PDA

Zobacz pełną wersję : d200 pyt nt.odszumiania

Kyo
16-06-2008, 20:23
moze bytanie zbyteczne
ale nie robilem w przecaigu posiadania d200 nic z wlaczonym high iso nr na HIGH
jestem ciekaw jak wyglada np 1600 z i bez high iso nr na high
o koncerty raczej mi tu chodzi. Nie chce wlaczac na slepo a pozniej niewiadomo co z puszki wyjdzie

Nemeth
16-06-2008, 20:28
moze bytanie zbyteczne
ale nie robilem w przecaigu posiadania d200 nic z wlaczonym high iso nr na HIGH
jestem ciekaw jak wyglada np 1600 z i bez high iso nr na high
o koncerty raczej mi tu chodzi. Nie chce wlaczac na slepo a pozniej niewiadomo co z puszki wyjdzie

Z pewnością zbyteczne.
Sądzę, że jak sobie sam ustawisz odszumianie i zrobisz testową fotkę to d200 sobie poradzi i nie wybuchnie Ci w dłoniach.

Doprawdy nawet nie mam sił by Cię obśmiać... masz D200 ... umiesz go obsługiwać a zadajesz pytanie w rodzaju:
" jestem ciekaw jak wyglada np 1600 z i bez high iso nr na high" ...

lopo
16-06-2008, 22:48
Z tego co pamiętam to raz tego użyłem i chyba miałem zapis RAW + JPG. Moim zdaniem za duże to odszumianie - wychodzi taka "papka" z tego - bez szczegółów itd. Radzę więc normal albo nawet low jeśli wogóle. A najlepiej to pstrykać w NEF i potem się bawić np w NX.

Kyo
17-06-2008, 07:33
dzieki lopo
no wlasnie rawow teraz nie moge bo mi firma komputer zabrala i zostalem ze starym zlomem, dopiero po pierwszym nowy bedzie.

Nemeth - nie bede ustawial i trzaskal testowych fot ktore nic mi nie daja bo porobic se w domu a na koncercie to dwie rozne rzeczy

Maldoror13
17-06-2008, 07:46
Jak nie ma kompa to trudno. Ja wyłączam tą funkcję i odszumiam w PS.

Nemeth
17-06-2008, 09:43
(...)

Nemeth - nie bede ustawial i trzaskal testowych fot ktore nic mi nie daja bo porobic se w domu a na koncercie to dwie rozne rzeczy

A ktoś broni Ci zrobić pare zdjęć z odszumianiem na koncercie? Nie pojmuję.
Dla kogoś innego takie zdjęcie po odszumianiu może być akceptowalne a dla Ciebie absolutnie nie - nie przekonasz sie jak sam nie sprawdzisz...

Kyo
17-06-2008, 10:08
no masz racje :) tylko że zrobie kilka probnych na koncercie i spodoba mi sie na wyswietlaczu i tak zostawie a na ekranie pc wyjda nie akceptowalne. ej no ale dobra koniec sie nie bedizemy klocic o takie rzeczy .
widze ze masz nowa miniaturke , tamta chyba lepsza byla :P

Xathloc
17-06-2008, 10:16
Z tego co pamiętam to NR jest włączane powyżej ISO800 niezależnie od ustawienia opcji.

Fenek
17-06-2008, 10:56
no masz racje :) tylko że zrobie kilka probnych na koncercie i spodoba mi sie na wyswietlaczu i tak zostawie a na ekranie pc wyjda nie akceptowalne. ej no ale dobra koniec sie nie bedizemy klocic o takie rzeczy .
widze ze masz nowa miniaturke , tamta chyba lepsza byla :P

Proste: robisz na najbliższym koncercie kilka z dużym odszumianiem, wracasz do poprzednich ustawień, w domku oceniasz i na następnym koncercie już wiesz co ustawić. :D

Kyo
17-06-2008, 12:37
Xathloc tak, ale mozesz zmienic siłe odszumiania

adamouse
21-06-2008, 20:49
Wyłącz odszumianie w puszcze i uywaj właściwego narzedzia do właściwego zadania ;)

