PDA

Zobacz pełną wersję : d80. problem z ostrością.

fifacz
20-06-2008, 07:43
witam,
jestem świeżym posiadaczem d80+18-55vr i już od samego początku pojawia się problem : aparat zachowuje się, jakby w ogóle nie miał af. zdjęcia są nieostre, próbowałam już we wszystkich trybach, w różnych ustawieniach. nic to nie daje. na niektórych zdjęciach obraz w wizjerze jest zamazany, wręcz nieczytelny, natomiast zdjęcie jest w miare jako-takie.
nie wiem, to mój pierwszy kontakt z lustrem, może ja coś poprzestawiałam, może dla kogoś to jest banalne, oczywiste. zapewne głupio pytam - przepraszam za to - lecz naprawdę nie mogę sobie z tym poradzić.

przykładowe zdjęcia:

http://img380.imageshack.us/my.php?image=dsc0035ti4.jpg
manualny ; 1/20 ; f22 ; 55mm

http://img140.imageshack.us/my.php?image=dsc0009sw5.jpg
zdjęcie robione 'z podparciem' - stabilnie było ; auto ; 1/25 ; f20 ; 44mm

pozdrawiam.

marcinas
20-06-2008, 07:53
zmiń paramerty np na f8 i krótszy czas.
ostrość na auto tryb S
jeśli wtedy będzie tak samo to coś nie pracuje poprawnie

Antonina
20-06-2008, 07:55
Pierwszego nie widać ale z exifu drugiego wynika że masz ustawiony focus na manual. Z przodu aparatu masz taką wajchę ;) AF i M ustaw na AF

pil74
20-06-2008, 07:57
Długie czasy to raz, kosmicznie duże wartości przysłony to dwa, a trzy, najważniejsze w tym przypadku, to przydało by się poczytać nieco podstaw fotografii.

PS. Poszukaj na forum niedawno był identyczny wątek. O ile sobie przypominam wnioski z tamtego wątku będą rozwiązaniem Twojego problemu.

motyl
20-06-2008, 08:36
Polecam instrukcje obsługi aparatu. Ta książeczka wiele wyjaśni.

mpwt
20-06-2008, 09:26
Przede wszystkim korzystając z lustrzanki warto było by robić świadomie zdjęcia. Dlatego zadam Ci jedno pytanie:

Dlaczego przy tym zdjęciach wybrałeś f20 i f22?

Jak odpowiesz to może nam się coś wyjaśni. Ok? :)

P.S. 99% procent nieostrych zdjęć pokazywanych na forum wynika z tego samego ;)

Dx2
20-06-2008, 09:30
Czasem warto dać szansę losowi... i przeczytać instrukcję obsługi ;)

fifacz
20-06-2008, 12:58
instrukcja przeczytana, parametry pozmieniane. no i działa.
duże przysłony brane były do testu. próbowałam różnych ustawień. poprostu.
dziękuję wszystkim za odpowiedzi i przepraszam, za strasznie głupie pytanie.
pozdrawiam.

pil74
20-06-2008, 13:04
duże przysłony brane były do testu

Zakładam że chciałeś sprawdzić poprostu czystość matrycy :)

fifacz
20-06-2008, 14:03
Zakładam że chciałeś sprawdzić poprostu czystość matrycy :)

jak już to 'chciałaś' ;)
nie. aż takim maniakiem nie jestem. tylko na razie bawię się i oswajam z aparatem, próbując różnych ustawień.

stachmuszel
20-06-2008, 14:07
jak już to 'chciałaś' ;)
nie. aż takim maniakiem nie jestem. tylko na razie bawię się i oswajam z aparatem, próbując różnych ustawień.

O kurcze, ale faux paux :-)
Pozdr!

fifacz
20-06-2008, 14:37
niestety moja ksywka wyraźnie wskazuje na rodzaj męski, więc pomyłki dość często się zdarzają.
;)

pil74
20-06-2008, 14:54
Sorki ale właśnie po niku założyłem że mam do czynienia z facetem :)

Acha to jeszcze wszystko przed Tobą. "Dziwne" plamy na zdjęciach, jakis luźny brzęczący element wewnątrz korpusu ....:)

marbed
20-06-2008, 17:32
Staraj sie aby czasy nie były dłuższe niż 1/60 "z ręki" a z całą pewnością uzyskasz wiecej nieporuszonych zdjęć.
Jak będziesz używała tak dużych przysłon to zwykle aparat zasugeruje dłuższe czasy i to jest normalne(mozliwość poruszenia).
Dziwne dźwięki (cichutkie grzechotanie itp)jakie możesz usłyszeć podczas zmainy orientacji aparatu to czujnik położenia.Więc się nie przejmuj.
Plam na zdjęciach dorobisz się wcześniej czy później. Jak zaczniesz je widzieć na przysłonie 11 i mniejszej (mniejsza cyferka) oznaczać bedą, że cas powalczyć z syfami na matrycy (i lustrze). Do tego najlepsza bedzie dobra gruszka (fotograficzna bo te z apteki miewają wewnątrz talk). To tytułem uprzedzenia następnych pytań

fifacz
20-06-2008, 17:52
wiem, wiem, już wcześniej czytałam o 'dziwnych dźwiękach', zabrudzeniach matrycy, martwych pixelach.. więc to raczej nie będzie problemem. ;)
jeszcze raz dziękuję za wszystkie wskazówki.

who
21-06-2008, 11:57
Staraj sie aby czasy nie były dłuższe niż 1/60 "z ręki" a z całą pewnością uzyskasz wiecej nieporuszonych zdjęć.

e tam ten czas to zależy od człowieka :P
ja tam z ręki schodzę do 1/20 przy 18mm :) a przy 1/30 to już cały zakres 18-70 ;)
no ale to trzeba osobiście wypróbować, no i zwracać uwagę na ten czas, żeby potem się nie zastanawiać dlaczego zdjęcie jest nie ostre :)