Zobacz pełną wersję : MB D80/ DELTA MB-D80 PRO/ Delta MB-D80
mrpawcio
16-06-2008, 10:52
Który z podanych w tytule gripów spisuje się najlepiej? Zapewne oryginał Nikona, ale "zwykła" Delta jest znacznie tańsza, a Delta PRO kusi ciekawymi możliwościami ustawień długich czasów/interwałów i również jest tańsza od MB D80... Pomożecie?
autograf
16-06-2008, 11:02
Mam oryginał. O zamienniku nawet nie myślałem.
autograf
16-06-2008, 11:11
Poszukaj, w Krakowiskim sklepie widziałem za 333zl. Bodaj koleżanka Zuzka tam kupiła więc zawsze możesz ją zapytać.
mrpawcio
16-06-2008, 11:23
Myślę o tej Delcie Pro ze względu na jej dodatkowe funkcje, nie trzeba wtedy dokupować wężyka do aparatu no i można nastawić dłuższy czas naświetlania dokładnie, a nie "na czuja". Wiadomo, zawsze można mieć zegarek i sprawdzać, ale to jednak nie to samo...
Może ktoś używa tej Delty?
Skorzystaj z wyszukiwarki. Już były opisywane te gripy tutaj...
mrpawcio
16-06-2008, 11:54
Sorki, zapomniałem o wersji tekstowej forum
Vanitari
16-06-2008, 11:56
mam orginał spisuje sie swietnie, też myślałem nad deltą ale oduciła mnie jkoś wykonania
żółto-czarny
16-06-2008, 12:10
Czy to prawda, że oryginalny MB ma bardziej miękki przycisk migawki niż body? Jeśli tak to trochę się boję, dla mnie spust w body jest już trochę za miękki :rolleyes:
Vanitari
16-06-2008, 18:50
Czy to prawda, że oryginalny MB ma bardziej miękki przycisk migawki niż body? Jeśli tak to trochę się boję, dla mnie spust w body jest już trochę za miękki :rolleyes:
Tak mnie ta opinia zaciekawiła aż postanowiłem sie blizej przyjżeć. Wczesniej niczego takiego nie zauważyłem, po dokladnych ogledzinach stwierdzam: Żeczywiscie jest troszke bardziej mięki niż wbody ale minimalnie wrecz niezwuażalnie chyba ze zaczniesz zwracać na ową miękość specjalną uwagę.W normalnym użytkowaniu nie do zauważenia.
orginal jest bez porownania jesli chodzi o jakosc wykoanania, ale jest drozszy... wybor nalzey do Ciebie
Bartello
16-06-2008, 19:20
Poszukaj, w Krakowiskim sklepie widziałem za 333zl. Bodaj koleżanka Zuzka tam kupiła więc zawsze możesz ją zapytać.
Ja kupiłem z tego krakowskiego sklepu na alledrogo... właśnie za 333zł. Nie żałuje ani złotówki... Róznica ceny z deltą juz nie jest wielka... a wykonanie zdecydowanie lepsze.
Dla mnie opcje Delta PRO wogole nie istotne, tak więc nie miałem żadnego problemu z wyborem.
A spust migawki - miększy... lub poprostu działa bez większego oporu pomiędzy pozycja 1 a 2. Ale można do tego przywyknąć.
pozdrawiam
mrpawcio
16-06-2008, 22:50
Jak zwykle w takich przypadkach najlepiej byłoby oba pomacać i potestować, opinie na forum, które się wcześniej przewijały były bardzo różne, niektóre z nich bardzo zrażały do Delty. Pożyjemy, pomacamy, zobaczymy:)
sokrates
17-06-2008, 07:08
Myślę o tej Delcie Pro ze względu na jej dodatkowe funkcje, nie trzeba wtedy dokupować wężyka do aparatu no i można nastawić dłuższy czas naświetlania dokładnie, a nie "na czuja". Wiadomo, zawsze można mieć zegarek i sprawdzać, ale to jednak nie to samo...
Może w cyfrze jest inaczej, ale jak robiłem na długich czasach w analogu, to przy czasach rzędu 1 min. odchyłka +/- 5s nie znaczyła nic!.
Jak chcesz oszczędzić kup zwykłą deltę a jak masz na wydaniu ponad 300 zł kup oryginał.