PDA

Zobacz pełną wersję : czy warto? - i ja prosze o rade

AgnieszkaT
19-06-2008, 15:54
Witam wszystkich,
Jestem nowa na forum, ktore znalazlam przypadkiem, szukajac info nt Nikona.
Bardzo prosze o opinie - jestem zupelnie zielona jesli chodzi o lustrzanki, ale czuje, ze nadszedl moment, zeby probowac sie z jakas zaprzyjaznic :)
Mam okazje kupic nikona d50, ma na koncie ok 15.000zdjec, kupiony w pazdzierniku 2006. Do tego obiektyw Tamron 28-75mm, 2.8, kupiony 7 miesiecy temu. Do tego karta pamieci SD 1G i dwie torby Lowepro, jedna mniejsza, druga - plecak. Wszystko wyglada jak nowe patrzac golym okiem. cena za calosc to ok 1700zl.

czy te 150000pstrykniec to sporo? Warto zainwestowac w taki zestaw dla poczatkujacego amatora? naklady finansowe mam ograniczone wiec troche kusi mnie ta cena.
Jaka jest Wasz opinia?

Megazordon
19-06-2008, 16:05
Moim zdaniem to dobry zestaw za dobre pieniądze na początek. Może będzie Ci brakować czasami szerszej ogniskowej, ale za to będziesz mieć jasne szkło. Spytaj się sprzedającego, czy ten obiektyw na pewno nie ma front lub back fockusa (nieprawidłowość, gdy ostrość jest ustawiana przed lub za obiektem, który ma być ostry), bo to dość częsta przypadłość Tamronów współpracujących z body Nikona. Ilością kłapnięć się nie przejmuj, bo to stosunkowo niewiele.

Jeżeli sprzęt jest w dobrym stanie i wszystko działa, to bierz i baw się :)

mpwt
19-06-2008, 16:11
15.000 to nie jest dużo... moim zdaniem...

velaskez
19-06-2008, 16:14
zdecydowanie niedużo, warto

AgnieszkaT
19-06-2008, 16:24
dzieki za te pierwsze opinie :)

i jeszcze jedno pytanie, czy ten front-/ backfocus mozna zauwazyc za kazdym razem?
I przy jakim ustawieniu AF-area mode: single-, dynamic,-closest subject? a moze to nie ma znaczenia?

wybaczcie naiwne pytania, glupio mi troche, bo tu strasznie zaawansowane rozmowy sa prowadzone, ale nie mam tak naprawde do kogo sie zwrocic z tym dylematem.

mpwt
19-06-2008, 16:27
Tu jest instrukcja jak sprawdzić: http://www.focustestchart.com/chart.html

AgnieszkaT
19-06-2008, 16:30
Tu jest instrukcja jak sprawdzić: http://www.focustestchart.com/chart.html

wielkie dzieki!! :)

mpwt
19-06-2008, 16:51
Tylko weź ten test z minimalnym przymróżeniem oka. Mało które szkło jest idealne... ważne, żeby ew. FF/BF nie był jakiś makabryczny...

FIJI
19-06-2008, 17:07
Sam się zastanawiam nad D50, ale na tapecie mam jeszcze Fuji S3 Pro. Miałem jakiś czas temu D70, który miał 38 tyś strzałów i śmigał jak zły ;) Jeżeli ten ma 15 tyś to jeszcze wytrzyma z 2-óch właścicieli :) Co do BF/FF największe problemy z nim miałem gdy miałem Canona 20D. Nigdy więcej !!

nonnatus
21-06-2008, 11:22
Mam okazje kupic nikona d50, ma na koncie ok 15.000zdjec, kupiony w pazdzierniku 2006. Do tego obiektyw Tamron 28-75mm, 2.8, kupiony 7 miesiecy temu. Do tego karta pamieci SD 1G i dwie torby Lowepro, jedna mniejsza, druga - plecak. Wszystko wyglada jak nowe patrzac golym okiem. cena za calosc to ok 1700zl.

czy te 150000pstrykniec to sporo? Warto zainwestowac w taki zestaw dla poczatkujacego amatora? naklady finansowe mam ograniczone wiec troche kusi mnie ta cena.
Jaka jest Wasz opinia?

