Zobacz pełną wersję : Profil kolorów do matrycy laptopa
Mam pytanie dotyczące profilów kolorów do matrycy w laptopie.
Ktoś zrobił sobie kalibrację matrycy za pomocą ColorVision Spyder2Pro. W rezultacie uzyskał plik icm który sobie zaimportował. Pytanie czy ten profil jest sens używać na drugim bliźniaczym laptopie?
Nie, trzeba wykonać profil dla drugiego laptopa.
Zasadniczo niewiele się ryzykuje sprawdzając. Jeśli podepniesz i będzie lepiej - to można używać. Jeśli będzie gorzej - nie używać. Powinno się tylko użyć takiego samego ustawienia jasności.
Tak czy owak rezultat będzie przypadkowy, ale może być przypadkowo lepszy lub gorszy. Można też eksperymentować z używaniem elementów profilu - np. użyć współrzędnych kolorymetrycznych kolorantów i punktu bieli, a nie używać korekcji LUT zapisanej w tagu vcgt (video card gamma tag).
Naturalnie, z punktu widzenia purysty:
- Kalibracja i profilowanie musi być wykonywane dla konkretnego urządzenia, gdyż musi uwzględniać jego osobniczą charakterystykę - z uwagi na niską powatarzalność parametrów monitorów, nawet tego samego typu.
- Spyder2Pro to zabawka i należy traktować z dużą podejrzliwością to, co raczy sobie wymodzić
- Wyświetlacz laptopa to istny koszmar. Paleta ma 5 kolorów na krzyż, zmiana kąta obserwacji sprawia, że kolory drastycznie się zmieniają, podświetlenie jest nierównomierne, gamut strasznie wąski, możliwości regulacji czegokolwiek - szczątkowe. Szanujący się spec od zarządzania barwą na widok laptopa ostentacyjnie wymiotuje.
- Spyder2Pro to zabawka i należy traktować z dużą podejrzliwością to, co raczy sobie wymodzić
Ja tam używam 3 Pro ale chętnie się dowiem dlaczego 2 to zabawka?
Pozdrawiam
Remek
fotojacek
18-06-2008, 12:08
Biorac pod uwagę rożne ustawienia jasność/ kontrast, różnice w ustawieniach programowych k.graficznej, inne swiecenie matrycy ze względu na stopień zużycia , być może nawet inna charakterystykę przetwornika wszak producent wprowadza zmiany , na moje ... to se ne da
Wrzuć tę samą fote w oba, odpal porównaj.
Wrzuć te same profile , odpal porównaj , bedzie lepiej lub gorzej, jak lepiej zostawiasz , jak gorzej wracasz do początku i po zawodach:)
Ja tam używam 3 Pro ale chętnie się dowiem dlaczego 2 to zabawka?
1. Wysoki próg szumów.
2. Niska powtarzalność pomiaru.
3. Nieprzewidywalne zachowanie profilera.
Skutkiem powyższego kalibracja daje krzywe korekcji pogięte z zadziwiający sposób, a przy niskim punkcie czerni monitora dodatkowo duże błędy w cieniach.