PDA

Zobacz pełną wersję : Dobre zdjęcie deski rozdzielczej w samochodzie

decemberx
20-06-2008, 12:24
Witam serdecznie. Od jakiegoś czasu trzaskam reportażówkę do pewnej gazetki ale ostatnio dostaję również zlecenia na zdjęcia samochodów. Najwięcej problemów ( w zasadzie to jedyny problem) przysparza mi zawsze deska rozdzielcza. Posiadam w tej chwili D70 z kitem 18-70 i SB800 więc nie mogę sobie pozwolić na wysokie ISO ale już za tydzień stanę się posiadaczem D300 i N17-55. W każdym razie nawet z tym zestawem czuję jakieś kłopociki. Wewnątrz auta zawsze mrok, za szybą za jasno. Dobrze jak pogoda jest pochmurna i rozproszone światło, wtedy lekko doświetlam lampą i nie ma problemu. Nie ogarniam natomiast przy ostrym świetle. Macie jakieś rady-patenty?
Z góry dziękuję i pozdrawiam,
decemberx

sokrates
20-06-2008, 13:21
samochód mobilny jest, to może podjechać paredziesiąt/set metrów i znaleść cień? to tak najszybciej co mi przyszło do głowy.

R
20-06-2008, 13:26
albo robic HDR

decemberx
20-06-2008, 13:29
samochód mobilny jest, to może podjechać paredziesiąt/set metrów i znaleść cień? to tak najszybciej co mi przyszło do głowy.
Nie zawsze są takie możliwości, żeby znalazł się pod ręką odpowiedni cień. Auto mam na godzinę, max 2 i w większości przypadków nie mam nawet 15 zbędnych minut, żeby poszukać dobrego cienia.

GSK
20-06-2008, 13:32
Trzeba odciąć dach, jakieś przyzwoite oświetlenie rozstawić, blendy te sprawy i wtedy zdjęcia będą cacy.

A potem dach przyspawać ;-)

A tak na poważnie - błysnąć jakimś małem zestawem studyjnym z obu stron przez okna/otwarte drzwi?

Pozdr.,

GSK

decemberx
20-06-2008, 13:33
albo robic HDR
Ooo, w technikach nie jestem za bystry ale już sobie wygooglowałem i widzę w czym rzecz. To może pomóc. Dzięki wielkie za podpowiedź.

decemberx
20-06-2008, 13:36
Trzeba odciąć dach, jakieś przyzwoite oświetlenie rozstawić, blendy te sprawy i wtedy zdjęcia będą cacy.

A potem dach przyspawać ;-)

A tak na poważnie - błysnąć jakimś małem zestawem studyjnym z obu stron przez okna/otwarte drzwi?

Hehe, bardzo chętnie błysnąłbym jakimś zestawem ale nie posiadam i do tak rzadkich sesyjek nie widzi mi się nabywać.

sokrates
20-06-2008, 14:00
dziwne - kupujesz taki zestaw za ładne kilka tys. zł, a nie chcesz wydać kilku stówek na 2 lampy i ew. softboxy które załatwią twoje problemy.
HDR wszystkiego nie załatwi, a jak przesadzisz z jego działaniem to dostaniesz komiks/grafikę a nie profesjonalnie wyglądające zdjęcie.
Mojej propozycji z cieniem bym tak nie lekcewżył, bo dobra pozycja wyjściowa ze światłem zastanym załatwi ci 50% problemów.
Więc sam wybieraj - albo profi albo na szybko.

decemberx
20-06-2008, 14:08
dziwne - kupujesz taki zestaw za ładne kilka tys. zł, a nie chcesz wydać kilku stówek na 2 lampy i ew. softboxy które załatwią twoje problemy.
HDR wszystkiego nie załatwi, a jak przesadzisz z jego działaniem to dostaniesz komiks/grafikę a nie profesjonalnie wyglądające zdjęcie.
Mojej propozycji z cieniem bym tak nie lekcewżył, bo dobra pozycja wyjściowa ze światłem zastanym załatwi ci 50% problemów.
Więc sam wybieraj - albo profi albo na szybko.
Hmm. Nigdy się nie interesowałem sprzętem oświetleniowym, bo nie było potrzeby. Robię zdjęcia w innych warunkach. Nie wiedziałem, że to kwestia kilku stówek. Poszperam trochę na allegro. Proponowałbyś jakieś konkretne moce/gabaryty, nie znam się na tym zupełnie.

GSK
20-06-2008, 16:23
Hehe, bardzo chętnie błysnąłbym jakimś zestawem ale nie posiadam i do tak rzadkich sesyjek nie widzi mi się nabywać.

Hmm, może nawet uzupełnić Twoją SB-800 o drugą 600 i CLSem załatwic sprawę?

