Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Miasto
Witajcie -
ostatnio coś strasznie często pokazuję tu obrazki, co właściwie zaczyna mnie już lekko niepokoić. Ale w sumie złapałem się na tym, że to pod wpływem Autografa, który mnie co chwilę podpuszcza. A nawet posuwa się do zgoła intymnych wyznań:
Bombelku jest fajnie. Lubie oglądać Twoje prace. Kiedyś i ja takie będę robił...
Zakochałem się w Twoich podłogach!
:)
Co prawda miała być podłoga, ale postanowiłem tym razem się nie dać podpuścić, dlatego będzie tylko ściana. Szkoda, czy ściana może być?
Acha, sorry za długość, pocieszam, że za to jest mało szerokie.
http://img295.imageshack.us/img295/4395/miastowt8.jpg
.
bombel, podpuszczasz widzę :)
dobrze to nazwałeś: obrazek bardzo fajny, ale to nie jest zdjęcie tylko kolaż :D
bombel, podpuszczasz widzę :)
dobrze to nazwałeś: obrazek bardzo fajny, ale to nie jest zdjęcie tylko kolaż :D
Błagam Cię, załóżmy się o coś, o coś możliwie drogiego! Załóżmy się o coś, bo strasznie chcę wygrać! O cokolwiek, o Twój aparat na przykład. Postaw swój, a ja postawię swój i załóżmy się, błagam!
Kto chce się jeszce założyć? Chętnie założę osobny wątek, poważnie!
serio to jest JEDNO zdjęcie? no to tym lepiej :)
gdzie w Krakowie są takie krzywe fasady?
Eee, myślałem, że będziesz bronić własnego zdania.
Dobra, nie musisz stawiać od razu aparatu. Załóż się o jakiś obiektyw!
ale jak wygrasz, to mówisz gdzie to jest, ok? jak tak, to stawiam obiektyw od mojego zenita (w stopce trochę oszukuję....)
Nieee, stawka nie ta. Co to za frajda coś takiego wygrać... :|
OK, czekam na dwojakiego ropdzaju komentarze: co sądzicie o obrazku, i czy ktoś chce coś sensownego postawić w zakładzie. Jakąś Toyotę, D300, w ostateczności dobrą wódkę.
A jak ktoś wygram, powiem, gdzie to jest.
jesli to jest jeden strzał to ja nie mam pytań, wypatrzone świetnie...choć przyznam, że robi wrażenie sklejania...ale wrażenie przeważnie jest mylne...
gratuluje świetnej wyobraźni i oka fotograficznego:)
pokaż coś czego ludzie bez ciebie by nie zobaczyli...udało ci się to bardzo dobrze:)
choć przyznam, że robi wrażenie sklejania...
I co na to przeciwnicy obróbki? Załóżcie się kochani i wygrajcie mój sprzęt!!! :twisted:
Bombel - coś Ty a czym ja bym robił foty - pisałem już kiedyś że zeby zdobyć 14 - 24mm sprzedałem bardzo dobrą wieżę Hi Fi - o nie Bombel Ty lubisz zaskakiwać ja na to nie idę :razz:
a poza tym to fajne to jest i albo to "Nemce" albo "Espanol" a może nawet i u nas bo przecież my już dawno jesteśmy w Europie
ps .patrze tak na to i może to nawet być fotografia obrazu lub dużego plakatu
pozdro:-D
autograf
20-06-2008, 17:43
Bombel, nie podpuszczam Cię. Po prostu piszę to jak myślę i co myślę. Ja biorę przykład z lepszych. Jest kilku, może kilkunastu genialnych fotografów (również forumowiczów) których znam tylko z ich prac. Siebie też gdzieś tam plasuję, z tym co robię i jak robię. Nie satysfakcjonuję mnie, że ktoś bardziej pojechał po kimś a po mnie mniej. Satysfakcję będę miał jak pod moją pracą pojawią się takie komentarze - jak pod zdjęciami lepszych ode mnie. Przez grzeczność nie wymienię nicków, bo nię chcę o kimś zapomnieć nieumyślnie i żeby ów autor, fotograf nie poczuł się urażony lub niezauważony przez takiego amatora jak ja.
