Zobacz pełną wersję : [ Makro ] Łątka dzieweczka - [Nemeth]
Witam
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img79.imageshack.us/img79/7739/dsc8631nb5.jpg)
2.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img79.imageshack.us/img79/1833/dsc8637ay7.jpg)
pozdr.
bastek73
17-06-2008, 21:00
Jedynka mi się podoba , ostrość szczególnie - na całym zwierzęciu.
Dwójka jakoś do mnie nie trafia ale to kwestia gustu.
borregaard
17-06-2008, 21:05
Jedynka ,prawie,a właściwie OK.
Dwójka razi.
Światło..!!
Pzdr
Andrzej
(...)
Światło..!!
Pzdr
Andrzej
Jest ok. Przepałów nie ma.
borregaard
17-06-2008, 21:25
Jest ok. Przepałów nie ma.
Nie pisałem,że są,chociaż sprawdziłem ,po Twoim poście i ...są punktowe.....:-D
Światło jest zbyt ostre,może nie być przepałów by raziło..
Pzdr
Andrzej
Grzegorka
17-06-2008, 21:27
Jedynka super, dwójki zazdroszczę - ciekawe czy mi się uda tak w tym roku :)
Nie pisałem,że są,chociaż sprawdziłem ,po Twoim poście i ...są punktowe.....:-D
Światło jest zbyt ostre,może nie być przepałów by raziło..
Pzdr
Andrzej
Przy wołaniu z RAW'a nie było.
Mówiłem coś o CRT?
:twisted:
borregaard
17-06-2008, 22:18
Mówiłem coś o CRT?
A cóż chciałbyś rzec...? Pewnie wiem..:-D
Ale my tu, na wsi ,więcej mamy CRT niż laptoków.U mnie tyż się ze 2 znajdą...i nawet skalibrowane ...jako tako....:mrgreen:
Pzdr
Andrzej
..szczerze mówiąc laptok też jakoś daje radę...
hedgehog
17-06-2008, 22:40
Ja się na robalach nie znam, ale ten jest fajny :)
Podoba mnie się. Mnie nie razi ;)
pozdrawiam
jedynka dla mnie b.dobra :-D
Jedynka baardzo fajna. Podoba mi sie od pierwszej chwili, kiedy na nia patrze. W zasadzie to wszystko mi sie w tym zdjeciu podoba. Druga fotka budzi mieszane uczucia. Moze by ja jakos ciasniej przyciac, wyeksponowac bardziej oko, wsadzic je bardziej w mocny punkt...
arachiusz
21-06-2008, 15:53
naturalnie wyszło :)
Nikonozaur
27-06-2008, 00:01
Nr 1. - mega wypas, nr 2. wypas.
monster666
27-06-2008, 00:06
1 rewelacyjna, światło jest w sam raz jak dla mnie.
Mówiłem coś o CRT?
Kolega Nemeth chyba z założenia krytyki nie akceptuje :P
A co do fotek to mnie się podobają, chociaż muszę sie zgodzić że dwójka daje po gałach :D
Wogóle ważki to fajne i fotogeniczne stworzenia :) tylko strasznie irytujące jak ci podczas wieczornego spaceru na łonie natury przed oczami przeleci albo i odważy się usiąść na ubraniu :P A Fe.
Kolega Nemeth chyba z założenia krytyki nie akceptuje :P
(...)
Z założenia akceptuje - inaczej po cóż miałbym zamieszczać tutaj zdjęcia.
Jeśli jednak przy wołaniu rawa nie widzę by program krzyczał "masz przepały" a później widzę - masz przepały, to ... no cóż...
Oglądam czasami nie tylko swoje zdjęcia na nowym LCD. Świeci się nie tylko to zdjęcie ale i 90% innych. Na pozostałych 10 % wreszcie widzę co jest na zdjęciu bo u mnie wyglądają jak niedoświetlone.
Można by założyć, że to coś nie tak z moim wyświetlaczem tylko czemu na papierze jest wszystko ok ??
Z założenia akceptuje - inaczej po cóż miałbym zamieszczać tutaj zdjęcia.
Jeśli jednak przy wołaniu rawa nie widzę by program krzyczał "masz przepały" a później widzę - masz przepały, to ... no cóż...
Oglądam czasami nie tylko swoje zdjęcia na nowym LCD. Świeci się nie tylko to zdjęcie ale i 90% innych. Na pozostałych 10 % wreszcie widzę co jest na zdjęciu bo u mnie wyglądają jak niedoświetlone.
Można by założyć, że to coś nie tak z moim wyświetlaczem tylko czemu na papierze jest wszystko ok ??
A po zmniejszeniu do rozmiarów forumowych fotki wyostrzałeś? Jeśli wyostrzałeś, to bardzo łatwo mogłeś wygenerować przepały. Wyostrzanie polega na podbijaniu kontrastu w okolicach tego co jest prawie ostre, czyli na granicach kolorowych plam. Nieumiejętne wyostrzanie może powodować dużo większe szkody w obrazie, niż się na pierwszy rzut oka wydaje. Tym sposobem ze składowej koloru (np. składowej B) o wartości 250, może się nagle zrobić wartość 260, która zostanie następnie "obcięta" do wartości 255 i już jest przepał, którego wczesniej nie było. Jak już się takie przepały pojawią, to gmeranie krzywymi, czy kontrastem nic już nie da - może być tylko jeszcze gorzej.
Przepał to nie jest tylko biala plama na zdjęciu. Przepał to jest powierzchnia, która utraciła oryginalny kolor, a tym samym oryginalną fakturę, na skutek "obcięcia" tego co powinno "wystawać" ponad wartość 255, a wystawać nie może, bo nie ma jak tego zapisać. Wbrew powszechnemu przekonaniu, przepałem może być plama o prawie dowolnym kolorze. Wystarczy, żeby tylko jedna ze składowych R, G lub B, została "obcięta" do wartości 255.
A dlaczego na papierze jest OK? Bo pewnie nie było tego dodatkowego wyostrzenia po zmniejszeniu do rozmiaru forumowego. :wink: Na dodatek, na papierze piksele są dużo mniejsze niż na monitorze i dlatego mikro-przepałów nie widać. Kolory sasiednich pikseli są także lekko uśredniane w procesie wykonywania odbitki.
monster666
27-06-2008, 11:51
O cholera, to żeś temat zapodał:) Jestem pod wrażeniem Twojej wiedzy na temat przepałów.
Dobra 1 .Mi swiatełko się podoba :).