PDA

Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Foto...

Radi_wroc
19-06-2008, 14:59
Witam Wszystkich!

Jako nowicjusz, troszkę nie za bardzo wiedziałem gdzie to umieścic, więc padło na różności.
Myślę, że nikomu ciśnienia nie podniosłem.....bo lekarze w cenie :)

Wypowiedzcie sie co nie tak lub co jest ciekawego w tej fotce...krytyka mile widziana, oby konstruktywna :)

Fot. 1

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (www.fotosik.pl)

Fot. 2 ( zabawa )

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (www.fotosik.pl)

Kasandra
19-06-2008, 15:06
masz cały wielki dział do ocen fotek-do wyboru do koloru;-)))

sebah
19-06-2008, 15:08
a tak pozatym to nic ciekawego nie ma

Dyziek
19-06-2008, 15:30
masz cały wielki dział do ocen fotek-do wyboru do koloru;-)))

Bez wątpienia to jest architektura.

a tak pozatym to nic ciekawego nie ma

Wg mnie jest, tylko że źle przedstawione, krzywo na maxa:)

ekonet
19-06-2008, 15:36
Nie wpadłbym na to, by katedrę fotografować z lampą błyskową (wbudowaną)...

Piotr_ek
19-06-2008, 16:31
Wg mnie jest, tylko że źle przedstawione, krzywo na maxa

i nieostre :)

i ja patrząc na te zdjęcia odnoszę wrażenie, że budowla zaraz przewróci się na plecy tzn do tyłu :)

odii
19-06-2008, 16:35
Nie wpadłbym na to, by katedrę fotografować z lampą błyskową (wbudowaną)...

:D

Radi_wroc
19-06-2008, 21:58
:)

Upsss.... ale się nasłuchałem.....
- co do ostrości, to ciężko z kilku mega zrobić kilka kilo nie tracąc nic ( z przyjemnością poczytam jak to się robi :) )
- lampa ...i to wbudowana …cóż, innej nie posiadam. Z reki trudno mi utrzymać dłużej bez drgnięcia :(
- och ta geometria.... Dlaczego tak wszyscy biegną ku niej.
Chciałem by emanowała z niej wielkość, wiec starałem się w perspektywie ująć, chyba nie zawsze 90st. = ideał.

Fajnie jest słyszeć cokolwiek od Was, ale jak mnie się co innego podoba lub widzę, że jest źle to staram się to poprzeć właściwymi argumentami :) ( byle nie ironią )

Dalsze komentarze mile widziane :)

ekonet
19-06-2008, 22:07
Czepiam się lampy dlatego, iż doświetlanie takiego obiektu nawet najmocniejszą błyskową lampą zewnętrzną nic nie da. Poza tym zdjęcie sprawia wrażenie mglistego i mydlanego.
A obiekt, przynajmniej dla wrocławianina, jest do bólu banalny, jak wizerunek Bolka i Lolka - więc takim ujęciem nikogo nie zaskoczysz i nie zainteresujesz.
Drugi obrazek nieco ciekawszy, bo coś (co prawda - coś dziwnego) się dzieje na niebie, ale duży minus za dziwaczną ramkę - to jest moje zdanie.
Jeśli to jest zdjęcie "z ręki" - to poza konkursem spory plus za stabilność. Jednak statyczne zdjęcie statycznego obiektu powinno swą ostrością "urzynać jaja" - inwestycja w statyw wydaje się więc niezbędna (i kto to mówi, prawda, Jarku?) ;)

jarek76
19-06-2008, 22:11
A o takim wynalazku jak statyw to słyszałeś? :mrgreen:
Co do zdjęcia to mnie sie nie podoba
Pozdrawiam

Radi_wroc
19-06-2008, 22:36
Czepiam się lampy dlatego, iż doświetlanie takiego obiektu nawet najmocniejszą błyskową lampą zewnętrzną nic nie da. Poza tym zdjęcie sprawia wrażenie mglistego i mydlanego.
A obiekt, przynajmniej dla wrocławianina, jest do bólu banalny, jak wizerunek Bolka i Lolka - więc takim ujęciem nikogo nie zaskoczysz i nie zainteresujesz.
Drugi obrazek nieco ciekawszy, bo coś (co prawda - coś dziwnego) się dzieje na niebie, ale duży minus za dziwaczną ramkę - to jest moje zdanie.
Jeśli to jest zdjęcie "z ręki" - to poza konkursem spory plus za stabilność. Jednak statyczne zdjęcie statycznego obiektu powinno swą ostrością "urzynać jaja" - inwestycja w statyw wydaje się więc niezbędna (i kto to mówi, prawda, Jarku?) ;)

Dziękuje, o takie wypowiedzi mi chodziło :) ...czegoś uczą

- w orginale jest zdecydowanie ostrzejsze, można kamyki w cegłach na wieży oglądac. Nie potrafię jednak tak skompresowac zdjęcia na stronę by zachowac takie szczegóły .

ekonet
19-06-2008, 22:43
Dziękuje, o takie wypowiedzi mi chodziło :) ...czegoś uczą

- w orginale jest zdecydowanie ostrzejsze, można kamyki w cegłach na wieży oglądac. Nie potrafię jednak tak skompresowac zdjęcia na stronę by zachowac takie szczegóły .
A musisz obrabiać zdjęcia "tym czymś" Nero? Próbowałeś programami Nikona? Albo w PS? Może tu tkwi przyczyna?

jarek76
19-06-2008, 23:13
inwestycja w statyw wydaje się więc niezbędna (i kto to mówi, prawda, Jarku?) ;)

Prawda, prawda i mówi o tym kolega który zbiera się do kupna statywu jak jeż do ..... :mrgreen:
Pozdrawiam