Co do zdjęcia:
W pierwszej chwili również pomyślałem, że to jest sklejka. W drugiej już nie. W każdej kolumnie lustrzanej/okiennej widać jakiś obiekt jako całość. To napewno zdradza (w dobrym tego słowa znaczeniu) że to jest jeden shot. I dobrze. Chylę czoła za umiejętności wypatrzenia i uchwycenia. NIe intersuję mnie ile tu było PSa. Myślę, że moje oko zarejestrwało by właśnie taki obrazek. Jestem pod wrażeniem i dam wykrzyknik i gwiazdki (!).
Jeszczę się zastanawiam nad ramką i podpisem. Czy pojawiły się one ze wzgledu na fakt publicznej prezentacji na łamach folderu, wystawy tudzież innej publikacji?
Bombel twoje zdjęcia i obróbka mnie rozpierdziela jak kiedyś uda mi się tak zrobić zdjęcie to będę mógł mówić ze wiem o fotografii i obróbce co nieco. Jesteś rewelacyjny w tym co robisz :) mnie brakuje do twojego poziomu lata świetlne obróbka u mnie kuleje i trace nadzieję że dobije do jakiegoś akceptowalnego poziomu . GRATULACJE .
Bombel, nie podpuszczam Cię. Po prostu
Nie bierz tego tak poważnie. Wiem przecież, że mnie nie podpuszczasz... Lubimy się dalej, prawda? :)
patrze tak na to i może to nawet być fotografia obrazu lub dużego plakatu
Harb, dzięki za wizytę i komentarz. Cenię sobie Twoje uwagi.
Widzę też, że pojawiła się nowa (i interesująca, przyznaję) wersja. Ktoś ma jeszcze jakieś? Ktoś chce się założyc i wygrać mój bajeczny aparat? A może moje bajeczne obiektywy. :)
Mavok, dziękuję, zawstydzasz mnie. Postaram się zasłużyć na taką opinię.
Mnie się bardzo podoba
Jedyna moja uwaga dotyczy linii poziomych. Chyba twój obiektyw straszne beczki wykręca :mrgreen:
No i oczywiście jestem ciekaw jak by to wyglądało gdyby te linie były proste :-D Mam wrażenie że podobałoby mi się jeszcze bardziej
Pozdrawiam
homer_simpson
20-06-2008, 22:42
jak na moje skromne oko to nie obiektyw beczki wykręca tylko budynek jest półkolisty i jest fotografowany od dołu przez co linie wychodzą krzywe. bardzo fajny efekt bo każdy pionowy szereg puzzli nie pasuje do siebie tylko pokazuje zupełnie różne budynki. fota chyba zrobiona na Chorwacji. bardzo mi się podoba, dobre światło, trochę zabawy w PS. POPROSTU EXTRA. Pozdrawiam!!! :):):)
Nie wiem gdzie, nie wiem jak ale wiem, że suuuuuper!
Dobry pedagog daje uczniom do myślenia:-D:lol:;)
autograf
20-06-2008, 23:41
Nie bierz tego tak poważnie. Wiem przecież, że mnie nie podpuszczasz... Lubimy się dalej, prawda? :)
Prawda, chyba emoty zabrakło w mojej poprzedniej wypowiedzi. Nadrabiam zaległość :mrgreen::twisted:
Mimo wszystko jak masz tam z szufladzie podłogę i jeśli to nie problem to ja poproszę.
im dłużej wpatruję się w to zdjęcie/niezdjęcie (?) tym bardziej mi się podoba i sam nie wiem dla czego, ale wyczuwam klimat Barcelony i Gaudiego ;-)
sam nie wiem dla czego, ale wyczuwam klimat Barcelony i Gaudiego ;-)
Dobrze, dobrze! Ja tam wiem dlaczego jest tam coś z Barcelony i Gaudiego... Może to sklejenie tak wpływa na pseudogaudizm? :)
No i to zupełnie inne miasto. OK, ostatni dzień czekam na chcących się zakładać, z ilu części to sklejałem i chcących wygrać mój aparat. I Szanowny Zwycięzca dowie się, gdzie to jest. :)
agawytka
23-06-2008, 10:00
jesli chodzi o fotografie: rewelacja,
jesli chodzi o miasto to obstawiam Berlin :)
jesli chodzi o fotografie: dziękuję,
jesli chodzi o miasto: a box! (pudło) :smile:
bombel napisz w końcu że to klejone jest... :)
Przypominam, że jeszcze przyjmuję zakłady! W sprawie klejenia (nie przeczę, że nie), bo miwejscowości pewnie nie odgadniecie. Mała jest w porównaniu z Berlinem.
