Zobacz pełną wersję : D300 a sigma 18-50 f/2,8 EX HSM
CZy ktoś z użytkowników D300 korzystał z tytułowej kombinacji, może macie jakieś fotki. Warto rozważać taką kombinację?
Pzdr
ja mam to samo tylko że nie hsm.
3 dzien.. wiec jakos b. duzo powiedzieć nie mogę - aktualnie trafiał zawsze.
Kiedyś miałem taką sigmę i sobie chwaliłem, sprzedałem na forum tylko nie pamiętam komu, tylko dla tego że zamieniłem ją na N17-55. Niestety z fotkami będzie problem.
mam taki zestaw - i jest super
Miałem. Wolę 17-55 ze względu na .... ostrość.
Interesuje mnie ostrość i jak się sprawuje AF. Wiem że 17-55 ma lepszą ostrość ale różnica w cenie jest całkiem spora. Chciałbym zobaczyć jakieś fotki, może jednak ktoś będzie miał.
Pzdr
Jak pisałem wcześniej fotki trudno mi znaleźć, ale ostrość była dobra a AF dzięki HSM działa szybko i sprawnie, rzadko kiedy się mylił.
mogę znaleźć zdjęcia ale najszybciej za 2 dni lub wykonać nowe ... reszta jeśli coś na PW
poisson5
16-06-2008, 23:07
u mnie sa niestety problemy :/ ale mam wersje bez HSM...
pisalem do sigmy w tej sprawie, odpisali abym wpadl do nich z puszka i obiektywem i mzoe cos na to poradza, mam to szczescie ze ten serwis ze sprzetem do kalibracji jest w gdyni.
Kiedyś miałem krótki kontakt z Nikkorem 17-55 i byłem pod wrażeniem. Tym samym do niedawna nosiłem się z zamiarem kupna tego szkła.
Jednak przed zakupem testowałem 3 różne egzemplarze w dwóch sklepach i właśnie pod względem ostrości żaden nie wypadł za dobrze.
Potwierdzają się opinie, że teraz nie łatwo trafić na ostrą sztukę - przynajmniej wśród obecnie dostępnych w sprzedaży.
Poza tym kolorowo nie wypada również pod względem CA.
W tej sytuacji kwota 4k za uszczelnienia i stałe f2,8 jest trochę wysoka w stosunku do konkurencji.
...i warto było dopłacic ok 1500 zł tylko dla ostrości ? ...pytam poważnie i może naiwnie ale czy jeśli podepnę 17-55 zamiast S18-50 2.8 HSM czy różnica będzie tak widoczna ? :)
stachmuszel
06-04-2011, 07:27
Ja mam D200 i S18-50/2.8 Macro bez HSM. Jestem bardzo zadowolony. Ostra od pełnej dziury, trochę lepiej wykonana niz wersja z HSM.
używam D300s i S18-50 HSM, na pełnej dziurze zdjęcia tylko z bliska są ostre, dalsze i szersze kadry, zwłaszcza przy wyższych czułościach nie do przyjęcia jak dla mnie.
Natomiast AF super, żadnego BF czy FF, baaardzo szybki i celny (wbrew obiegowym opiniom).
Aha, no i makro rewelacja. Jeżeli chcesz robić śluby to zapomnij o tym szkle.
pozdrawiam
stachmuszel
07-04-2011, 18:23
Mozesz rozwinac troszke w kilku zdaniach swoja wypowiedz. Dlaczego tylko z bliska i dlaczego nie nadaje sie do slubow? Ja uzywalem swojej z powodzeniem.
Pozdr.
Mam wersję z HSM i chcę się jej pozbyć. Ostrość i kolory jak najbardziej OK, ale AF w egzemplarzu który mam to porażka. W dobrym dziennym świetle AF ma problemy z celnością, to wyobraźcie sobie co się dzieje w pomieszczeniu. Szybkość AF to dramat. Może to wina tej konkretnej sztuki ale ja tego obiektywu nie polecam. Miałem 17-55/2.8 i cholernie żałuję, że się go pozbyłem. AF sigmy porównywałem z 24-85/2.8-4, 16-85VR, 70-300 VR i 35/1.8
chodzi mi o to, że moja Sigma (nie wiem jak jest z Waszymi ale chyba to ta sama konstrukcja) jest w miarę ok jeśli robię bardziej portrety, przy szerszych kadrach gdy muszę kadrować zdjęcie to jest ono już tak zmasakrowane, że nie da się nic sensownego wyciągnąć (brak ostrości, spadek kontrastu i ogólnej "klarowności" zdjęcia, szum)- mówię cały czas o czułościach rzędu 1600 i powyżej na D300s. Po przymknięciu jest lepiej ale nie po to kupujesz 2.8 żeby przymykać.
Dlatego dla mnie 2.8 to za ciemno i od dłuższego czasu na ślubach używam tylko stałek. PEACE.
Mialem z D200, fajne szklo za niewygorowana cene, ostrosc na 2,8 do zaakceptowania, po przymknieciu jak kazde szklo robi sie ostrzej, AF bez wiekszych problemow, aktualnie moja kobitka uzywa ten obiektyw na D60.