cena ********** niska. sam obiektyw kosztuje około 1000. karta i torbo-plecaki to jakieś 400-500 zł.
vięc aparat masz za 200.:)

cena nowego obiektywu
http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/84147

tu masz jeszcze test tego obiektywu
http://www.photozone.de/Reviews/46-nikon--nikkor-aps-c/291-tamron-af-28-75mm-f28-sp-xr-di-ld-aspherical-if-nikon-lab-test-report--review

15.000 klapnięć to rok, półtora roku pracy aparatu.
no chyba, że ktoś zarabia sprzętem , to very więcej.
vięc brać i po rękach całować filantropa.

poza tym to naprawdę dobry aparat. dobrze że nie weszłaś w linię 40/x/60
pzdr.

ADAS
21-06-2008, 11:35
Jak na początek to dobry zestaw. Tamron może z Tobą zostać na wieki bo światło i zakres fajny. Ja pomomo przesiadki na trzysetkę pięćdziesiątkę oddałem żonie. Jest t pusyka, ktra robi fajne JPG. Ma prawie wszystko co bedzie Ci potrzebne.

AgnieszkaT
21-06-2008, 13:58
ok, nonnatus, ADAS, dziekuje :)

kupilam aparat, teraz doczytuje z czy to sie je- Straaasznie duzo informacji do przetrawienia.
chyba musze kupic filtr UV (jaki najlepszy, mozecie doradzic?), moze polaryzacyjny.
jestem strasznie zielona w tym temacie ale coraz bardziej mnei to wciaga. Zaraz wrzuce kilka fotek probnych.

jeszcze raz wielkie dzieki za pomoc. Swietne forum, kopalnia wiedzy. :)

piterdm
21-06-2008, 16:30
O filtrach poczytaj tu http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=2343.
Więcej info jakiej firmy itp. użyj szukajki, było wiele razy.

nonnatus
21-06-2008, 17:12
filtry zostaw na później. zacznij od poznania puszki.
jak zaczniesz robić zdjęcia z filtrami to się nie połapiesz jak aparat widzi światło.
zacznij na spokojnie. filtry dokupisz jak będziesz już wiedziała czego potrzebujesz.
poza tym dobre filtry trochę kosztują, bo tanie filtry hamy możesz sobie darować,
chyba że jako osłonę na szkło obiektywu.:)

AgnieszkaT
21-06-2008, 21:51
filtry zostaw na później. zacznij od poznania puszki.
jak zaczniesz robić zdjęcia z filtrami to się nie połapiesz jak aparat widzi światło.
zacznij na spokojnie. filtry dokupisz jak będziesz już wiedziała czego potrzebujesz.
poza tym dobre filtry trochę kosztują, bo tanie filtry hamy możesz sobie darować,
chyba że jako osłonę na szkło obiektywu.:)

dzieki za rade, masz pewnie racje.

Ale ja chce cos kupic wlasnie jako ochrone obiektywu. Juz dzis prawie palpitacji serca dostalam, jak moje starsze dziecko zabawko machnelo zahaczajac o obiektyw :)

wilk325
21-06-2008, 21:55
dzieki za rade, masz pewnie racje.

Ale ja chce cos kupic wlasnie jako ochrone obiektywu. Juz dzis prawie palpitacji serca dostalam, jak moje starsze dziecko zabawko machnelo zahaczajac o obiektyw :)

Kup sobie na początek filtr UV jako osłonę soczewki obiektywu i to Ci wystarczy. Dopasuj tylko średnicę obiektywu i filtra.

swider
21-06-2008, 21:57
Jak dla ochrony to filtr UV. Polecam Marumi. W kazdym razie nie oszczedzaj na filtrach.

P.S.
Do ochrony przedniej soczewki masz rowniez tulipana dolaczonego do obiektywu.

P.S. (2)
Pisalismy w tym samym czasie.

Megazordon
22-06-2008, 02:21
Teraz to już tylko rób zdjęcia i oglądaj zdjęcia. Dużo oglądaj. Dużo pstrykaj. O czymś pewnie jeszcze nie napisałem. Aaaa... dużo zdjęć oglądaj i rób :)

Na tym forum co jakiś czas się kilka fajnych zdjęć pojawia, więc śledź http://forum.nikon.org.pl/forumdisplay.php?f=3