Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : MB D80/ DELTA MB-D80 PRO/ Delta MB-D80

mrpawcio
16-06-2008, 10:52
Który z podanych w tytule gripów spisuje się najlepiej? Zapewne oryginał Nikona, ale "zwykła" Delta jest znacznie tańsza, a Delta PRO kusi ciekawymi możliwościami ustawień długich czasów/interwałów i również jest tańsza od MB D80... Pomożecie?

autograf
16-06-2008, 11:02
Mam oryginał. O zamienniku nawet nie myślałem.

pyetya
16-06-2008, 11:05
j.w.

autograf
16-06-2008, 11:11
Poszukaj, w Krakowiskim sklepie widziałem za 333zl. Bodaj koleżanka Zuzka tam kupiła więc zawsze możesz ją zapytać.

mrpawcio
16-06-2008, 11:23
Myślę o tej Delcie Pro ze względu na jej dodatkowe funkcje, nie trzeba wtedy dokupować wężyka do aparatu no i można nastawić dłuższy czas naświetlania dokładnie, a nie "na czuja". Wiadomo, zawsze można mieć zegarek i sprawdzać, ale to jednak nie to samo...

Może ktoś używa tej Delty?

mpwt
16-06-2008, 11:51

Skorzystaj z wyszukiwarki. Już były opisywane te gripy tutaj...

mrpawcio
16-06-2008, 11:54
Sorki, zapomniałem o wersji tekstowej forum

Vanitari
16-06-2008, 11:56
mam orginał spisuje sie swietnie, też myślałem nad deltą ale oduciła mnie jkoś wykonania

żółto-czarny
16-06-2008, 12:10
Czy to prawda, że oryginalny MB ma bardziej miękki przycisk migawki niż body? Jeśli tak to trochę się boję, dla mnie spust w body jest już trochę za miękki :rolleyes:

Vanitari
16-06-2008, 18:50
Czy to prawda, że oryginalny MB ma bardziej miękki przycisk migawki niż body? Jeśli tak to trochę się boję, dla mnie spust w body jest już trochę za miękki :rolleyes:

Tak mnie ta opinia zaciekawiła aż postanowiłem sie blizej przyjżeć. Wczesniej niczego takiego nie zauważyłem, po dokladnych ogledzinach stwierdzam: Żeczywiscie jest troszke bardziej mięki niż wbody ale minimalnie wrecz niezwuażalnie chyba ze zaczniesz zwracać na ową miękość specjalną uwagę.W normalnym użytkowaniu nie do zauważenia.

gar_krk
16-06-2008, 19:14
orginal jest bez porownania jesli chodzi o jakosc wykoanania, ale jest drozszy... wybor nalzey do Ciebie

Bartello
16-06-2008, 19:20
Poszukaj, w Krakowiskim sklepie widziałem za 333zl. Bodaj koleżanka Zuzka tam kupiła więc zawsze możesz ją zapytać.

Ja kupiłem z tego krakowskiego sklepu na alledrogo... właśnie za 333zł. Nie żałuje ani złotówki... Róznica ceny z deltą juz nie jest wielka... a wykonanie zdecydowanie lepsze.
Dla mnie opcje Delta PRO wogole nie istotne, tak więc nie miałem żadnego problemu z wyborem.
A spust migawki - miększy... lub poprostu działa bez większego oporu pomiędzy pozycja 1 a 2. Ale można do tego przywyknąć.
pozdrawiam

mrpawcio
16-06-2008, 22:50
Jak zwykle w takich przypadkach najlepiej byłoby oba pomacać i potestować, opinie na forum, które się wcześniej przewijały były bardzo różne, niektóre z nich bardzo zrażały do Delty. Pożyjemy, pomacamy, zobaczymy:)

sokrates
17-06-2008, 07:08
Myślę o tej Delcie Pro ze względu na jej dodatkowe funkcje, nie trzeba wtedy dokupować wężyka do aparatu no i można nastawić dłuższy czas naświetlania dokładnie, a nie "na czuja". Wiadomo, zawsze można mieć zegarek i sprawdzać, ale to jednak nie to samo...

Może w cyfrze jest inaczej, ale jak robiłem na długich czasach w analogu, to przy czasach rzędu 1 min. odchyłka +/- 5s nie znaczyła nic!.
Jak chcesz oszczędzić kup zwykłą deltę a jak masz na wydaniu ponad 300 zł kup oryginał.