PDA

Zobacz pełną wersję : Eizo s2231w i co dalej...

pawelek
20-06-2008, 00:04
Witajcie,

Stałem się szczęśliwym posiadaczem wspomnianego w temacie monitora. Kawał porządnego sprzętu i na biurku prezentuje się wspaniale! :) Jedak nie mogę się jeszcze przestawić i przyzwyczaić do tego wyświetalcza. Wcześniej pracowałem na CRTku Neca, z którego byłem naprawdę zadowolony, jednak niedawno dokonał swojego żywota i przyszedł czas na zmianę. Miałem spore zaufanie do poprzedniego monitora i liczę na to, że z Eizo będzie podobnie. Mam kilka pytań do użytkowników tego sprzętu. Czy korzystacie z definiowalnych ustawień w tym monitorze (np. picture - dedykowanym pod zdjęcia)? Jeżeli korzystacie z własnego configu, to jak poradziliście sobie z kalibracją tego sprzętu i jakie macie parametry? Kalibratora niestety nie posiadam, więc liczę na Waszą pomoc. Czy osadzaliście w systemie (ew. Photoshopie) profil barwny tego monitora? Czy należy to zrobić?
Monitor mam aktualnie podpięty na d-sub jednak jutro wraz z nową kartą przepnę się na dvi. Wybaczcie sporą ilość pytań, jednak jestem laikiem jeżeli chodzi o ustawianie tego typu sprzętu.

Jeżeli chodzi o ogólne wrażenia: monitor naprawdę porządnie wykonany, żadnych luzów, nic nie trzeszczy i nie strzela. Bardzo fajna cienka ramka. Nie wiem jak sprawują się wbudowane głośniki - korzystam z głośników zewnętrznych. Intuicyjne menu (mimo sporej ilości ustawień). Wygodne, regulowane ramię monitora. Na razie tyle.

Liczę na Waszą pomoc. Pozdr!

T&T
20-06-2008, 09:27
Nie polecam korzystania z gotowych ustawień. Profile dołączone fabrycznie do monitora wg mnie nie nadają się do pracy ze zdjęciami. Konieczna będzie jednak kalibracja sprzętowa w trybie "custom". Tam są wszystkie potrzebne regulacje. Jeżeli to zrobisz to zobaczysz jaka będzie szokująca różnica tego co zobaczysz.

th3big
20-06-2008, 09:33
Poczytaj... http://www.obiektywni.pl/czytelnia/artykul-204-1.php

yaqb
20-06-2008, 09:45
Poczytaj... http://www.obiektywni.pl/czytelnia/artykul-204-1.php

Dzięki za linka:) mnie też się to przyda.

artful
20-06-2008, 10:18
Mogę Ci powiedzmy na jeden/dwa dni użyczyć kalibrator (EyeOne Display2) za drobną opłatą:-)

x-mario-x
22-06-2008, 13:17
Mogę Ci powiedzmy na jeden/dwa dni użyczyć kalibrator (EyeOne Display2) za drobną opłatą:-)
Ech, żebym tak mieszkał we Wrocławiu to też bym skorzystał... Też niedawno kupiłem ten monitor, sprzedawca w salonie firmowym (który sprzedaje nie tylko te monitory) powiedział jednak coś, co mnie zaintrygowało. Usłyszałem, że ten monitor jest dobry, bo go praktycznie nie trzeba kalibrować, więc ja na to, że moja znajoma ma taki sam monitor i niedawno go kalibrował facet pracujący w Eizo, więc chyba jest taka potrzeba, na co on że i tak nie można przenieść danych do monitora (zapisać w pamięci monitora?) więc można kalibrować ale nie trzeba. Nie do końca wiem o co mu chodziło, ale oczywiście i tak skalibruję monitor przy najbliższej okazji.

Czornyj
22-06-2008, 13:32
Ech, żebym tak mieszkał we Wrocławiu to też bym skorzystał... Też niedawno kupiłem ten monitor, sprzedawca w salonie firmowym (który sprzedaje nie tylko te monitory) powiedział jednak coś, co mnie zaintrygowało. Usłyszałem, że ten monitor jest dobry, bo go praktycznie nie trzeba kalibrować, więc ja na to, że moja znajoma ma taki sam monitor i niedawno go kalibrował facet pracujący w Eizo, więc chyba jest taka potrzeba, na co on że i tak nie można przenieść danych do monitora (zapisać w pamięci monitora?) więc można kalibrować ale nie trzeba. Nie do końca wiem o co mu chodziło, ale oczywiście i tak skalibruję monitor przy najbliższej okazji.

Skalibrować samego S2231 - w sensie zapisać korekty w LUT monitora się nie da. Korekta wprowadzana jest do LUT karty graficznej, co nie jest rozwiązaniem doskonałym, bo nieco przycina dostępną paletę.

S2231 fabrycznie najprawdopodobniej ustawiony jest źle, ale jeszcze w granicach jakiejkolwiek przyzwoitości, czyli po wyjęciu z pudełka wyświetla wprawdzie pierdoły, ale mające cokolwiek z czymkolwiek wspólnego, a nie jakąś totalną bździnę. Oczywiście - większa precyzja wymaga już kalibracji konkretnego monitora, ustawionego w konkretny sposób i w konkretnym miejscu. Inaczej tak czy owak jakiejś powalającej zgodności kolorymetrycznej uzyskać się nie da.

retter
11-03-2011, 23:32
Jaka może być różnica pomiędzy s2231 a s1932(mam) pomijam wielkość. Z s1932 jestem naprawde zadowolony w końcu nie czuje zmęczenia oczu.

Tom01
12-03-2011, 01:40
Konieczna będzie jednak kalibracja sprzętowa w trybie "custom".

Tego monitora nie można skalibrować sprzętowo. Kalibracja jest programowa, choć oczywiście przy wykorzystaniu "sprzętu" w postaci kalibratora.

Jaka może być różnica pomiędzy s2231 a s1932(mam) pomijam wielkość.

S2231W ma szerszy gamut.

Usłyszałem, że ten monitor jest dobry, bo go praktycznie nie trzeba kalibrować

Skoro tanie są tak dobre, że nie trzeba ich kalibrować to po co się kalibruje monitory 4x droższe? To jedno. A drugie, skąd w fabryce mają wiedzieć w jakich warunkach oświetleniowych i do jakiego typu pracy ustawiać monitor?