założę się o Elikona 35 c że jest klejone
założę się o Elikona 35 c że jest klejone
DEAL!!!
Wreszcie jeden odważny. Ktoś jeszcze?
EDIT:
ale jak wygrasz, to mówisz gdzie to jest, ok? jak tak, to stawiam obiektyw od mojego zenita (w stopce trochę oszukuję....)
Galu sorry za poiprzednią odpowiedź, była drętwa... Jak jeszcze chcesz wygrać mój obiektyw, to przyjmuję zakład. Nie bądź rurka i nie pękaj! :) Jeszcze będzie zabawa!
a jaki to obiektyw Bombel?? :p
EDIT:
hmm coś się ludzie nie garną do konkursu:/
a jaki to obiektyw Bombel?? :p
18-200 VR
e to mogę przegrać:p
utrzymuję że klejone nad dokładniejszą analizą zajmę się po pracy
Mi to wygląda na nic innego jak odbicia w lustrzanej fasadzie jakiegoś budynku :)
Piotr_ek
23-06-2008, 12:35
dobry pomysł na foto... dobre wykonie :) myślę, że super to by wyglądało na papierze w jakimś mega formacie - z chęcią bym sobie takie coś na ścianie powiesił :)
pzdr,
P.
Kasandra
23-06-2008, 12:47
nie jest klejone daje sobie rękę odciąć.
Ale co wygram?
;-))
:) Az mi sie wierzyc nie chce, ze ktos moze sadzic iz to reczna sklejanka. Przeciez po pierwszym rzucie okiem widac, ze jest to sciana lustrzanych szyb lub po prostu luster.
:) Az mi sie wierzyc nie chce, ze ktos moze sadzic iz to reczna sklejanka. Przeciez po pierwszym rzucie okiem widac, ze jest to sciana lustrzanych szyb lub po prostu luster.
ja jednak wierze w Bombla:)
bo wiara jest jak dupa, trzeba ją mieć...
Kasandra
23-06-2008, 13:17
no to więc ja kładę na szalę swoją łapkę, że to poprostu tam tak było.
Aczkolwiek ja obstawiam na fasadę budynku-że to szyby takie, ale za to sobie ręki już uciąć nie dam.
Cokolwiek to jest to było niezmieniane-może podciągane jakieś kolory,kontrasty itd, ale nic więcej
agawytka
23-06-2008, 13:18
bo wiara jest jak dupa, trzeba ją mieć...
Pudle gora :)
hmm coś się ludzie nie garną do konkursu:/
No właśnie... Troszkę lipa. A już myślałem, że zakłady się rozkręcą (jak w Chciago za lat 30-tych) i wreszcie będę bogaty. Mógłbym z czystym sumieniem powiedzieć, że dorobiłem się na fotografii (jednej :mrgreen:).
nie jest klejone daje sobie rękę odciąć.
Ale co wygram?
;-))
Nic. Możesz jak każdy inny coś postawić wyłącznie na zdanie przeciwne.
Kasandra
23-06-2008, 13:25
nic?
ehhh, ja to zawsze mam pecha!
Ale tam tak było;-)jeszcze raz gratuluję fotki!Świetna!
Mógłbym z czystym sumieniem powiedzieć, że dorobiłem się na fotografii (jednej :mrgreen:).
czy to oznacza że możesz mi już podawać adres do wysyłki Elikona?? Czy raczej konkurs jeszcze nierozstrzygnięty??
fotomagik
23-06-2008, 13:28
bombel, gratulacje zdjęcie jest świetne.
Uważam, że jest autentyczne, nie klejone.
