PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Niebiesko i niebiańsko

witch81
19-06-2008, 23:16
Wybaczcie, bo niektórzy nie lubią mojego niebieskiego... ale tam naprawdę tak było:)
Lubię to zdjęcie, bo mam miłe wspomnienia:)

1.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img208.imageshack.us/img208/5084/nieboau7.jpg)

Pozdrawiam serdecznie:)

NBA
19-06-2008, 23:19
Wspomnienia to jedyne co wywołuje ta fotka i chyba tylko o u Ciebie... Poza tym nic specjalnego niestety...

Nostromo
19-06-2008, 23:35
E tam, kolorki są fajne. Szkoda tylko że woda się wylewa. Ciekawe czy nastaną takie czasy że nie trzeba będzie pisać o takich rzeczach.

pozdrawiam

Nemeth
20-06-2008, 01:13
No ale prostowane to byłoby już obrabiane... a wówczas to nie byłoby już zdjęcie tylko obrazek.
No nie? ;)

Megazordon
20-06-2008, 01:21
No ale prostowane to byłoby już obrabiane... a wówczas to nie byłoby już zdjęcie tylko obrazek.
No nie? ;)

Nemecie, Witch chyba nie taką obróbkę (w innych wątkach) miała na myśli .

Jest ładnie, nawet bardzo, tylko delikatnie krzywo. Naturalne kolorki, prosto z puszki mi się podobają.

witch81
20-06-2008, 01:22
No tak, bo gdybym wyprostowała, to by się zupełnie inny kraj zrobił:) zmienił by się poziom oceanu, zalałoby Japonię i co wtedy?:)

A tak prawie serio... to nie wiem czemu tego nie zrobiłam:) Chyba na złość sobie:)

michaelsoncam
20-06-2008, 02:52
Ladne kolorki,chmurki ok. Ale ten rower i masa wody w tle sa niepokojace. Jakby ktos kto na nim przyjechal po prostu poszedl sie utopic. :)

Nostromo
20-06-2008, 08:20
No tak, bo gdybym wyprostowała, to by się zupełnie inny kraj zrobił:) zmienił by się poziom oceanu, zalałoby Japonię i co wtedy?:)

A tak prawie serio... to nie wiem czemu tego nie zrobiłam:) Chyba na złość sobie:)

No wiesz, ja rozumiem że możesz mamie na złość zrobić i uszy sobie odmrozić (chodząc bez czapki), Ale sobie robić na złość. :-D
A tak na serio inny kraj by się nie zrobił i poziom oceanu nie zmieniłby się. Za to zmieniłby się poziom twojej pracy, na czym Ci jak się domyślam zależy.

witch81
20-06-2008, 09:57
Właściwie to nie wiem dlaczego, ale w ogóle nie zależy mi na wyprostowaniu tego zdjęcia. Może to dla niektórych za ostre stwierdzenie, ale nie uważam, żeby to miało jakieś szczególne znaczenie, szczególnie, że podoba mi się tak jak jest:) No, a to chyba najważniejsze, żeby autor był ze swojej pracy zadowolony. (przynajmniej z tego wynika, gdy czytam odpowiedzi na innych wątkach:)
No, ale jak ktoś bardzo chce, to może wyprostować to zdjęcie, droga wolna:)

anchel
20-06-2008, 10:10
<...>ale tam naprawdę tak było:) <...>

Właściwie to nie wiem dlaczego, ale w ogóle nie zależy mi na wyprostowaniu tego zdjęcia.<...>

To w końcu jak było? Tam naprawdę było krzywe morze, czy nie chce ci się prostować zdjęcia?

witch81
20-06-2008, 10:23
To w końcu jak było? Tam naprawdę było krzywe morze, czy nie chce ci się prostować zdjęcia?

I to jest wyrywanie z kontekstu - było - niebiesko... a nie że krzywo, a i tak jak się patrzysz na ocean to nigdy prosto nie jest.

Szuwar
20-06-2008, 10:56
Kolorki mnie się podobają, tylko rower trzeba było zaparkować po drugiej strobie tego murku :wink:

witch81
20-06-2008, 10:58
Kolorki mnie się podobają, tylko rower trzeba było zaparkować po drugiej strobie tego murku :wink:

Z chęcią tam wrócę i przestawię rower:)

anchel
20-06-2008, 11:18
I to jest wyrywanie z kontekstu - było - niebiesko... a nie że krzywo, a i tak jak się patrzysz na ocean to nigdy prosto nie jest.

Pokazujesz zdjecie czy kolorki? Na zdjeciu oprocz kolorow jest tez kompozycja i skadrowane obiekty. Po za tym nie wiem nad jaki ty ocean jezdzisz... Jak zyje krzywego nie widzialem. Prosze cie - wystawiasz zdjecie i chcesz, zeby komentarze dotyczyly jedynie kolorystyki? To po co w kadrze cos wiecej niz kawalek nieba i morza?

