PDA

Zobacz pełną wersję : problem z niedoświetlaniem w nikonach

Jacek B.
20-06-2008, 18:03
Wiitam,
nie wiem co mam źle ustawione w D200 i co źle ustawiamw D70s D80 ale robiąc zdjęcia w plenerze muszę podbijać na +2 EV żeby zdjęcie było dobrze naswietlone.
Oto wszytkie ustawienia w plenerze w cieniu w słoneczny dzień:
Aparat tryb A
ISO200
pomiar matrycowy
lampa SB800 + 2 EV !!!!!!
Lampa TTL BL FP
na korpusie korekta siły błysku +0,7 !!!!!!
EV na korpusie +2 !!!!!!

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.soflux.pl/Kopia DSC_6923-01.jpg)
Jak widać wszystko tak powyciągane że aparat powinien prześwietlaćl ale dopiero od tych ustawnień zaczyna doświetlać poprawnie. Przy wszelkich mniejszych wartościach korekt zdjecia muszę wyciągać. Obiektyw to kit 18-70. Zdjecie na F/4,5.

prz3mo
20-06-2008, 18:12
Kurcze, co ciekawe ja w swoim D80 od jakiegos czasu także obserwuje, ze wiekszosc zdjec mam niedoswietlonych... Faktem jest, ze wiekszosc zdjec robie na CW.
Nie mam obecnie za duzo czasu, ale musze sie temu przyjrzeć i potestowac czy rzeczywiscie "cos na rzeczy jest"...

fragles
20-06-2008, 18:24
Pomiar matrycowy to loteria. Aparat daj w manual przy pracy z lampą. Pomiar najlepiej punktowy. Lampę w TTL (ale NIE BL). Ustaw expo dla sceny tak, żeby było ok, a lampa sobie dobłyśnie do tego. Korektę dla błysku ustaw ALBO w lampie ALBO w aparacie (nie wiem, która z tych nastaw ma priorytet w N).

EDIT: ta twoja scena jest trudna... kontrasty, w tle światło słoneczne i na dodatek biały samochód - masakra dla pomiaru matrycowego...

Jacek B.
20-06-2008, 18:45
Pomiar matrycowy to loteria. Aparat daj w manual przy pracy z lampą. Pomiar najlepiej punktowy. Lampę w TTL (ale NIE BL). Ustaw expo dla sceny tak, żeby było ok, a lampa sobie dobłyśnie do tego. Korektę dla błysku ustaw ALBO w lampie ALBO w aparacie (nie wiem, która z tych nastaw ma priorytet w N).

EDIT: ta twoja scena jest trudna... kontrasty, w tle światło słoneczne i na dodatek biały samochód - masakra dla pomiaru matrycowego...

Manual raczej odpada, pomiar punktowy to dobry pomysł ale chciałem zaznaczyć że dobrze doświetlone tło też jest dla mnie ważne. Co złego powoduje BL?Z tego co wiem jak przejdę na punktowy to BL się samo wyłączy. Korektę na +2 EV na lampie mam na stałe i tego nie zmieniam dlatego że to mi najbardziej pasuje. Jak miałem mniej to bywało że zabrakło siły błysku - zwykle koryguję siłę błysku tylko na body.

FalconPL
20-06-2008, 18:50
Lampę w TTL (ale NIE BL).

Dlaczego "nie BL" - ja próbowałem i bez BL miałem często efekt 'bladej twarzy' a jak jadę na "BL" to zdjęcia 'ładnie' wychdzą, równomiernie naświetlone.

Tylko nie wiem od czego to zależy, ale np. z sigmą 10-20 nie ma do wyboru "BL" - widać obiektyw musi to obsługiwać

Fenek
20-06-2008, 18:58
W trybie BL siła błysku jest dobierana tak, żeby Sabina była jedynie dodatkowym źródłem światła. W zwykłym TTL błysk jest regulowany tak, by to światło dawane przez lampę było głównym oświetleniem sceny.

Jacek B.
20-06-2008, 19:04
W trybie BL siła błysku jest dobierana tak, żeby Sabina była jedynie dodatkowym źródłem światła. W zwykłym TTL błysk jest regulowany tak, by to światło dawane przez lampę było głównym oświetleniem sceny.

Mówiąc o oświetleniu sceny w moim przypadku masz na myśli tylko pierwszy plan jak rozumiem? Jak juz wspomiałem zależy mi również na drugim planie, a tu lampa nic nie ma do gadania. A więc drugi plan światło zastane a pierwszy doświetlanie lampą - o to mi chodzi. Moim zdaniem powinno to się odbywać przy ustawieniu 0 EV na body, ale u mnie aż +2 EV musi być i jak temu zaradzić?

ta twoja scena jest trudna... kontrasty, w tle światło słoneczne i na dodatek biały samochód - masakra dla pomiaru matrycowego...

Nie jest aż tak żle, są drzewa i budynki. Jesli tu jest bardzo kontrastowa scena to co będzie np na jeziorem? Zabraknie skali korekt?

fragles
20-06-2008, 19:17
Nie jest aż tak żle, są drzewa i budynki. Jesli tu jest bardzo kontrastowa scena to co będzie np na jeziorem? Zabraknie skali korekt?

Spróbuj to się przekonasz :) Biały element w kadrze (zwłaszcza oświetlony przez mocne światło) zawsze będzie ogłupiał tryb matrycowy.

Pomiar matrycowy to nie jest fajna rzecz bo decyduje za Ciebie o wszystkim.

Ja od niedawna focę tylko w manualu i z pomiarem punktowym i nie zamieniłbym tego na żaden automat.