Zwróćcie uwagę na linie łączenia szyb (luster). To jest budynek w rodzaju Warszawskiej rotundy. W oknach odbija się kilka okalających budynków, ale każdy fragment jest widziany pod innym kątem.
Ta pomarańczowa kamienica powtarza się ale na przemian z innym odbiciem.
Piękne miejsce, zwłaszcza że widać tam jakieś palmy.
Nie ma tam nic z Gaudiego, to tylko krzywe lustra :)
Pozdrawiam
Marek (fotomagik) Kloska
nic?
ehhh, ja to zawsze mam pecha!
Ale tam tak było;-)jeszcze raz gratuluję fotki!Świetna!
Tam tak nie było.
Nie wiem tylko czy ingerencja polega na:
sklejeniu pogiętych w PS zdjęć tej samej fasady zrobionych z różnych miejsc / pod różnym kątem,
pogięciu w PS jednego zdjęcia.
Niemniej obrazem rzeczywistości to nie jest.
EDIT: by nie było "niezakładowo" to czekam na propozycje bombla co do przedmiotu zakładu (zakładając, że przegrał już 18-200VR, który i tak średnio mnie interesował). Ja ze swojej strony na przykład 500 gram czegoś dobrego postawić mogę.
Kasandra
23-06-2008, 13:32
no to nie wiem czy wytrzymamy do jutra rana;-))
Tam tak nie było.
Nie wiem tylko czy ingerencja polega na:
sklejeniu pogiętych w PS zdjęć tej samej fasady zrobionych z różnych miejsc / pod różnym kątem,
pogięciu w PS jednego zdjęcia.
Niemniej obrazem rzeczywistości to nie jest.
EDIT: by nie było "niezakładowo" to czekam na propozycje bombla co do przedmiotu zakładu (zakładając, że przegrał już 18-200VR, który i tak średnio mnie interesował). Ja ze swojej strony na przykład 500 gram czegoś dobrego postawić mogę.
ale i tak przegramy bo Bombel napisze że nie w PS to robił:)
Kasandra
23-06-2008, 13:48
eeee chyba nie
jeśliby było w jakimkolwiek programie robione to bąbel tego PSa uzna myślę
Zdjecie szklanej elewacji w ktorej odbijaja sie budynki...przynajmniej tak mi sie to kojarzy..
Ja ze swojej strony na przykład 500 gram czegoś dobrego postawić mogę.
DEAL! To ja też pińcet!
Czegoś dobrego, ma się rozumieć. ;) Oczywiście uznajemy, że lekki kontrast, troszkę krzywe to nie jest to o czym mowa. Zakładamy się o sklejanie, wykrzywianie, dokładanie poszczególnych paneli, i takie właśnie 'geometryczne' zabawy skrzywiające rzeczywistość.
Ależ się cieszę. :)
Elewacja z tzw. "szklem strukturalnym" najwyrażniej po łuku o różnych promieniach. Soczewkowanie tafli szkła wynika z kiepskiego szkla i roznicy cisnien miedzy wnętrzem a zewnętrzem budynku, widac ze w środku klima działa bo szkła zasysa do środka. ;) zagięcie wynika z wycelowania obiektywu do góry i uniekniecie samego siebie plus ruchu ulicznego i samochodów (ale rusztowań juz nie). w sumie te rusztowania to jedyna wada zdjęcia. Zastanawia mnie jedynie to ze budynków odbitych jest z 9 i kazdy "nie rudera" wiec chyba jeszcze nie w Polsce. Żaluzje drewniane na tym budynasie chyba z końca 19 wieku (strasznie pomiędolone różne sposoby zdobień a wtedy jakoś eklektyzm rządził + kute balustrady)
Wygląda to mi na klimat śródziemnomorski bardziej ale mogę się mylić. jedynie mi się wydaje że beczka była wieksza i tylko ciut prostowane jest jakby łuczek mniejszy niż jest.
obly, chyba doszliśmy do podobnych wniosków, ale zobaczmy jakie jest obiecane rozwiązanie :)
Ja ze swojej strony na przykład 500 gram czegoś dobrego postawić mogę.
