Zobacz pełną wersję : Dobre zdjęcie deski rozdzielczej w samochodzie
decemberx
20-06-2008, 12:24
Witam serdecznie. Od jakiegoś czasu trzaskam reportażówkę do pewnej gazetki ale ostatnio dostaję również zlecenia na zdjęcia samochodów. Najwięcej problemów ( w zasadzie to jedyny problem) przysparza mi zawsze deska rozdzielcza. Posiadam w tej chwili D70 z kitem 18-70 i SB800 więc nie mogę sobie pozwolić na wysokie ISO ale już za tydzień stanę się posiadaczem D300 i N17-55. W każdym razie nawet z tym zestawem czuję jakieś kłopociki. Wewnątrz auta zawsze mrok, za szybą za jasno. Dobrze jak pogoda jest pochmurna i rozproszone światło, wtedy lekko doświetlam lampą i nie ma problemu. Nie ogarniam natomiast przy ostrym świetle. Macie jakieś rady-patenty?
Z góry dziękuję i pozdrawiam,
decemberx
sokrates
20-06-2008, 13:21
samochód mobilny jest, to może podjechać paredziesiąt/set metrów i znaleść cień? to tak najszybciej co mi przyszło do głowy.
decemberx
20-06-2008, 13:29
samochód mobilny jest, to może podjechać paredziesiąt/set metrów i znaleść cień? to tak najszybciej co mi przyszło do głowy.
Nie zawsze są takie możliwości, żeby znalazł się pod ręką odpowiedni cień. Auto mam na godzinę, max 2 i w większości przypadków nie mam nawet 15 zbędnych minut, żeby poszukać dobrego cienia.
Trzeba odciąć dach, jakieś przyzwoite oświetlenie rozstawić, blendy te sprawy i wtedy zdjęcia będą cacy.
A potem dach przyspawać ;-)
A tak na poważnie - błysnąć jakimś małem zestawem studyjnym z obu stron przez okna/otwarte drzwi?
Pozdr.,
GSK
decemberx
20-06-2008, 13:33
albo robic HDR
Ooo, w technikach nie jestem za bystry ale już sobie wygooglowałem i widzę w czym rzecz. To może pomóc. Dzięki wielkie za podpowiedź.
decemberx
20-06-2008, 13:36
Trzeba odciąć dach, jakieś przyzwoite oświetlenie rozstawić, blendy te sprawy i wtedy zdjęcia będą cacy.
A potem dach przyspawać ;-)
A tak na poważnie - błysnąć jakimś małem zestawem studyjnym z obu stron przez okna/otwarte drzwi?
Hehe, bardzo chętnie błysnąłbym jakimś zestawem ale nie posiadam i do tak rzadkich sesyjek nie widzi mi się nabywać.
sokrates
20-06-2008, 14:00
dziwne - kupujesz taki zestaw za ładne kilka tys. zł, a nie chcesz wydać kilku stówek na 2 lampy i ew. softboxy które załatwią twoje problemy.
HDR wszystkiego nie załatwi, a jak przesadzisz z jego działaniem to dostaniesz komiks/grafikę a nie profesjonalnie wyglądające zdjęcie.
Mojej propozycji z cieniem bym tak nie lekcewżył, bo dobra pozycja wyjściowa ze światłem zastanym załatwi ci 50% problemów.
Więc sam wybieraj - albo profi albo na szybko.
decemberx
20-06-2008, 14:08
dziwne - kupujesz taki zestaw za ładne kilka tys. zł, a nie chcesz wydać kilku stówek na 2 lampy i ew. softboxy które załatwią twoje problemy.
HDR wszystkiego nie załatwi, a jak przesadzisz z jego działaniem to dostaniesz komiks/grafikę a nie profesjonalnie wyglądające zdjęcie.
Mojej propozycji z cieniem bym tak nie lekcewżył, bo dobra pozycja wyjściowa ze światłem zastanym załatwi ci 50% problemów.
Więc sam wybieraj - albo profi albo na szybko.
Hmm. Nigdy się nie interesowałem sprzętem oświetleniowym, bo nie było potrzeby. Robię zdjęcia w innych warunkach. Nie wiedziałem, że to kwestia kilku stówek. Poszperam trochę na allegro. Proponowałbyś jakieś konkretne moce/gabaryty, nie znam się na tym zupełnie.
Hehe, bardzo chętnie błysnąłbym jakimś zestawem ale nie posiadam i do tak rzadkich sesyjek nie widzi mi się nabywać.
Hmm, może nawet uzupełnić Twoją SB-800 o drugą 600 i CLSem załatwic sprawę?
