Zobacz pełną wersję : Co lepiej kupić D50 czy S3 PRO ?
Witam Wszystkich !!
Stoję przed kolejnym klinem, czyli nie wiem co kupić czy D50 czy S3 PRO. Wcześniej posiadałem D70 i byłem z niego zadowolony. Sprzedałem go i kupiłem Eosa 20D, czego zaluje. Jakos nie przypadło mi do gustu to co oferował mi Canon. Teraz chce z powrotem powrócic do Nikona, lub Fuji. Dlatego chciałbym się poradzić przed zakupem i nie kupować w "ciemno" Nie miałem z tymi aparatami styczności i nie wiem czego mam sie spodziewać. Czytałem dużo o nich i widziałem sample, ale to nie wszystko. Chodzi mi głownie o zdjęcia portretowe i krajobrazu i wydaje mi się że matryca i zakrec tonalny Fuji będą się spisywać lepiej. Znów D50 to młodszy brat D70 i zrobili w nim kilka zmian, które wyszły mu na lepsze. Bardzo podobają mi się zdjęcia z Nikonów ponieważ zawsze są wyostrzane sa sprawą oprogramowania. Proszę o poradę. Z góry dziękuję
długo miałem d50, robiłem zdj canonem 10d i 30d z tego co wiem różnice pomiędzy 10d i 20d nie są duże.
Porównując 10d do d50 stanowczo lepiej pracowało mi sie na 10d (więcej pól af większy wizjer spore body przez co sie go lepiej trzymało) Moim zdaniem to co teraz chcesz zrobić to jest cofanie się.
W D50 brakowało mi możliwości wyzwalania lamp za pomocą wbudowanej, dlatego lepiej d70. Minusem jest mały wizjerek.
O fuji pytaj sie niedźwiedzia.
sokrates
19-06-2008, 07:31
kup D80 lub jak portfel pozwoli D200
stachmuszel
19-06-2008, 07:36
Przyznam, że jestem lekko zdziwiony. "Bawiłem" się 20d i dla mnie to puszka zdecydowanie lepsza niż D50/70/80. Bez dwóch zdań 20d, które bardzo mało różni się od 30d.
Pozdr!
Wiem ze 20D to puszka lepsza niz D50, ale jak pisalem Nikonami pracuje mi się lepiej. Głównie chodzi też o optykę. Udało mi się kupić tanio 2 obiektywy Nikkora i dlatego ta zmiana. System Nikona jakoś bardziej do mnie przemawia. Jedni wolą Canona inni Nikona. Moj budżet nie jest duży i wolę mieć gorsze body a kilka lepszych szkieł, bo one to podstawa. W przyszłości chciałbym zakupić D300 i może D2x i też tym się sugerowałem przy zmianie systemu. Jeden Pan napisał "Moim zdaniem to co teraz chcesz zrobić to jest cofanie się." Może i tak jest, ale gdybym miał do wydania trochę więcej gotówki to od razu kupiłbym D300.
Wiem ze 20D to puszka lepsza niz D50, ale jak pisalem Nikonami pracuje mi się lepiej.
Osobiście miewam w pracy kontakt z 20D i 5D kolegi. Moim skromnym zdaniem jeżeli chodzi o ergonomię to Canonowi bardzo daleko do Nikona. Poza tym w 20D przeszkadza mi mały ciemny wizjer i mały LCD. Zaraz ktoś napisze że LCD nie ma wpływu na robienie zdjęć... jednak uważam że jednym z ważniejszych dobrodziejstw fotografii cyfrowej jest podgląd zrobionych fotek i możliwość wprowadzanie ewentualnych korekt na bieżąco.
Prywatnie kupiłem D80 i nie żałuję, podkreślając że cały czas mam porównanie z 20D. Gdyby nie cena, to wziąłbym D300 ;)
To oczywiście tylko moje prywatne zdanie ;)
Pzdr.
Zgadzam się z kolegą. Słyszalem i czytałem wiele dobrego na temat 20D i postanowiłem go nabyć. Niestety jakoś do mnie nie przemówił :) Do tego pojawiły się problemy z FF/BF i Errory. Z Nikonie nie miałem takich przygód. Dlatego chcę dotrzeć z czasem do D300, który dla mnie jest świetnym sprzętem.
Dlatego chcę dotrzeć z czasem do D300, który dla mnie jest świetnym sprzętem.
Obrałeś prawidłowy kierunek :)
W ciągu 2 lat cena D80 spadła o około 50% jeśli z D300 będzie podobnie... a pewnie będzie to się przesiądę ;)
Skoro dążysz do D300 to sam sobie odpowiedziałeś ;) kupuj jakiegoś Nikona żeby nie zmieniać potem szkieł.
Skoro miałeś D70 to moim zdaniem cofanie się do D50 nie ma sensu... kup ponownie D70 albo D80
Pzdr.
Moim zdaniem cena D300 nawet teraz jest dobra w porównaniu z tym co oferuje. Najtanszy teraz na Allegro kosztuje 4260 zl, a na Ebayu jakies 850 funtow. Pamietam jak D200 tyle kosztował, a teraz można go dostać za 2500 zl, a nawet taniej. Mysle ze za rok D300 też będzie tyle kosztował. Pozostaje nam czekać :)
marszull
19-06-2008, 12:07
Robilem d70 (sporo), d50 (troche), s2 i s3 (i jednym i drugim po okolo roku)
z wyboru miedzy d50 i s3 wybralbym s3 (szczegolnie przy portrecie i krajobrazie)
wada powolnosc
s2 i s3...wybralbym :) genialne aparaty :) moze troche powolne.