PDA

Zobacz pełną wersję : Laptop do domu i obróbki zdjęć

Rajek
19-06-2008, 10:54
Mogę w dobrej cenie kupić laptopa w poniżeszj specyfikacji.

1. Czy ktoś z Was korzystał z takiego laptopa lub z tej matrycy? Czy sprawdza się do obróbki zdjęć (amatorsko)?
2. Czy ktoś korzystał z tej Visty na takiej konfiguracji? Jak performance?

Używam C1, robię zdjęcia w NEFach i chciałbym, żeby to był w miarę szybki zestaw i dawał dobre odwzorowanie kolorów.

Specyfikacja poniżej:

Vostro 1710 : Intel Core 2 Duo T5870 (2.0GHz,800MHz,2MB)
Komponenty:
1 Display : 17" UltraSharp™ Widescreen WUXGA (1920 x 1200) Display with TrueLife™
1 Memory : 2048 MB 667 MHz Dual-Channel DDR2 SDRAM (2x 1024 MB)
1 Hard Drive : 160GB Serial ATA (5400RPM) Single
Hard Drive no.1
1 Graphics : 256 MB DDR2 NVIDIA GeForce 8600M GS
(128bit)
Oprogramowanie:
Windows Vista; Home Premium (32Bit) - Polish lub Windows lub ewentualnie XP Professional

wacki4
19-06-2008, 11:10
vista kazda taka sama, zalezy co włączysz/wyłączysz [jeśli chodzi o performance] ale na tej maszynce bedzie smigac.

ja bym wsadził szybszy ram - 667MHz.. to wolnizna. chociaż niech będą te 800 by fsb chodziło 1:1 w stosunku do procka, tak to będą go zwalniać.

LCD jak wiadomo - nie ma co liczyć na super, fajnie by było dobrego crt-ka podpiąć jeśli ma być to pro - jesli do fotek tak dla zabawy i fotki głównie do neta to zapewne styka.

Rajek
19-06-2008, 11:18
LCD jak wiadomo - nie ma co liczyć na super, fajnie by było dobrego crt-ka podpiąć jeśli ma być to pro - jesli do fotek tak dla zabawy i fotki głównie do neta to zapewne styka.

Amatorsko, fotki głównie do albumu więc zależy mi, żeby w labie kolorki były takie same. Nie planuje kupować dodatkowego monitorka bo nie mam gdzie go postawić. Chyba, że LCD np. 19" Eizo S1921 na powiesić na ścianę.

DXT
19-06-2008, 11:35
Amatorsko, fotki głównie do albumu więc zależy mi, żeby w labie kolorki były takie same.
Z kolorami moze byc problem...tak samo z kontrastem.

hedgehog
19-06-2008, 11:51
Ekrany laptopów to se można użytkować do oglądania filmów, a nie do obróbki zdjęć.

Jeśli chcesz koniecznie laptopa, to dokup porządny zewnętrzny monitor.

Rajek
19-06-2008, 13:01
Ekrany laptopów to se można użytkować do oglądania filmów, a nie do obróbki zdjęć.

.

Do filmów to mam porządne kino domowe 6.1 :mrgreen:
Chciałbym laptopa, żeby można było go schować przed małym rozkręcającym wszystko niedźwiadkiem :???:

Jeśli chcesz koniecznie laptopa, to dokup porządny zewnętrzny monitor.

Rozumiem, że testowałeś taką matrycę i masz porównanie np. do EIzO S1721?

DXT
19-06-2008, 13:11
Sam sie przymierzałem do podobnego modelu(ekran ten sam,inne bebechy) ale mnie naprostowali i padlo na Macbooka Pro

co do modelu który rozważasz
- zastanów się jaką matrycę wybrać bo są w 2 wersjach - matowa czy błyszcząca(radziłbym matową)
- kalibracja pod wydruk graniczy z cudem - monitor zewnetrzny to nieglupi pomysl
- zamiast visty lepiej xp pro(mniej zeżre zasobów systemowych i zostawi wiecej dla PSa)

hedgehog
19-06-2008, 13:13
Rozumiem, że testowałeś taką matrycę i masz porównanie np. do EIzO S1721?

Rozum, że widziałem już super-duper laptopy, a każdy z nich i tak miał matrycę do pupy. :)

Rajek
19-06-2008, 14:49
Sam sie przymierzałem do podobnego modelu(ekran ten sam,inne bebechy) ale mnie naprostowali i padlo na Macbooka Pro

a ile kosztował Twój Macbook Pro, jeżeli to nie tajemnica ...

co do modelu który rozważasz
- zastanów się jaką matrycę wybrać bo są w 2 wersjach - matowa czy błyszcząca(radziłbym matową)
- kalibracja pod wydruk graniczy z cudem - monitor zewnetrzny to nieglupi pomysl
- zamiast visty lepiej xp pro(mniej zeżre zasobów systemowych i zostawi wiecej dla PSa)

jak bym wybrał gorszą matrycę i model z XP to byłoby na 1/3 monitora :) muszę to przemyśłeć

DXT
19-06-2008, 22:43
a ile kosztował Twój Macbook Pro, jeżeli to nie tajemnica ...
ciut ponizej dychy - ale sa tansze modele wiec warto pomyslec jak ktos potrzebuje do pracy,bo do zabawy to przesada

jak bym wybrał gorszą matrycę i model z XP to byłoby na 1/3 monitora :) muszę to przemyśłeć
W sumie juz dawno nie porownywalem cen ale wydaje mi sie ze blyszczaca matryca i matowa kosztowaly podobnie

Rajek
20-06-2008, 09:54
ciut ponizej dychy - ale sa tansze modele wiec warto pomyslec jak ktos potrzebuje do pracy,bo do zabawy to przesada

macbook jest OK, ale myśłałem o laptopie do 3500 PLN :neutral:.

