PDA

Zobacz pełną wersję : Profil kolorów do matrycy laptopa

Tr0n
18-06-2008, 00:57
Mam pytanie dotyczące profilów kolorów do matrycy w laptopie.
Ktoś zrobił sobie kalibrację matrycy za pomocą ColorVision Spyder2Pro. W rezultacie uzyskał plik icm który sobie zaimportował. Pytanie czy ten profil jest sens używać na drugim bliźniaczym laptopie?

wasylek
18-06-2008, 10:26
Nie, trzeba wykonać profil dla drugiego laptopa.

Czornyj
18-06-2008, 10:46
Zasadniczo niewiele się ryzykuje sprawdzając. Jeśli podepniesz i będzie lepiej - to można używać. Jeśli będzie gorzej - nie używać. Powinno się tylko użyć takiego samego ustawienia jasności.
Tak czy owak rezultat będzie przypadkowy, ale może być przypadkowo lepszy lub gorszy. Można też eksperymentować z używaniem elementów profilu - np. użyć współrzędnych kolorymetrycznych kolorantów i punktu bieli, a nie używać korekcji LUT zapisanej w tagu vcgt (video card gamma tag).

Naturalnie, z punktu widzenia purysty:
- Kalibracja i profilowanie musi być wykonywane dla konkretnego urządzenia, gdyż musi uwzględniać jego osobniczą charakterystykę - z uwagi na niską powatarzalność parametrów monitorów, nawet tego samego typu.
- Spyder2Pro to zabawka i należy traktować z dużą podejrzliwością to, co raczy sobie wymodzić
- Wyświetlacz laptopa to istny koszmar. Paleta ma 5 kolorów na krzyż, zmiana kąta obserwacji sprawia, że kolory drastycznie się zmieniają, podświetlenie jest nierównomierne, gamut strasznie wąski, możliwości regulacji czegokolwiek - szczątkowe. Szanujący się spec od zarządzania barwą na widok laptopa ostentacyjnie wymiotuje.

remek
18-06-2008, 11:07
- Spyder2Pro to zabawka i należy traktować z dużą podejrzliwością to, co raczy sobie wymodzić

Ja tam używam 3 Pro ale chętnie się dowiem dlaczego 2 to zabawka?

Pozdrawiam
Remek

fotojacek
18-06-2008, 12:08
Biorac pod uwagę rożne ustawienia jasność/ kontrast, różnice w ustawieniach programowych k.graficznej, inne swiecenie matrycy ze względu na stopień zużycia , być może nawet inna charakterystykę przetwornika wszak producent wprowadza zmiany , na moje ... to se ne da
Wrzuć tę samą fote w oba, odpal porównaj.
Wrzuć te same profile , odpal porównaj , bedzie lepiej lub gorzej, jak lepiej zostawiasz , jak gorzej wracasz do początku i po zawodach:)

Tom01
19-06-2008, 14:28
Ja tam używam 3 Pro ale chętnie się dowiem dlaczego 2 to zabawka?

1. Wysoki próg szumów.
2. Niska powtarzalność pomiaru.
3. Nieprzewidywalne zachowanie profilera.

Skutkiem powyższego kalibracja daje krzywe korekcji pogięte z zadziwiający sposób, a przy niskim punkcie czerni monitora dodatkowo duże błędy w cieniach.