PDA

Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] krakowski zakamar

bombel
19-06-2008, 20:29
Witam -

tak mi się przypomniało, w związku z zakamarami (i podłogami) w Ceskym Krumlovie, że sam mam zdjęcie kraklowiskiego zakamara (i podłogi).

Prawdę mówiąc myślałem, że już nic ładnego w Krakowie nie znajdę, a tu takie podwórko... I jak ten obrazek odbieracie?

http://img387.imageshack.us/img387/6510/zakamarjb8.jpg

lechupe
19-06-2008, 20:44
pozytywnie odbieramy. Zdjecie prosto z aparatu ma sie rozumieć ?

Nostromo
19-06-2008, 21:07
Raczej nie prosto z aparatu. Chyba trochę sPSute. MZ to rozjaśnienie pod zadaszeniem jest chyba za mocne. Drewniane elementy są w cieniu . A one wyglądają jakby padało na nie światło albo same świeciły. Ale oczywiśćie to moje zdanie. Pewnie wywołam tym wpisem burzę w szklance wody.

Pozdrawiam

elix
19-06-2008, 21:36
eee - jakieś to niebo kompletnie bez dramatyzmu :P

jarek76
19-06-2008, 21:49
I jak ten obrazek odbieracie?

Bardzo pozytywnie :mrgreen:
Pozdrawiam

bombel
19-06-2008, 22:02
Zdjecie prosto z aparatu ma sie rozumieć ?

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Dowcipniś...

@ Nostromo - to nieważne, gdzie są czy były drewniane elementy. Ja tak je widzę/widziałem i tak zrobiłem.

I prawdę mówiąc tak mi się podoba! :)

jarek76
19-06-2008, 22:08
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Dowcipniś...

@ Nostromo - to nieważne, gdzie są czy były drewniane elementy. Ja tak je widzę/widziałem i tak zrobiłem.

I prawdę mówiąc tak mi się podoba! :)

A ja myślałem że wielką blendą to doświetliłeś :mrgreen:

Kasandra
19-06-2008, 22:12
Przyjemne.
Bombel a co to jest pod arkadami?bo budowla wygląda na jakiś zabytek, a tam są jakieś przeszklone przestrzenie/drzwi czy mi się tylko zdaje?gdzie to jest?

bombel
19-06-2008, 22:33
W Krakowie.

autograf
19-06-2008, 22:44
Bombelku jest fajnie. Lubie oglądać Twoje prace. Kiedyś i ja takie będę robił...

PS
Zakochałem się w Twoich podłogach!

Kasandra
19-06-2008, 22:53
W Krakowie.

tyle to ja wiem z topicu;-))
dowcipniś no;-))))
a konkretnie?

Nostromo
19-06-2008, 23:48
Napisał Bombel

I prawdę mówiąc tak mi się podoba!

Muszę napisać że mnie zaskoczyłeś. Oczywiści szanuję twoje zapatrywanie na ten zakamarek. To Ty się pod tym podpisujesz. MZ wygląda to trochę dziwnie i nienaturalnie a zwłaszcza w po lączeniu z winietą, która podkreśla to rozświetlenie. Gdyby nie było winiety nie przyciągałoby to tak wzroku.

witch81
19-06-2008, 23:54
A jakie niebo było naprawdę? Bo sądząc ze światła jakie pada na budynek, to chyba inne:) Ale może się mylę:)

bombel
20-06-2008, 00:12
@Witch - rzeczywiście się mylisz. Akurat niebo jest nie ruszone. :) Ale miło, że próbowałaś...

@ Nostromo - czemu Cię to dziwi? Czy dziwi Cię, że mam inne zdanie, czy że najwyraźniej podobają nam się inne rzeczy? Nie zrobiłem tego przypadkiem, czy przez pomyłkę... Takie 'doblendowane' poddasze naprawdę mi się podoba, jest takie ładnie doświetlone. W połączeniu z winietą (zaręczam, że też nieprzypadkową) tworzy coś, co mi się podoba tym bardziej.