A nie boisz sie, ze w pewnym momencie staniesz przed problemem, skad wziac np pol kilograma koki? ;)
czekamy na wyniki...z niecierpliwością
Kasandra
24-06-2008, 08:11
a no racja;-)
jest "jutro rano" ;-)
wygrałam i tak;-)
A nie boisz sie, ze w pewnym momencie staniesz przed problemem, skad wziac np pol kilograma koki? ;)
Padłem :D
skoro sa palmy i nie jest to Hiszpania to może: Dubrownik lub Budapeszt?
Kasandra
24-06-2008, 08:56
A południe Francji?albo Włochy?eee, Francja bardziej
malasana
24-06-2008, 09:12
Moim zdaniem to Barcelona:)
Kasandra
24-06-2008, 09:37
hallo bombel bo mnie ciekawość zżera!!!
albo on tak specjalnie, żeby zwiększyć napięcie;-)
Bombel był ale uciekł...
potrzebny Ryszard Rembiszewski do odczytania wyniku
Witajcie -
http://img257.imageshack.us/img257/1802/scianazi5.jpg
No i co, niedowiarki? Jest klejone, czy nie? Mam nadzieję, że ta pojedyncza klatka Wam wyjaśni skąd wzięło się zdjęcie. Oczywiście jak zauważyło wielu z Was - to fasada budynku, lekko zaokrąglona, odbijająca w związku z tym inne fragmenty miasta.
Jedno ujęcie, żadnych prostowań, wklejeń, zaginania przestrzeni, klejenia, cudowania. Więcej powiem, na wielką ironię zakrawa fakt, że akurat przy tym zdjęciu narobiłem się minimalnie. Kontrasty, troszkę levelsy, kadrowanie i koniec. :) Wbrew temu, co twierdzę od dawna, że zdjęcia bez obróbki wychodzą mdłe i liche...
No cóż, to właśnie wyjątek potwierdzający regułę.
Zdjęcie zrobiłem na biegu, wyjeżdżaliśmy już i prawdę mówiąc tak trochę bez szczególnego zastanowienia. Rzuciłem okiem, spodobało mi się, zrobiłem 2 czy 3 klatki i pobiegłem dalej. Zdjęcie powyżej to jedno z tych ujęć. Nie oceniajcie go proszę, bo jest krzywe, surowe i dość nijakie. Blasku nabiera dopiero po obróbce, a tą macie na stronie pierwszej tego wątku. Oceniajcie tamto, nie to nieskropowane. :)
Miasto to Lugano, nad jeziorem o tej samej nazwie, część 'Szwajcarskiej Riwiery'. Zanim zobaczyłem nie pomyślałbym, że są tam palmy, plaże i obok Alpy. Jak do tej pory Szwajcaria kojarzyła mi się z czymś zupełnie innym. Niesłusznie. Oświadczam, że to mały raj na ziemi, z piękną starówką, niewiarygodnie czystą i (co w Szwajcarii nieczęste) tętniącą niespiesznym i niehałaśliwym życiem towarzyskim do późnych godzin nocnych.
Było tam pięknie.
Miło, że zdjęcie się podobało, mam nadzieję, że teraz wierzycie, żem nie ściemniał. :)
Wszystkich, którzy coś przegrali biorę teraz na słówko. Zmiast posyłać mi czy stawiać cokolwiek, uczciwie wyliczcie ile się należy i kupcie dziciakom, których nie stać na bułki po czekoladzie; tyle, ile sami stwierdzicie, że przegraliście, bez ściemy. Nie żądam z tego fotoreportażu, ani paragonów ze sklepu. Macie to rozstrzygnąć we własnych sumieniach.
no i klops...
muszę się przyznać że poważnie mnie zmyliła ilośc odbić, wydawała mi się stanowczo za duża.
Kasandra
24-06-2008, 11:31
Wszystkich, którzy coś przegrali biorę teraz na słówko. Zmiast posyłać mi czy stawiać cokolwiek, uczciwie wyliczcie ile się należy i kupcie dziciakom, których nie stać na bułki po czekoladzie; tyle, ile sami stwierdzicie, że przegraliście, bez ściemy. Nie żądam z tego fotoreportażu, ani paragonów ze sklepu. Macie to rozstrzygnąć we własnych sumieniach.
no toś mi teraz zaimponował!
