PDA

Zobacz pełną wersję : fotografowanie absolutorium

remnaj
19-06-2008, 22:52
witajcie!!mam do obfocenia absolutorium (około 120 osob). focilem sluby, komunie, i dawałem sobie rade. jednak 120 osob toza duzo. moze macie jakies propozycje na dobre kadry?? na co zwracac uwage?? licze na was i wasze pomysly.
pozdrawiam Remol

NBA
19-06-2008, 23:01
No coż, to zależy czy robisz to pod indywidualnych klientów, czy dla uczelni, czy zwykły reportaż... Każdy rządzi się swoimi prawami... Jesli dla kogos to wiadomo - fota ogólna (np. czapki w górę z nakierownaiem na tę postać) zdjęcie wrezczenia dyplomu, wspolna fota, ewentualnie zkolegami, rodzina itp... jeśli reportaż to od ogółu do szczegółu, ujecia - ogólne sai, wspolne, audytorium proffesura, wręczanie... coś wyrowniajacego... Dla uczelni? Hmmm może byc kombinajcja tych dowch poprzednich...

markB
20-06-2008, 14:49
Do dużej grupy przede wszystkim szerokie, ale niespecjalnie deformujące szkło. Z moich doświadczeń wynika, że nowy Nikkor 14-24 na 24 mm całkiem daje radę. Następnie do grupowego zdjęcia trzeba to wszystko jakoś poustawiać, przydatne bywają do tego celu schody, idealnie przy wejściu do gmachu, bo można wtedy wykorzystać normalne światło i co najwyżej doświetlać lampą. Dobrze mieć też druga puszkę z normalnym zoomem (lub opanowaną stałką) z dobrym światłem do focenia mniejszych grupek i uroczystości wręczania dyplomów. Można oczywiście to wszystko robić singlową puszką (jeśli kolega występuje jako profesjonalista to jednak należy się zabezpieczyć), ale powyższy zestaw szkieł raczej obowiązkowy. Aha, i donośny, rozkazujący głos, bo na koniec robi się straszny tumult i mnóstwo nieabsolwentów rzuca się z małpkami do fotografowania. Trzeba to jakoś opanować.

sirtorpeda
09-07-2008, 20:21
Jest jedna rzecz, na której ja się wywaliłem podczas absolutorium. U mnie uroczystość wyglądała tak, że najpierw dostawali dyplom, potem przechodzili przez scenę i się kłaniali. Jeśli Ty masz do obfocenia cały rok i podobnie wyglądające wręczanie dyplomów, to koniecznie ustal, kiedy chcą, żebyś im robił zdjęcia lub Ty sam wybierz jedną z opcji i się jej trzymaj.

Druga rzecz - warto przed uroczystością ściągnąć sobie starostów grup i ustalić z nimi, że po całym bajzlu mają zebrać ludzi w umówionym miejscu. Koniecznie weź od każdego starosty numer telefonów i daj im swój, wtedy dużo łatwiej będzie się Wam kontaktować :) Musisz też mieć koniecznie ustalone wcześniej miejsce dla zdjęcia grupowego - tutaj dobrze ktoś doradził możliwość wykorzystania schodów.