Tworzy jakiś nastrój. Intryguje. :)

Jesli myślałeś, że jak zwrócisz mi na to uwagę, będę poprawiać - to sorry, ale jesteś w blędzie. Nie po to najpierw robiłem, żeby teraz poprawiać. Ale z zainteresowaniem przeczytałem, co o tym sądzisz, poważnie. Gdybym tego nie czytał, po cóż w ogóle miałbym wystawiać jakieś obrazki?

witch81
20-06-2008, 00:15
No to spróbuje jeszcze raz:) W takim razie reszta jest za bardzo ruszona w stosunku do nieba, bo mi to zupełnie nie współgra. No ale to moje zdanie. :)

Nostromo
20-06-2008, 00:39
Nie myślałem że zwróę uwagę i będziesz poprawiał. Chciałem znać przyczynę i powód. Nie jestem osobą, która jest zawsze i wszędzie na tak. Jak wiesz fotografia to praca praca i na deser jeszcze raz praca. Nie zwracając uwagi na pewne rzeczy i nie zadając pytań nie robi się postępów. A jak ich się nie robi to się cofa. Jak napisałem szanuję twoje zapatrywania i nie dziwi mnie absolutnie że lubimy co innego. Powiem więcej cieszy mnie to. Gdybyśmy lubili takie same rzeczy byłoby nudno.

pozdrawiam

bombel
20-06-2008, 01:01
Nie myślałem że zwróę uwagę i będziesz poprawiał. Chciałem znać przyczynę i powód.

Jasne, kumam. Myślałem, że zdziwiła Cię moja odpowiedź, a tymczasem pewnie zdziwiła Cię fotka, tak? :) No cóż, taki miałem nastrój, a dodatkowo pamiętałem o podłodze, jaka podobała się Autografowi na zdjęciu z pewnego czeskiego miasteczka, i przypomiało mi się to zdjęcie.

Co prawda tam podłoga była fajniejsza, ale za to u mnie podwórko ładniejsze. :)

kabanos
20-06-2008, 01:19
Kurna nikt nie pisze o winiecie a mi ona najbardziej pasuje do tego zdjęcia pomimo że mocno szopowane ale uwazam że taki efekt sam bym chciał w takiej sytuacji zrobic. Nie zawsze ciemne i ponure zdjecia są najlepsze. Mi się podoba

autograf
20-06-2008, 06:48
Jasne, kumam. Myślałem, że zdziwiła Cię moja odpowiedź, a tymczasem pewnie zdziwiła Cię fotka, tak? :) No cóż, taki miałem nastrój, a dodatkowo pamiętałem o podłodze, jaka podobała się Autografowi na zdjęciu z pewnego czeskiego miasteczka, i przypomiało mi się to zdjęcie.

Co prawda tam podłoga była fajniejsza, ale za to u mnie podwórko ładniejsze. :)

Tam była fajniejsza ta podłoga, ale to chyba dlatego, że na dole była fajniejsza kostka brukowa :)
Bombelku, jak masz jeszcze jakieś zdjęcie z wypasioną podłogą - to chętnie popatrzę na kolejny obrazek ;)

Radek_1
20-06-2008, 07:33
Bardzo się podoba. Moim zdaniem perfekcyjnie dobrana ekspozycja...
Pozdrawiam

harb
20-06-2008, 08:50
Raczej nie prosto z aparatu. Chyba trochę sPSute. MZ to rozjaśnienie pod zadaszeniem jest chyba za mocne. Drewniane elementy są w cieniu . A one wyglądają jakby padało na nie światło albo same świeciły. Ale oczywiśćie to moje zdanie. Pewnie wywołam tym wpisem burzę w szklance wody.

