Zobacz pełną wersję : dylemat Lowepro nova 4 czy 5
wianek07
18-06-2008, 20:33
zamierzam w najblizszym czasie kupic lampe Sb600 albo 800 (jak portfel pozwoli), nikkor 50 mm f 1.8, gripa. W tym momencie posiadam Nikkor 70-300 oraz kitowy obiektyw 18-135 mm. Dylemat polega na tym iz nie wiem czy wybrac wieksza torbe lowepro 5 i miec jeszcze miejsce na jakies obiektywy w przyszlosci, czy lepiej kupic 4. Roznica w cenach nie jest duza. Mozecie mi doradzic? Napewno w przyslosci jeszcze kupie z 3 obiektywy i kilka bajerow. Pozdrawiam
Nie kupuj tej torby. Mam Lowepro 5 i nic tam się nie mieści. Do współczesnych lustrzanek cyfrowych z podpiętym gripem nie nadaje się. Ja w swojej mam body z obiektywem i gripem, lampę sb800, tele sigmy, łdowarkę, ładowarkę do paluszków,dwie osłony przeciwsłoneczne i gruszkę w głównej komorze. Więcej nic tam nie wciśniesz. Ogólnie jedyna zaleta to marka z którą nie wstyd łazić po mieście.
wianek07
18-06-2008, 22:10
a co bys polecil? czy jest ona taka duza ze ciezko ja sie nosi albo cos?wiesz ja i tak wszysktiego tachac nie bede...
Redskull
18-06-2008, 22:35
@Tomekzi
hm....czytam Twoja wypowiedz i oczy przecieram! Mam nove 5 aw i przezyla juz ze 4 body i nie chce jej zmieniac, bo jest cudowna. Mam D300 + MB-d10 Do tego sb-800 i tamron 17-50 z zlozona oslona. Jako tele uzywam 80-200/2.8 i powiem tak. KAZDY OBIEKTYW WCHODZI DO TEJ TORBY BEDAC NA BODY! Dodatkowo nosze nasadke rozpraszajaca do sb800, 2 ladowarki, 3 kpl aku, filtry, zaslepki, okulary p.sloneczne i wszystkojest klasa sztywne i PORĘCZNE! Polecam Nove 5 AW
nonnatus
18-06-2008, 23:00
Nie kupuj tej torby. Mam Lowepro 5 i nic tam się nie mieści. Do współczesnych lustrzanek cyfrowych z podpiętym gripem nie nadaje się. Ja w swojej mam body z obiektywem i gripem, lampę sb800, tele sigmy, łdowarkę, ładowarkę do paluszków,dwie osłony przeciwsłoneczne i gruszkę w głównej komorze. Więcej nic tam nie wciśniesz. Ogólnie jedyna zaleta to marka z którą nie wstyd łazić po mieście.
mam piątkę i sporo się w niej mieści. jest okij. jak uznasz że za mało w niej miejsca, to weź jakaś z serii reporter, sporo osób tego używa. ale to się już liczy na kg.
co do wyboru 4 czy 5 to jest między nimi spora różnica w gabarytach.
4 jest dużo mniejsza od 5.
piątka jest spoko. dasz radę to upchać. torba wykonana solidnie. dobrze leży na ramieniu.
polecam.
nonnatus
18-06-2008, 23:03
podkreslenia moje.
Do nova 4 wchodzi to co w podpisie + ładowarka do aku nikona + ładowarka BC-700 + gruszka + kable i jest jeszcze miejsce na 1 obiektyw np sigmę 10-20/tokinę 12-24 czy coś podobnego rozmiarowo.
wianek07
19-06-2008, 10:45
z tego co czytalem to lowepro produkuje bardzo solidne torby wiec skusze sie chyba na 5, poniewaz nie widzi mi sie wymiana torby za rok, a tak zainwestuje troche grosza wiecej i wiem ze starczy mi na kilka lat:)
Cytat ze strony producenta:
"Pojemność: 2 lustrzanki z dołączonymi obiektywami, 4–5 dodatkowych obiektywów oraz akcesoria."
Ciekawe jak tam można włożyć np. 2xd300 z podpiętymi obiektywami, 4 czy 5 dodatkowych obiektywów, lampę błyskową i inne akcesoria? Opis na stronie producenta, patrząc na gabaryty współczesnych aparatów wprowadza lekko w błąd. A już napewno nic tam nie wejdzie tak jak fabrycznie są poustawiane w tej torbie przegrody. Dla mnie osobiście jest ona trochę zbyt mała.
do nova 5 wejdzie sporo, ale swobodny dostęp do tego co już wejdzie jest co najmniej ograniczony:-), miałem tę torbę i nie polecam komuś, kto chce szybko dostać się do sprzętu, np. w przypadku zmiany szkła
Ja mam tak poukładane w nova 4 to co pisałem wcześniej, że mam ekspresowy dostęp do wszystkiego. Jak dojdzie (mam nadzieję) niedługo jakiś szerokokątny zoom to też będzie od razu pod ręką w torbie(miejsce już czeka na niego ;)).
Bartek Witek
28-06-2008, 13:11
Wszystko zależy od Twoich potrzeb.
Napewno nie kupiłbym już*Nova 4 AW, bo jest poprostu za mała. (ale ja głupi nie słuchałem Sławka :( )
W zależności co chcesz tam upychać, jak często będziesz ją używał i ile możesz na nią przeznaczyć myślałbym o Nova 5AW lub może coś z serii Stealth Reporter.