A ja ocaliłam łapkę swoją;-)ale lewą bym dała do cięcia;-))))
Bombel, szacunek, zwłaszcza za ostatni akapit :)
oddałem dziś 450 ml krwi, może być? namawiam Was wszystkich na to samo, bo w wakacje jest duży popyt a mała podaż.
Fotoreportaż miał być, ale kompan sie wykruszył i sam siebie nie będę fotografował :(
ale czekolady zjem sam!
nie mam pytań - GRATULUJE
fotki oka i wyobraźni:)
pozdrawiam
no to teraz moja kolej...
co prawda o 20:00 muszę być na lotnisku i powinienem się pakować, ale zabiorę głos, bo według mnie z tym zdjęciem jest coś nie tak Bombel...
mianowicie chciałbym cię zapytać gdzie jest w oryginalnym kadrze ten żółty znak (reklama) który jest na zdjęciu obrobionym (dokładnie tam nad literą I w napisie CITY)
gdzie jest okno z okiennicami na kolumnie obok (nad literą T w napisie CITY)?
Bombelku, coś zmajstrowałeś jednak z tym zdjęciem i jak wrócę z urlopu, to chętnie się z Tobą spotkam na piwku (Rynek, Kazimierz) i pokażę ci więcej moich "wątpliwości"
Pozdrawiam wakacyjnie :-)
Mam nadzieję, że jesteś pewien mojej manipulacji i że poprzesz to zakładając się ze mną. Tym razem już o coś poważnego, i nie liczyłbym na poprzedni sposób załatwienia sprawy. Naprawdę chętnie postawię coś cennego (na przykład aparat + 3 obiektywy) i oczekuję, że - skoro jesteś pewien swojego - postawisz przynajmniej coś równego.
Czekam spokojnie. Chętnie wygram od Ciebie nowe D300* z osprzętem, ale nie pogardzę też analogiem w dobrym stanie.
Po drugie, nie powiedziałem, że to jest konkretnie ten obrazek. Nie, nie, ja powiedziałem, że to jest jedno z dwóch czy trzech ujęć, które zrobiłem w tamtym miejscu. Nie twierdzę (i nigdy nie twierdziłem), że te dwa obrazki są identyczne!
Ten drugi, to raczej fotografia miejsca, coś jak backstage, jeśli można tak powiedzieć. Obrazek wyjaśniający jak powstało zdjęcie na pierwszym.
Ale miło mi, że tak dokładnie zbadałeś te dwa obrazki. Choć - prawdę mówiąc - będzie mi jeszcze milej, jak wręczysz mi moją wygraną, skoro jesteś pewny moich manipulacji i dasz temu wyraz zakładając się ze mną publicznie... :)
Czekam sokojnie, aż wrócisz. Liczę, że nie poniechasz...
edit
*Sorry, dopiero teraz zobaczyłem, co masz w stopce. Co prawda C to nie N, ale też nie pogardzę! :)
Zdjęcie zrobiłem na biegu, wyjeżdżaliśmy już i prawdę mówiąc tak trochę bez szczególnego zastanowienia. Rzuciłem okiem, spodobało mi się, zrobiłem 2 czy 3 klatki i pobiegłem dalej. Zdjęcie powyżej to jedno z tych ujęć. Nie oceniajcie go proszę, bo jest krzywe, surowe i dość nijakie. Blasku nabiera dopiero po obróbce, a tą macie na stronie pierwszej tego wątku. Oceniajcie tamto, nie to nieskropowane. :)
Faktycznie, nie doczytałem :oops: i jeżeli jest tak jak napisałeś, to zwracam honor.
Zamiast body i trzech obiektywów wyślę ci kartkę z urlopu, tylko podaj adres ;-) lub zrobię zdjęcie z dramatycznym niebem jeżeli takie będzie - specjalnie dla ciebie.
Uciekam, bo czas mnie goni.
Bye
Miłych wakacji!
Szkoda, że nie wytargam od Ciebie Canona, ale czekam za to na obiecane niebo! :)