A bardziej serio: Albo Noise Ninja od Picturecode (http://www.picturecode.com/), albo Noiseware od Imagenomic (http://www.imagenomic.com/nwpg.aspx)

mOSAd
22-06-2008, 03:48
Oba programy kosztują, można potestować za darmo i wybrać, ale to wymaga chwili czasu. Efekty tych programów chyba też nie są jednakowe dla różnych scen, choć znając je, można z jakimś prawdopodobieństwem przewidzieć jak się zachowają. To znów wymaga czasu. Oczywiście, że najbezpieczniej zrobić zdjęcie nieodszumione i odszumiać potem, ale jeśli chcesz spróbować/zaryzykować to proponowałbym ustawienie Normal. Zarówno w D80 jak i D300 z tego co kojarzę, było to najlepsze rozwązanie, zgaduję, że podobnie jest w D200. Przy silnym odszumianiu pojawiają się już powoli większe prostokąty, które będą tym wyraźniejsze im większej obróbki zdjęcie będzie wymagać. Chyba nie powiem nic nowego, jeśli przypomnę o tym, że najważniejsze to dokładne naświetlenie (jak najjaśniej by nie przepalić) choć na koncertach z tym ciężko, bo i czas musi być rozsądny. Niestety ale może się bardziej opłacić strzelenie seryjnie kilku zdjęć, z dłuższym czasem z nadzieją na jedno nieporuszone (poruszenie czy to obiektu czy aparatu), niż korygowanie potem ekspozycji w obróbce. W miare możliwości unikałbym wykadrowywania też (czyli lepiej jednak przedłużyć ogniskową ile się da), bo wtedy szum robi się coraz bardziej widoczny, a i każde poruszenie od razu widać bardziej. Ale to znów oczywistości.

prz3mo
22-06-2008, 12:02
Wyłącz odszumianie w puszcze i uywaj właściwego narzedzia do właściwego zadania ;)

A bardziej serio: Albo Noise Ninja od Picturecode (http://www.picturecode.com/), albo Noiseware od Imagenomic (http://www.imagenomic.com/nwpg.aspx)

Ja używam Neat Image. Polecam.
http://www.neatimage.com/

Pawel Pawlak
23-06-2008, 16:55
ja by ustawił w d200 ostrość na None, NR też na OFF. A potem na kompie, martwił się czy i jak odszumić i jak wyostrzyć. Z tego co pamiętam iso1600 i tak będzie lekko odszumiane przez aparat ale tego już w JPGu nie unikniemy. MZ większym niż szumy problemem w d200 znaczne ograniczeni DR na iso1600 (w d80 już jest znacznie lepiej).

Kyo
23-06-2008, 17:03
ta, odszumiac zaczyna powyzej iso 800.
ostanio porobilem testy z odszumianiem w sumie nie ma jakiejs super mega roznicy.
przy hi1 traci sporo szczegułów ale przy 1600 i 800 nie jest to az tak zauwazalne chociaz jednak wole to mieć wyłączone.

pomijając fakt ze cykniecie kilku zdjec przy hi7 na koncercie to ehem. Ale lepiej zaszumione niz zadne :)
a zdjecia sa zazwyczaj minimalnie obrabiane w postaci rozjasnienia przewaznie parti twarzy. jak tutaj:
robione 18-70 tylko ten mi zostal przez czas sprzedania starych a kupna jasnego szkła.

http://flickr.com/photos/piotrlycko/2600778494/sizes/o/
foty nie wkleje gydz ma 1000px na dluzszym boku
(iso1600 to to nie jest,ale zawsze wgląd na ładna pania z koncertu)

odszumianie w aparacie chyab sobie odpuszcze na stałe gdyz zbedne jak dla mnie sie okazało

Pawel Pawlak
23-06-2008, 18:35
jeśli by tak wyglądało tło na tym zdjęciu na iso1600 w d200 to bym się mocno zdziwił ;)

Kyo
23-06-2008, 18:52
:D to 640 iso
da sie zyc

Waldy
23-06-2008, 19:52
Sorry, ale ile tu bajtów w kosmos poleciało, kochani, szanujcie Energię!
pozdrawiam