Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Taxi
Kaśka M.
17-06-2008, 23:13
A co o tym sadzicie? Nie za bardzo przesadzone?
(tak w ogole to nie bardzo wiedzialam gdzie ta fotke umiescic, wiec wyladowala tutaj)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img384.imageshack.us/img384/1346/dsc1361bxx3.jpg)
To chyba bardziej do działu fotografii ulicznej..;)
Fotka sama w sobie fajna :)
Kaśka M.
17-06-2008, 23:55
To chyba bardziej do działu fotografii ulicznej..;)
Fotka sama w sobie fajna :)
Hmm.. tam tez nie bardzo, bo to " Fotografia reportażowa w której głównym motywem są ludzie..." :-?
A co o tym sadzicie? Nie za bardzo przesadzone?
Wybacz, ale cóż tu jest przesadzone? Ot, kiepsko naświetlone i kwita...
Chyba już czas na nowy monitor:)
Zdecydowanie, zawsze to powtarzam, widząc źle naświetlone obrazki. Kwestia tylko czyj monitor? :)
Na zdjęciu powyżej widzę błąd polegający na tym, że żeby dobrze wyszło niebo - podłoga została przyciemniona w stopniu straszliwym. Czyli klasyka: niebo dobre, zamiast podłogi czarna dziura kosmosu...
To już nudne. gdzie tu, pytam, jakaś przesada? Chyba w tym, że już zbyt nudne, to tak...
Kaśka M.
18-06-2008, 00:10
Przesadzone niebo - chwila zabawy w Psie zeby uzyskac inny efek niz totalna biel..
A co do naswietlenia - u mnie na lapie pewnie inaczej to wyglada.. ale coz, poki co nie mam innej mozliwosci przerabiania zdjec niestety..
No nie wiem.. u mnie nie jest czarno, tylko szaro... co do reszty to się nie wypowiem, bo się na tym nie znam:) Kadr przyciąga wzrok, chociaż może lepiej taksówka by wyglądała gdyby nie była tak bardzo centralnie ustawiona...
Kaśka M.
18-06-2008, 00:16
Zdecydowanie, zawsze to powtarzam, widząc źle naświetlone obrazki. Kwestia tylko czyj monitor? :)
Na zdjęciu powyżej widzę błąd polegający na tym, że żeby dobrze wyszło niebo - podłoga została przyciemniona w stopniu straszliwym. Czyli klasyka: niebo dobre, zamiast podłogi czarna dziura kosmosu...
To już nudne. gdzie tu, pytam, jakaś przesada? Chyba w tym, że już zbyt nudne, to tak...
Coz moge powiedziec, ogolnie zawsze staram sie zeby zdjecia wygladal u mnie na zbyt rozjasnione, by u inych wygladaly na dobrze naswietlone i akurat w tym przypadku, chyba mi to nie wyszlo skoro widzicie "czarna dziure w podlodze".. Poki pracuje na laptopie zawsze bedzie ten sam problem, do momentu, kiedy w koncu sprawie sobie porzadny monitor.
NO cóż, zamiast opowiadać i zwalać na monitory, pokażę:
http://img296.imageshack.us/img296/5601/dsc1361bxx3dv3.gif
Myślę, że to pokazuje to, o czym móiwę. Zgadnij, która wersja jest czyja?
Kaśka M.
18-06-2008, 00:26
NO cóż, zamiast opowiadać i zwalać na monitory, pokażę:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img296.imageshack.us/img296/5601/dsc1361bxx3dv3.gif)
Myślę, że to pokazuje to, o czym móiwę. Zgadnij, która wersja jest czyja?
No o czywiscie masz racje, ze trzeba nad tym zdjeciem jeszcze sporo popracowac, ale w koncu jak czlowiek sie uczy to nie od razu wszystko jest perfekcyjne. Wiem ze moze byc to irytujace dla kogos doswiadczonego.
W kazdym razie dzieki wielkie za komentarz, napewno zwroce uwage nastepnym razem zeby odpowiednio doswielac moje wypociny :-D
Wiem ze moze byc to irytujace dla kogos doswiadczonego.
Nie, nie, nie i jeszcze raz nie!