Jak juz sie upierasz zeby bylo krzywo to zrob celowo krzywy, przerysowany kadr. A jak nie chcesz prostowac ("nie bo nie" lub uznajesz to za zbyt duza obrobke) to rob proste zdjecia - przydaje sie linie pomocnicze w wizjerze i/lub statyw z poziomica.

Ps. Upieranie sie co do tego, ze zdjecie ma podobac sie tylko autorowi to jakis chory pomysl jest.

Pzdr.

witch81
20-06-2008, 11:21
Pokazujesz zdjecie czy kolorki? Na zdjeciu oprocz kolorow jest tez kompozycja i skadrowane obiekty. Po za tym nie wiem nad jaki ty ocean jezdzisz... Jak zyje krzywego nie widzialem. Prosze cie - wystawiasz zdjecie i chcesz, zeby komentarze dotyczyly jedynie kolorystyki? To po co w kadrze cos wiecej niz kawalek nieba i morza?

Jak juz sie upierasz zeby bylo krzywo to zrob celowo krzywy, przerysowany kadr. A jak nie chcesz prostowac ("nie bo nie" lub uznajesz to za zbyt duza obrobke) to rob proste zdjecia - przydaje sie linie pomocnicze w wizjerze i/lub statyw z poziomica.

Ps. Upieranie sie co do tego, ze zdjecie ma podobac sie tylko autorowi to jakis chory pomysl jest.

Pzdr.

No nie wiem... no to poczytaj inne wątki, gdzie autorzy się upierają, że im się ma podobać...
Pokazuje zdjęcie, a ty się czepiasz słowa. Nie napisałam - oceniajcie tylko kolorystykę. Nie napisałam też, że prostowanie to za duża obróbka, bo zrobił to ktoś inny, więc czytaj uważnie zanim się wypowiesz. Napisałam, że nie chce prostować, bo mi tak pasuje jak jest. Tobie nie musi się podobać.

anchel
20-06-2008, 13:20
No nie wiem... no to poczytaj inne wątki, gdzie autorzy się upierają, że im się ma podobać...

A co to zmienia? Zastanawiam się natomiast po co pokazują je publicznie.
Ja sobie mogę zrobić autoportret przez dziurkę w dupie, który będzie mi się bardzo podobał - ale to nie oznacza, że go od razu zaprezentuję na forum.

Pokazuje zdjęcie, a ty się czepiasz słowa.

To ja napisałem, że ocean jest krzywy? Pewnie, że się czepiam bo mam wrażenia, że sama nie wiesz co chciałaś tym zdjęciem pokazać a już zupełnie nie rozumiem co chcesz swoją argumentacją osiągnąć.
Czepiam się wyrażenia "tak tam było" bo oprócz, że było tam tak niebiesko (przyjmuję na wiarę) to było także prosto.

Nie napisałam - oceniajcie tylko kolorystykę. Nie napisałam też, że prostowanie to za duża obróbka, bo zrobił to ktoś inny, więc czytaj uważnie zanim się wypowiesz. Napisałam, że nie chce prostować, bo mi tak pasuje jak jest. Tobie nie musi się podobać.

Najlepiej od razu zaznacz: "proszę nie oceniać, bo mi się podoba - zobaczcie jaki ładny niebieski kolorek!".

Nie podoba mi się. Jest w miarę poprawne technicznie i to wszystko co można o tym zdjęciu powiedzieć. Przechył na zdjęciu to twoje niedopatrzenie a nie celowy zabieg.

harb
21-06-2008, 00:33
Pokazuje zdjęcie, a ty się czepiasz słowa. Nie napisałam - oceniajcie tylko kolorystykę. Nie napisałam też, że prostowanie to za duża obróbka, bo zrobił to ktoś inny, więc czytaj uważnie zanim się wypowiesz. Napisałam, że nie chce prostować, bo mi tak pasuje jak jest. Tobie nie musi się podobać.

witch81 , wybacz ale są jakieś zasady nie neguj tego co stanowi w fotograii obowiązujacy wymóg , mnie tez się nie podoba ze wstawiasz fotkę i nijako nie szanujesz tych którzy Ci radzą co zrobić aby fotka miała przyzwoity podstawowy standard jakościowy -bo jezeli jest słaba kompozycyjnie (a za taka ją uwazam) i do tego słaba technicznie to po co nią zasmiecać forum
może tego nie zuwazyłas ale to forum ma i wielu by chciało aby zachowało swój wysoki poziom

pozdrawiam

bombel
23-06-2008, 00:58
OK, dobra - wydaje mi się, że dostrzegam w czym problem. Prowadziliśmy w zeszłym tygodniu duyskusję na temat obróbki, w której starałem się dowieść, że jest nie tyle potrzebna co wręcz niezbędna. Nie będę streszczał, sprawa jest stosunkowo nowa...