GSK
Paprycjusz
20-06-2008, 16:34
Albo zainwestuj w porządne prześcieradło, połóż na szyby tak, żeby rozproszyć światło. Wyjdzie tak prawie studyjnie.
decemberx
20-06-2008, 17:13
A popatrzcie na to fachowym okiem, może lepiej będzie udzielać wskazówek na przykładzie. Tak mi ostatnio decha wyszła. Dół trochę za ciemny moim zdaniem a i tak pod fotelem sabiną pstrykałem, bo pedałów nie było widać...
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)
Paprycjusz
20-06-2008, 18:42
A moim zdaniem powinieneś rozłożyć i odsunąć fotele, wleźć do bagażnika, i stamtąd robić dłuższą ogniskową, i do tego ze środka. Gdzieś widziałem backstage prawdziwej sesji wnętrza, to oprócz tego, że dostarczano samą deskę ze słupkami, to zamiast okien ustawiano wycięte do wymiarów okna softboxy i one ładne wszystko oświetlały.
I jak robisz, to zwracaj większą uwagę na szczegóły, np. ta żółta szmatka, czy lusterko. I lepiej by było, gdyby za tło robiło coś jednorodnego, albo jakiś hawajski zachód słońca z tańczącymi pannami ;)
EDIT: Aha, i jeszcze możesz próbować odbijać lampę (najlepiej lampy) od podsufitki, która jest zazwyczaj jasna i może ładnie światło rozproszyć.
Zdecydowanie dluzsza ogniskowa, bo to wyglada fatalnie przez znieksztalcenia. Poza tym wylazi wszystko otoczenia pojazdu.
Zdecydowanie dluzsza ogniskowa, bo to wyglada fatalnie przez znieksztalcenia. Poza tym wylazi wszystko otoczenia pojazdu.
Rzyczywiście. Szyba przednia wygląda jak z Trabanta.
decemberx
20-06-2008, 20:13
Hm...Staram się kadrować podobnie jak fachmany z Auto Bilda, oni robią szerokim kątem z tylnego siedzenia. Poza tym w większości aut nie da się zrobić zdjęcia z bagażnika ale jak trafi mi się jakieś kombi to na pewno spróbuję. Co do zniekształceń...Panowie, to jest Peugeot 307! On tak ma i bez zniekształceń obiektywu. Całkiem poważnie mówię. Robiłem wcześniej Passata i nie było takich efektów. Ten typ tak ma w oryginale. I dzięki za wszystkie podpowiedzi.
schwepes
22-06-2008, 12:19
Widziałem jakiś backstage z takiej sesji (bardziej amatorska niż to, o czym pisze Paprycjusz ;) ) i oświetlenie było zrobione za pomocą prześcieradła powieszonego między środkowymi słupkami, za którym postawiona była jedna lub dwie lampy błyskowe wyzwalane radiowo.
Witam serdecznie. Od jakiegoś czasu trzaskam reportażówkę do pewnej gazetki ale ostatnio dostaję również zlecenia na zdjęcia samochodów. Najwięcej problemów ( w zasadzie to jedyny problem) przysparza mi zawsze deska rozdzielcza. Posiadam w tej chwili D70 z kitem 18-70 i SB800 więc nie mogę sobie pozwolić na wysokie ISO ale już za tydzień stanę się posiadaczem D300 i N17-55. W każdym razie nawet z tym zestawem czuję jakieś kłopociki. Wewnątrz auta zawsze mrok, za szybą za jasno. Dobrze jak pogoda jest pochmurna i rozproszone światło, wtedy lekko doświetlam lampą i nie ma problemu. Nie ogarniam natomiast przy ostrym świetle. Macie jakieś rady-patenty?
Z góry dziękuję i pozdrawiam,
decemberx
Jesli juz nie chcesz jezdzic za cieniem to moze przynajmniej przestaw tak zebys mial slonce za plecami i niczego przed samochodem co bedzie odbijac swiatlo. Jesli nie chce inwestowac w lampy to poprobuj z HDRem, ale juz naprzyklad jakies zblizenia elementow deski to fajnie by bylo blysnac SB-600/800 z jakims malym softboxem.
Sam robilem kilka zdjec wnetrza dla mojego brata i ze wzgledu na brak czegos blyskajacego po prostu zrezygnowalem. Sproboj wygoglowac forum motoryzacyjne z dzialem o foto (kiedys na takie trafilem przez przypadek, ale adresu nie pamietam) tam bylo duzo ciekawych przykladow jak fajnie pstrykac wnetrza.
