Zobacz pełną wersję : Sztuk trzy z pleneru
puchbeary
16-06-2008, 16:11
1) Portretowo...
http://www.voila.pl/378/jp2px/index.php?get=1&f=1
a tutaj (http://www.voila.pl/365/o1518/index.php?get=1&f=1) to samo tylko w kolorze.
2) Szerzej..
http://www.voila.pl/381/0axeb/index.php?get=1&f=1
3) I z pociechą
http://www.voila.pl/379/0l4zb/index.php?get=1&f=1
Młodzi są zadowoleni ale młodzi jak to młodzi - jak widzą siebie na obrazku to stają się automatycznie o 70% mniej obiektywni. A jak wam się widzi ?
I jak tu takiemu gajeru nie przepalić...? Aż się prosi. ;)
puchbeary
16-06-2008, 16:28
robiłem co mogłem ;) Krzysztofie, niestety zdjęcia tuż po kościele ( taka wola onych ). Słoneczko świeciło tak pięknie ... ;)
1. ucięta głowa, dziurki od nosa PM nie wyglądają zbyt fajnie.
2. ściana przechodząca w połowie PM psuje zdjęcie, przydałoby się umieścic ich tylko na zielonym tle i najlepiej troche to tło rozmazać
puchbeary
16-06-2008, 16:42
Ucięta głowa celowo - dla spotęgowania efektu wąskości ;) . Za uwagę o dziurkach od nosa serdecznie dziękuję bo faktycznie na to nie zwróciłem uwagi kompletnie. Ściana .. no cóz - mnie nie przeszkadza ale dzięki również za ta uwagę.
W ostatnim kolory wydaja mi sie strasznie wyprane (szczegolnie na twarzy). Wygladaja jak trupy.
Drugie najfajniejsze.
Balans Bieli to porażka na Tych zdjęciach
Nie podobają mi się te różowe twarze i to bym głównie zmienił
a młodzi będą jeszcze bardziej zadowoleni :-D
pozdrawiam
autograf
16-06-2008, 17:54
Puchu, jeśli pozwolisz:
WB - jest różowo-fioletowo
Przepały - może inaczej mierzyć światło? Ja też się właśnie doktoryzuję w tej kwestii
Cięcie - albo wcale, albo ostrzej pojechać! A co! ;)
P.S. Może w piątek, może w sobotę będę leciał do CK.
puchbeary
16-06-2008, 19:00
Ja z tymi kolorami to się chyba pochlastam. Na zdjęciu drugim jest celowo zdjęta saturacja i zdjęcie jest zmieszane z warstwa BW. Na ostatnim zgoda - malowałem trawe na zielono :) więc pewnie i na twarzach jest za dużo zielonego. Co do pomiaru światła to niestety ale warunki były takie że i tak się wyratowałem jak patrze na zdjęcia kumpla z D50. Pokaźna w tym zasługa tego odsądzonego od czci i wiary za pomiar właśnie - D80.
Teraz prośba - czy ktoś się podejmie pokazać mi na - dla przykładu - zdjęciu trzecim jaka powinna być poprawna kolorystyka?
Następnym razem wrzucę wam same BW :mrgreen:
Autograf
w piątek mnie nie ma a w sobotę filmuję imprezę :( . Może następnym razem się uda.
puchbeary
16-06-2008, 20:08
niestety koledzy. > .jpg only.
romanescou
16-06-2008, 21:46
niestety koledzy. > .jpg only.
Nie będę Ci truł, bo sam wiesz. RAW i tylko RAW.
Na komunii mojej córki byli fotografowie (najemni), focili w jpegach. Kurcze jakie s....ne zdjęcia dostaliśmy. Tylko kija i lać.
Kurcze, tutaj, toczą się dyskusje na temat "zdjęcia statyczne, za bardzo w lewo, a to słabe wyczucie GO, nasycenie, aberacje, turbulencje ....." itd itp.
A tam zabrakło podstwowej podstawy. Takiego zesranego balansu bieli nie widziałem i chyba nie zobaczę długo. Wszystkie zdjęcia żółte jak psie wymiociny.
A wystarczyło dokupić 2 karty wartości paru złotych i stukać RAWy.
