Zobacz pełną wersję : D 80 grip - orginał czy podróbka??
Jako ,że nadszedł czas na zakup D80 postanowiłem dokupić od razu do niego grip, czytałem posty dotyczące podróbki firmy Delta i przeraża mnie trochę spust ,który ponoć nie działa tak jak powinien. Czy moje obawy są uzasadnione ??
Tutaj znalazłem MB D80 za 350zł - http://www.cybershop.pl/
a tutaj Delte za 215zł - http://www.foto-tip.pl/sklep/product_info.php?cPath=53&products_id=913
ewentualnie bardziej wypasiony z zegarkiem ,interwałem itp za 330zeta -
http://www.foto-tip.pl/sklep/product_info.php?cPath=53&products_id=1083
Co byście wybrali??? Zaznaczam,że fundusze skromne,ale jak trzeba będzie to zdecyduję się na droższe bo ma to służyć na ślubach więc nie będę oszczędzał. Może ktoś miał jeden i drugi i może doradzić jak wielkie są między nimi różnice ???
Tu znajdziesz odpowiedź na swoje pytania: http://forum.nikon.org.pl/forumdisplay.php?f=69
W foto-cyfrze na Karmelickiej jest za 333zł. Postawiłem na oryginał. Przekonało mnie to uczucie że trzymam za kawał solidnego uchwytu.
Ja tez polecam oryginal, jest lepiej wykonany niz Delty. Ale jak priorytetem sa pieniazki to... sam musisz juz wybrac ;)
Ja tez polecam oryginal, jest lepiej wykonany niz Delty. Ale jak priorytetem sa pieniazki to... sam musisz juz wybrac ;)
Świder-napisałem,że priorytetem jest jakość, pieniążki to sobie ten grip prędzej czy później zarobi na siebie. Chciałem znać zdanie bo różnica cenowa nie tak wielka,a nie znam jakości tych Delty. Na ślubie nie mogę sobie pozwolić na przypadkowe strzały,a pisane było coś o spuście,że nie do końca jest teges.
Dzięki chłopaki, w zasadzie już zdecydowałem się na ori :)
Świder-napisałem,że priorytetem jest jakość, pieniążki to sobie ten grip prędzej czy później zarobi na siebie.
Zaznaczam,że fundusze skromne,ale jak trzeba będzie to zdecyduję się na droższe bo ma to służyć na ślubach więc nie będę oszczędzał.
Zasugerowalem sie tym zdaniem, ale nie wazne, zostawmy to :)
...pisane było coś o spuście,że nie do końca jest teges.
Powiem Ci, ze spust w oryginale tez dziala troszke inaczej niz na body. Jest bardziej 'czuly', tzn. przy delikatnym nacisnieci zaczyna ostrzyc, nacisniesz minimalnie bardziej i jest strzal. Ale mnie to nie przeszkadza, mysle, ze Toie tez nie bedzie :)
Powiem Ci, ze spust w oryginale tez dziala troszke inaczej niz na body. Jest bardziej 'czuly', tzn. przy delikatnym nacisnieci zaczyna ostrzyc, nacisniesz minimalnie bardziej i jest strzal. Ale mnie to nie przeszkadza, mysle, ze Toie tez nie bedzie :)
Nooo dla mnie to wręcz zaleta! Żałuję że spust w body nie jest tak czuły jak w gripie.
Nooo dla mnie to wręcz zaleta! Żałuję że spust w body nie jest tak czuły jak w gripie.
Jedni wolą gruszki a inni pietruszki ;) mnie ten zbyt czuły przycisk troszkę wkurza ale da się z tym żyć
Racja, pierwsze kilka dni miałem z tym problem. Przy tej różnicy cenowej nie ma się co zastanawiać, bierz oryginał. Ja osobiście wole poczekać, dozbierać i kupić coś co ma w nazwie Nikon albo Nikkor. Pozdrawiam.
Więc pewnie i ja przywyknę do spustu, racja, niech Nikon się nie czochra z kundlami :)
stachmuszel
19-06-2008, 07:30
A ja dla pewnej równowagi napiszę, że mam Deltę od prawie roku. "Zero" problemów. Kupiłem w Foto-Tipie z naszym forumowym rabatem, za coś około 200 pln. W oryginale nie pasowała mi guma, która "zsuwała" się poza swoje miejsce. A i cena wtedy była ponad dwukrotnie wyższa.
Pozdr!
ps. do D70s też mam Deltę i również "zero" problemów.
Mateoosh
19-06-2008, 08:40
polecam orginał. jezeli mowimy o spuscie to ten w gripie jest nawet dla mnie nieco lepszy niz w puszce , delikatniejszy ?? albo moje wielkie łapy oidniosły takie rwazenie :P wiec roznica nie wielka a chyba warto
równiez polecam orginal, jakosc wykonania jak dla mnie bezkonkurencyjna