Ktoś tu wspominał o odbijaniu światła od podsufitki. Ja bym poszedł właśnie tą drogą. Jeżeli masz na zewnatrz dużo światła słonecznego, to ustaw parametry ekspozycji na szybie. Pstryknij zdjęcie wnętrza - wyjdzie Ci niedoświetlone, ale za to nie będziesz miał przepałów na szybie. Zapnij lampę, wyceluj palnik dzieś w górę i w bok, podbij EV lampy +2 i pstryknij zdjęcie. Zobaczysz, co Ci wyjdzie. Eksperymentalnie będziesz mógł dobrać siobie koncowe parametry ekspozycji. W Twojej sytuacji możesz bawić się w wariacje na tematych dwóch technik pokazanych w tych tutorialach:
http://foto.jasiu.pl/06.html
http://foto.jasiu.pl/13.html
Paprycjusz
25-06-2008, 20:01
Tutaj (http://www.foto-moto.pl/viewtopic.php?t=1489) też coś możesz znaleźć.
decemberx
26-06-2008, 00:23
Dzięki Majek, dzięki Paprycjusz. Bardzo przydatne dla mnie informacje.
Zdecydowanie postawilbym na Twoim miejscu na blysk.2 lampy praktycznie zalatwia sprawe, ale musisz miec mocno zmiekczone swiatlo, wiec albo duze softboxy albo parasole albo przescieradlo na szyby (wtedy w sumie moze byc za miekkie i nie bedzie widac polysku na plastikach i skorach).
Z 2 lampami i softboxami udalo mi sie osiagnac taki efekt:
źródło (http://img47.imageshack.us/img47/687/b4kg1oq4.jpg)
Moim zdaniem jest to lepsza opcja niz hdr'y, bo te wygladaja sztucznie.
sokrates
28-06-2008, 12:31
jak już ktoś wspomniał o odbijaniu od podsufitki to może zakupić dyfuzor typu ligtsphere czy tam fonga (jak zwał tak zwał) pozwala odbijać światło w warunkach kiedy normalnie odbić nie można. Można kupić taki wynalazek ~100 zł. Ja niedawno taki zanabyłem i świetnie się sprawdza przy doświetlaniu w plenerze, więc myślę że w aucie lepiej odbije niż podsufitka (która notabene niekoniecznie będzie w kolorze białym co zakłuci WB)
decemberx
30-06-2008, 19:15
Widzę kanap4 (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=9608), że Corvetkę Malona fociłeś. Ale do rzeczy. Twoja fotka wygląda świetnie ale w mojej gazecie nie przejdzie. Jest za bardzo, jakby to ująć, katalogowa. Tam musi wyglądać bardziej naturalnie.
Paprycjusz
02-07-2008, 00:43
Pobawiłem się chwilkę, i mi coś takiego wyszło:
źródło (http://img337.imageshack.us/my.php?image=vectracd0.jpg)
Generalnie aparat na statywie na tylnej kanapie, ja z lamą w ręku i na niej DIY softbox oświetlałem po kolei wszystkie miejsca w środku + 1 zdjęcie z lampą przy aparacie do równego oświetlenia całości jako podkład, potem poskładane do kupy u PSie. I okazało się, że podsufitka ma kolor lekko żółty... I kompletnie zabija wb.
decemberx
04-07-2008, 10:45
Za dużo mroku daje czarna szyba. W tym przypadku białe albo ecru prześcieradło by się przydało. Ale pomysł z doświetlaniem na raty mnie się spodobał ;)
jak już ktoś wspomniał o odbijaniu od podsufitki to może zakupić dyfuzor typu ligtsphere czy tam fonga (jak zwał tak zwał) pozwala odbijać światło w warunkach kiedy normalnie odbić nie można. Można kupić taki wynalazek ~100 zł. Ja niedawno taki zanabyłem i świetnie się sprawdza przy doświetlaniu w plenerze, więc myślę że w aucie lepiej odbije niż podsufitka (która notabene niekoniecznie będzie w kolorze białym co zakłuci WB)
Najlepsze rozwiązania to proste rozwiązania :-)
Prześcieradło na szyby + ew. możesz użyć dyfurora na lampie, aby wyciągnąć odbicia na desce i doświetlić trudnodostępne miejca. Z czasem dołożyłbym drugą lampę.
w tym łoplu to świecący się środek kadru, piękne płaskie cienie i niedoświetlone brzegi sprawiają idealne wrażenie przykładowej fotki do tematu "czemu wbudowana lampa nie wystarcza" -sory, ale więcej można z samego nefa mieć niż z takiego złożenia z 10ujęć ;)