Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : CLS - zagowzdka - kto obeznany w temacie ?

madburn
16-06-2008, 13:41
CLS - Creative Light System - czytaj kreatywnie poszukuj drogi jak wyrolowac automat ktory wie lepiej ;)

jako ze d300 ma lampe z commanderem - pozyczylem sabine 800 i poeksperymeotwalem nieco

zagwozdka powstala kiedy fotografujac to samo inaczej blyska kiedy sabina sterczy z body - inaczej kiedy postawie ja pol metra obok - wtedy jest ciemno - poprawnie, nic nie przepalone ale ciemno - w body wylaczam przedblysk, EV lampy zdalnej na 0 - jak podbije o 2EV to jest niezle

kiedy steruje recznie - np 1/8 mocy - to jest super - trzeba sie za to martwic zeby nie wyjarac w kosmos

intryguje mnie tylko czemu fotografujac sciane z obrazkiem musialem podbic o 2EV blysk na iTTLu zeby bylo podobnie jak do fotki z sabina na kominie ?

aa instrukcji do sabiny nie przeczytam bo nie mam - dostalem tylko lampe do reki i podstawke
jest na scieci cos przystepnego na ten temat ? poza strobistem - bo oni w manualu jada

Jacek_Z
16-06-2008, 13:56
zagwozdka powstala kiedy fotografujac to samo inaczej blyska kiedy sabina sterczy z body - inaczej kiedy postawie ja pol metra obok - wtedy jest ciemno - poprawnie, nic nie przepalone ale ciemno
załącz dwie miniaturki z tych sytuacji.

- w body wylaczam przedblysk,
chyba błysk własciwy. Jak ma byc CLS to nie możesz sie pozbyć przedbłysków.

samek
16-06-2008, 14:00
...zagwozdka powstala kiedy fotografujac to samo inaczej blyska kiedy sabina sterczy z body - inaczej kiedy postawie ja pol metra obok...

Jestem bardzo zmęczony po weekendzie i nie kumam, albo po prostu czegoś nie wiem.
Czy mam rozumieć, że używałeś dwóch lamp (wbudowanej i sabiny) w clsie - mając sabinę na sankach body?

madburn
16-06-2008, 14:17
nie - sabiina na sankach albo na stole (wtedy wbudowana otwarta jako commander)
w menu e3 Flash cntrl for built-in flash na Commander Mode
oraz Modeling flash na Off/On - ciekzo mi bylo zauwazyc roznice na Off jakby lepiej

powalcze z tym jeszcze bo potem walczylem z internal OFF , remote manual lub TTL z korekcja EV na +
niestety fotki wczoraj wyrznalem z karty (wrrr przez poczte czekam i czekam na nowa CF)

moze problemem byla biala sciana ? na lampie rozpraszacz - fotka wygladala jak o 1,5-2EV niedoswietlona - pomiar oczywiscie slynny matrycowy - pewnie cos zle robie - albo mam zle zalozenia wejsciowe

zasadniczo caly ten cls to sie kurde trzeba nacykac po menu jak dziki - ja nie wiem - studyne lampy podchodze sobie potencjometrem skrece tyle ile mi trzeba, wyzwalam radiowo

SB-800 pewie dokupie - na d50 walilem wbudowanym na 1/16 (minimalna) i przez fotocele wyzwalalem inne lampy (tyrystorowe - jakos dawaly rade)

TomaszR
16-06-2008, 21:37
Wbudowana - ale w Commander Mode nadal masz 3 możliwości:
1) błyska w TTLu razem z lampą/lampami zdalną/zdalnymi,
2) błyska w manualu razem z...,
3) nie błyska w ogóle (poza przedbłyskami sterującymi).
Nie napisałeś co ustawiasz.

Modeling Flash - przecież to nie ma nic wspólnego ze sprawą. To seria błysków lampy zewnętrznej wyzwalana przyciskiem sprawdzenia głębi ostrości. Ma pozwolić ocenić oświetlenie sceny (to już lepiej zrobić testową fotkę i ocenić na ekraniku...). SB-800 ma też własny przycisk tej wątpliwej (dla mnie) funkcji.

Jak dla mnie CLS w zestawie D80/SB-800 jest baaaardzo wygodny. Nie mogę doczekać się drugiej lampki, żeby zwiększyć możliwości tej zabawy... :)

madburn
17-06-2008, 23:24
racja modeling flash tylko do DOF
juz wiem co bylo - na sankach - szeroko swiecilo
stawiajac obok siebie na biurku (nizej)i 0,5m czasem 1m do przodu - kat swiecenia lampy nie dawal rady objac tego samego co na wprost (17mm ogniskowa) - dlatego tylko srodek jasny - zreszta sciana biala - wiec ittl staral sie nie wyjarac tego co udalo sie oswietlic - dla lepszego (IMHO) efektu - trzeba sobie dolozyc EV

a mryganie sabina (knefel na palniku - to barzo fajna rzecz - wlacza sie dlugi czas naswietlania i puszcza sie strobo trzymajac lampe w rece i szybko przesuwajac ja np w poprzek kadru - jesli przeslona i czas sa dobrze dobrane - likwiduje cienie i wogole ciekawy efekt

TomaszR
18-06-2008, 11:45
a mryganie sabina (knefel na palniku - to barzo fajna rzecz - wlacza sie dlugi czas naswietlania i puszcza sie strobo trzymajac lampe w rece i szybko przesuwajac ja np w poprzek kadru - jesli przeslona i czas sa dobrze dobrane - likwiduje cienie i wogole ciekawy efekt

Hehe, dobre. Choć niezgodne z pierwotną funkcją przypisaną temu guziczkowi. Ale od czego pomysłowość :)
SB-800 ma również tryb błysku stroboskopowego, zapewne można wykorzystać tak samo - ale przyznaję, że z tej możliwości nie korzystałem. Na razie mam po prostu mnóstwo amatorskiej radości spowodowanej błyskaniem z innych stron niż znad aparatu... :)

cinek85
18-06-2008, 18:24
oj z tego radochy jest niesamowicie duużo :D

prz3mo
18-06-2008, 22:23

Pokaż na jakimś przykładowym zdjęciu :)