Nie irytuje mnie to w najmniejszym stopniu. Czasem tylko zadaję pytania bez uśmiechu, za co m.in. Ciebie przepraszam... W miarę możliwości pomagam userom (może w to cięzko uwierzyć, ale takie mnei dochodzą odgłosy), i tylko jakoś rzadko dopada mnie smutek, że po raz kolejny mówię o tym samym.
Ale nie przejmuj się. TO raczej moja dolegliwośc, nie Twoja. :) I nie jest Twoją najmniejszą winą, że zrobiłaś takie, a nie inne zdjęice. Ani ja, ani - mam nadzieję - nikt inny nie będzie wymagał tu tłumaczeń z tego powodu.
Ale zwracani auwagi na błędy nie unikniesz - sorry... Czasem nawet dość twardo postawionych. Takie forum. :)
Kaśka M.
18-06-2008, 00:44
Nie, nie, nie i jeszcze raz nie!
Nie irytuje mnie to w najmniejszym stopniu. Czasem tylko zadaję pytania bez uśmiechu, za co m.in. Ciebie przepraszam... W miarę możliwości pomagam userom (może w to cięzko uwierzyć, ale takie mnei dochodzą odgłosy), i tylko jakoś rzadko dopada mnie smutek, że po raz kolejny mówię o tym samym.
Ale nie przejmuj się. TO raczej moja dolegliwośc, nie Twoja. :) I nie jest Twoją najmniejszą winą, że zrobiłaś takie, a nie inne zdjęice. Ani ja, ani - mam nadzieję - nikt inny nie będzie wymagał tu tłumaczeń z tego powodu.
Ale zwracani auwagi na błędy nie unikniesz - sorry... Czasem nawet dość twardo postawionych. Takie forum. :)
Ale ja oczywiscie chetnie uslysze wszystkie uwagi, po to przeciez wystawiam te zdjecia, zeby sie czegos dowiedziec, nauczyc, przejrzec na oczy :-D Nie wystawiam ich zeby sie nimi pochwalic, bo jeszcze dlugo nie ta liga..
Dlatego kazdy komentarz sie liczy, a szczegolnie ten zwracajacy uwage na bledy!
Bywają wyjątki:http://www.nikon.org.pl/showthread.php?t=61900
Nie przesadzaj, ani nie jesteś pierwszy, ani nie ostatni... Bywają trudniejsze momenty, ale per saldo takie forum jak to, to kopalnia wiedzy, trzeba tylko umieć szukać i umieć 'widzieć'.
Ja akurat nie pomogę Ci w portretach, bo się na tym kompletnie nie znam - ale są tu jacyś, co się znają... Trzeba ich podpatrywać, a jak się da, to popytać. POkazuj coraz to lepsze prace, ucz się na błędach swoich i cudzych - i to da rezultaty.
Czasem wystarczy tylko umieć patrzeć. Weź zdjęcie z tego wątku - najwidoczniej, dokąd nie pokazałem o co mi idzie za pomocą animacji - wszyscy zdawali się nie rozumieć, o czym mówię. Podłoga była wtedy OK, ekspozycja też, moje wytykanie, że za ciemno traktowano jakbym bredził - w ogóle żadnych rażących niedociągnięć... Radzono, żebym kupił jakiś normalny monitor. A przecież nie mówię po turecku, ani nie piszę sanskrytem.
Przeciwnie - najprościej jak tylko umiem mówię o takich błędach tak mniej więcej od 3 lat, może dwóch i pół... Moje posty nie giną, można sobie obejrzeć zdjęcia, które poprawiałem (choćby i dziś (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=62330)). Nie mówię, że zawsze mam rację, broń boże. Ale może warto przynamniej spróbować zobaczyć, czy przypadkiem nie mam jej troszkę? Może warto zobaczyć co też inni narobili i jak się do tego forumowicze odnoszą?
Analogicznie - znajdziesz pewnie setki porad co i jak zrobić, a już na pewno możesz je zobaczyć w dziale portret. Pytanie, czy umiesz patrzeć i je dostrzec - ale to już jest zupełnie inna sprawa.
