PDA

Zobacz pełną wersję : wołanie NEFów tak jak z puszki

Mrozu
18-06-2008, 22:10
Witajcie

mam 100 zdjęć, nefów ze złym balansem bieli. robiłem RAW+JPG, JPGi podobają mi się wszystkie, oprócz tego cholernego balansu.

i teraz mam pomysł! poszukuje czegoś, co pozwoli mi wywołać wszystkie NEFy z identycznymi ustawieniami jak zapisuje body i zmienionym przezemnie balansem bieli. czy da rade znaleźć w necie takie pliki ustawień do Capture NX, Camera RAW albo któregokolwiek z tych programów? hmm im dłużej piszę tego posta, tym pomysł wydaje mi się mniej realny ale zapytam:)

tak wiem że równie dobrze mógłbym ustawić sobie suwaczki tak żeby było najlepiej i wywołać te NEFy masowo, lecz niestety moja wiedza nefowo-rawowa nie pozwala mi jeszcze na tak efektywne i efektowne wołanie.

jeśli "takie rzeczy to tylko w Erze", to proszę o zamknięcie tematu i nie znęcanie się nademną

Pozdrawiam
Mrozu

wielicki
18-06-2008, 22:43
Spróbuj tak:

1. otwórz jedno zdjęcie RAW i ustaw balans bieli na właściwy w sekcji Base adjustements -> Raw adjustments

2. z menu górnego wybierz Batch -> Save settings i zamknij to zdjęcie

3. odpal proces wsadowy np. tak:
a. File -> Open Folder in Browser...
b. kliknij pomiędzy miniaturkami i wybierz Ctrl+A (zaznacz wszystkie)
c. PPM (prawy przycisk myszy) na dowolnej miniaturce i wybierz Load settings...
d. znajdź plik z ustawieniami z p.2.

4. Kliknij na ikonce z zębatkami (batch process) i wybierz Options... i zdefiniuj parametry dla procesu wsadowego. W pole Select file format wybierz JPG (domyślnie jest NEF)

Tak to wygląda w CNX 1.3.3.

Powodzenia!

Mrozu
18-06-2008, 22:48
no i się nie zrozumieliśmy;)

wiem jak wywołać kilka nefów tymi samymi ustawieniami. ja potrzebuje dopasować te ustawienia idealnie do ustawień wołania puszki, tak żeby zdjęcie wywołane w Captrue NX było identyczne z JPGiem wyplutym z aparatu. o to mi chodzi

Pozdrawiam
Mrozu

wielicki
18-06-2008, 22:52
Dobrze Cię zrozumiałem. Często tak robię jak Ty chesz zrobić i wykonuję to wg procedurki, którą opisałem.

Ustawienia Picture Control zdefiniowane w puszce i zapisane w NEFie są modyfikowane tylko w takim zakresie, który określisz w zapisanych ustawieniach w CNX - patrz p.2. Jeśli zapiszesz w ustawieniach tylko nowy WB, to wszystkie pozostałe parametry będą identyczne jak w trakcie konwersji NEF->JPG poprzez soft w puszce.

Tak to działa w CNX 1.3.3. i D300.

Może D80 nie ma Picture Control?

Mrozu
18-06-2008, 23:07
obawiam się że jakże magiczna i użyteczna funkcja Picutre Control to luksus posiadaczy D300 i D3:)

jakieś wskazówki dla posiadacza nikona D80?

wielicki
18-06-2008, 23:11
D60 też ma :)

Mrozu
18-06-2008, 23:14
D60 też ma :)

cieszyć się czy płakać?:mrgreen:

wielicki
18-06-2008, 23:16
Spróbuj na kilku zdjęciach wg tej procedurki, którą opisałem.

Bo inaczej ja sam to sprawdzę na D40 :)

Mrozu
18-06-2008, 23:21
napiszę tak. ta procedura działa świetnie, zdjęcia mają zmieniony balans i są świetne. niestety, przy takiej konwersji nie uzyskuje tego samego co z puszki.
nie mam redukcji szumów, nie mam wyostrzania, podbitego kontrastu. wszystko to musze ustawić sobie sam suwaczkami-jest to dla mnie wykonalne, lecz powiem szczerze nigdy jeszcze nie udało mi się doprowadzić NEFa do postaci nawet zbliżonej do JPGa... stąd mój pomysł z zaczerpnięciem tych ustawień prosto z puchy:)

wielicki
18-06-2008, 23:58
NEFy z D40 są "NonPictureControl", ale na EditList są wciągnięte z puszki np. takie zmiany jak - Noise Reduction i Sharpness - zgodnie z ustawieniami w body. AutoColorAberration chyba CNX dodaje od siebie.

Czyli u Ciebie na EditList nie ma tych zmian?