DXT
20-06-2008, 10:05
Za 3500 to pomyslalbym miedzy

IBM T61
Dell precision

byle nie ladowac visty,dokupic RAMu i wrzucic XP Pro

grudzinsky
20-06-2008, 13:37
vista to rzeczywiscie beznadzieja. od roku sie z nia mecze :( ale co zrobic...jak na razie nie chce inwestowac w Apple bo chce jakies pozadne szklo sobie kupic, albo dwa.
co do samego obrabiania zdjec na laptopie. obrabiam od ponad roku i tylko raz mialem problem z wydrukiem zdjecia, bo okazalo sie, ze wydruk jest ciemniejszy...mialem poprostu przyciemniony monitor :)
kolory sa takie jakich oczekuje. znajomy pracuje na crt-ku 21" w wydawnictwie i robil dla mnie projekty z moich fot. zadnego problemu ze zdjeciami nie bylo, ani za ciemne, ani za jasne i kolory takie same...
innym razem bedac u znajomego wywolalem fote u siebie na laptopie, wrzucilem na swoj serwer i ogladalismy na 6 roznych ekranach...LCD, CRT itd...na kazdym jednym ekranie fota wygladala zbyt ciemno, tylko na trzech roznych laptopach i jednym monitorze bylo ok...wiec gdzie tkwi przyczyna?
takie pisanie, ze laptop nie nadaje sie do obrabiania zdjec to tak samo jak D40 nie nadaje sie do robienia zdjec :)

Daga
20-06-2008, 13:59
Nie rozumiem, dlaczego męczysz sie z Vistą ? Tzn dlaczego Vista Cię aż tak męczy ? ;)
Mam ten system od czasu jego premiery i naprawdę nie narzekam. Żadnych problemów, zwisów, bluescreenów, itd. Nie rozumiem ciągle narzekających...
Teraz jak już wyszedł SP1 to naprawdę nie ma co marudzić.
System jak system, trzeba go dobrze skonfigurować i nie ma problemów.

A co do laptopa, kilka dni temu zakupiłam Toshibę A300-15C. Jak dla mnie rewelacja.
Matryca świeci o wiele lepiej jak w poprzedniej mojej Toshibie - A100.
Miałam dotychczas również normalny komputer stacjonarny i monitor LCD. Jakoś nie mogłam sobie poradzić z obróbką zdjęć, te kolory były wiecznie jakieś sztuczne... Trudno mi było ustawić balans bieli, itd.
A teraz jest lepiej. Zdjęcia wygladają bardziej naturalnie, a biel jest bielą a nie żółtym.
Pracuje mi sie łatwiej jeśli chodzi o zdjęcia, ale docelowo planuję zakupić monitor LCD PVA.
Sam laptop to rozwiązanie przejściowe. Niestety żaden komputer przenośny nie ma takiej matrycy, która jest potrzebna do obróbki zdjęć i która wiernie odda kolory a tym samym rzeczywistość :).

Pozdrawiam

DXT
20-06-2008, 14:05
Bledy visty to nic w porownaniu z tym jak ten system obciąża pamięć i procesor...na laptopie który ma z natury ograniczoną drastycznie wydajność to jeden z najgorszych systemów jaki można sobie wymyslic.

Daga
20-06-2008, 14:43
Idąc takim tokiem rozumowania najlepiej od razu zainstalować sobie Windows 98. System będzie pracował jeszcze szybciej.
Każdy nowy Windows potrafi lepiej korzystać z zasobów komputera. A każdy poprzedni wcześniej czy później staje sie przeżytkiem. Jeszcze niedawno wszyscy bali sie XP, narzekali, nie chcieli rezygnować z 98.
A teraz to samo jest z Vistą.

Przekleństwem natomiast, szczególnie dla notebooków są systemy Recovery.
Proste jak budowa młotka, wystarczy wcisnąć F ileś tam i poczekać trochę na zainstalowanie "systemu".
I taki właśnie system jest przeokropnie wolny. Te wszystkie aplikacje, które mają ułatwić życie, obciążają system tak, że nie da sie na nim pracować.
Niedawno widziałam jak Vista wyrzucała błędy podczas update'u. Okazało sie, że zapora systemowa blokowała aktualizacje z Microsoftu ;). Dziwne, bo na normalnym systemie z instalki nigdy czegoś podobnego nie widziałam.
Zainstalowanie "czystego" systemu z płytki instalacyjnej przyśpiesza komputer kilkakrotnie. A Vistę z recovery psują jej dodatkowe aplikacje, a nie sama ona :).

Poza tym, Visty nie poleca sie do starych, mało wydajnych komputerów.
A sprzedaż nowych notebooków z Vistą i 1GB RAM jest zwyczajnym marketingowym oszukiwaniem nabywców.
1GB jest tańsze niż 2GB, cały komputer staje sie więc tańszy, a niska cena bardziej przyciąga.
Kiedyś wystarczyło 4MB RAMu... dzisiaj przyzwoitym standardem jest 2GB. I to nie jest wina Visty, tylko upływu czasu, postępu technologicznego.

Vistę można konfigurować. I poświęcenie na to kilku minut skutecznie zniechęci do myślenia o XP.
Taka jest prawda.

DXT
20-06-2008, 14:52
Idąc takim tokiem rozumowania najlepiej od razu zainstalować sobie Windows 98. System będzie pracował jeszcze szybciej.
Szybciej tak,stabilniej nie - xp pro jest duzo stabilniejszy niz vista,mniej pamieciożerny i tyle.