... W miarę możliwości pomagam userom (może w to cięzko uwierzyć, ale takie mnei dochodzą odgłosy)
Dowartościujemy cię, pomagasz i to bardzo:wink:
I myślę że to nie tylko moje zdanie :-D
Ja dzięki takim wypowiedzią jak ta i tutkom w którym pomogłeś mnie i innym forumowiczom, zacząłem zwracać uwagę na szczegóły, które wcześniej nie były dla mnie aż tak istotne a jednak jako całokształt miały duży wpływ na zdjęcie.
Trochę posłodziłem :mrgreen: więc dzień dobrze zaczęty i można wracać do pracy :mrgreen:
Pozdrawiam
Kaśka M.
18-06-2008, 14:20
Nie przesadzaj, ani nie jesteś pierwszy, ani nie ostatni... Bywają trudniejsze momenty, ale per saldo takie forum jak to, to kopalnia wiedzy, trzeba tylko umieć szukać i umieć 'widzieć'.
Ja akurat nie pomogę Ci w portretach, bo się na tym kompletnie nie znam - ale są tu jacyś, co się znają... Trzeba ich podpatrywać, a jak się da, to popytać. POkazuj coraz to lepsze prace, ucz się na błędach swoich i cudzych - i to da rezultaty.
Czasem wystarczy tylko umieć patrzeć. Weź zdjęcie z tego wątku - najwidoczniej, dokąd nie pokazałem o co mi idzie za pomocą animacji - wszyscy zdawali się nie rozumieć, o czym mówię. Podłoga była wtedy OK, ekspozycja też, moje wytykanie, że za ciemno traktowano jakbym bredził - w ogóle żadnych rażących niedociągnięć... Radzono, żebym kupił jakiś normalny monitor. A przecież nie mówię po turecku, ani nie piszę sanskrytem.
Przeciwnie - najprościej jak tylko umiem mówię o takich błędach tak mniej więcej od 3 lat, może dwóch i pół... Moje posty nie giną, można sobie obejrzeć zdjęcia, które poprawiałem (choćby i dziś (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=62330)). Nie mówię, że zawsze mam rację, broń boże. Ale może warto przynamniej spróbować zobaczyć, czy przypadkiem nie mam jej troszkę? Może warto zobaczyć co też inni narobili i jak się do tego forumowicze odnoszą?
Analogicznie - znajdziesz pewnie setki porad co i jak zrobić, a już na pewno możesz je zobaczyć w dziale portret. Pytanie, czy umiesz patrzeć i je dostrzec - ale to już jest zupełnie inna sprawa.
Jak juz wczesniej pisalam, ja chetnie uslysze wszelka krytyke odnosnie moich zdjec, z tym nie mam problemu, tylko co do Twoich pierwszych wypowiedzi w tym watku - odczulam straszna irytacje, ze ile mozna nam (poczatkujacym i nie tylko) tluc do glowy ze to ma byc nie tak tylko inaczej!! Ale jak widac nie jestem czestym gosciem na tym forum i zle to najwyrazniej odebralam, teraz juz bede wiedziec na przyszlosc :)
A co do Twoich wypowiedzi i uwag - napewno wielu na tym forum pomogles i jeszcze wielu pewnie pomozesz, ja tez chce sie jak najwiecej dowiedziec, dlatego wal smialo co myslisz jak do tej pory.
A odnosnie zjecia, bo tak odbieglismy od tematu, no zgadzam sie w zupelnosci ze dol zdecydowanie za ciemny (teraz to widze, bo jestem w pracy - inny monitor), sprobuje wiec to poprawic jak znajde czas, moze mi sie uda cos z tej fotki lepszego wyciagnac niz do tej pory :)
Bardzo lubię czytać wywody Bombla nad zdjęciami i dyskusję z ich autorami! Na prawdę wiele się można z tego nauczyć i staram się czerpać z tego garściami.
Co do zdjęcia to nawet mi się podobam, chociaż jest trochę za ciemno na dole, ale poprawione przez Bombla robi się o wiele lepsze.
Wypowiedzi Bombla to jak wykłady ukochanego "pana psora" z którym czas mijał zbyt szybko bo można by słuchać, słuchać i słuchać.
To co mnie osobiście najbardziej ujmuje to ogromna chęć podzielenia się wiedzą, cierpliwość, dostępność wypowiedzi, życzliwość.
Ogromny szacun za to!!!!!!!!!!!!!:smile::smile::smile:
Co do fotki to podoba mi się kadrowanie.
Pozdrawiam.