Pozdrawiam

bardzo ładnie skadrowane , mocne swiatło na budynku ale ładnie obrobione i przejscia są bardzo dobrze widoczne , szczegóły również - lubię takie kontrastowe zdjęcia
co do dachu w pierwszej chwili po otwarciu fotki też odniosłem takie wrazenie ze leciutko nienaturalne jest to rozjaśnienie (ale słusznie powiedziane ze jest to celowy zabieg i tak ma zostać )
mnie jeszcze jeden aspekt ujmuje w tym zdjęciu jest na nim ogromnie dużo światła które w zaden sposób nie razi , nie przeszkadza a dodaje tej fotce urody i to wszystko zwieńczone winietą

natomiast sam motyw pokazany w ten sposób ze odnosi się wrazenie bycia w ciekawym miejscu jest niewątpliwie ogromną zasługą autora tej fotki - masz oko Bombel do wyszukiwania i umiejętnego pokazywania fajnych miejsc (nie wspomnę ile w tym udziału Twojego dobrego warsztatu)

na plus - podoba się i to bardzo

pozdrawiam :-D

bombel
20-06-2008, 11:40
Harb, dziękuję za taką opinię, sam nie potrafiłbym powiedzieć tego lepiej. Miło, że zwróciłeś uwagę na dużą ilość światła, którą chciałem podkreślić poddaszem (i kolorem i miłym kontrastem z nieodległym niebem), bo na tym podwórku właśnie taki panował nastrój - było klinicznie czyste, co w Krakowie stanowi rzadkość, jasne, przejrzyste i pełne spokojnej światłości.

Powiem ciekawostkę. Wejście na to podwórko zasłonięte było szklanymi drzwiami, skrzydła drzwi były zamknięte, ale nie na zamek - żeby wejść wystarczyło je uchylić (ja tak zrobiłem, bo nie jestem duchem i nie przenikam przez ściany). Po zrobieniu kilku zdjęć i podziwianiu widoku wróciłem do korytarza w bramie i siedząc sobie na kamiennej ławeczce pakowałem tam manele do torby i obserwowałem ludzi.

To podwórko sprawiało takie wrażenie, że cisnęli się przy tych szkalnych drzwiach w tłumku i stawali na palcach, żeby coś zobaczyć ponad głowami innych, a nie weszli. Nawet nie spróbowali otworzyć drzwi, tylko stali poza podwóreczkiem i tłoczyli się w ciemnej bramie, chcąc zobaczyć jak jest tam, po świetlistej stronie. Mieli dla tej przestrzeni podziw i szacunek. Postali, popatrzyli i poszli. Pewnie byli przekonani, że tam, gdzie jest tak pięknie, to jest zamknięte...

Może zresztą dlatego na podwórku było tak ładnie i czysto. Nie wyprowadzałem ich z błędu, ale miło w końcu zobaczyć turystów, którzy nie łążą jak krowy gdzie popadnie, tylko stają w zadumie i z szacunkiem przed jakąś szczególną przestrzenią.

A przy okazji - robili fotki małpkami, w których odpalały im wbudowane lampy. Stojąc przed szklaną taflą... :| Smutny widok i smutne musieli mieć z tego zdjęcia.

MikeP
20-06-2008, 11:45
Nie do konca czuje perspektywe i to ze budynki rozkladaja sie jak ksiazka...

agawytka
20-06-2008, 11:50
bombelku, boskie jest to foto... nadziwic sie nie moge, i prawde powiedziawszy nie wyobrazam sobie tego inaczej niz to pokazales... czyje sie klimat jak dla mnie, rewelacja :):):)

monster666
20-06-2008, 11:55
Aż dziwne, że takie podwórka w Polsce w ogóle istnieją... i są ogólnodostępne :)

charmside
20-06-2008, 12:10
Bardzo mi sie podoba.

bombel
20-06-2008, 12:26
Nie do konca czuje perspektywe i to ze budynki rozkladaja sie jak ksiazka...

To dlatego, że nie widuje się dzisiaj tak dziwnie zbudowanych domów; ta sztuka wymarła i zaginęła z dziajami... Tu po prostu - wiem że to brzmi jak bajki dla dziewczynek - ściany schodzą się pod kątem prostym. Ciężko uwierzyć, no nie?