Każdy nowy Windows potrafi lepiej korzystać z zasobów komputera.
On je wrecz pożera;]Problem w tym ze kazdy nowy Windows zostawia mniej zasobow dla aplikacji docelowych...

Vistę można konfigurować. I poświęcenie na to kilku minut skutecznie zniechęci do myślenia o XP.
Taka jest prawda.
Co takiego oferuje vista ze ktokolwiek mialby ja kupowac?Zwyczajnie nie ma to sensu.

grudzinsky
20-06-2008, 15:24
co do tej visty i uzerania sie z nia to przynajmniej raz dziennie wywala mi kompa...nie da sie nic zrobic, wszystko na ekranie miga, skacze...takie disco :D przyzwyczailem sie do tego i zyje z tym. jak na razie nie wywalilo mi kompa podczas obrabiania zdjec i chwala mu za to :)
ogolnie jest ok, mam 1.5GB pamieci i starcza. PS dziala, troche wolno, ale i tak zdecydowanie szybciej niz na stacjonarnym kompie znajomego. 12Mb RAWy spowalniaja prace kompa. z 6Mb RAWami nie bylo zadnego problemu...komp smigal jak bolid Kubicy :)
jak juz do obrabiania zdjeci to chyba tylko MAC pozostaje, szybki, niezawodny...

Daga
20-06-2008, 15:47
Grudzinsky, a sprawdzałeś co jest przyczyną tych problemów ? - jaka aplikacja je powoduje ? - czy tylko narzekasz ? ;)
Najczęściej przyczyną jest sterownik sprzętowy, który należy zamienić na inną wersję.
Nie wiem, dla mnie Vista jest najstabilniejszym systemem Microsoftu jaki pojawił sie na rynku. A pracowałam na wszystkich, z wyłączeniem wersji 64bitowych.

grudzinsky
20-06-2008, 20:26
daga nie po to kupuje kompa zeby siedziec i zastanawiac sie co jest z nim nie tak...reinstalacja systemu nie pomaga, wiec uznaje Viste za jakies nieporozumienie i do tego update'y, ktore waza po 500Mb...wylaczylem automatyczna aktualizacje bo szef by mi glowe urwal za przekroczenie limitow na laczu. niestety takie mam. nie place za internet, ale lacze ma limit na sciaganie 1GB, a jedna aktualizacja to 500Mb...w zeszlym miesiacu szef sie mnie pytal co ja tak namietnie sciagam? jak mu powiedzialem, ze aktualizacje do windowsa to mi powiedzial zebym zmienil system na inny :(

Daga
20-06-2008, 21:27
Grudzinsky, no nie żartuj :). 500MB to waży SP1 do Visty, a nie jedna aktualizacja !
Poza tym każdy system należy aktualizować, XP również, nigdy tego nie robiłeś ?
A jeśli chodzi o sterowniki, to akurat są one wydawane najczęściej przez producentów sprzętu, czyli np. kart graficznych, sieciowych, itd. I nie wszystkie są udane, po to między innymi powstają kolejne wersje, żeby eliminować błędy w poprzednich.
Jeśli Twój system nie jest zaktualizowany, to nic dziwnego, że coś dzieje sie nie tak.
U mnie nic absolutnie sie nie wiesza.

Poza tym, żeby odkryć przyczynę problemu wcale nie trzeba długo nad tym siedzieć. Wystarczy wejść do podglądu zdarzeń i przeczytać co spowodowało błąd. Do XP też była cała masa nieudanych sterowników.

Pozdrawiam !

grudzinsky
20-06-2008, 23:49
Daga aktualizowal mi sie komp kazdego dnia, ale jak zobaczylem, ze do sciagniecia ma 471mb to sobie to podarowalem, bo sciagal by to conajmniej tydzien jak nie dluzej. mieszkam na koncu swiata i predkosc mojego lacza uzalezniona jest od predkosci wiatru ;)
jesli chodzi o XP to aktualizowal mi sie raz w miesiacu, a Vista ciagnie aktualizacje przynajmniej 3 razy w tygodniu. cos jest walniete w moim kompie, nie wiem co, wiem tylko ze przerzucam cie na macbook'a bo dosyc mam juz uzerania sie z windowsem :) komp mojej panny dziala bez zadnych problemow, tylko u mnie jakies takie disco sie czasami (raz dziennie) pojawia i nie jestes w stanie nic zrobic poza wcisnieciem ctrl+alt+del i zrestartowac system...
nie chce mi sie za kazdym razem przeinstalowywac visty bo za duzo jest z tym babrania i instalowania na nowo kazdego programu. przez rok jak mam kompa robilem to 6 razy. XP przeinstalowywalem raz w roku...
jak sie tak dobrze znasz to moze podaj mi przyczyne problemu jaki opisalem...migajacy ekran i znikajace ikony na pasku szybkiego uruchamiania, czysty pasek menu jak rozwijasz...problemy z grafika?

DXT
21-06-2008, 09:39
Tylko zastanowic sie wypada po co kupujemy komputer - zeby odpalic system ktory przy calej masie interfejsowych bajerow nie daje nic konkretnego czy po to by sprawniej dzialaly aplikacje docelowe.

nonnatus
21-06-2008, 11:04
podepnę się pod wątek, jaki polecacie monitor zewnętrzny do laptopa.
kwota do około 4.000 pln`ów.
na co należy zwracać szczególną uwage przy jego wyborze?

ADAM1
21-06-2008, 11:21
nonnatus, listę masz w podpiętych, a o szczegóły i rabat pytaj kolegę Tom01.

