PDA

Zobacz pełną wersję : Fotoksiążka NIE na fotopapierze

bombel
19-06-2008, 12:14
Witajcie -

mam potrzebę zrobienia ładnej fotoksiążki. Przejrzałem kilka stron, zobaczyłem w naturze chyba dwie, czy trzy produkcje różnych firm i sprecyzowałem swoje potrzeby. Otóż, co to ma NIE BYĆ:

- nie album z grubymi na 1mm, kolorowymi kartami
- nie jedna bardzo długa fotografia, złożona w harmonijkę i udająca książkę
- nie zbiór fotografii posklejanych w jeden album
- nie oprawne w skórę czy podobne

Chciałbym raczej, żeby to miało wygląd normalnej książki, z twardą okładką; taka, jaką wszyscy znają z każdej księgarni. Grzbiet (chętnie z napisem), przód i tył w całości do zadrukowania. Drukowane kartki zwykłego papieru (zwykłego w tym sensie, że nie papieru fotograficznego; to może być np. kreda matowa), o objętości powiedzmy 60-100 kartek, czyli 120-200 stron, introligatorsko porządnie oprawione. Najchętniej nie klejone, żeby po paru przekartkowaniach nie rozleciało się na pojedyncze kartki, tylko szyte nićmi.

Ideałem byłoby, gdyby drukowali z dostarczonych plików pdf, a nie dawali jakieś dziwne wynalazki w postaci własnych programów do składu... Oczywiście musi być możliwość dowolnego zaprojektowania strony (text + foty), ale jak się da tym ich wynalazkiem, to może być.

Znalazłem prawie ideał (firma (http://www.blurb.com/learn_more/books)), problem w tym, że nie przyjmują PayPala, czy podobnych systemów (check, money order). Wyłącznie żądają kart kredytowych, a ja, jako stary asekurant i sceptyk tego im nigdy nie podam... I jest zagwozdka.

I pytanko: nie znacie Koledzy czegoś takiego w Polsce, albo i gdzie indziej? Może gdzieś tam istnieje firma, która nie chce wyszarpać ze mnie numeru tak tajnego, że nawet ja go nie pamiętam? :) Czytaj, zrobi to świetnie, tanio, i jeszcze rozliczy się ze mną normalnie?

Ironią losu jest to, że jest coś takiego w Krakowie (czyli u mnie pod nosem), ale nie chcą zrobić mi innego formatu niż A4 pion i max objętość to 30 kartek. A już zapowiadało się tak dobrze!

hedgehog
19-06-2008, 12:18
Ciężko Ci będzie znaleźć coś o jakości choć zbliżonej do Blurb za tą samą cenę... Może warto przekonać się co do karty? To 21 wiek - i tak każdy może zhackować Cię w pięć minut, nie ma co popadać w paranoję :) A blurbowe książki warte Rydzyka... Ryzyka znaczy.

fIlek
19-06-2008, 12:20
Proste rozwiązanie:

www.alboom.pl

enjoy :)

Jak będziesz miał ochotę, to możesz strony złożyć po swojemu i wysłać im składowe. alboom.pl to część serwisu studiouh.com - robią sporo różnych rzeczy i mają fajną maszynkę xeroxa

bombel
19-06-2008, 12:38
@ hedgehog - nikt mnie nie zhackuje, bo nigdzie, dosłownie nigdzie nie podałem ani razu żadnych namiarów na żadną moją kartę. Więc mogą zhackoweać system, ale wtedy niech się oto martwi bank. A jeśli padnie system - no cóż, wolę nie myśleć. Już i tak mam stres cywilizacyjny. Weź taki Szczecin parę tygodni temu. Jedna burza i całe miasto jest w dupie.