Maszyny mieli szybkie bo D70s i coś tam innego, czyli można było. Naprawdę siąść i płakać. Kupiłem kilka fotek, ale tylko i wyłącznie ze względu na córkę.
Nie pisze tego do Ciebie Puchbeary, bo zyczyłbym sobie, na komunii córki, takich fotek jak tu publikowane.
Po prostu musiałem gdzieś się wyżalić.
Naprawdę z RAWu można odzyskać strasznie dużo.
Eh.....
co do jedynki to jak juz wspomnieli: dziurki w nosie..
jezeli chciales uzyskac wrazenie "waskosci", to mysle ze trzeba bylo ciac bardziej zdecydowanie, anizeli 2cm wlosow :)
2 ok, ale z mniejsza GO
3 - jak zielen w tle, to zielen..bez budynku po lewej
pozdrawiam
puchbeary
16-06-2008, 22:31
Zabrzmi jak tłumaczenie wymyślone na prędce ale to szczera prawda. Ta impreza była ogólnie dość zaskakująca dla mnie i dla kolegi kamerzysty też. Zwyczajowo robię na imprezie około 800-1200 zdjęć. Wybieram później około 300-400 najlepszych z których wybieram jeszcze 100. Na tych 100 pracuję - staram się żeby wyróżniały się z tych 300-400 wybranych. Na pozostałych zdjęciach dokonuję korekt kolorów, cieni, część zostaje skonwertowana do BW i duotonu. Ostatecznie oddaje około 350 na płycie bo w trakcie postprocesingu jeszcze zawsze kilka wylatuje. W dniu ślubu i wesela dowiedziałem się, że PM chce aby zdjęć było naprawdę dużo. Zapytałem ile to jest dużo i usłyszałem że jeśli oddaje zwyczajowo 400 to oni chcąc dwa razy tyle. Zrobiłem 1500 zdjęć na imprezie z których oddałem 830-850. Gdybym robił RAW-y utknąłbym na tym weselu na długie tygodnie i mimo tego że mam 8GB pojemności kart ze sobą miałbym problem z upakowaniem takiej ilości zdjęć. Wierzcie mi że balans bieli z pleneru i tak nie stanowił aż takiego problemu jak to co dostałem z sali weselnej. Ściany w kolorze purpury, sufit z gipsowymi sopelkami do 3/4 wysokości pomalowany na purpurowo, zmieszane oświetlenie żarowe (2500Watt kolegi kamerzysty) oświetlające około 3/4 sali oraz światłą z kinkietów (neonowe) i z oświetlenia głównego sali (około 5 żarówek energooszczędnych o ciut innej barwie niż te w kinkietach). W każdym rogu sali inne barwy :? Ta imprezę to ja będe pamiętał długo.
obywatelgc
16-06-2008, 23:19
Jesteś bardzo dobrym fotografem skoro na dwa zrobione przez Ciebie zdjęcia
jedno nadaje się aby oddać je klientowi i to jeszcze wszystko robione w jpg ,
pogratulować fantazji i Tobie i młodym
pozdrawiam
wow 800 zdjec...i to bez przygotowan? to juz troche ekstremalna sytuacja, no chyba ze mlodzi za podwojna porcje zdjec, zaplacili rowniez podwojnie
swoja droga, to jestem pelen podziwu. ja nie umialbym przygotowac 400 zdjec, nie mowiac o 800, z takiej imprezy
pozdrawiam
puchbeary
16-06-2008, 23:35
Jesteś bardzo dobrym fotografem skoro na dwa zrobione przez Ciebie zdjęcia
jedno nadaje się aby oddać je klientowi i to jeszcze wszystko robione w jpg ,
pogratulować fantazji i Tobie i młodym
pozdrawiam
Poprawiłeś sobie humor tym co napisałeś?
wow 800 zdjec...i to bez przygotowan? to juz troche ekstremalna sytuacja, no chyba ze mlodzi za podwojna porcje zdjec, zaplacili rowniez podwojnie
swoja droga, to jestem pelen podziwu. ja nie umialbym przygotowac 400 zdjec, nie mowiac o 800, z takiej imprezy
pozdrawiam
Na zarobek nie narzekam ale nigdy więcej nie pozwolę na podobną sytuację. Niestety ja pełen podziwu nie jestem - uważam że to nieporozumienie co też próbowałem uświadomić zleceniodawcom - bez powodzenia. Z tych 800 bez żalu wyrzuciłbym 400 najmniej.