Pozdrawiam.

solmark
21-06-2008, 14:30
Dwa może trzy miesiące temu miałem ten sam problem. Obawiam się, że delle średnio nadają się do zdjęć. Matryce mają super do wszystkiego tylko nie do zdjęć. Mimo, że to może gorsze marki ale tu polecałbym przyjrzeć się matrycom acera lub susa. Tu da się przy fotografii pracować cokolwiek to znaczy. Uważam, że laptopa do zdjęć nie da się kupić bez oglądnięcia wcześniej wyświetlacza. Zrobiłem prawie tysiąc kilometrów na oglądanie różnych ofert, wydziałem różne matryce Della, skończyło się na MBP. I nie żałuję ani złotówki, a nowe vostro kupione zbyt pochopnie leży teraz i czeka na nowego właściciela.

nonnatus
21-06-2008, 17:40
nonnatus, listę masz w podpiętych, a o szczegóły i rabat pytaj kolegę Tom01.

Pozdrawiam.

słusznie. rzadko tu zagladam, wiec niezauwazyłem tego posta(u).
thnx.

DXT
22-06-2008, 13:33
Zrobiłem prawie tysiąc kilometrów na oglądanie różnych ofert, wydziałem różne matryce Della, skończyło się na MBP. I nie żałuję ani złotówki, a nowe vostro kupione zbyt pochopnie leży teraz i czeka na nowego właściciela.
Dokladnie ten sam poczatek i taki sam efekt poszukiwan laptopa do pracy - koniec koncow MBP i zero problemow

Rajek
23-06-2008, 18:16
Dokladnie ten sam poczatek i taki sam efekt poszukiwan laptopa do pracy - koniec koncow MBP i zero problemow

DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA ODPOWIEDZI. PODSUMOWUJĄC, MOŻNA:

1. kupić della i być zadowolonym z tego co się ma (dobre bo moje :mrgreen:)
2. kupić della + monitor za drugie tyle i być szczęśliwym posiadaczem zestawu o dużych możliwościach
3. kupić MACa za jeszcze więcej i być jeszcze szcześliwszym posiadaczem zestawu o bardzo dużych mozliwościach.

W związku z dużym poziomem stresu wywołanym świadomością obecnych ograniczeń, na razie kupiłem sobie filtr polaryzacyjny :-D

Czornyj
23-06-2008, 18:34
Podsumowując - nie jest to najlepszy w historii moment na kupno laptoka. Wczoraj wnikliwie oglądałem nowiutkie MBP 17" w macie - na tle laptoczej kaszany - rewelacja, na tle normalnego monitora - kicha. Matryca TN - jak na TN ma doskonałą charakterystykę kątową, ale cudów nie ma, jest to TN i w porównaniu z VA/S-IPS jest bardzo źle. Równomierność podświetlenia jak na lapka świetna, ale ogólnie rzecz biorąc beznadziejna.

mjr
23-06-2008, 19:06
Czornyj, czy możesz mi wytłumaczyć co to są te nowe matryce :?:
I czy warto czekać, bo jak sądze kwota może być (włąsnie jaka :?: ile wyższa od teraz oferowanych :?: ) wyższa niż przy tej obecnej matrycy.

I czy MAC bedzie kompatybilny z notebookami na Windowsie :?:

DXT
23-06-2008, 19:49
Co do kompatybilnosci to nie wiem na czym mialaby polegac - windows "nie widzi" w sieci dyskow Maca ani partycji w obrebie tego samego kompa.Na Maca zas mozna spokojnie sciagac udostepnione na Windzie pliki.

Co do użytkowania - dobra rada na poczatek zabawy MBP - zainstalowac program do kontroli chłodzenia i samemu dobierac temperature bo aluminiowa obudowa lubi sie nagrzac.

Czornyj
23-06-2008, 20:34
Czornyj, czy możesz mi wytłumaczyć co to są te nowe matryce :?:
I czy warto czekać, bo jak sądze kwota może być (włąsnie jaka :?: ile wyższa od teraz oferowanych :?: ) wyższa niż przy tej obecnej matrycy.

I czy MAC bedzie kompatybilny z notebookami na Windowsie :?:

Tzn. jakie nowe matryce masz na myśli? Właśnie o to chodzi, że nie ma starych matryc. Swego czasu trafiały się w lapkach wyświetlacze na matrycach S-IPS (choć były to rodzynki), teraz wszystko - niezależnie od ceny - jest na TN. Nowych matryc w lapkach nie ma i nie wiadomo kiedy będą, producenci skupili się na czochraniu kasy z produkcji telewizorków, na które w chwili obecnej jest dlaczegoś sakramencki boom - efektem tego nie chce im się bawić w upierdliwą produkcję matryc laptokowych. Obawiam się również, że ta tendencja może przenieść się na monitory.

Na koniec dodam, że ten TN-ik w MBP naprawdę nie jest taki tragiczny. Ja mam na punkcie monitorów troszkę nasrane, a ostatnio po zakupie 2190UXi rozbestwiłem się już do obrzydliwości. Ogólnie coś tam jednak na tym monitorze widać i bynajmniej idzie odróżnić czerwień od zieleni... Jakbym był skazany na lapa, to bym tego maciusia przytulił.

A co do kompatybilności - to jest zwykły lap, można na nim postawić Windowsy, można postawić jedno i drugie, wedle fantazji.

mjr
23-06-2008, 22:54
Czornyj, dlatego się pytam czy warto czekać np miesiąc, dwa......
Ale jak piszesz, że nie, to w lipcu kupię jakiegoś np Asusa lub coś podbnego w okolicach 2,5 - 3tys zł.
Dobrze jak by miał wbudowany czujnik karty CF.

