Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Nowa skocznia narciarska w Wisle
jeszcze niestety niedokonczona....
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img512.imageshack.us/img512/5765/skoczniahd2.jpg)
ani skocznia, ani las....
jestem na NIE
Zastanawia mnie ta jedna przyznana gwiazdka. Może naprawdę czas już zrobić tak, żeby wyświetlała się lista userów przydzielających gwiazdki, z wyszczególnieniem kto i ile...
Mógłby się ktoś tym zainteresować i podać gotowe rozwiązanie administracji forum?
Zastanawia mnie ta jedna przyznana gwiazdka. Może naprawdę czas już zrobić tak, żeby wyświetlała się lista userów przydzielających gwiazdki, z wyszczególnieniem kto i ile...
Mógłby się ktoś tym zainteresować i podać gotowe rozwiązanie administracji forum?
Albo pozbyć się tych gwiazdek w cholerę... Ja np nigdy na nie, nie zwracam uwagi.
deoc - zgadzam się z tobą.
Przegiąłeś trochę z obróbka - np. saturacja.
już to robiłem (kilka razy) - rozwiązanie jest proste przyznanie gwiazdek wymusza uzasadnienie w postaci postu w innym przypadku nie ma możliwosci ich zaistnienia
pozdrawiam :-D
Kasandra
18-06-2008, 14:31
hahahaha
sorki wybaczcie nie mogłam się powstrzymać i SAMA SOBIE dałam 5 gwiazdek ( no cóż-skromność nie jest moja mocną stroną) w sensie w swoim topicu.
A więc mamy już odpowiedź skąd ta gwiazdka i tu, aczkolwiek czemu 1 tylko?jak szaleć to szaleć;-))
chciałam sprawdzić czy można w sensie czy się da, a więc można i się da;-))))
Taa... No to teraz rzeczywiście skłaniam się do uznania, żeby te gwiazdki zlikwidować, choć jeszcze niedawno byłem ich zwolennikiem.
wbrew pozorom zdjęcie nie jest złe
podoba mi się próba niekonwencjonalnego podejścia do tematu.
Słońce za bardzo zwraca uwagę. Można je było schować za drzewem.
Dla mnie jest to połączenie zdjęcia dokumentalnego z krajobrazem. Trudne do osiągnięcia!
Zdjęcie jak dla mnie nie ciekawe, temat można by pokazać z pewnością dużo lepiej. Choć pomysł na fotografowanie z boku i od strony lasu podoba mi się.
Co do gwiazdek moim zdaniem każdy z wyjątkiem autora powinien móc je wystawiać , ale gwiazdki można dodawać tylko pisząc posta i ilość postawionych gwiazdek powinna być widoczna przy danym poście.
Kasandra
18-06-2008, 16:44
Co do gwiazdek moim zdaniem każdy z wyjątkiem autora powinien móc je wystawiać , ale gwiazdki można dodawać tylko pisząc posta i ilość postawionych gwiazdek powinna być widoczna przy danym poście.
Super wymyśliłeś!
to by było idealne rozwiązanie, bo same gwiazdki w sobie nie są złe...chyba;-)
jak juz tak o tych gwiazdkach, to i ja się dołączę: jest kwestia nomenklatury, czy tez skali, jak zwał tak zwał:
czy gwiazdki 1-5 oznaczają ocenę od 0 do 4 (nijakie - doskonałe), czy też od -2 do +2 (beznadziejne - doskonałe)
ja byłbym za opcją nr 1, czyli złych zdjęć nie oceniamy i już (ale znowu jak ktoś nie dostanie żadnej gwiazdki, to znaczy ze beznadziejne..... ech... nie ma dobrej opcji)
Opcje są bardzo dobre, pod warunkiem, że nie używa się tego jak santina. Wtedy (jak każda umowa co do nomenklatury) traci to sens.
I jest tak: im więcej gwiazdek tym lepiej. Jedna nie oznacza 'minus dwa', jest wyróżnieniem, tylko odpowiednio mniejszym niż 4 gwiazdki, a nie mowiąc o 5, bo to już jest super wyróżnienie.
No ale jak ktoś kiepskiemu obrazkowi przyznaje jak popadnie, to robi się zamieszanie i burdel i całe gwiazdki stają się nie tyle mylące, co nic już kompletnie nie mówą...
Ja z kolei optuję za tym, żeby gwiazdki zostawić, ale przyznać tylko niektórym prawo ich przyznawania. I niech tych niektórych wybiorą sobie sami forumowicze. Ja przynajmniej głosowałbym na kilku, a może i więcej...
(...)
Ja z kolei optuję za tym, żeby gwiazdki zostawić, ale przyznać tylko niektórym prawo ich przyznawania. I niech tych niektórych wybiorą sobie sami forumowicze. Ja przynajmniej głosowałbym na kilku, a może i więcej...
Zaczną się żale, oskarżenia o kolesiostwo...