Ale ja nie o tym. Miałeś w ręce coś od Blurba? Rzeczywiście wygląda to ta porządnie jak na ich obrazkach? Bo nawet biorę pod uwagę wyrobienie jakiegoś dodatkowego konta w mbanku na przykład, tylko po to, żeby mi dali kartę. Zapłacę raz i sam wyczyszczę konto. :)

@ Filek - dzięki, już lecę sprawdzić. Mam nadzieję, że mnie przekonają jakością (i ceną, daj boże).

hedgehog
19-06-2008, 12:41
@ hedgehog - nikt mnie nie zhackuje, bo nigdzie, dosłownie nigdzie nie podałem ani razu żadnych namiarów na żadną moją kartę. Więc mogą zhackoweać system [...]

Chodzi mi raczej o to, że jak ktoś będzie się bawił to i tak grubo będzie i nie uciekniesz. Po co więc sobie głowę zawracać? Przecież kartę i tak masz ubezpieczoną na wypadek fraudu? Przynajmniej zakładam, że w Polskich bankach tak jest? To chyba międzynarodowy wymóg...

Ale ja nie o tym. Miałeś w ręce coś od Blurba? Rzeczywiście wygląda to ta porządnie jak na ich obrazkach?

Miałem. Świetnie to wygląda. Znajomy fotomiszczu stąd drukował sobie i wyszło to naprawdę ładnie. Nie ma co się Blurba bać.

fIlek
19-06-2008, 13:01
@ hedgehog - nikt mnie nie zhackuje, bo nigdzie, dosłownie nigdzie nie podałem ani razu żadnych namiarów na żadną moją kartę. Więc mogą zhackoweać system, ale wtedy niech się oto martwi bank. A jeśli padnie system - no cóż, wolę nie myśleć. Już i tak mam stres cywilizacyjny. Weź taki Szczecin parę tygodni temu. Jedna burza i całe miasto jest w dupie.

Ale ja nie o tym. Miałeś w ręce coś od Blurba? Rzeczywiście wygląda to ta porządnie jak na ich obrazkach? Bo nawet biorę pod uwagę wyrobienie jakiegoś dodatkowego konta w mbanku na przykład, tylko po to, żeby mi dali kartę. Zapłacę raz i sam wyczyszczę konto. :)

@ Filek - dzięki, już lecę sprawdzić. Mam nadzieję, że mnie przekonają jakością (i ceną, daj boże).

Nie jest to zbyt drogie, więc możesz zrobić sobie coś na próbę - tak chyba najlepiej. Jeśli Ci się spodoba i będziesz częściej chciał coś takiego zamawiać, to daj znać, mam tam nieustającą promocję ;)

marszull
19-06-2008, 13:29
Ja zamowilem blurba na probe komus w prezencie ;-)
jak bedzie slabo to zrobie odbitki i zloze album
a jak bedzie dobrze to na pewno niedlugo cos znowu zrobie

co do platnosci to polecam ekarte mbank (wrzucasz kase ile potrzebujesz, placisz, jak cos zostanie to rozladowujesz, wiec nie ma szans zeby cos ukrasc)
a przy okazji paypala tez trzeba jakos zasilac, mozna bez karty?

hedgehog
19-06-2008, 13:30
a przy okazji paypala tez trzeba jakos zasilac, mozna bez karty?

Nie wiem jak w przypadku polskiego PayPala, ale dla .co.uk głównym środkiem płatniczym jest konto, a dopiero później karta.

marszull
19-06-2008, 13:40
Nie wiem jak w przypadku polskiego PayPala, ale dla .co.uk głównym środkiem płatniczym jest konto, a dopiero później karta.
To pewnie w polskim jest tak samo, ja zakladalem us i tam podstawa jest karta, teraz mam zmieniony na ekarte mbankowa i tez jest ok

bombel
19-06-2008, 13:40
Nie jest to zbyt drogie, więc możesz zrobić sobie coś na próbę - tak chyba najlepiej. Jeśli Ci się spodoba i będziesz częściej chciał coś takiego zamawiać, to daj znać, mam tam nieustającą promocję ;)

Na razie zniechęca mnie jedno - alboomy są klejone. Za długo siedzę w światku wydawniczym, żeby nie wiedzieć, czym to pachnie. Zdecydowanie wolałbym szyte nićmi - no ale rzeczywiście poza tym nie jest źle.