Dzięki za odp.
Jeszcze na 100% Cię i innych pomęcze o doradzenie mi.

Third Eye
30-06-2008, 16:30
A czy ktoś z Was miał styczność z Sony Vaio FZ, z ekranem podświetlanym dwiema lampami ?
Link (http://vaio.sony.pl/view/ShowProductCategory.action?site=voe_pl_PL_cons&category=VN+FZ+Series)

Czornyj
30-06-2008, 17:41
A czy ktoś z Was miał styczność z Sony Vaio FZ, z ekranem podświetlanym dwiema lampami ?
Link (http://vaio.sony.pl/view/ShowProductCategory.action?site=voe_pl_PL_cons&category=VN+FZ+Series)

Miałem. Świecą owszem mocno, jako latarka sprawdzają się ekstraordynaryjnie.

Third Eye
30-06-2008, 18:34
Miałem. Świecą owszem mocno, jako latarka sprawdzają się ekstraordynaryjnie.

A mógłbyś napisać coś więcej ?
Np. w porównaniu do MacBook Pro, czy innych notebooków z wyższej półki.
Jestem przed kupnem nowego komputera a oferta jest tak duża, że już zgłupiałem :-)

Rajek
04-07-2008, 17:48
A mógłbyś napisać coś więcej ?
Np. w porównaniu do MacBook Pro, czy innych notebooków z wyższej półki.
Jestem przed kupnem nowego komputera a oferta jest tak duża, że już zgłupiałem :-)

kilka postów wyżej jest podsumowanie. Kup wysokiej klasy monitor lub Mbp. Pozostałe wsjo adno.

albercikk
11-08-2008, 11:56
MBP - to jeśli dobrze zrozumiałem MacBook Pro ?, wnioskuje z tego wątku nie wiem czy dobrze że MBP na najlepszy LCD-ki i żadne inne notebooki nie mogą się z nimi równać ?
Jestem na zakupie lapka ale byłem raczej nastawiony na zwykłego z WinXp, nie chciałbym zmieniać PC na coś innego, jakoś nie specjalnie mnie podnieca jabłko, zresztą jak żaden sprzęt, to tylko narzędzie nie mam do żelastwa żadnych sentymentów do sprzętu foto też, bo niby i po co, to tylko kupa złomu który ma służyć.
a wracając do tematu skoro te MBP pro są tak rewelacyjne i inne lapki nie maja szans to się skusze tylko czy na pewno warto ? te ich matryce są takie wypasione ?

P.S. a Jeśli już koniecznie MBP to który ?, nie chciał bym zbytnio zbankrutować 4 -5 tysi to max totalny jaki jestem w stanie wydać.

A może coś innego w tej cenie ? oczywiście 90% co laptop robił będzie to obróbka zdjęć, aż 50 % a może i więcej obróbki będzie odbywało się poza domem czyli monitor w lapku musi być niezły.
Poza tym mam dość badziewia, kundli, rozpadającego się sprzętu, nie chce mi sie na to tracić czasu, dlatego laptop ma być solidny, mało awaryjny, szybki, jednym słowem wyczes !!!

Pzdr

ADAM1
11-08-2008, 12:09
MBP - to jeśli dobrze zrozumiałem MacBook Pro ?, wnioskuje z tego wątku nie wiem czy dobrze że MBP na najlepszy LCD-ki i żadne inne notebooki nie mogą się z nimi równać ?
Jestem na zakupie lapka ale byłem raczej nastawiony na zwykłego z WinXp, nie chciałbym zmieniać PC na coś innego, jakoś nie specjalnie mnie podnieca jabłko, zresztą jak żaden sprzęt, to tylko narzędzie nie mam do żelastwa żadnych sentymentów do sprzętu foto też, bo niby i po co, to tylko kupa złomu który ma służyć.
a wracając do tematu skoro te MBP pro są tak rewelacyjne i inne lapki nie maja szans to się skusze tylko czy na pewno warto ? te ich matryce są takie wypasione ?

P.S. a Jeśli już koniecznie MBP to który ?, nie chciał bym zbytnio zbankrutować 4 -5 tysi to max totalny jaki jestem w stanie wydać.

A może coś innego w tej cenie ? oczywiście 90% co laptop robił będzie to obróbka zdjęć, aż 50 % a może i więcej obróbki będzie odbywało się poza domem czyli monitor w lapku musi być niezły.
Poza tym mam dość badziewia, kundli, rozpadającego się sprzętu, nie chce mi sie na to tracić czasu, dlatego laptop ma być solidny, mało awaryjny, szybki, jednym słowem wyczes !!!

Pzdr

W MBP są montowane matryce TN, to nie wiem, czy to tak dobrze i profesjonalnie.:D

DXT
11-08-2008, 12:11
Obecnie obawiam sie ze faktycznie Macbook Pro dysponuje najlepsza matryca.

Żaden problem postawic na Macu z Intelem XPka na oddzielnej partycji - Bootcampa daja razem z OSXem

Jesli nie wiaze sie to z glodowka czy zyciem na zupach w proszku - warto:)

Pzdr
Kup tego na ktorego wystarczy kasy

Czornyj
11-08-2008, 12:15
Nie jestem wcale pewien, czy MBP dysponuje najlepszą matrycą, ale te które widziałem sa po prostu znośne. Nie mogę tego powiedzieć o innych lapkach, np. żona pracuje na HP 17" i wyświetlacz jest wprost koszmarny.