obywatelgc
16-06-2008, 23:55
to nie chodzi o poprawienie sobie humoru ,
ale żebyś się zastanowił że te 800 zdjęć poszło w świat i to z 1500 zrobionych
a wszystkie podpisałeś swoim nazwiskiem
to tyle co mam do powiedzenia
pozdrawiam
bukowy dziad
17-06-2008, 01:47
co do korekty koloru to mz. powinienes zmierzac gdzies w tą strone:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img237.imageshack.us/img237/3459/1212uv3.jpg)
ale moge sie mylic bo juz dziwne rzeczy widze na monitorze szczegolnie o tej porze;)
co do zdiec to w sumie niespecjalnie mi sie podobaja, ale z drugiej strony niewiele zdiec mi sie jakos specjalnie podoba wiec nie ma sie czym przejmowac:)
pozdr.
puchbeary
17-06-2008, 08:33
to nie chodzi o poprawienie sobie humoru ,
ale żebyś się zastanowił że te 800 zdjęć poszło w świat i to z 1500 zrobionych
a wszystkie podpisałeś swoim nazwiskiem
Jak pisałem wyżej - gdyby ode mnie to zależało to oddałbym 400 max. Powiedziałem o tym również PM oficjalnie. Zdecydowali inaczej - nie mam w zwyczaju kłócić się z płacącym b.dobrze klientem. Z resztą z żadnym klientem nie mam zamiaru się kłócić. Być może Ty jesteś aż tak dobrym fotografem że możesz sobie na to pozwolić ;) ale ja niestety takim nie jestem.
co do korekty koloru to mz. powinienes zmierzac gdzies w tą strone:
ale moge sie mylic bo juz dziwne rzeczy widze na monitorze szczegolnie o tej porze;)
Dzięki Bukowy. To co dałeś jest u mnie bardzo żółte. Wynika z tego że albo to nie to albo mam poważny problem z monitorem. :?
Mi wersja Bukowego też odpowiada bardziej.
Radek Radziszewski
17-06-2008, 12:09
pozdrawiam
niema znaczenia ile by zapłacili za 100zł i 10.000zł ta sama osoba zrobi takie same zdjęcia :) - chyba ze za 5k wynajmie kogo innego...;)
zrobi te same zdjecie, ale pozniej poswieca 2 razy wiecej czasu na postproces. ba, nawet jest to bardziej meczace, zeby z tych normalnie odrzuconych zrobic cos fajnego. takze ma znaczenie ile zaplaca. tym bardziej, ze nie wyobrazam sobie dac klientom 800 zdj za np 1500zl
Dzięki Bukowy. To co dałeś jest u mnie bardzo żółte. Wynika z tego że albo to nie to albo mam poważny problem z monitorem. :?
Chyba to drugie jednak :(
puchbeary
17-06-2008, 13:53
niema znaczenia ile by zapłacili za 100zł i 10.000zł ta sama osoba zrobi takie same zdjęcia :) - chyba ze za 5k wynajmie kogo innego...;)
Ciebie ? Dziękuję, nie skorzystam ;)
zrobi te same zdjecie, ale pozniej poswieca 2 razy wiecej czasu na postproces.
Ot choćby właśnie.
Chyba to drugie jednak :(
Grrr...
a po zmianie komputera już miało być tak pięknie :evil:
Radek Radziszewski
17-06-2008, 16:23
Obróbka uwypukla coś fajnego w zdjęciu i poprawia to co w trakcie jego wykonywania nie udało się poprawnie zrobić - np. kadrowanie, wb, wyostrzanie itp. Jednak jeśli zdjęcie jest słabe same w sobie to żadna obróbka tego nie zmieni.
Radek Radziszewski
17-06-2008, 16:24
puchbeary - akurat o sobie nie myślałem nie dałbym rady zrobić 800 dobrych zdjęć nawet za całe 10k