PDA

Zobacz pełną wersję : Panowie pomóżcie -monitor s1932

syla007
19-06-2008, 14:31
Witam

Nie wiem czy dobrze trafiłam, ale jeżeli wybrałam nieodpowiednią grupę to z góry przepraszam.
Na swoją obronę mam to że jestem tu nowa i za bardzo nie wiem jak poruszać się na tym forum.

Niedawno zakupiłam monitor Eizo Flex Scan s1932. Gdyby nie jeden mankament byłabym bardzo z niego zadowolona.
Mianowicie zaobserwowałam w nim taką nieprawidłowość, czcionki nie trzymają stałej grubości - rozmywają się (i to wcale nie tyczy się patrzenia pod różnymi kątami)
Chwilami przechodzi z ostrego wyrażnego do zamazanego (efekt migania). Bardzo zauważalne jest to gdy najeżdżam kursorem na linki, rozmazuje się wówczas tekst na całej stronie.
To samo dzieje się gdy otwieram inne okna przeglądarki lub inne programy (np gg - tu już wyraźnie widać że coś nie tak jest z tekstem w okienku wyraźnie miga).
Dziwne jest też to, że gdy otworze jakąkolwiek stronę gdzie jest tekst od góry do dołu to w niektórych partiach jest bardziej wyraźny a w niektórych zamazany.

Co mi poradzicie, co to może być jak z tym walczyć. Czy to wada monitora i serwis czy można to gdzieś ustawić?

Zrozpaczona użytkowniczka s 1932

R
19-06-2008, 14:38
a rozdzielczosc monitora prawidlowo ustawiona?

Erie
19-06-2008, 14:42
pytania - jaki kabel? jaka rozzielczość i częstotliwość odświeżania? jak jest ustawiona faza (w przypadku kabla analogowego)?

Sever
19-06-2008, 15:35
A to nie jest to, że trzeba w windowsie włączyć opcje która właśnie powoduje "lepsze" wyświetlanie czcionek ? jak ona się nazywała ... hmmm... nie mam pod reka windowsa aby sprawdzić, ale może ktoś podpowie?

Ok - kolega podpowiedzial : ClearType
Chyba jakoś tak (piszę z pamięci mojej i kolegi więc niezbyt dokładnie ;) :
PPM na Desktop -> Wygląd -> Efekty -> i z jednego z rozwijalnych list wybrać ClearType

Erie
19-06-2008, 15:40
A to nie jest to, że trzeba w windowsie włączyć opcje która właśnie powoduje "lepsze" wyświetlanie czcionek ? jak ona się nazywała ... hmmm... nie mam pod reka windowsa aby sprawdzić, ale może ktoś podpowie?

clear type, ale raczej to nie to

syla007
19-06-2008, 16:09
Rozdzielczość: 1280 na 1024 pikseli, częstotliwość odświeżania ekranu: 60 Hz a kabel sygnałowy (cyfrowy) FD-C39
Dodam tylko że również był podłączany analogowo i z takim samym rezultatem.

R
19-06-2008, 16:12
a nie ma w nim w manu czegos w rodzaju AUTO? chodzi o jakies fabryczne ustawienia...
jesli komputer jest starszy a karta jest ATI to jest cos takiego jak FAST WRITE albo cos podobnie sie nazywajacego... trzeba to wylaczyc.

Corvus5
19-06-2008, 19:05
W monitorze jest są opcja, które mogą dawać taki efekt. Sprawdź czy masz włączony zwiększony "Cont Enhancer" albo coś takiego. Też zauważyłem kiedyś u siebie taki efekt, ale tego nie włączałem. Teraz nic mi nie przeszkadza. Może masz zmniejszoną ostrość w monitorze i się coś dzieje.

syla007
19-06-2008, 19:49
Włączyłam Cont Enhancer i wyłączyłam - żadnego efektu, funkcja Cont Enhancer służy tylko do poprawy kontrastu.

Jeger
19-06-2008, 20:17
możesz wrzucić scrina mysle, że bardzo ułatwi to pomoc.

Tom01
19-06-2008, 20:57
Proponuję sprawdzić w kolejności:
1. kabel DVI
2. sterownik karty
3. kartę graficzną

syla007
19-06-2008, 22:46
Kabel odpada bo przy analogowym jest to samo. Poza tym monitor był sprawdzany również na innym kompie i efekt był ten sam, więc wina karty też odpada. Za pomocą Hyper Cam nagrałam ten błąd, gdy odtwarzam go na innym monitorze efekt jest prawidłowy , podobnie z print screenem. Jak odtwarzam nagrany obraz na moim monitorze pojawia się ten brak trzymania ostrości czcionek i to najgorzej na samym środku ekranu, a im bliżej narożników tym czcionki wyraźniejsze i stabilniejsze.

Tom01
19-06-2008, 22:48
Poza tym monitor był sprawdzany również na innym kompie i efekt był ten sam

Zatem monitor do serwisu.

Erie
19-06-2008, 22:50
Kabel odpada bo przy analogowym jest to samo. Poza tym monitor był sprawdzany również na innym kompie i efekt był ten sam, więc wina karty też odpada. Za pomocą Hyper Cam nagrałam ten błąd, gdy odtwarzam go na innym monitorze efekt jest prawidłowy , podobnie z print screenem. Jak odtwarzam nagrany obraz na moim monitorze pojawia się ten brak trzymania ostrości czcionek i to najgorzej na samym środku ekranu, a im bliżej narożników tym czcionki wyraźniejsze i stabilniejsze.

nie możesz nagrać (d)efektów sprzętowych - to co nagrywasz print screenem, hyper camem itp to jest sygnał wysyłany do monitora z karty graficznej (obraz klatki do wyświetlenia), a samo pływanie jest związane ze sprzętem (torem wizyjnym)

Czornyj
19-06-2008, 22:57
ale jeśli monitor na innym kompie daje ten sam efekt, to raczej musi być uwalony.

syla007
23-06-2008, 13:19
Monitor jest już gotowy do wysyłki. Podobno w ciągu trzech dni serwis ma naprawić.
Dziękuję bardzo za szybkie odpowiedzi i pomoc.

Pozdrawiam