys-a od szwagra miałam D-linka i dwa razy odsyłałam do serwisu na co mam paragony Jeśli trzeba poszukam świstków z serwisu i wrzucę skany, co było z nimi nie tak ano zrywały połączenie co kilka godzin, może teraz robią lepsze ale ja już nigdy nie kupię routera D-LINK!!! co mogę polecić z D-linka z czym nie było problemu to pamięć masowa DNS nie pamiętam dokładnej nazwy bo wymieniłam na qnap z serverem druku
mam jeszcze jedno pytanie:
http://openlinksys.info/readarticle.php?article_id=8
wynika stąd, że każda wersja Linksys WRT54GL nadaje się do wgrywania alternatywnego oprogramowania np. tomato i można taki router GL kupować w ciemno na allegro bez obawy o to, że trafię w serie nie nadającą się na zmianę softu?? Chciałem kupić wersję G na allegro ale widzę, że nie wszystkie nadają się do tomato :(
maly_glod
21-06-2008, 19:29
A może Asus WL-500g Premuim, 5 znajomych używa z wrt i sobie bardzo chwali. Możliwości ogromne i bonus w postać 2 portów USB z możliwością podpięcia drukarki, pen drive, etc....
Cienki, średnio do 2MB/s.
Sorry... Wybaczcie, ale denerwuja mnie nieraz te wywody w stylu "D-link nadaje się do rzutu w dal", niby czemu ?
Temu, że źle (nawet bardzo) spełnia swoją podstawową funkcję. To jest opinia na bazie iluśtam urządzeń, a nie jednego i rozmaitych konfiguracji sieciowych.
To jeszcze ja dołączę do pytania czy testowałeś noweg0o Linksysa WRT600n wiem że na razie nie ma do niego alternatywnego oprogramowania ale ma sieć 1Gb to by było dobre dla mnie do robienia kopi zapasowej dysku. Jak wygląda sprawa z rzeczywistymi transferami
pozdrawiam
Z "N" testowałem tylko WRT150N. Opinia taka sama jak o reszcie. Szybkość jest, ale stabilność nie istnieje.
Cienki, średnio do 2MB/s.
Czyli standard, a trafiłeś jakieś urządzenie które było wydajniejsze po WIFI?
linksys wrt54gl + tomato - super ;)
tak samo moge polecic te asusy z usb - tez maja soft dla siebie ;) swietne urządzenia.
Czyli standard, a trafiłeś jakieś urządzenie które było wydajniejsze po WIFI?
Linksys, niezależnie od modelu jest szybszy, do nawet 6-7MB/s.
Linksys, niezależnie od modelu jest szybszy, do nawet 6-7MB/s.
Mam WRT54gl ale z WPA2 powyżej 3 MB/s nie udało mi się wyciągnąć
Mam WRT54gl ale z WPA2 powyżej 3 MB/s nie udało mi się wyciągnąć
Prędkość silnie zależy od "czystości" kanału. Nie mówię że te 6-7MB/s było stabilne, ale było. Przy czym raz na jednym, raz na innym kanale. W porywach skakało mi nawet do 10MB/s. Generalnie duże transfery i Wi-Fi to SF. Może na N coś się zmieni.
Ja mam dlinka DL-624+ i... właśnie mam zamiar go zmieniać :) Jedne komp podpięty po kablu i trzy po wifi. Z tym na kablu nie ma problemów ale niestety pozostałe gubią sygnał. Wygląda to tak że w jednej chwili jest internet a w drugiej go już nie ma mimo że system pokazuje że połączenie działa. Problem rozwiązuje twardy reset rutera. Czasem chodzi miesiąc bez problemu a czasem trzeba reagować dwa razy w tygodniu...
Ja raczej d-linków nie polecam :)
A może Asus WL-500g Premuim, 5 znajomych używa z wrt i sobie bardzo chwali. Możliwości ogromne i bonus w postać 2 portów USB z możliwością podpięcia drukarki, pen drive, etc....
Zastanawiam sie właśnie nad takim Asusem. Któraś z wersji ma obsługę torrentów i możliwość ściągania podpięty dysk usb (który może robić jako ftp). Tak przynajmniej gdzieś wyczytałem. Czy ktoś to może testował ?