Wcześniej juz proponowałem - zwiazanie gwiazdek z automatycznym postem. Post może być pusty, można zedytować można skasować razem z gwiazdką ...
Podejrzewam jednak, że silnik forum na to nie pozwala.
A nawet jeśli to kto by to zrobił...
Autora przepraszam za OT.
no OT sie zrobił i to całkiem konkretny :)
a tak w sprawie wyjasnien:
- niepodciagałem saturacji a jedynie nieco ociepliłem fotke dodając filtr ocieplający
- pozostala obróbka to pomnijeszenie i wyostrzenie czyli nic specjalnego
sama fotka jak ktos napisał ma byc połączeniem dokumentalno pejzazowym. niestety na teren budowy skoczni niemozna bylo wejsc, wszystko ogrodzone płotem. podejscei jest bardzo strome i ciezko znalezc takie miejsce aby bezpiecznie zrobic dobra fote..... oczywisce mam inne zdjecia ale IMO to było jakby najciekawsze.
Kasandra
18-06-2008, 22:20
Opcje są bardzo dobre, pod warunkiem, że nie używa się tego jak santina...
a więc, żeby nie było;-)))
zrobiłam to, żeby wypróbować czy to w ogóle możliwe-i bardzo mnie rozśmieszyło, że i owszem możliwe, bo to zabawne jest w sumie, zwłaszcza, że nie widać kto dał te gwiazdki.
A nie wiem jak Wy, ale ja np. jak nie mam czasu to oglądam tylko te z gwiazdkami...ewentualnie jak są kategorie, które mnie w ogóle nie interesują to jak mam za dużo czasu to wchodzę w nie i też z gwiazdkami oglądam i w sumie jak do tej pory to się sprawdzało.
No ta skocznia to zonk jakiś, bo już ma 3 gwiazdeczki, nie wiem ale to podchodzi pod słynnego irysa z innego miejsca w sieci...;-))bez urazy autorze skoczni oczywiście!
... nie wiem ale to podchodzi pod słynnego irysa z innego miejsca w sieci...
o co chodzi bo chyba niekumam :)?
Kasandra
18-06-2008, 23:07
i dzięki Bogu w takim razie;-))))
taki żarcik;-))))
a moze tak poza 100 linijek OT cos o zdjeciu napiszesz? ;)
Kasandra
18-06-2008, 23:18
O zdjęciu?hmmm, jeszcze chwila i dam mu 5 gwiazdek!
tak jak tam każdy irys ma ode mnie 5taka;-)
Ona mnie przekonała. :|
Zrobić tym gwiazdkom wypier!
Kasandra
19-06-2008, 07:22
Nie zupełnie mi o to chodziło :oops:
raczej, żeby pokazać, że w tej chwili w takim kształcie to gwiazdki nie do końca mają sens.
Ale jakby je zmienić tak, żeby były widoczne z uzasadnieniem-nie mam tylko pojęcia jak od strony technicznej, to każdy 5 razy pomyśli zanim da i nie będzie dawał jak leci "bo tak", bo obciach i pośmiewisko;-)) tak myślę, nie wiem, może zbytnio idealistycznie...
Ale nam się gwiazdkowy temat zrobił na początku lata :-)
Jeżeli chodzi o techniczną możliwość dodawania gwiazdek tylko razem z komentarzem to było by to możliwe do zrobienia, pracuje w branży informatycznej i myślę że znalazł bym kogoś kto może to zrobić.
Oczywiście nie da się uniknąć sytuacji w której ktoś da pięć gwiazdek i napisze "Bo tak!"albo nie napisze nic ".."
Co do Bomblowego pomysłu stworzenia gwiazdkowego jury to też o tym myślałem jednak trzeba by je wyłonić metodą głosowania. Rozwiązanie z gwiazdkowym jury było by technicznie najprostsze do realizacji (nawet nie wiem czy samo forum nie ma takich opcji) ale czy najbardziej uczciwe? Każdy ma prawo oceniać zdjęcia i wyrażać swoją opinię to idea forum. Z drugiej strony ocenić zdjęcia można przy okazji wyrażania opinii czyli pisząc posta.
Gwiazdki moim zdaniem z pewnością powinny zostać, choć są czasem mylące to jednak w większości przypadków wyróżniają zdjęcia bardziej udane. I tak jak Santina czasem gdy nie mam czasu oglądam tylko posty ogwiazdkowane.
Czyli jak dla mnie są dwie opcje jutry lub integracja z postem.
Czy jakiś moderator mógłby zająć się tym tematem? I przenieść go w jakieś lepsze miejsce, sam nie wiem jakie bo cafe NIKON wydaje mi się niewłaściwe. Założył bym w ogóle nowy dział sprawy techniczne forum albo coś takiego.