ADAM1
11-08-2008, 12:16

Możesz podać jakieś fakty, linki do specyfikacji, żeby można było obaczyć co to za cuda?:D

albercikk
11-08-2008, 12:18
W MBP są montowane matryce TN, to nie wiem, czy to tak dobrze i profesjonalnie.:D

No czyli kicha, ja potrzebuje lapka a żeby na LCD-eku które się w nim znajduje obrabiać zdjęcia, jeśli miałbym używać w laptopie tylko monitora zewnętrznego to w życiu bym nie kupił latopa.... bo nie rozumiem w jakim celu miałbym to robić skoro i tak nie miałbym mobilnego sprzętu ?, czyli jak to w końcu jest MBP nadaje się najlepiej do obróbki zdjęć czy nie, jeśli jego monitor jest be to się jak dla mnie nie nadaje kropka.

A więc zdania są podzielone...hmmm zaczynam mieć mętlik :(

Panowie nie jestem od dawna w temacie sprzętu komputerowego na bieżąco więc może zapytam na początku troszkę inaczej, zacznę od tego co dla mnie będzie w tym laptopie bardzo ważne a więc:

Jakie są najlepsze laptokowe ;) LCD-ki (i w jakich laptopach) pod katem obróbki zdjęć ?

Pzdr

ADAM1
11-08-2008, 12:23
No czyli kicha, ja potrzebuje lapka a żeby na LCD-eku które się w nim znajduje obrabiać zdjęcia, jeśli miałbym używać w laptopie tylko monitora zewnętrznego to w życiu bym nie kupił latopa.... bo nie rozumiem w jakim celu miałbym to robić skoro i tak nie miałbym mobilnego sprzętu ?, czyli jak to w końcu jest MBP nadaje się najlepiej do obróbki zdjęć czy nie, jeśli jego monitor jest be to się jak dla mnie nie nadaje kropka.

Panowie nie jestem od dawna w temacie sprzętu komputerowego na bieżąco więc może zapytam na początku troszkę inaczej, zacznę od tego co dla mnie będzie w tym laptopie bardzo ważne a więc:

Jakie są najlepsze laptokowe ;) LCD-ki (i w jakich laptopach) pod katem obróbki zdjęć ?

Pzdr

Jest tak jak mówi Marcin (Czornyj), prawie się nadaje.;)

albercikk
11-08-2008, 12:29
Jest tak jak mówi Marcin (Czornyj), prawie się nadaje.;)

a są jakieś które się nadają ?

Pozdrawiam

DXT
11-08-2008, 12:33
Pierwsza rzecz - poziom tolerancji dla bledow odwzorowania - jak masz tak niski jak Czornyj to nie kupuj laptopa

Druga sprawa - zawsze mozna podczepic zewnetrzny monitor

albercikk
11-08-2008, 12:43
Nie wymagam cudów na poziomie poligraficznym jeśli jakieś kolory będą odrobinkę ale podkreślam odrobinkę w innym odcieniu to takie różnicę zwyczajnie olewam (tylko żeby nie było tak że czerwony jest różowy a zielony żółty), natomiast co do jasności to wymagam raczej sporej wierności, nie chciał bym potem robić sobie podwójnej roboty i poprawiać każdą fotkę w domu na monitorze stacionrnym bo mijało by się to z celem zakupy tego laptopa, po to kupuje komputer przenośny żeby część zdjęć na lapku obrobić bo w domu czasu mi nie starcza.

Pozdrawiam

ADAM1
11-08-2008, 12:44

Pozdrawiam

Jest jeden, czy dwa, ale zdecydowanie nie są to konstrukcje budżetowe.

Cena, to tak od 10 - 11 tys. PLN się zaczyna kształtować.

Czornyj
11-08-2008, 12:54

Pozdrawiam

Nie ma. Ale MBP są naprawdę znośne. Pewnie znalazłoby się też kilka innych, równie znośnych, nie sądzę, by Apple miało w tym względzie jakiś monopol. Starszy model MBP 17" na wyprzedaży można kupić za 6,5.

albercikk
11-08-2008, 13:08
6,5 tysia...nie dam rady....4,5 tysia będę wstanie za jakiś czas wydać, jak dozbieram dukaty ! więc jeśli MBP to 15.4 cala bo takie widziałem w tych okolicach cenowych na allegro.

P.S.Jak by ktoś znał jakieś równie dobre LCd-ki jak w tych MBP to prosze o info.

Pozdrawiam

Czornyj
11-08-2008, 13:27
6,5 tysia...nie dam rady....4,5 tysia będę wstanie za jakiś czas wydać, jak dozbieram dukaty ! więc jeśli MBP to 15.4 cala bo takie widziałem w tych okolicach cenowych na allegro.

P.S.Jak by ktoś znał jakieś równie dobre LCd-ki jak w tych MBP to prosze o info.

Pozdrawiam

15,4 też jest niczego sobie, w dodatku jest na LED-ach, więc pewnie żre mniej prądu i będzie działał w nieskończoność. Powinien mieć nieco szerszy gamut, możliwe też, że charakterystyka spektralna podświetlenia LED-owego jest nieco lepsza niż CCFL, ale tego nie mierzyłem, więc mówię tylko hipotetycznie.