GSK

Paprycjusz
20-06-2008, 16:34
Albo zainwestuj w porządne prześcieradło, połóż na szyby tak, żeby rozproszyć światło. Wyjdzie tak prawie studyjnie.

decemberx
20-06-2008, 17:13
A popatrzcie na to fachowym okiem, może lepiej będzie udzielać wskazówek na przykładzie. Tak mi ostatnio decha wyszła. Dół trochę za ciemny moim zdaniem a i tak pod fotelem sabiną pstrykałem, bo pedałów nie było widać...

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)

Paprycjusz
20-06-2008, 18:42
A moim zdaniem powinieneś rozłożyć i odsunąć fotele, wleźć do bagażnika, i stamtąd robić dłuższą ogniskową, i do tego ze środka. Gdzieś widziałem backstage prawdziwej sesji wnętrza, to oprócz tego, że dostarczano samą deskę ze słupkami, to zamiast okien ustawiano wycięte do wymiarów okna softboxy i one ładne wszystko oświetlały.
I jak robisz, to zwracaj większą uwagę na szczegóły, np. ta żółta szmatka, czy lusterko. I lepiej by było, gdyby za tło robiło coś jednorodnego, albo jakiś hawajski zachód słońca z tańczącymi pannami ;)

EDIT: Aha, i jeszcze możesz próbować odbijać lampę (najlepiej lampy) od podsufitki, która jest zazwyczaj jasna i może ładnie światło rozproszyć.

gALL
20-06-2008, 19:00
Zdecydowanie dluzsza ogniskowa, bo to wyglada fatalnie przez znieksztalcenia. Poza tym wylazi wszystko otoczenia pojazdu.

charll
20-06-2008, 19:19
Zdecydowanie dluzsza ogniskowa, bo to wyglada fatalnie przez znieksztalcenia. Poza tym wylazi wszystko otoczenia pojazdu.
Rzyczywiście. Szyba przednia wygląda jak z Trabanta.

decemberx
20-06-2008, 20:13
Hm...Staram się kadrować podobnie jak fachmany z Auto Bilda, oni robią szerokim kątem z tylnego siedzenia. Poza tym w większości aut nie da się zrobić zdjęcia z bagażnika ale jak trafi mi się jakieś kombi to na pewno spróbuję. Co do zniekształceń...Panowie, to jest Peugeot 307! On tak ma i bez zniekształceń obiektywu. Całkiem poważnie mówię. Robiłem wcześniej Passata i nie było takich efektów. Ten typ tak ma w oryginale. I dzięki za wszystkie podpowiedzi.

schwepes
22-06-2008, 12:19
Widziałem jakiś backstage z takiej sesji (bardziej amatorska niż to, o czym pisze Paprycjusz ;) ) i oświetlenie było zrobione za pomocą prześcieradła powieszonego między środkowymi słupkami, za którym postawiona była jedna lub dwie lampy błyskowe wyzwalane radiowo.

Yanluk
24-06-2008, 11:14
Witam serdecznie. Od jakiegoś czasu trzaskam reportażówkę do pewnej gazetki ale ostatnio dostaję również zlecenia na zdjęcia samochodów. Najwięcej problemów ( w zasadzie to jedyny problem) przysparza mi zawsze deska rozdzielcza. Posiadam w tej chwili D70 z kitem 18-70 i SB800 więc nie mogę sobie pozwolić na wysokie ISO ale już za tydzień stanę się posiadaczem D300 i N17-55. W każdym razie nawet z tym zestawem czuję jakieś kłopociki. Wewnątrz auta zawsze mrok, za szybą za jasno. Dobrze jak pogoda jest pochmurna i rozproszone światło, wtedy lekko doświetlam lampą i nie ma problemu. Nie ogarniam natomiast przy ostrym świetle. Macie jakieś rady-patenty?
Z góry dziękuję i pozdrawiam,
decemberx
Jesli juz nie chcesz jezdzic za cieniem to moze przynajmniej przestaw tak zebys mial slonce za plecami i niczego przed samochodem co bedzie odbijac swiatlo. Jesli nie chce inwestowac w lampy to poprobuj z HDRem, ale juz naprzyklad jakies zblizenia elementow deski to fajnie by bylo blysnac SB-600/800 z jakims malym softboxem.
Sam robilem kilka zdjec wnetrza dla mojego brata i ze wzgledu na brak czegos blyskajacego po prostu zrezygnowalem. Sproboj wygoglowac forum motoryzacyjne z dzialem o foto (kiedys na takie trafilem przez przypadek, ale adresu nie pamietam) tam bylo duzo ciekawych przykladow jak fajnie pstrykac wnetrza.