Nie doczytałem też, czy można im posłać pdfy, albo jeszcze nie doczytałem. Gdzieś rzuciło mi się w oczy, że max objętość to 92 strony i teraz szukam, czy to strony, czy kartki. Wbrew pozorom to istotna różnica. :)

Hej, jeśli istotnie mogę, pewnie się odezwę w sprawie tej promocji. Serdeczne dzięki za chęci! :)

bombel
19-06-2008, 13:49
co do platnosci to polecam ekarte mbank (wrzucasz kase ile potrzebujesz, placisz, jak cos zostanie to rozladowujesz, wiec nie ma szans zeby cos ukrasc)

No właśnie się zastanawiałem nad tym od jakiegoś czasu i chyba podjąłem właśnie decyzję. Powiedz mi jeszcze tylko jaką kartę wziąć, żeby potem nie mieć problemów (jestem w tych sprawach ciemny jak tabaka w rogu i kompletnie mało kumam).

I napisz jak Ci się pracowało z Blurbem, jakieś plusy i minusy?

marszull
19-06-2008, 14:16
No właśnie się zastanawiałem nad tym od jakiegoś czasu i chyba podjąłem właśnie decyzję. Powiedz mi jeszcze tylko jaką kartę wziąć, żeby potem nie mieć problemów (jestem w tych sprawach ciemny jak tabaka w rogu i kompletnie mało kumam).

I napisz jak Ci się pracowało z Blurbem, jakieś plusy i minusy?

Ja mam taka (http://www.mbank.pl/indywidualny/karty/wirtualne/eKARTA/index.html) dla USD bo wiecej zakupow robie w USD :-)
jest jeszcze euro wiec musisz wybrac wg swoich preferencji

Co do blurba to soft i skladanie ksiazki spoko (moze troche malo szablonow, ale nie najgorzej) troche wolno ale na bardzo slabym kompie
zamawianie i wysylka tez ok, szybko i sprawnie
teraz tylko czekam na efekty

bombel
19-06-2008, 14:29
Wielkie dzięki! Właśnie próbowałem nadrobić lata zaległości i zacząlem połykać wiedzę o kartach w mbanku, ale sam widzę, że nie tędy droga. Mam taki mętlik, że więcej już nie wiem, niż wiem. :)

Dobra, idę to całe konto zakładać. Wolałbym obrobić 5 sesji RAWów, niż grzebać teraz w tych bankowych sprawach...

fIlek
19-06-2008, 14:45
bombel - co do pdfów, to możesz sie bez problemu dogadać. Podadzą Ci jakie spady i możesz jechać po swojemu. Co do klejenia - mam taki przykładowy albumik i uważam, że zrobili to bardzo solidnie.

bombel
19-06-2008, 14:57
OK, samo założenie konta nie spowoduje, że od razu zacznę kupować w USA. :) Teraz się troszkę miotam, ale jak na spokojnie porównam co i jak, to pewnei wybiorę jedno z dwojga.

Dziękuję wszystkim Wam za pomoc!

lukasz_wysocki
19-06-2008, 17:42
Bombel, co do karty to łatwiej wejść w posiadanie Twoich danych mając swojego kelnera w restauracji czy gdziekolwiek, niż przechwytywać szyfrowane transmisje :)

A jeśli chodzi o książkę, polecam zdecydowanie:
http://www.sharedink.com/

Jak się zarejestrujesz, mają również tzw. Photographers Program - przez 30 dni możesz mieć dostęp do tego jako trial, później musisz cośtam zapłacić, ale to jednorazowa płatność - doskonałe dla tych któzy robią takie książki ciut częściej.