J@sió
20-06-2008, 19:24
Niestety, ale od jakiegoś czasu Nikon poszedł z trybem matrycowym za bardzo w stronę konkurencji i go zepsuł. Mam jeszcze starego kompakta Nikona Coolpix 995, gdzie pomiar matrycowy działa wręcz wzorowo. Tak powinno być we wszystkich aparatach. Natomiast ostatnią (a może jedyną) lustrzanką tej firmy z poprawnym matrycowym jest D50. Miałem okazję nim trochę pofocić i również zdjęcia wychodziły super. Natomiast w D80 jest już tragedia i loteria.

volvo
20-06-2008, 19:30
na słońcu nigdy nie używam matrycowego!!!

tylko centralnie ważony lub punktowy i nie narzekam na niedoświetlanie - jedynie przy szerszym kadrze np. podczas fotografowania piłkrzy na boisku muszę czasem ustawić +0,3 lub +0,7 EV

Jacek B.
20-06-2008, 20:15
na słońcu nigdy nie używam matrycowego!!!

tylko centralnie ważony lub punktowy i nie narzekam na niedoświetlanie - jedynie przy szerszym kadrze np. podczas fotografowania piłkrzy na boisku muszę czasem ustawić +0,3 lub +0,7 EV

I NA PUNKTOWYM +03 ev?

Vodafone
20-06-2008, 20:28

dobrze napisał... sprawdz powinno byc ok ;-)

Jacek B.
20-06-2008, 20:35
hhmm, ale mi własnie o to chodzi aby bazować na świetle zastanym , a lampą wypełniac cienie. Poza tym, nie chdzi mi o błysk bo on nie jest tu problemem tylko chodzi mi o korektę EV na body. U mnie muszę dać aż 2 EV żeby było dobrze. Czy problemem jest właśnie włączone BL czy pomiar matrycowy?

Fenek
20-06-2008, 21:01
Po pierwsze: można przyjąć że 18-70 ma lekko przewaloną jasność. Wydaje mi się, że to szkło na dłuższym końcu jest o ok. 1/3EV ciemniejsze, niż podaje producent.
Po drugie: mam wrażenie że to foto, które wrzuciłeś jest prześwietlone tak o ok. 1EV. Jestem właśnie w trakcie ściągania GIMPa żeby jeszcze to sobie potwierdzić na histogramie. :razz:
Po trzecie: Jaki czas naświetlania był ustawiony przy tym strzale? Niepotrzebnie EXIF wyciąłeś. ;)

Gdy chcesz rozjaśniać cienie, to BL jest właściwym wyborem.

Matrycowy mógł zostać ogłupiony przez biały samochód i to takie białe cuś (fragment ściany?). Niejednokrotnie zdarzało mi się, że matryc wymiękał przy foceniu siatkówki, gdy na parkiecie pojawiała się plama światła i wtedy niedoświetlał. (swoją drogą - co za geniusze projektują hale tak, że siatkarze dostają po oczach słońcem?)

Jacek B.
20-06-2008, 21:47
70mm, f4,5, 1/160, ISo 200

Fenek
20-06-2008, 22:13
Wprawdzie działam teraz na laptopowym LCD ale moim zdaniem w takiej postaci zdjęcie wygląda lepiej:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)

Miałeś solidną wyrwę w lewej stronie histogramu, tak gdzieś na 1EV. A masz gdzieś przykładowe zdjęcie z takich warunków bez korekcji ekspozycji?

Jacek B.
21-06-2008, 07:00
Mam, wkleję jutro po południu bo nie mam obecnie możliwości.

Austin
21-06-2008, 14:51
Jacek B., a może problemem u ciebie jest monitor, na którym oceniasz właściwe naświetlenie?
Zdjęcie, które wrzuciłeś jest zdecydowanie prześwietlone, natomiast wersja przedstawiona, przez Fenka jak najbardziej w porządku.

volvo
21-06-2008, 16:39
I NA PUNKTOWYM +03 ev?

na punktowym raczej nie, ale to zależy od tego co chcesz osiągnąć i co fotografujesz

Jacek B.
22-06-2008, 16:41
Jacek B., a może problemem u ciebie jest monitor, na którym oceniasz właściwe naświetlenie?
Zdjęcie, które wrzuciłeś jest zdecydowanie prześwietlone, natomiast wersja przedstawiona, przez Fenka jak najbardziej w porządku.

Nie jest to sprawa monitora. U mnie tez jest ono za jasne, a zdjecie Fenka jest ok. Poprostu z tego zdjęcia dam radę zrobic na kompie poprawne bez probemu, a robiąc zdjecie bez korekt wychodzi kaszanka i korekty rozjasniają ale wychodzi co innego. u mnie wystarczy trchezmiejszyć na EV - ok 0,5. A gdzie się podziało 1,5EV?

marbed
22-06-2008, 20:13
...... mam wrażenie że to foto, które wrzuciłeś jest prześwietlone tak o ok. 1EV. ......

Często czytam tu o takich spostrzeżeniach. Jak określacie o ile fotka jest prześwietlona/niedoświetlona ?

Fenek
22-06-2008, 21:27
Często czytam tu o takich spostrzeżeniach. Jak określacie o ile fotka jest prześwietlona/niedoświetlona ?

Po pewnym czasie jest to kwestia doświadczenia, a przy okazji można wspomagac sie histogramem. Jest na niego zawsze nanoszona podziałka złożona z paru pionowych linii. Oczywiście nie pokazuje ona liniowo kolejnych "poziomów", ale wyrwa po lewej stronie histogramu szerokości jednej takiej działki to jak nic 1EV przepał (nie zawsze ale w tym wypadku tak).