Majek
25-06-2008, 14:39
Ktoś tu wspominał o odbijaniu światła od podsufitki. Ja bym poszedł właśnie tą drogą. Jeżeli masz na zewnatrz dużo światła słonecznego, to ustaw parametry ekspozycji na szybie. Pstryknij zdjęcie wnętrza - wyjdzie Ci niedoświetlone, ale za to nie będziesz miał przepałów na szybie. Zapnij lampę, wyceluj palnik dzieś w górę i w bok, podbij EV lampy +2 i pstryknij zdjęcie. Zobaczysz, co Ci wyjdzie. Eksperymentalnie będziesz mógł dobrać siobie koncowe parametry ekspozycji. W Twojej sytuacji możesz bawić się w wariacje na tematych dwóch technik pokazanych w tych tutorialach:
http://foto.jasiu.pl/06.html
http://foto.jasiu.pl/13.html

Paprycjusz
25-06-2008, 20:01
Tutaj (http://www.foto-moto.pl/viewtopic.php?t=1489) też coś możesz znaleźć.

decemberx
26-06-2008, 00:23
Dzięki Majek, dzięki Paprycjusz. Bardzo przydatne dla mnie informacje.

kanap4
28-06-2008, 10:20
Zdecydowanie postawilbym na Twoim miejscu na blysk.2 lampy praktycznie zalatwia sprawe, ale musisz miec mocno zmiekczone swiatlo, wiec albo duze softboxy albo parasole albo przescieradlo na szyby (wtedy w sumie moze byc za miekkie i nie bedzie widac polysku na plastikach i skorach).

Z 2 lampami i softboxami udalo mi sie osiagnac taki efekt:

źródło (http://img47.imageshack.us/img47/687/b4kg1oq4.jpg)

Moim zdaniem jest to lepsza opcja niz hdr'y, bo te wygladaja sztucznie.

sokrates
28-06-2008, 12:31
jak już ktoś wspomniał o odbijaniu od podsufitki to może zakupić dyfuzor typu ligtsphere czy tam fonga (jak zwał tak zwał) pozwala odbijać światło w warunkach kiedy normalnie odbić nie można. Można kupić taki wynalazek ~100 zł. Ja niedawno taki zanabyłem i świetnie się sprawdza przy doświetlaniu w plenerze, więc myślę że w aucie lepiej odbije niż podsufitka (która notabene niekoniecznie będzie w kolorze białym co zakłuci WB)

decemberx
30-06-2008, 19:15
Widzę kanap4 (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=9608), że Corvetkę Malona fociłeś. Ale do rzeczy. Twoja fotka wygląda świetnie ale w mojej gazecie nie przejdzie. Jest za bardzo, jakby to ująć, katalogowa. Tam musi wyglądać bardziej naturalnie.

Paprycjusz
02-07-2008, 00:43
Pobawiłem się chwilkę, i mi coś takiego wyszło:

źródło (http://img337.imageshack.us/my.php?image=vectracd0.jpg)

Generalnie aparat na statywie na tylnej kanapie, ja z lamą w ręku i na niej DIY softbox oświetlałem po kolei wszystkie miejsca w środku + 1 zdjęcie z lampą przy aparacie do równego oświetlenia całości jako podkład, potem poskładane do kupy u PSie. I okazało się, że podsufitka ma kolor lekko żółty... I kompletnie zabija wb.

decemberx
04-07-2008, 10:45
Za dużo mroku daje czarna szyba. W tym przypadku białe albo ecru prześcieradło by się przydało. Ale pomysł z doświetlaniem na raty mnie się spodobał ;)

bedol
05-07-2008, 00:04
jak już ktoś wspomniał o odbijaniu od podsufitki to może zakupić dyfuzor typu ligtsphere czy tam fonga (jak zwał tak zwał) pozwala odbijać światło w warunkach kiedy normalnie odbić nie można. Można kupić taki wynalazek ~100 zł. Ja niedawno taki zanabyłem i świetnie się sprawdza przy doświetlaniu w plenerze, więc myślę że w aucie lepiej odbije niż podsufitka (która notabene niekoniecznie będzie w kolorze białym co zakłuci WB)

Najlepsze rozwiązania to proste rozwiązania :-)
Prześcieradło na szyby + ew. możesz użyć dyfurora na lampie, aby wyciągnąć odbicia na desce i doświetlić trudnodostępne miejca. Z czasem dołożyłbym drugą lampę.

Tommy
05-09-2008, 18:31
w tym łoplu to świecący się środek kadru, piękne płaskie cienie i niedoświetlone brzegi sprawiają idealne wrażenie przykładowej fotki do tematu "czemu wbudowana lampa nie wystarcza" -sory, ale więcej można z samego nefa mieć niż z takiego złożenia z 10ujęć ;)