Jeśli chodzi o jakość, robiłem kilka i nie widziałem nigdzie takiej jakości jak oni robią, ceny - musisz porównać bo ja po zrobieniu jednej książki nie szukałem już nigdzie indziej :)

Pozdrawiam

Kasandra
19-06-2008, 18:42
Łukasz a gdzie Ci wysyłali?UK czy Pl?niby jest napisane, żeby pytać jak kraju nie ma na liście, ale jeśli Tobie słali do Pl to odpowiedź będzie szybsza;-)

Please note that we currently ship orders to the following countries:
United States and its territories
Australia
Belgium
Brazil
Canada
Denmark
Finland
France
Germany
Greece
Hong Kong
Iceland
Ireland
Italy
Japan
Luxembourg
Mexico
Netherlands
New Zealand
Norway
Philippines
Singapore
South Africa
Spain
Switzerland
United Kingdom
If you need your order shipped to a destination that we don't currently support, just ask and we'll do our best to accomodate you.

lukasz_wysocki
19-06-2008, 18:59
Witam,

mnie akurat słali do UK, ale pytałem o Polskę i mówili że nie ma problemu.
Ceny wysyłki nie znam - to już do dogadania.

Pozdrawiam

Kasandra
19-06-2008, 19:15
Dzięki, bo naprawdę wyglądają porządnie.
A ten program...prosty?bo ja tępa jestem w tej dziedzinie;-)))na alboomie sobie poradziłam niby

paranoid
20-06-2008, 17:45
Masz problem przedmówcy podsyłali np. Album
Ja robię fotoksiążkę formatu A3 każda strona (40x30) zawiera od 3 do 9 zdjęć wszystkie strony są w grafice każda inna .Okładka sztywna klejona w środku rozkładówka mogą być teksty itd.
Więcej info zadzwoń 0606821747

Kasandra
20-06-2008, 19:35
a po polsku o czym Ty rozmawiasz?
Proponujesz, że mi taką zrobisz czy jak, bo ja się pogubiłam?
Sęk w tym, że sobie chcę sama zrobić i mieć frajdę z tworzenia czegoś;-)

bombel
23-06-2008, 00:04
Bombel, co do karty to łatwiej wejść w posiadanie Twoich danych mając swojego kelnera w restauracji czy gdziekolwiek, niż przechwytywać szyfrowane transmisje :)

A jeśli chodzi o książkę, polecam zdecydowanie:
http://www.sharedink.com/

W sumie za blisko tego siedziałem, żeby się nie bać. Tuningowałem kiedyś sporo serwisów www dla klientów Polcardu (taka instytucja autoryzacji kart) i od nich się nasłuchałem. Ale nie o kartach tu mówmy, tylko o książkach.

Przeglądnąłem serwis, który mi polecasz, ale niestety nigdzie nie znalazłem ładnej fotografii ich wyrobu. Prawdę powiedziawszy do Blurba przekonała mnie fotka ich książki, widziana 'na płask', od góry, tak, że widziałem introligatorkę. Jest ładna i dobrze zrobiona, jeśli to ich wyrób, a nie zmyła. Jeśli to rzeczywiście ich książka i tak je wykonują, wróży to, że sama książka (przedmiot wykonany z papieru) będzie dobry.

@Paranoid - pewnie skorzystam, ale nie do tego, co teraz zamierzam. Teraz chcę książkę na jakieś 100 stron o mniejszym formacie, ale może nawet większej objętości, szytą nićmi a nie klejoną, na papierze niefotograficznym. Chyba, że się nie zrozumieliśmy. Ale prędzej czy później będę potrzebował takiego formatu, a jak znam życie to nawet prędzej niż później. :)

grzegorzant
27-06-2008, 10:15
....powiedz mi jeszcze tylko jaką kartę wziąć...