Witch stanęła w całkowitej opozycji, mówiąc gdzie się da (chodzi o wątki), że lepsza jest wersja bez żadnej obróbki - nawet wbrew najzdrowszemu rozsądkowi, niezależnie co byo widać. Ale nie o tym chciałem...

Idzie o to, żeby na tym forum dyskutować, a przez dyskusję przekazywać innym coś, z czego wyciągną wnioski. PO W OGÓLE dyskutować, jeśli ma się takie zdanie naprzeciw? Czy to nie jest kompletna strata czasu? Jakie wnioski można wyciągnąć z takiej wymiany myśli:

user 1: wyprostuj może
Autor: krzywe mi bardziej pasuje.
user inny: a czemu to zrobiłaś w ogóle?
Autor: na złość sobie.
user jeszcze inny: to czemu teraz nie wyprostujesz?
Autor: bo tak. Najważniejsze, że mnie się podoba.

Osobiście optuję żeby przyszłe wątki tego Autor ignorować, skoro Autor ignoruje Wasze posty. Nie idzie o to, żeby się z każdym komentarzem zgadzać. Idzie raczej o to, żeby nie mieć takiego podejścia: jak mnie chwalą, to przyjmuję, a jak wytykają - to mam to głęboko gdzieś. Wynocha, mnie się podoba i starczy.

autograf
23-06-2008, 00:59
No, a to chyba najważniejsze, żeby autor był ze swojej pracy zadowolony

Też. Choć ja wystawiam na forum swoje zdjęcia, by mądrzejsi i lepsi ode mnie się wypowiedzieli.

witch81
23-06-2008, 13:33
OK, dobra - wydaje mi się, że dostrzegam w czym problem. Prowadziliśmy w zeszłym tygodniu duyskusję na temat obróbki, w której starałem się dowieść, że jest nie tyle potrzebna co wręcz niezbędna. Nie będę streszczał, sprawa jest stosunkowo nowa...

Witch stanęła w całkowitej opozycji, mówiąc gdzie się da (chodzi o wątki), że lepsza jest wersja bez żadnej obróbki - nawet wbrew najzdrowszemu rozsądkowi, niezależnie co byo widać. Ale nie o tym chciałem...

Idzie o to, żeby na tym forum dyskutować, a przez dyskusję przekazywać innym coś, z czego wyciągną wnioski. PO W OGÓLE dyskutować, jeśli ma się takie zdanie naprzeciw? Czy to nie jest kompletna strata czasu? Jakie wnioski można wyciągnąć z takiej wymiany myśli:

user 1: wyprostuj może
Autor: krzywe mi bardziej pasuje.
user inny: a czemu to zrobiłaś w ogóle?
Autor: na złość sobie.
user jeszcze inny: to czemu teraz nie wyprostujesz?
Autor: bo tak. Najważniejsze, że mnie się podoba.

Osobiście optuję żeby przyszłe wątki tego Autor ignorować, skoro Autor ignoruje Wasze posty. Nie idzie o to, żeby się z każdym komentarzem zgadzać. Idzie raczej o to, żeby nie mieć takiego podejścia: jak mnie chwalą, to przyjmuję, a jak wytykają - to mam to głęboko gdzieś. Wynocha, mnie się podoba i starczy.

Wybacz, ale to chyba Ty masz takie podejście. To właśnie na Twoim wpisie przeczytałam, że Tobie się tak podoba, więc takie zdjęcie umieściłeś (chociaż do rzeczywistości nijak się miało) I nie przekręcaj moich słów z łaski swojej. Przeczytaj uważnie swoje wątki - jeśli Cię ktoś chwali, to jest w porządku, jeśli ma inne zdanie, już staje się Twoim wrogiem... jak to się mówi - nie widzisz w swoim oku belki. A te teksty user - autor - jak zwykle pokazują tylko to, co ty masz na myśli. Bo ja wcale nic takiego nie napisałam.
I nie ignoruje czyiś postów, odpowiadam na nie, a przecież nie muszę się z nimi zgadzać... czy muszę? Muszę? Wiem o co chodzi - powiedziałam, że nie podobają mi się Twoje zdjęcia, miałam inne zdanie (chociaż nie takie jakie tu przedstawiasz, bo oczywiście przekręciłeś) i już jestem Twoim wrogiem. Sam krytyki nie przyjmujesz, a mnie ganisz. Skoro uważasz się za guru, to może powinieneś zmienić ton wypowiedzi, bo jak na razie, to zachowujesz się jak dziecko w podstawówce - weźmy ją ignorujmy, bo źle mówi o moich zdjęciach i nie chce się mnie słuchać..

Pozdrawiam gorąco.

Seeker
28-06-2008, 19:46
Bylo niebiesko i nie krzywo?

TO WLASNIE TAK NALEZALO TO MIEJSCE POKAZAC (bez prostowania) ;)