DXT
11-08-2008, 13:40
Uzywam wersji z ekranem 15,4" - bo bardziej pakowny.Co do pradozernosci to wytrzymuje jakies 5h przy rzeczach typu net,filmy itp a 3,5 przy rzeczach bardziej obciazajacych procek,karte i uklad chlodzenia

Ceny w zaleznosci od procka,karty,predkosci i wielkosci dyskow oraz rodzaju touch-pada(i źrodła) - od 4 do ok 10k

ADAM1
11-08-2008, 14:16

Powiadają, że z popularnego sprzętu, ten nie najgorzej świeci:

http://vaio.sony.pl/view/View.action?site=voe_pl_PL_cons

Sam musisz obadać.

albercikk
13-08-2008, 10:06
Dziękuje wszystkim za pomoc, póki co skupiam się na zbieraniu dukatów i dalszych poszukiwaniach laptopa do obróbki zdjęć (w cenie 4 -5 tysi)
Póki co chyba MBP jest u mnie liderem no i może ten Sony Vaio, jeśli jednak ktoś z was drodzy forumowicze będzie miał jakieś info o laptopie innej firmy (np:Sony, Dell, HP, Toshiba) która by wypuściła jakiegoś fajnego lapka z bardzo dobrą matrycą który do zdjęć by się nadawał to proszę dać znać w tym wątku, będę wdzięczny ;) - myślę że jest nadzieja bo ostatnio kilka firm wypuszcza co jakiś czas jakieś lapki dedykowane do Foto (Lenovo ThinkPad W700, Sony Vaio FZ11M )....na fotopolis chyba można co jakiś czas o takich wynalazkach poczytać, może któryś by się nadał, jeśli te lapki dedykowane są do Foto to można mieć nadzieje że matryca jakiś poziom będzie reprezentować.

P.S. Pytanko do DXT i innych mających MBP, słyszałem iż z regóły matryce TN mają bardzo słabe odwzorowanie barw a to dla mnie bardzo ważne, wiem że nie ma co uogólniać i pewnie nie każda matryca TN ma słabe kolory, czy w w przypadki MBP występuje właśnie takie odstępstwo od reguły słabych kolorów na matrycach TN ?

Pozdrawiam

manfred
13-08-2008, 10:28
Aż boje się zakładać nowy watek dlatego chętnie podepnę się pod ten który tutaj jest. Cztery tysiące plus 1200zł dałem za swój sprzęt czyli pecet 512 ram, 1.7 celeron karta już nie pamiętam ale 404 i do tego monitor SyncMaster 757 DFX jakiż ja byłem szczęśliwy jak PS 7 obrabiałem zdjęcia. No cóż teraz ten mój pecet idzie na gry dla córki a ja niestety albo stety muszę kupić coś co starczy mi na kilka lat. Gdyby nie remont pokoju i "wyprowadzka" z pokoju córki to pewnie dalej bym na tym sprzęcie pracował. Laptop będzie mi potrzebny tylko i wyłącznie do obróbki zdjęć do netu, czasami będę coś drukował i wtedy będę się starał podpiąć go do w/w monitora. System tylko i wyłącznie XP prof, czasami obejrzę na nim film i tyle. Na to moje "dziecko" chciałbym wydać góra do 6 tys zł polskich. Mam szansę albo zakup dokonać w UK albo u nas. Dlatego jeśli ktoś przerabiał podobny temat jak ja to proszę o pomoc

sevenoo
13-08-2008, 10:41
ja ci proponuje IBM albo HP choc HP maja gorsze matryce...
oczywiscie MacBook Pro tez goraco olecam z tym ze nie wiem czey jest sens instalowania na nim XP:)

kup cos co ma najmocniejszy procek i duzo ramu 3gb chyba ze chcesz instalowac system 64bit to 4gb :)
oczywiscie karta graficzna z wlasna pamiecia :) i bedziesz zadowolony:)

Marcin Jakubowski
13-08-2008, 11:21

Witam,

możesz podać linkę do specyfikacji, z której będzie wynikać, że masz rację?

pozdrawiam

MJ

sevenoo
13-08-2008, 11:25

http://www.myapple.pl/dyskusje-na-temat-sprzetu/59967-matryca-w-macbookach-pro.html

DXT
13-08-2008, 11:37
P.S. Pytanko do DXT i innych mających MBP, słyszałem iż z regóły matryce TN mają bardzo słabe odwzorowanie barw a to dla mnie bardzo ważne, wiem że nie ma co uogólniać i pewnie nie każda matryca TN ma słabe kolory, czy w w przypadki MBP występuje właśnie takie odstępstwo od reguły słabych kolorów na matrycach TN ?
Po skalibrowaniu monitora mozna przygotowac pod wydruk - roznice sa,jednak na tyle pomijalne ze czesto nie podczepiam zewnetrznego monitora.

Marcin Jakubowski
13-08-2008, 11:40
Dzięki,

znalazłem ciekawą dyskusję*na temat matryc w mbp. polecam
http://discussions.apple.com/thread.jspa?threadID=1460397&tstart=13

pozdrawiam

Sloniacz
13-08-2008, 14:19
a może coś takiego
Lenovo ThinkPad W700 for photographers (http://www.dpreview.com/news/0808/08081204thinkpad.asp)
;)

manfred
13-08-2008, 15:34
Najbardziej odpowiadałby mi ten Dell 5 lat gwarancji ale co mnie troche smuci to mały dysk choć z tym nie problem.
http://www.allegro.pl/item412149114_nowy_dell_d830_2x2_5_1920x1200_5_lat _gwar_nbd_ww

ADAM1
13-08-2008, 17:10
Witam,

pozdrawiam

MJ

Jeśli producent nie podaje konkretów, czyli jaką faktycznie zamontował matrycę, to na 99,9% jest to matryca TN.

W innym przypadku trąbiłby o tym na cztery strony świata.