Równiez polecam internetową kartę z mBanku. Doładowania konkretną kwotą tylko taką jakiej akurat potrzebujesz oraz jednorazowe hasła sms to chyba dobre i bezpieczne rozwiązanie. Ja używam karty $, ale mając na uwadze ceny w HK przydałaby sie jeszcze funtowa. Niestety nie mają. Ważny jest jeszcze bankowy przelicznik walut. Nie jest on niestety przyjazny dla człowieka ;)
pozdrawiam

marszull
27-06-2008, 12:31
Co do ksiazki z blurba
polecam jak najbardziej
za 80 zl (razem z przesylka) za 18/18 okladka twarda z obwoluta ze zdjeciami
wyglada bardzo profesjonalnie bardzo dobra jakosc wydruku
mialem 26 stron, wszytsko zszyte (troszeke widac te zszycia ale naprawde tylko troszeke i jak sie mocno rozchyli kartki)
przesylka super zapakowana i dosyc szybko
w najblizszym czasie na pewno zamowie cos wiekszzego dla siebie
(to co odebralem teraz to prezent)
czyli generalnie polecam

celtech
10-07-2008, 21:39
Hej. Robiłem raz album blurb'a i uważam, że jest rzeczywiście ok. Szybko sprawnie i wysyłka do Polski. Natomiast jak chcesz mieć rzeczywiście jakość na najwyższym poziomie to wg mnie tylko www.myphotobook.de W sprawie jakości są dla mnie bezkonkurencyjni. Przy dużych formatach (np. 30x30 lub 30x40) i dużych grubościach np. 100-140 stron książka jest zszywana. Naprawdę, o jakości nie można nic złego powiedzieć - jeżeli chodzi o sam druk to przewyższają blurba - wiem z autopsji (przed sobą mam oba wydania).
Jest tylko jeden problem nie wysyłają do Polski więc trzeba mieć kogoś za granicą najlepiej w strefie EUR wtedy jest taniej. Gorąco polecam, a przy okazji wizyty w Poznaniu zapraszam do porównania efektów blurb'a i myphotobook'a
pozdrawiam

sote
16-09-2008, 13:49
odgrzeje troche tego kotleta ;)

bomblu i na co sie w koncu zdecydowales?

Daj znac co wybrales i jak efekty :)

Kraftsman
18-09-2008, 19:45
To ja też dołączę się do odgrzewania kotleta i powiem, że wydrukowałem książkę w blurb.com. Praca z ich programem do składania książki jest bardzo przyjemna i intuicyjna. To rzeczywiście świetnie działa i daje spore możliwości poukładania tego dokładnie według własnego widzimisię. Przy tym jest sporo różnych szablonów, które ułatwiają robotę. Cała procedura składu i później zamawiania jest rewelacyjnie prosta.

Książka przyszła dość solidnie wykonana, okładka twarda, papier fajny, dość gruby. Natomiast zawiedziony jestem trochę jakością wydruku. Nie to żeby był bardzo zły, ale wyobrażałem sobie, że będzie dorównywał wydrukom z labu. Tak niestety nie jest - ogólnie daje radę - ale jednak nie umywa się do tego co produkuje np. Profilab.

marszull
19-09-2008, 12:49
A w profilabie mozna druknac ksiazke?

Kraftsman
19-09-2008, 14:00
A w profilabie mozna druknac ksiazke?

Chyba nie - chodziło mi tylko o jakość wydruku.

marszull
19-09-2008, 16:51
aha
odbitek to nie ma co porownywac do takiej fotoksiazki
inny papier inne metody druku itd
a przede wszystkim inna cena ;-) (w porownaniu np. z albumami jesli trzeba by wydrukowac jedna sztuke)
ot w miare doberj jakosc wydruk cyfrowy, zszyty i zaokladkowany
za naprawde przystepna cene
stosunek jakosc do cena 9/10 moim zdaniem

gryson
20-10-2008, 19:01
A ja dziś na alledrogo znalazłem coś takiego.
http://www.fotoidea.pl/
Korzystał ktoś? Wygląda nieźle na tych zdjęciach, nie są to sklejone ze sobą odbitki foto, do tego jest to zszyte (chyba porządnie), może warto?

Duszan77
13-04-2010, 10:15
ja gorąco polecam lumabook.pl - specjalizują się w druku cyfrowym, fotoksiążki wyglądają naprawdę pięknie. Są szyte, więc mają bardzo wysoką trwałość. Można zastosować papier kredowy, który delikatnie nabłyszcza wydruki - naprawdę warto.