Zobacz pełną wersję : [ Makro ] pierwsze foto - liść
oto i pierwsze foto które tu wrzucam, także nie bijcie...
nuda w domu, na dworze brzydka pogoda - to sobie pomyślałem że zrobię jakieś foto w domku, pobiegałem z mieszkiem i d300 które używam raptem pare dni i trzepnąłem pare fotek, ale chyba tylko jedno się nadawało do 'czegokolwiek'. chwila w psie i oto skutek:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img71.imageshack.us/img71/7519/dsc0509popminirj3.jpg)
krytyka mile widziana ;)
jacek.gold
16-06-2008, 21:49
jak na d300 to marność
...nad marnościami.
Co autor chciał przekazać? Ni faktury, ni koloru, ni kadr ...
jak na d300 to marność
jesli chodzi o jakosc - to prędzej wina ps.a ... bo jednak mieszek pare dni i jeszcze tego dobrze nie 'wyczułem'... i dlatego wlasnie wrzucam by ktos mógł powiedzieć co źle robie, co można poprawić i jak się zabrać za to.. ;)
coś czuję że się szybciej zniechęcę do makro niż się do niego zabrałem :P
jacek.gold
16-06-2008, 21:59
trzaśnij z 500 i wybierz z tego góra 2
dobra widzę że narazie to gniot... niech sie rozpogodzi we wrocławiu to pójdę do parku i poszukam czegoś ciekawszego... ;)
a ktoś mógłby jakieś wskazówki rzucić .. ? ;)
jacek.gold
16-06-2008, 22:05
no jako niefachowiec który raptem parę makrowych fotek strzelił mogę poradzić jedno: pozwiedzaj dział makro i zobacz co w trawie piszczy :)
A mnie sie nawet podoba.
Taki abstrakcik.
Co do wskazówek ... polecam "test ściany" :) Jeśli zdjęcie powiesiłbyś sobie na ścianie - dawaj na forum :D
nemeth - lepiej nie ... ^^ kiedyś wrzuce to co wisi na szafach wydrukowane w b/w na laserówce... a może zaraz nawet zrobie :P ciekawe co powiedzą ;)
jacek.gold - eh przegladalem wiekszosc dzieł kilka razy ;) jak i wszystkim chyba znaną galerię pana stopy. i efekty tak mi sie własnie spodobały ze skomponowałem sprzęt - jednak.. no własnie ;) efekty marne choć trochę na ten temat poczytałem...
temacik otworzyłem w technice.. może ktoś się wypowie konstruktywnie, a pomoże się następnym 'zaczynającym zabawe' ;)
(...)
temacik otworzyłem w technice.. może ktoś się wypowie konstruktywnie, a pomoże się następnym 'zaczynającym zabawe' ;)
Patrze po stopce ... czeka Cie jeszcze troche inwestycji w szkła ;) Tym co masz to nie powojujesz z D300 ...
jak na d300 to marność
D300 tu nie ma nic do rzeczy. Jakim aparatem by nie robic to zdjecie sie nie obroni ze wzgledu na nieciekawy kadr. To zdjecie jest moim zdaniem kompletnie nijakie, niczego nie pokzuje, zupelnie przypadkowe. Moglbys przesunac ostrosc w dowolny punkt tego kadru i zupelnie niczego by to nie zmienilo. Takie ukazanie liscia sprawia, ze tego zdjecia nie chcesz ogladac. Gdybys dal choc inne swiatlo, ktore wydobyloby troche faktury, a tak to jest zupelnie plasko, monotonnie i mdlo.
Pomysl jak niaczej pokazac tego liscia, moze zmien persekywe, zrob cos ze swiatlem, zeby nadac wyrazu, pokombinuj. Taki kadr sprawia wrazenie, jakbys po prostu zblizyl obiektyw (bez wzgledu na to jaki i w co wyposazony) do tego liscia, ustawil ostrosc tak, zeby gdzies byla w kadrze i pstryknal bez namyslu.
Samym efektem powiekszenia obiektu nie zrobisz ciekawego zdjecia, a dla mnie to zdjecie w odbiorze jest wlasnie taka proba zrobienia na odborcy pozytywnego wrazenia jedynie skala odwzorowania.
Musisz dodac do tego cos jeszcze. I bynajmniej sie nie zrazaj, poczatki zawsze sa trudne i kazdy z nas kiedys zaczynal.
a ktoś mógłby jakieś wskazówki rzucić .. ? ;)
Idź o wschodzie słońca, bo później, to robactwo lata jak oszalałe i ciężko je złapać :twisted:.
Idź o wschodzie słońca, bo później, to robactwo lata jak oszalałe i ciężko je złapać :twisted:.
a moze my jesteśmy za wolni... Neo z Matrixa dałby rade Andrzej Borregaard spoko łapie bzygi w locie.. może to brat Neo ;)
pozdraiwma
a moze my jesteśmy za wolni... Neo z Matrixa dałby rade Andrzej Borregaard spoko łapie bzygi w locie.. może to brat Neo ;)
Albo agenta Smith'a ;)