Też rzuciło mi się to w oczy...

galu44
20-06-2008, 16:10
to ja mam uwagę odnośnie białej linii pomiędzy lewym dachem a niebem. to pewnie ten halogen, który doświetlił okap, ale "może się mylę" ;)

galu44
20-06-2008, 16:11
Tu po prostu - wiem że to brzmi jak bajki dla dziewczynek - ściany schodzą się pod kątem prostym. Ciężko uwierzyć, no nie?

a wynika to z coraz mniejszej dostępności prostokątnych działek budowlanych :D

bombel
20-06-2008, 16:14
to ja mam uwagę odnośnie białej linii pomiędzy lewym dachem a niebem. to pewnie ten halogen, który doświetlił okap, ale "może się mylę" ;)

Nie, to krawędź nowego poszycia dachu. Nie widziałem tego dokładnie z poziomu 0, ale też rzuca się w oczy, że o dach zadbano.

galu44
20-06-2008, 16:16
szok. nie spodziewałem sie takie odpowiedzi, ty to jednak lubisz zaskakiwać

bombel
20-06-2008, 16:20
Bo mówię prawdę?

galu44
20-06-2008, 16:26
widzisz jak to jest... jak się ma jakiś autorytet w jakimś środowisku, to nieraz ludzie spodziewają się po nim Bóg wie czego, a tu po prostu padła odpowiedź na zaczepne pytanie. stąd moje zdziwienie.

(ale ze mnie idiota, bombel by puścił taką niedorobioną obróbkę zdjęcia??)

Skrzat
20-06-2008, 21:59
Pierwsze skojarzenia po zobaczeniu fotki to nieskazitelna, niespotykana czystość, sterylność wręcz tego miejsca.
Znakomity kadr i umiejętność postrzegania piękna w prostocie.

Rozświetlenia o których wcześniej pisano, może troszkę za mocne ale ja laik jestem, podkreślają jednak te walory miejsca o których pisałam powyżej.

Bardzo serdecznie pozdrawiam.

bombel
20-06-2008, 22:34
widzisz jak to jest... jak się ma jakiś autorytet w jakimś środowisku, to nieraz ludzie spodziewają się po nim Bóg wie czego, a tu po prostu padła odpowiedź na zaczepne pytanie. stąd moje zdziwienie.

(ale ze mnie idiota, bombel by puścił taką niedorobioną obróbkę zdjęcia??)

To ja jeszcze mniej teraz rozumiem. :shock: Miałem się rozpłakać ze złości, obrazić czy walić w mordę od razu? Padło pytanie, to odpowiadam, co ma do tego autorytet, czy jego brak. Spodziewałeś się bóg wie czego, to znaczy czego konkretnie?

Skrzat - dziękuję i również pozdrawiam...

Skrzat
23-06-2008, 21:27
Nie bij tylko wytłumacz:wink:;)

To ja dziękuję, że jest pięknie i jest do czego wracać.

bombel
23-06-2008, 22:07
Dziękuję raz jeszcze za ciepłe słowa, ale co? Co wytłumaczyć? Chyba, że czegoś nie doczytałem/nie zrozumiałem, i na to wygląda...

autograf
24-10-2008, 16:33
[...] a racz zdradzić, które [...]

TO!

CYMRU
24-10-2008, 18:30
Co tu więcej dodać???. Widać oko i rękę mistrza. Wrzucaj Bombel więcej, jest się czego uczyć.

Pozdro!.

harb
24-10-2008, 18:50
TO!

o tak !!!!!! chętnie wracam do tej fotki - jest ciagle na czasie :-D

elix
24-10-2008, 18:54
TO!

Tak się domyślałem :)

maddnes
01-11-2008, 02:53
ogólnie fajne....ale za ciasno tam gdzie niebo

kulten
02-11-2008, 19:31
Troszkę klaustrofobii ale ta kostka brukowa rewelacja.

autograf
23-11-2008, 04:38
Ależ ja lubię to zdjęcie!

Często TU wracam! Z przyjemnością.

borregaard
23-11-2008, 13:52
A ja dopiero dzisiaj się dopatrzyłem ,że Bombel tam upchnał winietę....no cóż człowiek spostrzegawczy...:mrgreen:
Pzdr
Andrzej

Radek_1
23-11-2008, 23:44
Ale Cię wygrzebali ... :)