PDA

Zobacz pełną wersję : AF w D50 prośba o info

Pasior
19-06-2008, 21:58
Witam.

Mam pytanie czy manipulując ustawieniami w D50 da się wymusić na tym aparacie by starał się ustawiać ostrość gdy spust migawki wciśnięty jest do połowy a w momencie naciśnięcia go do końca BEZWARUNKOWO (nie zależnie od tego czy ostrość jest ustawiona poprawnie) wykonywał zdjęcie (tak jak przy MF).

Jeśli nie to czy bardziej profesjonalne puszki pozwalają na takje fanaberie?

Kolejna pytanko dotyczące AF w nikonach to kwestia doświetlania. Czy możliwe jest użycie do tego światła lampy błyskowej (wbudowanej bądź SB600)

Pasior

szmyca
19-06-2008, 23:35
ad1
w wyższych modelach sie da, w d50 chyba przy afc nie musi miec ostrości

Sb600 i sb800 wspomagają af rzucając gdy taka potrzeba czerwny krzyżyk na fotografowany obiekt. Sb800 ma opcje stroboskopu i przy tym świetle też sie da ustawić ostrość, ale nie widziałem żeby ktoś kiedyś tego używał.
Wszystkie DSL'r nikona mają wbudowaną diode wspomagającą af,

Bonthyc
19-06-2008, 23:44
ad1
w wyższych modelach sie da, w d50 chyba przy afc nie musi miec ostrości

Dokładnie na odwrót, af-c to taki tryb, że ustawia ostrość w miarę z przesuwającym się obiektem i jeśli owy obiekt zgubi, wtedy nie da się zrobić zdjęcia. Tryb w którym aparat ustawia ostrość, a potem trzyma ją bez względu na to czy przekadrujemy aparat czy nie to AF-S. Wszystko jest w instrukcji, nie jest aż taka straszna.

szmyca
19-06-2008, 23:50
dlatego napisałem chyba, afc używałem tylko z trybie seryjnym i nie przestawał robić zdj jak zgubił ostrość,

Pasior
20-06-2008, 09:24
Dzięki za informacje. AF-S rozwiązało problem.

Instrukcje posiadam niestety tylko w języku naszych zachodnich sąsiadów :( wiec nie wiele mi ona pomogła.

Pasior