Temat jest ważny i dotyczy większości forumowiczów, powinien być zauważony przez każdego, a jak narazie to jest olewany z racji jego umiejscowienia i niezbyt ciekawego zdjęcia na pierwszej stronie (bez urazy Markysz)
BTW postowi daje ***** aby był zauważany i wątek poboczny kontynuowany, nie koniecznie jako OFF TOP.
autograf
19-06-2008, 08:53
Ja na gwiazduchy przestałem zwracać uwagę.
Kasandra
19-06-2008, 08:56
BTW postowi daje ***** aby był zauważany i wątek poboczny kontynuowany, nie koniecznie jako OFF TOP.
osz Ty;-)))
dałeś 5taka przede mną?;-))
to ja też dam-nie będę gorsza!żartuję
A tak serio mówiąc, to masz rację-zrobił się OFF, ale na bardzo ważny temat.
Co do jury to chyba w każdym dziale musiałoby mieć inny skład, bo jedni "siedzą" w tym, a inni w tamtym, więc i samo jury to też dość skomplikowane.
Więc ja bym była za tym, żeby gwiazdki były widoczne z uzasadnieniem-przy poście albo jakoś. No oczywiście może się trafić ktoś z głupkowatym uzasadnieniem-wiadomo, ale większość raczej nie będzie chciała z siebie robić błazna dając gwiazdki fotce, której się nie należą.
Nostromo
19-06-2008, 09:27
Powiązanie przyznawania gwiazdek z postmi jest MZ najlepszym rozwiązaniem. Jesli ktoś oceni dobrze jakieś mierne wypociny robi to publicznie na własną odpowiedzialność. Gwiazdkowe jury może wprowadzić kolejne zamieszanie. Powstaną problemy typu: dlaczego ci a nie inni, a ten kolega preferuje takie prace a takich nie lubi, a on jest kumplem tego pana i ciągle jest dobrze oceniany. Zaczną się korowody i marudzenie bez końca. Idea jury to dobra idea ale w życiu chyba nie będzie dobrym rożwiązaniem. Jak napisał Jessus wszyscy powinni mieć możliwość oceniania. Można się zastanowić czy od samego początku bytności na forum powinno się mieć taką możliwość. Możę po napisaniu 100, 500, czy 1000 postów.
Pozdrawiam
Powiązanie przyznawania gwiazdek z postmi jest MZ najlepszym rozwiązaniem.
Można się zastanowić czy od samego początku bytności na forum powinno się mieć taką możliwość. Możę po napisaniu 100, 500, czy 1000 postów.
z pierwszą częścią wypowiedzi w pełni się zgadzam, (wcześniej już miałem pisać, że olać w ogóle te gwiazdki, bo ja na nie nie zwracam uwagi, niech zostanie jak jest) natomiast wydaje mi się, że ostatnie twoje zdanie jest błędne, bo zacznie się nabijanie postów bez sensu głupimi wypowiedziami (każdemu się takie zdarzają, czasem się ma taki humor, ale zacznie się nagonka na takie posty i... tych ludzi, a często niesłuszna)
Nostromo
19-06-2008, 18:24
z pierwszą częścią wypowiedzi w pełni się zgadzam, (wcześniej już miałem pisać, że olać w ogóle te gwiazdki, bo ja na nie nie zwracam uwagi, niech zostanie jak jest) natomiast wydaje mi się, że ostatnie twoje zdanie jest błędne, bo zacznie się nabijanie postów bez sensu głupimi wypowiedziami (każdemu się takie zdarzają, czasem się ma taki humor, ale zacznie się nagonka na takie posty i... tych ludzi, a często niesłuszna)
I tak jest już nabijanie postów do bólu. Jasne że nie ma rozwiązania doskonałego. Chodziło mi o to aby człowiek pojawiający sie na foru miał czas " opatrzyć sie " z fotkami jakie się tu zamieszcza. Takie rozwiązanie wymusza przyglądanie sie innym pracom. Bo żeby nabić posta trzeba najpierw te fotki zobaczyć. Po iluś ,nawet takich, wizytach coś w głowie zostać musi. Jak mówi stara prawda ludowa: małpa wyrzucona 1000 razy z samolotu musi nauczyć się latać. Oczywiście to moje zdanie w tej kwestii. Oby nie było jak zawsze. Dużo krzyku, sto tyśięcy pomysłów i dalej to samo bez zmian.
Pozdrawiam
Oby nie było jak zawsze. Dużo krzyku, sto tyśięcy pomysłów i dalej to samo bez zmian.
Nie przejmuj się, i tak właśnie tak będzie.
A swoją drogą, ale se teraz posta nabiłem... :)
To ja se też nabije a co :-)!
Zgłaszam się z apelem do moderatorów:
Nie spać tam!
Grupa osób świadomych i pewnie jeszcze większa nie świadomych istnienia tego wątku czeka na wasz odzew. Napiszcie cokolwiek! Nie można tak ważnych tematów pomijać milczeniem.