W USA już toczą się procesy o oszustwo marketingowe, przeciw Apple, który to podaje, że ich matryce wyświetlają ponad 16 mln. kolorów, co jest niestety łgarstwem.

albercikk
14-08-2008, 08:54
a może coś takiego
Lenovo ThinkPad W700 for photographers (http://www.dpreview.com/news/0808/08081204thinkpad.asp)
;)

No właśnie też zwróciłem na niego uwagę, tylko że cena na wyjściu 3 tysiące zielonych, więc nawet jak bym kupił w USA to nie wydolę, a o zaporowych cenach w kraju cudów nawet nie wspomnę, hmmmm.......chyba że poczekam....jeśli by się okazało że to idealny sprzęt do foto to byłbym skłonny poczekać,za 0,5 roku na pewno sporo stanieje.

P.S. Ciekawe czy ten wbudowany Tablet jest coś wart czy to tylko taki chłyt marketingowy i do porządnej obróbki się nie nadaje.

Pozdrawiam

ADAM1
14-08-2008, 15:49
No właśnie też zwróciłem na niego uwagę, tylko że cena na wyjściu 3 tysiące zielonych, więc nawet jak bym kupił w USA to nie wydolę, a o zaporowych cenach w kraju cudów nawet nie wspomnę, hmmmm.......chyba że poczekam....jeśli by się okazało że to idealny sprzęt do foto to byłbym skłonny poczekać,za 0,5 roku na pewno sporo stanieje.

P.S. Ciekawe czy ten wbudowany Tablet jest coś wart czy to tylko taki chłyt marketingowy i do porządnej obróbki się nie nadaje.

Pozdrawiam

Tak naprawdę, to cena nie wydaje się szokująco wysoka, należy natomiast zadać pytanie, co składa się na tą cenę, czy zawarte w tym laptopie komponenty (szybki procesor, pamięci DDR3 itp,), czy dobra matryca.

Sadząc po cenie owych komponentów, to dobra matryca, nie jest w tej cenie uwzględniana.

Tak więc nalezałoby przypuszczać, że będzie to znowu zwykła TN.

albercikk
15-08-2008, 01:43
Strasznie się producent rozpływa nad tą matrycą więc może to będzie jednak coś fajnego, nie długo się pewnie przekonamy, jak ktoś się tym pobawi, no i z tą samo kalibracją to chyba fajny pomysł.

Pzdr

kami
15-08-2008, 13:00
podepne sie. ktory dell:

DELL INSPIRON 1720 PL BLACK
INSPIRON 1720 PL BLACK
ICD T2390 1,86 GHz/ 8600GT 256MB / 120GB / 2G
17"WXGA/DVDRW/WEBCAM 2MPix/WIFI/VHP

czy
Dell Studio
Procesor Intel® Core 2 Duo
Typ procesora T5750 2.0 GHz / 2MB L2 cache / FSB 667
Pamięć RAM 4096 MB
Dysk twardy 320 GB Serial-ATA
Wielkość matrycy 15,4" WXGA (1280 x 800) Truelife - CCFL
Typ matrycy Lustrzana
Karta graficzna ATI
Typ karty graficznej Radeon HD3450 - 256 MB

tego pierwszego moge miec za smieszne 2100, nowka. wiec mam dylemat :(

nowart
11-09-2008, 22:32
Zapowiada się ciekawa propozycja od Sony, matryca 18", Montevina, BR, dysk SSD itd itp w cenie 2000$ za najlepsze modele

http://new.benchmark.pl/aktualnosci/Sony_VAIO_AW__notebook_dla_fotografa-13518.html

martur
13-09-2008, 14:15
Zapowiada się ciekawa propozycja od Sony, matryca 18", Montevina, BR, dysk SSD itd itp w cenie 2000$ za najlepsze modele

http://new.benchmark.pl/aktualnosci/Sony_VAIO_AW__notebook_dla_fotografa-13518.html

ciekawe tylko na ile ta matryca spełni oczekiwania przy odwzorowaniu kolorów, ponoć ma być aRGB, oj bardzo jestem
ciekawy

jeżeli ktoś nabędzie tego lapka niech się podzieli swoimi odczuciami

albercikk
15-09-2008, 10:12
Także czekam na jakieś recenzje / testy zarówno "Lenowo W700" jak i tego nowego Soniacza Vaio AW, oczywiście chodzi o recki przeprowadzone przez jakiegoś fotografującego ludka, bo opinie speców od PC którzy nie pracują ze zdjęciami nie będą wiele warte.

Pozdrawiam

elanek
16-09-2008, 14:16
Soniacz wygląda nieźle, tańszy jest

albercikk
18-09-2008, 13:55
tylko ten ekran 16:9 trochę bez sensu, ale poczekamy zobaczymy oby ten LCD był sporo lepszy od innych Lapków to wtedy będzie ten sprzęt miał jakiś sens.

Pzdr

marek707
27-10-2009, 00:40
"ciekawe tylko na ile ta matryca spełni oczekiwania przy odwzorowaniu kolorów, ponoć ma być aRGB, oj bardzo jestem
ciekawy

jeżeli ktoś nabędzie tego lapka niech się podzieli swoimi odczuciami "

Ja kupiłem Vaio. Dopóki jednak go nie skalibruje (pojęcia nie mam czym, nie mam kalibratora, nie chcę wydawać na niego fortuny) to recenzji nie wystawię. Powiem tylko, że nie mam kłopotów z odblaskami, nie widzę się w ogóle w ekranie, gdy ten ekran wyświetla czerń czy cokolwiek innego.

Stach2008
04-11-2009, 11:17
ja kilka dni temu kupiłem takiego HP http://www.vobis.pl/oferta/notebooki/tft_17/876484_hp_dv7-2155ew_zm82_17_3_4gb.aspx i jestem bardzo zadowolony z osiągów jak i z matrycy z podświetleniem w technologii LED. Możesz sobie na niego zerknąć. PS i Lightroom śmigają znakomicie :)