Zobacz pełną wersję : D50 i D70 - nie zapisuje właśnie zrobionych zdjęć - ktoś się
Witam
Mam D50. Niby nic czym można się tu chwalić. Ale mój D50 ma ciekawą własność - potrafi niezapisać zrobionych zdjęć.
Precyzuję: zwykle zdjęć robię dużo i kilka wte czy we wte nawet mogę nie zauważyć. No i mam na liczniku 3000, a tu trafiła się robota gdzie zdjęcia były "ścisłego zarachowania" - ile zrobiłem, tyle musi być. No i powiedzmy że miało ich być 50. A na karcie pojawiło się 40 plików!!! Pełna ciągłość numeracji, niby nic nie brakuje - a nie ma!!!
Dzisiaj usłyszałem o takim przypadku w D70 - tyle że chodziło podobno o co trzecie zdjęcie...
Serwis Nikona miał chyba wolne - nikt nie odbierał telefonów (choć często były zajęte).
Czy ktoś się spotkał?
Na ile to częsty przypadek?
Czy serwis coś pomoże, czy tylko wymiana?[/b]
Jakiej karta i czy zawsze jest tak, czy tylko przy dużej ilości zdjęć?
Karty - mam kilka, słynnego z innych postów, kingstonów HS.
Czy zawsze? No właśnie, to problem: wtedy zapisywałem w NEF i to jest jedyny pewnik. Zwykle robię dużo zdjęć (przynajmniej uważam że dużo) 200 - 500 - czasem ponad 1000 w ciągu kilku godzin. Gubienie zdjęć się zdarza rzadko, lub może nawet był to pierwszy przypadek - coś bym wcześniej zauważył.
Pawełfoto
07-05-2006, 01:40
To jest ciekawe co mówisz bo wydaje mi się że też mam ten sam problem, ostatnio na weselu zrobiłem około 550 zdjęć i podczas przeglądania na spokojnie w domu zauważyłem dość dziwną rzecz, powiedzmy idzie tak 12,13,14,17,19,20,21,24,25,27 itd.... oczywiście nie jest to zasada ale w każdej dziesiątce zdjęć przynajmniej jednego mi brakuje, co prawda kasowałem trochę podczas uroczystści ale dosłownie kilka sztuk! Używałem kart kingstona Elit Pro i zwykłych, na obu to samo. Dziwna sprawa.
To samo z D200.Trzasnalem ostatnio serie 30 fotek.Niezapisal zadnej.Robilem w JPG skolei. :)
To samo z D200.Trzasnalem ostatnio serie 30 fotek.Niezapisal zadnej.Robilem w JPG skolei. :)
a na jakiej karcie jeśli moge zapytać? jesli tak jest z Kingstonami to ja je sobie naprawde odpuszczę..
Ogólnie widzicie żeby jakiś konkretnych fotek Wam brakowało czy tylko numerki są dziwnie poukładane?
Pozdrowienia
Pawełfoto
10-05-2006, 00:48
To dobre pytanie, szczerze mówiąc nie sprawdzałem czy brakuje konkretnych fotek, ale numerki są pogubione, to fakt... Ogólnie mam wrażenie że żadnych fotek nie brakuje. Ale prezy najbliższej okazji przyjrze się dokładniej, a jak u innych?
to ja czekam na odpowiedź, a za 2 godzinki jadę kupić moje cacuszko, czyli D50 KIT... Mjupi> !! :D :D :D
Ufff tyle czekałem :)
Marcin Jakubowski
11-05-2006, 10:17
To zemsta Nikona za to, ze nie przysłałeś mi przez rok- mimo obietnic- skanu faktury za 80-200 a także niepołamanego dekla do tego obiektywu :wink:
a czy przypadkiem po serii nie wyłączyłeś od razu aparatu? Jeżeli tak to prawdopodobnie nie zdążył zczytac fotek z bufora.